Czekam na "GoogleCoin"

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Czekam na "GoogleCoin"

Postautor: pm7 » środa, 17 kwietnia 2013, 20:22

Profesjonalnie, to Ameryka wciąż używa kart magnetycznych, bo nie opłaca im się wprowadzać chipów.
Tak samo transakcje kartą w Internecie - dlaczego w większości wypadków trzeba podać stronie wszystkie dane potrzebne do dokonania transakcji na dowolną kwotę?
Muszę im zaufać, że ściągną tyle ile obiecali i nie zrobią zakupów na mój koszt w innych sklepach.

Banki już mieliśmy.
Mi się bardziej podoba pomysł Bitcoina, gdzie sam zabezpieczasz się jak chcesz.
Nie zależy ci na bezpieczeństwie, to masz bardzo wygodną metodę przesyłania pieniędzy.
Zależy ci na bezpieczeństwie? Możesz się uchronić przed wszystkim, poza końcem świata (ale tu tradycyjna waluta też przegrywa).
Wirusy, włamywacze, porywacze, komornik, urząd skarbowy, los (awarie)?
Żaden problem.
Nawet przed amnezją można się zabezpieczyć.

A bank?
Odezwie się kiedy ci narośnie dług :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » czwartek, 18 kwietnia 2013, 03:42

cardil pisze:Oczywiście że można ale ile procent ludzi tak postępuje. Wyobraź sobie np sklep internetowy z obrotem 10000 $ dziennie (w BTC) - mają pamiętać klucz do tej kasy? Albo zapisać na pendrivie, strasznie to niepraktyczne.
Widać, że dalej jest problem z myśleniem realnym.
Mówisz o tym, że ktoś się włamie na serwer i ukradnie dzienny utarg? A w przypadku innych płatności jak ktoś się włamie i podmieni w plikach na swój numer konta lub na swoje konto płatności elektronicznych? W ogóle włamanie na serwer dużego sklepu to o wiele większe problemy niż dzienny utarg.

Można przecież tak zrobić, że mechanizm sklepu nie trzyma bitcoinów na serwerze, tylko je wysyła odrazu do kantoru na wymianę (lub jest to po prostu integracja z bitpay). Lub jak sklep jednak chce gromadzić bitcoiny i odbierac je przez sklep to sklep natychmiast po otrzymaniu wpłaty do portfela prześle je na adres właściciela sklepu, który właśnie siedzi na karaibach i w parę chwil po tym jak mu wpłynie kasa w BTC to je przeleje komórką do lokalnej agencji towarzyskiej, żeby mu przysłała na plażę 30 kubanek do towarzystwa :)

Nie ma najmniejszego problemu, ale jak ktoś chce na siłę je znaleźć to będzie wymyślał takie cuda jak Ty :)

Ja takie rzecz
cardil pisze:zawsze rozważam, bo zajmuję się takimi rzeczami na co dzień. Można oczywiście nie zauważać problemu i obudzić się z ręką w nocniku. Uważasz że lepiej żebym nie mówił że architektura BTC potrzebuje ulepszenia aby móc się naprawdę rozwinąć?
I super, ja tez tak uważam, ale Ty swoje uwagi napisałeś w tonie takim, że BTC sie do niczego nie nadaje, że jest nieskalowalny i że nie ma przyszłości.

Jasne, że potrzebuje znacznego rozwoju infrastruktury, tak samo jak internet potrzebował jej 20 lat temu. I bitcoin jest na takim samym etapie :)
Ale nie przejmuj się, wtedy wielu tez mówiło, że internet to nietrafiony pomysł :)

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 23 kwietnia 2013, 10:22

Przemo pisze:Ale nie przejmuj się, wtedy wielu tez mówiło, że internet to nietrafiony pomysł :)
Taaaaa....

Nie ma to jak jeden debil i 2 głupie cipy dyskutujące przy porannej herbatce na temat rzeczy o których nie mają pojęcia.

Zawsze jest tak samo. Najpierw cię ignorują, potem się śmieją z ciebie, później z tobą walczą, a potem wygrywasz.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Gaduła
Reputacja: 97
Reputacja postu: 
0

Postautor: asocjal » poniedziałek, 29 lipca 2013, 09:34

Hm.... a nie można zrobić sprzętowego klienta, który podłączamy np. do PC-ta przez port usb? Taki klient miałby zaszyty wewnątrz na stałe private key. Gdy chcemy dokonać wypłaty, musimy potwierdzić nasz zamiar sprzętowym przyciskiem na tym urządzeniu.

