Szukasz karty 400Mhash+ ?

Regulamin forum
1. Podanie ceny oferowanego towaru jest obowiązkowe !
2. Ogłoszenia żółtodziobów muszą zawierać możliwość wystawienia towaru na serwisach aukcyjnych typu allegro które zabezpieczają kupującego.
3. Ogłoszenia oferujące zakup towarów przez paypal dozwolone tylko dla użytkowników z minimum pół rocznym stażem i pomarańczowym kolorem.
4. Podanie czasu dostawy jest obowiązkowe.
5. Początkujący nie mogą oferować "udziałów", "preorderów" i "zamówień grupowych"
Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Szukasz karty 400Mhash+ ?

Postautor: dukee » czwartek, 7 lipca 2011, 10:38

czy ktoś może potwierdzić rewelacje crow-a? z przyjemnością przytuliłbym kilka takich kart :)

Dyskutant
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wojciech » czwartek, 7 lipca 2011, 10:39

Takie na przykład, że przy odsprzedaży karta jest warta tyle co zwykła 5850?
Przy odsprzedaży dla gracza to się ewentualnie zgodzę (choć bardziej obeznani będą widzieli w niej raczej większą wartość).
Jednak jeśli chodzi o wydajność kopania to różnica jest żadna w stosunku do 5870, cena natomiast 5870 jak ktoś wcześniej pisał nie schodzi poniżej 800zł, a podobno już nawet drożeją, bo się kończą zupełnie (choć tego nie mogę zweryfikować).
Czy wszystkie karty tego typu mają rdzenie 5870? Jak to ewentualnie sprawdzić, bo niewiele znalazłem...

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » czwartek, 7 lipca 2011, 11:11

mi sie wydaje ze to podpucha ;)
zreszta przy zakupie przez internet jest ustawowe 10dni na mozliwosc zwrotu towaru bez podania przyczyny,jak komus bedzie sie chcialo w to pobawic niech napisze :D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: qazmn » czwartek, 7 lipca 2011, 15:15

Wojciech pisze:Dziękuję za tą potencjalnie bardzo cenną informację. Powinna znacząco wpłynąć na rynek...
Czy ktoś ma jakieś prawdopodobne scenariusze?
-Zwykła pomyłka przy pakowaniu u producenta - mało prawdopodobne ale jednak.
-Pomyłka w sklepie, może kombinowali coś z kartą i przez przypadek się podmieniło.
-Crow jest pracownikiem ze sklepu lub ten sklep jest jego i chce opchnąć te karty - jak będziesz chciał zwrócić kartę (10 dni) powie ci że ją otwierałeś i możesz się pocałować w D - można prowadzić wojne, ale chcąc oszczędzić zamrozisz sobie kasę na długi czas.
-Jakieś kastraty z 5870 przemianowane na 5850, może trafiła się jakaś seria kto wie? Chociaż prędzej bym powiedział, że coś takiego mogło by się zdarzyć w przypadku 5830.

Wg mnie jest to ryzyko więc kto chętny na zakup w denikomp tych kart z myślą o darmowych jednostkach powinien być ostrożny, dopkóki kilka innych osób to potwierdzi (a przynajmniej nie nowo zarejestrowani)

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » czwartek, 7 lipca 2011, 16:11

Jak nie ma chetnych do przetestowania to daje info o tym na najwieksze polskie forum o sprzecie komputerowym,tylko jak to jest faktycznie prawda to w chwile wykupia lub cena podskoczy,takze jesli mamy jakis ochotnikow to sie wstrzymam jeszcze :P

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » czwartek, 7 lipca 2011, 16:14

Przykro mi pixi ale to nie podpucha są to rebranded 5870 toxic 2GB, identyczne pcb, takie same pamięci Samsunga o czasie dostępu 0,4ns, 1600 procesorów strumieniowych, jedyna różnica to obniżone taktowania, nawet Radeon Bios Editor pokazuje że jest to Cypress XT. Karta działa w 100 procentach stabilnie w grach i 3d markach przy taktowaniu 925/4500 (wyższych zegarów nie miałem czasu przetestować). Przykro mi dlatego że szukasz takich kart a wszystkie zostały sprzedane ;). Wydaje mi się że 700zł to była bardzo atrakcyjna cena.

Nie jest to też żadna pomyłka przy pakowaniu bo karty mają taktowanie zapisane w biosie 750/1000 więc raczej nikt omyłkowo nie wymienił biosu i zapakował w pudełko z przypadkowo źle wydrukowanymi zegarami 750/1000, zresztą numery seryjne na pudełku i karcie się zgadzają więc nie ma mowy o żadnej pomyłce. Możliwe że karty nie przeszły testów jakości i ich taktowanie zostało obniżone ale biorąc pod uwagę wysokie oc to taka możliwość jest bardzo mało prawdopodobna.

Nie mam nic wspólnego z tym sklepem mieszkam w innym mieście co administrator forum może potwierdzić :x
Muniek pisze:Re: Szukasz karty 400Mhash+ ?
Wojciech napisał(a):
Czy ktoś ma jakieś prawdopodobne scenariusze?

