Kupowanie LTC

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kupowanie LTC

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 19:03

A więc podsumuje to co się dowiedziałem jak mam przeprowadzić proces kupienia LTC a wy mnie poprawcie proszę jeśli coś jest nie tak

1. Ściągnąłem klienta z litecoin.org, utworzyłem portfel i zaszyfrowałem go hasłem na 6 wyrazów. Seems legit.
(mam nadzieję że nie robi żadnej różnicy jakimkolwiek stronom to że w haśle są polskie znaki??)

2. Jest teraz wieczór więc już żaden bank do rana mi nie zrobi przelewu - czy jest tak czy się mylę?

3. A więc jeśli nie jestem w stanie przez noc kupić LTC (?) czekam sobie elegancko aż ściągnie mi się log programu (na ten moment 107 tygodni) i wtedy pokaże mi się update ze stanem konta.

4. Aby w ogóle kupić LTC mam dwie drogi -
a) kupić BTC w serwisie
-Bitcurex
-Lillion Transfer
-??? (w miejsce pytajników proszę wpisać inny serwis do kupienia BTC jeśli jest lepszy - po ostatnim włamaniu na inny serwis uważam że to się staje powoli paranoja żeby trzymać środki online więcej niż dzień...)

i na giełdzie
-btc-e
-???

wymieniam je na LTC po czym wpłacam na portfel offline i kopiuje plik wallet.dat na różne miejsca

i tu pytanie - jak zrobić żeby kasa była bezpieczna od razu ale żeby sprawdzić przelew mniejszą kwotą?

b) kupić od razu LTC

https://sklepzbitcoinami.pl/litecoin

np. tu? wtedy wpłacam sobie od razu na portfel i chomikuje?

które bardziej się opłaca? Proszę o pomoc chciałbym się pośpieszyć bo jutro chcę mieć wszystko zrobione.. ; )

update: LTC po 38.60 .. ;/

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Re: Kupowanie LTC

Postautor: kajtek14102 » czwartek, 21 listopada 2013, 19:10

Gdzie przepraszam jest LTC po 38.60?

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 21 listopada 2013, 19:15

1. Ja bym nie używał. Ponadto, nie chodzi o strony, tylko o portfel, prawda?
2. Przelewy wewnątrz banku przechodzą.
3. Stan konta możesz też sprawdzać inaczej: litecoin block explorer -> google.pl
4. W Liliont Transfer możesz od razu LTC kupić.
Najbardziej się opłaca Bitcurex -> BTC-E
Radzę wysłać do portfela (programu), a z niego na Paper Wallet (adres offline).

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 19:21

1. OK zrobię kolejny portfel i zrobię w nim hasło bez polskich edit:(zmieniłem hasło w starym)
2. Wewnątrz banku tzn.? mam ING jeśli to coś pomoże to w którym serwisie mogę zrobić taki przelew?
3. Obczajam pilnie
edit: co tam się wkleja? numer portfela?
te liczby LTC które się pokazują w zestawieniu po kliknięciu któregoś z tych różnych zestawów znaków pod spodem, co to dokładnie jest?

Ok to nie będę się już rozwodził nad tym czy w ogóle korzystać z liliont , tylko powiedz mi proszę jeszcze jak duża jest to różnica żeby bawić się w kolejne przelewy między stronami internetowymi bo rozumiem że jest to na zasadzie moje konto ING -> bitcurex (kupuje BTC) -> potem do BTC-e też zakłądam konto (tam przelew też musi dojść, musi wyjść -> aż dojdzie do mojego portfela, skąd ma iść na Paper Wallet. uff ?

edit2: na bitcurex nie mogę założyć konta z powodu przeciążenia serwera, shiitt... ;/

ilość 200 szt. dobra na początek?
albo może zapytam inaczej, co byście wybrali na moim miejscu 3 BTC czy 200 LTC?

strasznie wolno mi się synchronizuje ;/ mam ciągle 105 tygodni od napisania pierwszego posta a neta mam szybkiego nawet jak oś ściągam to prędkość dochodzi do 4mb więc najwolnieszy też jakiś nie jest to ocb?