Co do przyszłości sieci i BTC jako globalnej waluty: Nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi wyliczeniami zużycia prądu. Z tego co wyczytałem poziom trudności dobrany jest w względem mocy obliczeniowej sieci tak, żeby wszystkie transakcje można było zamknąć w jednej paczce co 10 minut. Z tego wynika, że zapotrzebowanie na prąd rośnie liniowo względem mocy kopaczy a nie ilości transakcji. Jak się mylę, to proszę mnie poprawić, bo dopiero przedwczoraj zacząłem się bitcoinem interesować.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » poniedziałek, 29 lipca 2013, 09:51

asocjal pisze:Hm.... a nie można zrobić sprzętowego klienta, który podłączamy np. do PC-ta przez port usb? Taki klient miałby zaszyty wewnątrz na stałe private key. Gdy chcemy dokonać wypłaty, musimy potwierdzić nasz zamiar sprzętowym przyciskiem na tym urządzeniu.

Co do przyszłości sieci i BTC jako globalnej waluty: Nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi wyliczeniami zużycia prądu. Z tego co wyczytałem poziom trudności dobrany jest w względem mocy obliczeniowej sieci tak, żeby wszystkie transakcje można było zamknąć w jednej paczce co 10 minut. Z tego wynika, że zapotrzebowanie na prąd rośnie liniowo względem mocy kopaczy a nie ilości transakcji. Jak się mylę, to proszę mnie poprawić, bo dopiero przedwczoraj zacząłem się bitcoinem interesować.
Ad 1
Już jest, nazywa się np. TREZOR

Ad 2
Tak, zużycie prądu wzrasta wraz z wzrostem mocy obliczeniowej nie ilością transakcji. Ale myślę że nieznacznie spadło od kiedy kopacze stosują ASIC.
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 29 lipca 2013, 09:52

nad takim portfelem już goście pracują:
http://www.bitcointrezor.com/

Orator
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: jacek1973 » piątek, 6 grudnia 2013, 16:56

Jakie jest prawdopodobieństwo , że większość cywilizowanych krajów zabroni używać krypto walut wprowadzając kary na równi z podrabianiem konwencjonalnego pieniądza ?

Do kogo będą się wtedy zwracać ofiary delegalizacji i czy dostana rekompensaty za stracone środki ? Puki co wirtualna waluta obracają ludzie widzący w nich możliwość ulokowania środków pochodzących z nielegalnego źródła , spekulanci , wąska grupa specjalistów powiązanych z branżą IT. Zarekwirowanie środków przez FBI jest niczym innym jak przejęciem gotówki w sposób najmniej skomplikowanym w porównaniu z innymi metodami. Najlepszym sposobem na wyeliminowanie z rynku szarej strefy jest uderzenie finansowe. Na mój gust co jakiś czas będą pojawiać się informacje o przejęciach środków w ten sposób. Wystarczy niewiele do naruszenia prawa przez dana giełdę lub podmiot obracający kryptowalutami , żeby przejąc cały taki interes. Kto mając nielegalne środki będzie chciał dochodzić swoich praw. Na obecna chwile nie ma możliwości kupienia anonimowo dużej ilości np. BTC .

Pozostaje tylko spekulacja , która bez źródła informacji jest skazana na dłuższa metę na porażkę . Wartość kursu jest pochodna wiadomości związanych z kryptowalutami. Jestem pewien ,że na tym etapie grupa spekulantów wpływa na kurs i co daje im przewagę nad "leszczami" . Kurs praktycznie jest nieprzewidywalny biorąc taki obrót sprawy. Analizy techniczne nie maja zastosowania w tym wypadku.

Oczywiście nie mowie już zainteresowaniu hakerów .

Ktoś chciał dobrze i wyszło jak zawsze .

