Chudy klient?
- Orator
- Reputacja: 21

Chudy klient?
Postautor: Frodo » środa, 10 sierpnia 2011, 08:09
Frodo
- Dyskutant
- Reputacja: 0
Re: Chudy klient?
Postautor: washuu » czwartek, 11 sierpnia 2011, 11:05
O ile dobrze rozumiem, do tego żeby cienki klient powstał, potrzebne byłoby dobre, stabilne źródło informacji o aktualnej sumie kontrolnej z ostatniej paczki (coś, co pełny klient wylicza z ostatniego bloku i jakiegoś znacznika czasu). Czyli potrzeba komputera w sieci, który rzetelnie odpowiadałby na zapytania o tę sume kontrolną, zmienianą co chwila.
Ktoś, kto taki "serwis" by postawił, musiałby o niego dbać, płacić za łącze, itp. Czyli musiałby też pobierać opłaty za korzystanie z cienkiego klienta. Czyli klient byłby jakoś tam płatny, co od razu zmniejsza zainteresowanie (albo napędzany bannerami reklamowymi, np. serwisów akceptujących BTC

washuu
- Gaduła

Postautor: zwierzak » sobota, 13 sierpnia 2011, 01:18

BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN
Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo
zwierzak
- Początkujący
Postautor: bitcoiner » sobota, 27 sierpnia 2011, 19:58
Na tej stronie, mozna pobrac bloki w postaci pliku (368MB). Mi akurat przydarzylo sie, ze transakcje mi wcielo i musialem od nowa wszystko przeskanowac. Wlasnie mija 24h i zostalo jakies 800 blokow.
Przyszedl mi do glowy taki pomysl, aby postawic serwer i zasada dzialania taka:
podlaczamy naszego klienta z portfelem do tego serwera wykonujemy transakcje,a potem rozlaczamy sie. Jest takie cos mozliwe do stworzenia ?
Serwer bylby postawiony i pobieral bloki tak jakby to bylo lokalnie na komputerze.
bitcoiner
- Gaduła

Postautor: zwierzak » sobota, 27 sierpnia 2011, 22:41
Jest możliwe, ale właśnie strach jest, że powoduje to centralizację.bitcoiner pisze:Przypadkiem czytajac posty o bitomat.pl natknalem sie na podpis uzytkownika: http://www.buy4btc.com/
Na tej stronie, mozna pobrac bloki w postaci pliku (368MB). Mi akurat przydarzylo sie, ze transakcje mi wcielo i musialem od nowa wszystko przeskanowac. Wlasnie mija 24h i zostalo jakies 800 blokow.
Przyszedl mi do glowy taki pomysl, aby postawic serwer i zasada dzialania taka:
podlaczamy naszego klienta z portfelem do tego serwera wykonujemy transakcje,a potem rozlaczamy sie. Jest takie cos mozliwe do stworzenia ?
Serwer bylby postawiony i pobieral bloki tak jakby to bylo lokalnie na komputerze.
zwierzak
- Początkujący
Postautor: bitcoiner » sobota, 27 sierpnia 2011, 23:09
Wiem, ze to przejaw centralizacji, ale nie kazdemu userowi usmiecha sie wlaczyc klienta i czekac 30min na pobranie z poprzednich dni kilkuset blokow.
//edit
Czy istnieje niebezpieczenstwo, ze cos z blokami bedzie celowo zmodyfikowane w przypadku pobierania gotowej paczki blokow (takiej jak w buy4cash ?)
bitcoiner
- Gaduła

Postautor: zwierzak » sobota, 27 sierpnia 2011, 23:48
zwierzak
- Początkujący
Postautor: bitcoiner » niedziela, 28 sierpnia 2011, 19:18
Sprawdz pw.
bitcoiner
- Gaduła
- Reputacja: 17
Postautor: severson » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:13
Nie wiem dlaczego się tym nie zajmą, tylko biorą się za pierdoły, typu GUI albo szyfrowanie portfela ;]
Nowy (albo dłużej nieaktywny) klient mógłby też (jeśli dobrze myślę) ściągać łańcuch od tyłu. Wtedy mógłby szybko otrzymywać wpłaty, nawet jeśli ma braki w łańcuchu.
Na przykład: klient twierdzi, że zapłacił. sprzedawca uruchamia Bitcoina i widzi, że rzeczywiście trzy bloki temu była taka transakcja. Można po cichu założyć, że ktoś nie wygeneruje i nie podrzuci mu łańcucha z np. 100 fałszywych bloków.
severson
- Gaduła