@kajtek14102 to dużo czy mało?

edi2: przeliczyłem sobie - kurs na btc-e to 8.28900 U.S. dollars =
25.8343411 Polish zloty

więc co tak nabijają że lol prawie 40 zł?

Rozmowny
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dejmien » czwartek, 21 listopada 2013, 19:49

#up
Nie jestem żadnym znawcą ale ja bym wybrał LTC, tak też zrobie jak w końcu zaksięgują pieniądze na bitcurexie...

Co do przelewu to nawet jak bank zrobi przelew to kwota nie pojawi się na twoim koncie (gieldzie) dopóki oni tego ręczenie nie zaksięgują.
Ja wykonałem przelew dzisiaj rano i dzisiaj go nie dostałem, niektórzy robili nawet przelew wczoraj albo i wcześniej a pieniędzy i tak im nie zaksięgowali, teraz trochę żałuje że skorzystałem z usuług polskiej giełdy już wolałbym zapłacić trochę więcej i kupić od kogoś zaufanego z tego forum i cieszyć się LTC na portfelu po paru minutach.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 21 listopada 2013, 20:00

2. Chyba nie.
3. Adres.
"tych różnych zestawów znaków pod spodem" - możesz wyrażać się precyzyjniej?
"albo może zapytam inaczej, co byście wybrali na moim miejscu 3 BTC czy 200 LTC?" rozsądny inwestor różnicuje inwestycje (np. 4/5 BTC i 1/5 LTC)
Klient ściąga wszystkie bloki i każdy sprawdza, czy nie został sfałszowany. Bezpieczeństwo (Twoje i sieci).

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: kajtek14102 » czwartek, 21 listopada 2013, 20:25

około 25 to się zgadza. Napisałeś 38 a to trochę różnica :)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 20:26

Czy aby cokolwiek kupić muszę czekać aż mi się zsynchronizują wszystkie bloki?

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: kajtek14102 » czwartek, 21 listopada 2013, 20:31

Jeśli się nie mylę to możesz kupić szybciej, ale tak długo jak nie będziesz miał bloków nie będziesz ich mógł ruszyć - nie będziesz ich widział na swoim koncie

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 20:51

jest jakaś inna sensowna czytaj bezpieczna możliwość kupienia teraz LTC po ok kwocie bo ten serwer nie działa i nie działa i nie mogę nic kupić ;//

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: yogasck » czwartek, 21 listopada 2013, 21:08

jarr25 pisze:jest jakaś inna sensowna czytaj bezpieczna możliwość kupienia teraz LTC po ok kwocie bo ten serwer nie działa i nie działa i nie mogę nic kupić ;//
napisz w dziale https://forum.bitcoin.pl/wymiana-walut-f30.html
ktos napewno ci sprzeda :) ale kupuj tylko od zaufanych

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 21:12

Jeszcze pytania:
1) Opłaty, nie pomyslałem o nich. Jakie są opłaty za przelew z banku w złotówkach na btc ? Ile razem zapłacie na powiedzmy 6500zł?
2)Jak zrobić żeby ich nie było/były najmniejsze. Bitcurex -> BTC-E czy może jakiś inny sposób?
3) Dlaczego ktoś chce sprzedawać te monety skoro można tak dobrze na nich zarobić?

@up poza tym nie mogę tam założyc tematu bo dział jest niedostępny dla "żółtodziobów", szybciej ten serwer wstanie niż nabije posty (mam nadzieję..)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: yogasck » czwartek, 21 listopada 2013, 21:20

jarr25 pisze:Jeszcze pytania:
1) Opłaty, nie pomyslałem o nich. Jakie są opłaty za przelew z banku w złotówkach na btc ? Ile razem zapłacie na powiedzmy 6500zł?
2)Jak zrobić żeby ich nie było/były najmniejsze. Bitcurex -> BTC-E czy może jakiś inny sposób?
3) Dlaczego ktoś chce sprzedawać te monety skoro można tak dobrze na nich zarobić?