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » piątek, 6 grudnia 2013, 18:51

jacek1973 pisze:Jakie jest prawdopodobieństwo , że większość cywilizowanych krajów zabroni używać krypto walut wprowadzając kary na równi z podrabianiem konwencjonalnego pieniądza ?
38,22882% :D
jacek1973 pisze: Do kogo będą się wtedy zwracać ofiary delegalizacji i czy dostana rekompensaty za stracone środki ? Puki co wirtualna waluta obracają ludzie widzący w nich możliwość ulokowania środków pochodzących z nielegalnego źródła , spekulanci , wąska grupa specjalistów powiązanych z branżą IT. Zarekwirowanie środków przez FBI jest niczym innym jak przejęciem gotówki w sposób najmniej skomplikowanym w porównaniu z innymi metodami. Najlepszym sposobem na wyeliminowanie z rynku szarej strefy jest uderzenie finansowe. Na mój gust co jakiś czas będą pojawiać się informacje o przejęciach środków w ten sposób. Wystarczy niewiele do naruszenia prawa przez dana giełdę lub podmiot obracający kryptowalutami , żeby przejąc cały taki interes. Kto mając nielegalne środki będzie chciał dochodzić swoich praw. Na obecna chwile nie ma możliwości kupienia anonimowo dużej ilości np. BTC .
Do kogo się powinni zwrócić ofiary? Do rządu - ostatecznie, ponoć mamy demokracje i ludzie (teoretycznie) mogą zmienić rząd i ponownie zalegalizować BTC. Wybacz, ale FBI żeby zarekwirować porządnie zabezpieczone BTC musi przekonać właściciela, zaś w przypadku kont bankowych jest to kwestia jednego telefonu :)
W giełdach BTC trzymają chyba tylko spekulanci i ludzie niewiedzący jak zabezpieczyć BTC. Reszta trzyma BTC bezpieczne na swoich PC / Paper Wallet.
A po co anonimowo kupować BTC?
jacek1973 pisze: Ktoś chciał dobrze i wyszło jak zawsze .
Bitcoin wciąż jest młody. Rozwija się nieźle, ale trzeba jeszcze trochę czasu.

Orator
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: jacek1973 » sobota, 7 grudnia 2013, 23:00

jacek1973 pisze: Do kogo będą się wtedy zwracać ofiary delegalizacji i czy dostana rekompensaty za stracone środki ? Puki co wirtualna waluta obracają ludzie widzący w nich możliwość ulokowania środków pochodzących z nielegalnego źródła , spekulanci , wąska grupa specjalistów powiązanych z branżą IT. Zarekwirowanie środków przez FBI jest niczym innym jak przejęciem gotówki w sposób najmniej skomplikowanym w porównaniu z innymi metodami. Najlepszym sposobem na wyeliminowanie z rynku szarej strefy jest uderzenie finansowe. Na mój gust co jakiś czas będą pojawiać się informacje o przejęciach środków w ten sposób. Wystarczy niewiele do naruszenia prawa przez dana giełdę lub podmiot obracający kryptowalutami , żeby przejąc cały taki interes. Kto mając nielegalne środki będzie chciał dochodzić swoich praw. Na obecna chwile nie ma możliwości kupienia anonimowo dużej ilości np. BTC .
Do kogo się powinni zwrócić ofiary? Do rządu - ostatecznie, ponoć mamy demokracje i ludzie (teoretycznie) mogą zmienić rząd i ponownie zalegalizować BTC. Wybacz, ale FBI żeby zarekwirować porządnie zabezpieczone BTC musi przekonać właściciela, zaś w przypadku kont bankowych jest to kwestia jednego telefonu :)
W giełdach BTC trzymają chyba tylko spekulanci i ludzie niewiedzący jak zabezpieczyć BTC. Reszta trzyma BTC bezpieczne na swoich PC / Paper Wallet.

Raczej chodziło mi przejmowanie kryptowalut przez rządy pod byle pretekstem . Jest ograniczona ilość np.BTC .Poszczególne kraje przejmując je ,mogą stopniowo wygasić obrót ta waluta. Każda informacja o zamknięcie giełdy , portalu aukcyjnego itp. możne spowodować spadki i zniechęcenie małych inwestorów. Do tego dość łatwo jest przejąc środki z giełdy przez twórce tejże giełdy czy tez hakerów . Przykłady miesimy niedawno.odzyskanie tych środków jest praktycznie niemożliwe. Im większa kapitalizacja walut tym więcej będzie powodów do okradania w imię prawa i siania paniki wśród inwestorów. Nikt nie ma interesu w tym ,żeby wpuścić wolna walutę, co więcej , każdy kto ma władze i pieniądze będzie działał na niekorzyść widząc zagrożenie. Jaki problem zablokować dana giełdę walutowa wraz z jej środkami pod pretekstem niepłacenia podatków itp. Inwestorom wmówi się że działali na rynku spekulacyjnym przez nikogo nie gwarantowanym i po sprawie. Sprawa ciągnie się latami.