Postautor: zwierzak » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:42
W taki sposób działa Bitcoin Wallet na Androida, który nie ściąga pełnego chaina i ściąganie jest praktycznie natychmiastowe. A pełne bloki powinny przetrzymywać tylko nody, które je rozsiewają. Bo klientom i tak są one nie potrzebne.severson pisze:Bloków nie ma dużo, w tej chwili to (jeśli dobrze liczę) mniej niż 12 mega. Problemem są transakcje, które wbrew pozorom nie są zawarte bezpośrednio w bloku. Jest też możliwość, żeby ściągać bloki bez transakcji (a potem dociągać tylko te potrzebne, albo jeszcze lepiej: zwłaszcza te potrzebne).
Nie wiem dlaczego się tym nie zajmą, tylko biorą się za pierdoły, typu GUI albo szyfrowanie portfela ;]
Bezsensowny pomysł i niemożliwy do realizacji. Pieniądze w BTC nie biorą się znikąd tylko z konkretnych transakcji! Dlatego aby móc wykonywać przelewy należy mieć wszystkie bloki.severson pisze:Nowy (albo dłużej nieaktywny) klient mógłby też (jeśli dobrze myślę) ściągać łańcuch od tyłu. Wtedy mógłby szybko otrzymywać wpłaty, nawet jeśli ma braki w łańcuchu.
Na przykład: klient twierdzi, że zapłacił. sprzedawca uruchamia Bitcoina i widzi, że rzeczywiście trzy bloki temu była taka transakcja. Można po cichu założyć, że ktoś nie wygeneruje i nie podrzuci mu łańcucha z np. 100 fałszywych bloków.
zwierzak
- Gaduła

Postautor: SHV » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 23:04
A jeśli bitcoin nie przyciągnie mas to oprócz pendriva w kształcie karty, riserów pcie i tłumika ciężko będzie kupić coś sensownego gdy skończy się duża spekulacja

SHV
- Moderator
Postautor: phoebe » wtorek, 30 sierpnia 2011, 11:38
Flexcoin? Natychmiastowe przelewy bez prowizji i bonusy za trzymanie tam BTC ? Ale są w USA i skończą jak egold. Na pewno - była dyskusja na bitcoin.org
phoebe
- Gaduła

Postautor: SHV » wtorek, 30 sierpnia 2011, 12:25

SHV
- Gaduła
- Reputacja: 17
Postautor: severson » wtorek, 30 sierpnia 2011, 21:57
Zapomniałeś o skarpetkach z alpaki.SHV pisze:Najprostszym dla użytkownika rozwiązaniem byłaby zwykła aplikacja w chmurze, taki klient w przeglądarce. Musiałaby się tym zająć zaufane firmy zapewniające najwyższy poziom bezpieczeństwa. Zwykły user logowałby się jak do swojego banku internetowego czy podobnych i tak musiałoby to wyglądać, żeby przyciągnąć masy. Jeśli przeciętny Kowalski ma do wyboru za zakupy zapłacić kartą kredytową przez paypala gdzie tylko podaje hasło, naciska enter i następnie jednym kliknięciem zatwierdza albo bawić się w czasochłonne instalowanie bitcoina, zdobywanie monet w niepewnych miejscach i zabezpieczanie walleta którego nie potrafi nawet zlokalizować wybierze to pierwsze.
A jeśli bitcoin nie przyciągnie mas to oprócz pendriva w kształcie karty, riserów pcie i tłumika ciężko będzie kupić coś sensownego gdy skończy się duża spekulacja
Czyli mówisz o połączeniu mybitcoin z zaufaniem. To dobra droga.
Ja wlazłem na Bitcoina właśnie przez Tor i (chyba Ś.P.) serwis MyBitcoin. Dopiero potem dowiedziałem się, że to trochę coś innego jest...
Raczej wskazana jest możliwość użycia "przezroczystego" - w taki sposób, żeby niezainteresowany użytkownik nie odróżniał tego od czegoś, co już zna.
Ciekawym pomysłem byłby taki serwis, ale z możliwością eksportu/importu swojego portfela i użycia go poza nim.
Jak ktoś zrobi i zarobi miliony, to niech nie zapomina skąd pomysł ;]
severson
- Początkujący
Postautor: bitcoiner » środa, 31 sierpnia 2011, 22:59
1. Gdzie ten patch dorwac ?
2. Jaka maszyne i ile czasu nalezy posiadac by wygenerowac transakcje ?
Cel:
Klient podlacza portfel pod serwer i zamiast placic fee komus tam to fee byloby pobierane na utrzymanie maszynki. Nie wiem czy jestem w stanie takie cos stworzyc, ale przy odrobienie checi mozna byc cos rozwinac.
Korzysci: szybsze przelewy (nie musimy pobierac blokow), wieksza mobilnosc.
//edit
Przejrzalem wszystko co udalo mi sie wyciagnac. Wniosek jaki wyciagnalem jest taki, ze niemozliwe jest uzyc w tym samym czasie blk0001.dat przez kilka instancji bitcoind. Jedynie mozna miec udostepniony ten plik przez http i zamiast dlugiego pobierania blokow - pobrac plik w 30min. Ostatecznie pomysl z podczepianiem sie portfelem pod sciagniete bloki na zdalnym serwerze upadl.
bitcoiner
- Gaduła