@up poza tym nie mogę tam założyc tematu bo dział jest niedostępny dla "żółtodziobów", szybciej ten serwer wstanie niż nabije posty (mam nadzieję..)
1. oplaty pln->btc-e beda raczej duze, przewalutowanie itp.
2. jak na pierwszy raz zacznij dzialac bitcurex->btc-e (znaczy bitcurex->swoj portfel bo adres podany do wyplaty btc na bitcurex jest przypisany na stale-> i ze swojego porfela na btc-e)
3. tez kiedys bedziesz chcial je sprzedac bo stwierdzisz ze juz swoje zarobiles :)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 21:24

Jeszcze raz: czyli że mam z mojego konta przelać na utworzone bitcurex (jeśli serwer się otworzy - nie macie info jakichś co tam się dzieje, może trzeba wpisać inny adres strony?), potem z konta bitcurex te (właśnie jak wpłacę tam pln to zamieniam je na BTC na bitcurex czy na btc-e?), na BTC-e BTC na LTC, i z LTC na swój prywatny portfel.

Dokładnie w taki sposób? Wiem że to pewnie proste po kilku takich czynnościach ale za pierwszym razem żeby się ogarnąć to trzeba popytać ; P

edit: aha i w jakimś temacie o bitcoin "jakich kont używają" było że prawie połowa BRE co było zdecydowaną wygraną? Co przemawia za tym że aż tyle osób używa własnie jego?

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: yogasck » czwartek, 21 listopada 2013, 21:33

bank-bitcurex(kupujesz tam btc za swoje pln)-przelewasz btc do swojego portfela-btce(zamieniasz btc na ltc czy co tam chcesz)-ltc na swoj portfel

jezeli bitcurex nie dziala a boisz sie ze kurs skoczy to moze liliontransfer
https://forum.bitcoin.pl/http-liliontra ... 10178.html przeczytaj, albo zadaj tam pytanie
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 listopada 2013, 21:36 przez yogasck, łącznie zmieniany 1 raz.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dejmien » czwartek, 21 listopada 2013, 21:35

Mam pytanko bo pewnie niedlugo bede wysylac btc z bitcurexa na portfel, sciagnalem wczoraj MultiBit 0.5.14 mam juz adres zaszyfrowalem sobie portfel ale nigdzie nie widzialem zeby sciagaly sie bloki, gdzie moge sprawdzic czy sa sciagniete i aktualne?

tzn pisze ze jest zsynchornizowane z siecia i ze bloki niby sa pobrane ale jak to jest mozliwe jak ten porfel mialem otwarty moze z 10-15 min na ltc bloki sciagaly mi sie kilka godzin O_o

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: yogasck » czwartek, 21 listopada 2013, 21:37

w multibit nie sciaga blokow tak jak w tradycjnym kliencie, tylko jakies "kawaleczki" blokow trwa to doslownie chwile
jezeli na dole masz "zsynchronizowano z siecia" to znaczy ze wszystko cacy
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 listopada 2013, 21:39 przez yogasck, łącznie zmieniany 1 raz.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dejmien » czwartek, 21 listopada 2013, 21:38

Dzięki za rozwianie wątpliwości : )

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: yogasck » czwartek, 21 listopada 2013, 21:40

po przelaniu btc na portfel moga ci sie nie pojawic srodki, to musisz zresetowac bloki
Najpierw popróbuj z malymi kwotami

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarr25 » czwartek, 21 listopada 2013, 21:43

BTC-e kupno LTC
8.2897 USD
Lilion Transfer "od LilionTransfer"
9.0868 USD

jak cena od LilionTransfer jest ceną tą samą co buy LTC na BTC-e to sobie poczekam... nawet jak to cena "do LilionTransfer" która wynosi 8.3615 USD

Wróć do „LiteCoin”