W obecnym czasie krypto maja największe znaczenie i przepływ środków na giełdach , z czegoś trzeba żyć. Papier wydobyty cały czas wędruje na rynek.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » sobota, 7 grudnia 2013, 23:13

jacek1973 pisze:

Raczej chodziło mi przejmowanie kryptowalut przez rządy pod byle pretekstem . Jest ograniczona ilość np.BTC .Poszczególne kraje przejmując je ,mogą stopniowo wygasić obrót ta waluta. Każda informacja o zamknięcie giełdy , portalu aukcyjnego itp. możne spowodować spadki i zniechęcenie małych inwestorów. Do tego dość łatwo jest przejąc środki z giełdy przez twórce tejże giełdy czy tez hakerów . Przykłady miesimy niedawno.odzyskanie tych środków jest praktycznie niemożliwe. Im większa kapitalizacja walut tym więcej będzie powodów do okradania w imię prawa i siania paniki wśród inwestorów. Nikt nie ma interesu w tym ,żeby wpuścić wolna walutę, co więcej , każdy kto ma władze i pieniądze będzie działał na niekorzyść widząc zagrożenie. Jaki problem zablokować dana giełdę walutowa wraz z jej środkami pod pretekstem niepłacenia podatków itp. Inwestorom wmówi się że działali na rynku spekulacyjnym przez nikogo nie gwarantowanym i po sprawie. Sprawa ciągnie się latami.

W obecnym czasie krypto maja największe znaczenie i przepływ środków na giełdach , z czegoś trzeba żyć. Papier wydobyty cały czas wędruje na rynek.
Owszem, jest ograniczona ilość BTC, ale są one bardzo podzielne. A w razie potrzeby, możemy je podzielić na jeszcze mniejsze części. Cóż, ja nie trzymam BTC na giełdzie i nie muszę się bać, że mi zablokują środki/okradną.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lukakontakt » sobota, 7 grudnia 2013, 23:45

a do kogo powinni sie zwrocic mieszkancy cypru ktorych okradl ich wlasny bank ??

ktos napisal wyzej ze kartami lest 60 mln transakcji dziennie a btc 620 tys to jest stukrotna roznica to porownaj teraz roznice w poboze energi i ilosci fizycznej infrastruktury to jakies brednie sa

wbrew pozorom taki bitcoin to jedyna szansa na uwolnienie sie od spekulacji na cenach towarow uzaleznionych od usd czy eur czyli przez upadajace dwa kolosy ktore zezarly same siebie

ja nie widze bardziej uczciwego systemu monetarnego na swiecie

jak bym gral z kumplem w karty i umowili bysmy sie ze kazdy ma 100 zetonow i na koniec okazalo by sie ze ja mam 90 a on 130 to byl by to taki uklad jak w usa z usd oni kradna w bialy dzien i nikt nie nazywa ich przestepcami nie mowiac nawet o ukaraniu btc to jedyny system gdzie moge sie tylko obawiac ze ktos mnie okradnie bo w reszcie wiem to napewno ze stanie sie to kwestia tylko w jakim stopniu

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » sobota, 7 grudnia 2013, 23:50

lukakontakt pisze:a do kogo powinni sie zwrocic mieszkancy cypru ktorych okradl ich wlasny bank ??

ktos napisal wyzej ze kartami lest 60 mln transakcji dziennie a btc 620 tys to jest stukrotna roznica to porownaj teraz roznice w poboze energi i ilosci fizycznej infrastruktury to jakies brednie sa

wbrew pozorom taki bitcoin to jedyna szansa na uwolnienie sie od spekulacji na cenach towarow uzaleznionych od usd czy eur czyli przez upadajace dwa kolosy ktore zezarly same siebie

jak bym gral z kumplem w karty i umowili bysmy sie ze kazdy ma 100 zetonow i na koniec okazalo by sie ze ja mam 90 a on 130 to byl by to taki uklad jak w usa z usd oni kradna w bialy dzien i nikt nie nazywa ich przestepcami nie mowiac nawet o ukaraniu btc to jedyny system gdzie moge sie tylko obawiac ze ktos mnie okradnie bo w reszcie wiem to napewno ze stanie sie to kwestia tylko w jakim stopniu
Oczywiście masz racje. Bitcoin, na początku był tym wymarzonym systemem, który może zmienić oblicze świata.