Postautor: zwierzak » piątek, 2 września 2011, 18:12
Nie patch, tylko istnieje jeden node w sieci (węzeł sieciowy), który przyjmuje transakcje przez opłat. Ale należy pamiętać, że nikt nie daje gwarancji, że takie transakcje kiedykolwiek zostaną dołączone do łańcucha.bitcoiner pisze:Mnie jeszcze nurtuje jedna rzecz. Spotkalem sie z informacja, ze mozna sobie tak spatchowac klienta zeby samodzielnie wygenerowac transakcje - brak fee.
1. Gdzie ten patch dorwac ?
2. Jaka maszyne i ile czasu nalezy posiadac by wygenerowac transakcje ?
Nie, plik jest po prostu blokowany przez klienta i tyle. Nie ma to żadnych celów, można zmodyfikować klienta, aby nie blokował. Ale tutaj chodzi o bezpieczeństwo takie, że 2 klienty spróbują ściągnąć naraz nowe bloki.bitcoiner pisze:Przejrzalem wszystko co udalo mi sie wyciagnac. Wniosek jaki wyciagnalem jest taki, ze niemozliwe jest uzyc w tym samym czasie blk0001.dat przez kilka instancji bitcoind. Jedynie mozna miec udostepniony ten plik przez http i zamiast dlugiego pobierania blokow - pobrac plik w 30min. Ostatecznie pomysl z podczepianiem sie portfelem pod sciagniete bloki na zdalnym serwerze upadl.
zwierzak
- Początkujący
Postautor: bitcoiner » sobota, 3 września 2011, 01:42
Przyznam sie szczerze, ze nigdy nie zagladalem do zrodel klienta bitcoin, gdyz moje umiejetnosci c++ sa na mizernym poziomie.
Zalozmy, ze podolalbym zadaniu zmiany kodu. Dalej rozplanowalbym to tak:
1. Serwer zmodyfikowany by nie zakladal blokady na plik
2. a) Nadane prawa tylko do odczytu dla podlaczonych z zewnatrz klientow przez vpn lub ftp
b) albo napisanie tak klienta, ktory zamiast miec dostep do pliku dostawalby porcje niezbednych danych przez vpn
Pojecia nie mam w jaki sposob jest przetwarzany plik z blokami, co z niego pobiera i co przechowuje w pamieci. Cos napewno trzyma w pamieci bo obserwuje zawsze bitcoina (ubuntu) i robi operacje I/O na pliku przy jednoczesnym zajmowaniu pamieci ram. Ktos kto ma o tym wiecej pojecia niz ja musialby mnie nakierowac co jest potrzebne zeby zainicjowac transakcje. Czy oprocz pobierania blokow po przeprowadzeniu (zainicjowaniu) transakcji jest cos wrzucane do tego pliku ?
//edit
Wyedytowalem kod dla wersji 0.3.23, po kompilacji udalo mi sie odpalic jednoczesnie bitcoin 0.3.24 oraz bitcoind 0.3.23. Ilosc pobranych blokow byla prawidlowa, niestety po wydaniu komendy getbalance (jesli dobrze pamietam) bitcoin 0.3.24 wysypal sie. Uszkodzila sie baza danych (log.0000000001) po jej usunieciu wszystko wrocilo do normy. Teraz szukam sposobu na zamontowanie kilku plikow przez http (httpfs2), przy jednym jest ok pozniej fuse nie podoba sie, ze folder juz nie jest pusty.
bitcoiner
- Orator
- Reputacja: 21

Postautor: Frodo » sobota, 28 kwietnia 2012, 06:06
Frodo
- Bardzo Zły Moderator
- Reputacja: 2683

Postautor: rav3n_pl » sobota, 28 kwietnia 2012, 17:33
Musiałby być jakiś system "snapshoota" ze stanem sieci np 100 bloków wstecz (np ponad 500 potwierdzeń albo coś) tylko ze stanami a nie z operacjami.
Tak mogłoby to zadziałać.
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty
rav3n_pl
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu