Wstęp do LTC, tworzenie portfelu offline i tym podobne..

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Wstęp do LTC, tworzenie portfelu offline i tym podobne..

Postautor: wootn » wtorek, 19 listopada 2013, 23:52

Cześć!

Na fali ostatnich newsów i perturbacji na scenie LTC postanowiłem się w to wkręcić.
O BTC słyszałem już dosyć dawno(na samym jego początku) ale go zignorowałem i teraz nie chcę zrobić podobnego błędu..

Wczoraj zakupiłem za pomocą liliontransfer(a dokładniej autovaluta) LTC za PLN. Z automatu w parę minut LTC znalazły się na koncie w autovaluta. Moje pytanie jest więc następujące:
- jak mam utworzyć portfel offline żeby łatwo przelać sobie LTC z autovaluta, tak aby w przyszłości łatwo móc sprzedać te LTC(gdzie?)?
Przeczytałem tematy na tym forum i ciężko mi do czegokolwiek dojść. Na internecie nie ma też jasnej porady krok po kroku, co i jak.
Można się w tym wszystkim zagubić..

Mam ściągniętą najnowszą wersję Litecoin-QT i w tym momencie brakuje mi 17 tygodni ażeby być na równi z aktualnymi transakcjami.

Prosiłbym o nie odsyłanie do wyszukiwarki, google, reddita i innych stron. Dopiero zaczynam i napotykam na ogromną dezinformację na tym polu.

Pozdrawiam serdecznie :)

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Re: Wstęp do LTC, tworzenie portfelu offline i tym podobne..

Postautor: pm7 » środa, 20 listopada 2013, 00:12

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wootn » środa, 20 listopada 2013, 00:23

ten temat mało mi mówi..
nie rozumiem na jakiej zasadzie liteaddress generuje mi adres i podaje klucz prywatny? po wygenerowaniu ten adres odrazu jest widoczny w block-explorer.com? w sensie, przeleję sobie LTC z AV na ten podany przez liteaddress adres i już będę widzieć LTC pod tym adresem zerkając w block-explorer.com?
co ja potem mam zrobić z tym kluczem prywatnym? mam go wpisać komendą do litecoin-qt?

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 20 listopada 2013, 07:41

Na zasadzie losowania. Nie, adresy możesz generować nawet offline. Po pierwszym bloku zawierającym Twoją transakcję w Block Explorerze będzie to widoczne.
Dokładnie tak, komendą do litecoin-qt (dopiero w momencie chęci wydania).

http://blogsatoshi.files.wordpress.com/ ... fikapl.png

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wootn » czwartek, 21 listopada 2013, 00:34

Ok, więc wygenerowałem sobie 3 adresy na litecoinaddress (adresy papierowe) no i na autovaluta przelałem dla testu na jeden z tych adresów 0.2 LTC.
Ale autovaluta(a raczej flash-cash) teraz prosi mnie o wykonanie ręcznego przelewu z taką informacją: "UWAGA! Transakcja zostanie zakończona po ręcznym zaksięgowaniu."
Autovaluta(flash-cash) samo teraz mi prześle te LTC na podany przezemnie adres?

W historii transakcji mam: Oczekiwanie na wpłatę
ale mam też dostępny przycisk "Zapłać" po którym widnieje mi napis:
"We have received your request
What's next?

Our team checks your transaction
You receive e-mail with payment details from no-reply@flash-cash.org
Our staff is working 24/7. If you do not receive e-mail from us within 15 minutes. Please check your SPAM folder.
Mark no-reply@flash-cash.org as a NO SPAM source, so further e-mails will come to you with no problems.
You pay EXACTLY as it is stated in e-mail (double check amount, account and title / memo)
Our team checks your payment
We finish transaction
You will be notified by e-mail about all status changes regarding your transaction
"

O co chodzi?
Jak mam teraz dodać ten adres do programu litecoin-qt żebym miał pewność że LTC są na tym adresie?

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 21 listopada 2013, 08:45

Weź pod uwagę, że jak dodasz, to to już nie będzie dość bezpieczny Paper Wallet, a zwykły adres w portfelu, wrażliwy na wirusy.
Jeżeli chcesz jedynie sprawdzić, wpisz tutaj http://explorer.litecoin.net/ swój adres, a pokaże Ci obecny stan i wszystkie transakcje.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wootn » czwartek, 21 listopada 2013, 09:19

Dziekuje za rade :)
problem tez rozwiazal sie sam(autovaluta przelala o 6 rano) i ltc sa juz w portfelu offline tak jak zasugerowales.

Wróć do „LiteCoin”