Ale już nie jest.

bitcoin stał się żetonem do uprawiania hazardu.

Nikogo nie interesują żadne idee. Ci, co głośno krzyczą, że bank nas kroją, mają to w dupie, bo w hurtowych ilościach zamieniają BTC na fiaty. Zobacz posty na tym forum. Niebiescy hurtowo wyskakują z BTC.

W teorii BTC jest uczciwy.

Ale w praktyce to narzędzie do napełniana brzuchów przez early adaptors.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lukakontakt » niedziela, 8 grudnia 2013, 00:11

servantes pisze:
lukakontakt pisze:a do kogo powinni sie zwrocic mieszkancy cypru ktorych okradl ich wlasny bank ??

Oczywiście masz racje. Bitcoin, na początku był tym wymarzonym systemem, który może zmienić oblicze świata.

Ale już nie jest.

bitcoin stał się żetonem do uprawiania hazardu.

Nikogo nie interesują żadne idee. Ci, co głośno krzyczą, że bank nas kroją, mają to w dupie, bo w hurtowych ilościach zamieniają BTC na fiaty. Zobacz posty na tym forum. Niebiescy hurtowo wyskakują z BTC.

W teorii BTC jest uczciwy.

Ale w praktyce to narzędzie do napełniana brzuchów przez early adaptors.

wiesz znam ludzi ktorzy mowia ze jedzenie miesa jest zle - ja tak nie uwazam
znam ludzi ktorzy mowia ze palenie gandzi jest zle - ja tak nie uwazam
znam ludzi ktorzy mowia ze jak masz pieniadze to jestes zlodziejem - ja tak nie uwazam
znam ludzi ktorym bank zabral dorobek zycia powolujac sie na ustawy o kredytach i windykacji i bankowosci i oni mowia ze banki ich okradly - i uwazam ze to jest zle

bit coin ma jedna podstawowa zalete ktorej nie ma zadna waluta narodowa mianowicie zasady zostaly ustalone i zaden pajac na zadnym stolku ich nie zmieni a ze grubasy zarabiaja kase nie mam nic przeciwko na gieldzie tez zarabiaja zarabiaja na handlu bronia zarabiaja na okradaniu emerytow na produkcji super lekow i na wszystkim ludzie zarabiaja pieniadze to nie jest nic dziwnego ani zlego jak komus sie nie podoba ze ludzie zarabiaja pieniadze to niech sie zwolni z pracy dla idei i ucieknie z listkiem figowym na wacku dolasu

bitcoin daje mozliwosc wolnegorynku w sposob UCZCIWY zaden tusk nie powie ci jutro ze masz oddac czesc swoich pieniedzy bo grecja bankrutuje to co masz jest twoje w banku nie i doputy nie bedzie do puki ktos tam stoi z palcem na wylaczniku

sila bitcoina jest fakt ze to jest algorytm program a nie organizacja nie ludzie itd

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: czasucieka » czwartek, 12 grudnia 2013, 13:02

Jestem tu nowy i nie znam się na kwestiach technicznych dotyczących bitcoin ale interesują mnie aspekty psychologiczne wpływu tego "eksperymentu " na społeczność.

Można postawić pytanie kiedy i czy ta lub inna krypto waluta stanie się "normalna" w odniesieniu do ogółu społeczeństwa na świecie ? Czyli kiedy wejdzie do masowego obiegu....kiedy normalni przeciętni ludzie zaczną coś sensownego o niej wiedzieć i ją "używać"

Idąc dalej tym torem myślenia ....w jakim miejscu rozwoju jest teraz ?

Według mnie możliwa odpowiedź na tak postawione pytanie jest w tym nagraniu :

W tym nagraniu są dwie ważne sprawy które moim zdaniem można odnieść do projektu Bitcoin

1. Teoria "złotego kręgu" - czyli jak projekt Bitcoin powinien być przedstawiany (choć nie wiem czy to dobre słowo)
2.Prawo rozproszenia innowacji - czyli czy i kiedy projekt Bitcoin stanie się masowy

Chętnie poznam wasze zdanie na ten temat.

Wróć do „Rozwój projektu”