Własna kopalnia LTC

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Własna kopalnia LTC

Postautor: kro55 » niedziela, 8 grudnia 2013, 18:42

Witam,
Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Zastanawiam się nad otwarcie własnej kopalni LTC(w sumie już jest otwarta ale tylko dla mnie i znajomych) a chcę otworzyć też dla innych. Co o tym myślicie?
Rozliczanie PPS, bonus za znalezienie bloku dla pierwszych N osób. Mała prowizja(załóżmy 2%), może w przyszłości zapasowe nody. Swój własny serwer w bardzo dobrej polskiej serwerowni, chcę wprowadzić HTTPS dla strony kopalni. Zastanawiam się również nad rejestracją tylko za pomocą zaproszenia od innego członka kopalni żeby nie zrobić śmietnika oraz ukryć ją w sieci(zaufane osoby kontra mniejsze bezpieczeństwo i moc) - kwestia do przemyślenia. Kopalnia już pracuje od tygodnia, niestety nie wykopała jeszcze bloku, potrzebuję większej mocy obliczeniowej.

Kopalnia stoi na:
  • * litecoind
    * stratum
    * vardiff
    * interfejs www
    * dostęp na kilku portach w tym 80 i 443 jak ktoś by miał problemy z firewallem np: w pracy :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Własna kopalnia LTC

Postautor: lenny » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 01:35

Kopalnia jest nadal tylko prywatna, czego się boisz, aby zrobić oficjalny start?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 01:48

Jakiś niezdecydowany jesteś. Albo reklamujesz kopalnię i zapraszasz wszystkich, albo nic nie mówisz i kopiecie sobie z kumplami.
Otwórz dodatkowo jakiś inny coin gdzie lecą szybciej bloki to będziesz miał możliwość szybciej przetestowania wszystkich funkcji kopalni.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kro55 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 01:57

Że tak powiem nie wszystko jeszcze dopieszczone. Potrzebuję trochę czasu aż wszystko ruszy na dobre, wtedy będzie otwarta dla wszystkich. Na razie chcę zobaczyć jakie będzie zainteresowanie takim tematem. Oczywiście jeżeli ktoś chce to dam dostęp. Jakie preferujecie płatności: PPS, PPLNS, PROP i jaka jest akceptowalna prowizja dla kopalni według Was? Jak już mówiłem na chwilę obecną tylko badam teren :).

PS: Odnośnie innych monet, co proponujecie? Rozważałem BTC ale to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jolka » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 08:03

pisales ze przez tydzien nic nie wykpoales. Mozesz podac jaka masz wartosc MegaHash/s twojej koparki ? I czy chodzi 24/7 ?

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kro55 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 09:19

Niestety na razie są to 2 kompy(24/7) i kręcą zaledwie 500-600Khps plus kilka z doskoku razem jest tego z 1,2Mhps. Właśnie czekam na kilka kart 7970, które powinny wystartować w tym tygodniu. Mam nadzieję, że do jakiś 5Mhps dojdę w ciągu kilku dni. Zrobiłem też audyt strony www i znalazłem kilka błędów bezpieczeństwa, które zgłosiłem autorowi(core strony oparty jest na opensourcowym projekcie ale będzie przerabiany przez nas). Bezpieczeństwo jest bardzo ważne dlatego na razie tak ostrożnie podchodzę do tematu i do wypuszczenia kopalni na świat.

EDIT:
Jeżeli ktoś chciał by postawić własną kopalnię mogę pomóc w instalacji i uruchomieniu. Podejrzewam ze się dogadamy, wysyłajcie na PW.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 13:39

Przy takiej mocy własna kopalnia to strata czasu...
Kopcie razem na nodzie P2pool - większy sens i mniej zachodu.
Albo jakieś inne ciekawostki na scrypt np DogeCcoin ;]
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kro55 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 14:10

Jak już pisałem sami chcemy dojść do 5-7Mhps a później otworzyć kopalnie dla ludzi. Nie chcemy startować z 500Khps. Dlatego pytanie tutaj o zainteresowanie PL kopalnia LTC.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 14:14

Po co komu nowa kopalnia skoro jest p2pool? Lepiej dołączcie się do niego.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kro55 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 14:25

Skoro można to dlaczego nie spróbować? Zawsze można czegoś nowego się nauczyć, mieć większą kontrolę nad nią itp. Może lepsze wsparcie dla użytkowników itp. Przy BTC widziałem sporo prywatnych kopalni więc postanowiłem uruchomić swoją. Docelowo podepnę może jeszcze inne monety do kopania.

fun
Wygadany
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: fun » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 14:29

kro55 pisze:Witam,
Mała prowizja(załóżmy 2%),
Oto powód do stawiania :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kro55 » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 14:33

Nie mówię że nie ale taka prowizja wystarczy na opłacenie koolokacji w serwerowni. Żeby mieć więcej $$ trzeba jednak kopać. Mój sposób rozliczania to PPS + premia za znalezienie bloku więc może to być dosyć ciekawe dla minerów.

EDIT:
Na stronie: http://p2pool.org/ można przeczytać: Pool fee is 2%. Dodatkowo płatność PPLNS co nie każdemu może pasować. Ja planuję tak jak wyżej jest to napisane: PPS + premia za znalezienie bloku więc dla niektórych będzie to o wiele ciekawsze niż PPLNS.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kro55 » sobota, 25 stycznia 2014, 16:49

Może ktoś się jednak skusi na kopanie FST? Moc kopalni dochodzi do 6Mhps, przy tej prędkości wpada 4-6 bloków na godzinę a czasami i więcej. Przy mocy 1,4Mhps możliwe jest ukopanie 1LTC na dobę. Wymiana na przykład na cryptsy.com, wszystko można zautomatyzować.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » niedziela, 26 stycznia 2014, 15:57

kro55 pisze:
EDIT:
Na stronie: http://p2pool.org/ można przeczytać: Pool fee is 2%. Dodatkowo płatność PPLNS co nie każdemu może pasować. Ja planuję tak jak wyżej jest to napisane: PPS + premia za znalezienie bloku więc dla niektórych będzie to o wiele ciekawsze niż PPLNS.
Nikt nie każe kopać na p2pool.org. Widzisz, p2pool jest rozproszony, tak samo jak Bitcoin. Można łatwo postawić własny node i mieć 0% fee (domyślnie jest drobne fee dla twórcy p2poola, ale jak ktoś nie chce, może je zmniejszyć/wyłączyć). W p2pool też jest premia za znalezienie bloku :)

Wygadany
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0

Postautor: gorlik » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 11:26

Czy ktoś z posiadaczy noda LTC zauważył ostatnio że: Payout if a block were found NOW = 0 a do portfela wpada urobek. Czy były jakieś zmiany ostatnio? Czym to może być spowodowane?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 12:44

Bo to wypłata na noda default jest, jak kopiesz z adresem w username to szukaj na payout liście.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Wygadany
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0

Postautor: gorlik » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 14:00

Ou faktycznie <facepalm> ;)