Takie na przykład, że przy odsprzedaży karta jest warta tyle co zwykła 5850?
Sapphire Toxic 5870 2GB, który daje 440-450Mhashy jest znacznie więcej warty niż zwykła 5850 (myślę że niejedna 5870 będzie miała problemy z osiągnięciem takich wyników), dodatkowo na allegro działa magia liczb i 2GB na pewno podnosi cenę.
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » czwartek, 7 lipca 2011, 16:16

jak wyglada twoje chlodzenie?
http://www.sapphiretech.com/presentatio ... id=7&leg=0
karte kupowales z linka ktory podales u gory? kiedy?
;)

jestem gupi chyba sie skusze na jedna

co dziwniejsze wczoraj denikomp mial magazyn full ,dzisiaj maja "ciezarowke"

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » czwartek, 7 lipca 2011, 16:47

Ja zamówiłem kartę w sobotę, dokładnie ten model który zalinkowałem na początku, dzisiaj rano była jeszcze duża ilość na stronce sklepu a teraz nie ma na stanie ani 1 sztuki, radzę zadzwonić czy w ogóle będzie dostawa bo raczej małe szanse są. Na allegro mieli jeszcze wczoraj około 30 sztuk dostępnych więc chyba mój temat rozkręcił im interes :). Szkoda że nie zdecydowałeś się wcześniej bo 20zł za przesyłkę to chyba nieduże ryzyko a była szansa na topowego 5870.
Mam chłodzenie typowe toxic - to z niebieskimi wstawkami.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dukee » piątek, 8 lipca 2011, 10:05

na denikomp wszystkie karty wyprzedane. znalazłem taką samą wersję na pixmanii za 768zł. naczytałem się wiele niedobrego o tym sklepie i trochę boję się u nich zamawiać. co sądzicie? ryzykować?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: KiLeRrosS » piątek, 8 lipca 2011, 12:45

Jeśli nie straszny Ci okres oczekiwania 2 tygodnie ;)
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » piątek, 8 lipca 2011, 15:11

dukee pisze:na denikomp wszystkie karty wyprzedane. znalazłem taką samą wersję na pixmanii za 768zł. naczytałem się wiele niedobrego o tym sklepie i trochę boję się u nich zamawiać. co sądzicie? ryzykować?
Na pixmanii jest inna karta, porównaj kody modelu z tym który podałem na początku wątku, nie ma gwarancji że ta wersja to też radeon 5870.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dukee » piątek, 8 lipca 2011, 15:25

crow pisze:
dukee pisze:na denikomp wszystkie karty wyprzedane. znalazłem taką samą wersję na pixmanii za 768zł. naczytałem się wiele niedobrego o tym sklepie i trochę boję się u nich zamawiać. co sądzicie? ryzykować?
Na pixmanii jest inna karta, porównaj kody modelu z tym który podałem na początku wątku, nie ma gwarancji że ta wersja to też radeon 5870.
tak myślałem. nie pozostaje nic innego jak przeryć fora i poszukać informacji na temat kodów :/

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » piątek, 8 lipca 2011, 17:12

Wykorzystywanie moich słów i mojego zrzutu ekranu na aukcji allegro bez mojej wiedzy jest co najmniej nieuczciwe :!: . Jeżeli już wykorzystujesz mój post to cytuj całość bo uważam iż informacja o tym że te karty mogły nie przejść kontroli jakości jest dość istotna dla potencjalnego kupującego. Mój zrzut ekranu który umieściłeś na aukcji może sugerować że karta jest stabilna przy częstotliwości 971Mhz co jest nierealne przy takim napięciu i uruchomienie jakiejkolwiek gry spowoduje zawieszenie komputera. Dodatkowo informacja o tym że w internecie jest wiele opinii potwierdzających możliwości oc tej karty jest nieprawdziwa ponieważ moja opinia jest jedyną jaką można znaleźć w sieci. Zresztą karta pochodzi z krótkiej serii i była sprzedawana z tego co wiem tylko w Polsce i na Słowacji a w innych krajach Sapphire 5850 2GB był i jest sprzedawany w wersjach z taktowaniem 725Mhz i 765MHz więc są to zupełnie inne karty.

Słowa moje skierowane są do osoby która wykupiła wszystkie karty i sprzedaje je teraz na allegro za dużo wyższą cenę.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » piątek, 8 lipca 2011, 18:12

..az z ciekawosci wpadlem na allegro...
ten sprzedajacy wogole mial ta karte w rece? :D
jak mozna wklejac w aukcje czyjes gpu-z,jeszcze moge zrozumiec z ustawieniami fabrycznymi,ale 971/300 :shock: no chyba ze to autor spzedaje?! ^^

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » piątek, 8 lipca 2011, 18:48

To nie jest moja aukcja, przecież napisałem że mi się nie podoba ten naciągany opis karty i wykorzystywanie mojego screena, zresztą ja jestem z Krakowa a sprzedający z Poznania. Sprzedającemu nie chciało się nawet sprawdzić czy napisałem prawdę tylko oferuje karty 5850 jako 5870 opierając się tylko na moich postach.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dukee » piątek, 8 lipca 2011, 21:58

pixi pisze:..az z ciekawosci wpadlem na allegro...
ten sprzedajacy wogole mial ta karte w rece? :D
jak mozna wklejac w aukcje czyjes gpu-z,jeszcze moge zrozumiec z ustawieniami fabrycznymi,ale 971/300 :shock: no chyba ze to autor spzedaje?! ^^
zawodnik który sprzedaje te karty stwierdził, że zdjęcia kart może podesłać dopiero we wtorek, więc najprawdopodobniej nie ma ich fizycznie na stanie :)

dodam, że te karty zalegają w czeskich sklepach internetowych za 670-700zł

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » piątek, 8 lipca 2011, 22:23

Ciekawe czy to ten sam model bo widziałem tą kartę w kilku sklepach zagranicznych ale zawsze coś się nie zgadzało albo chłodzenie było inne albo pamięć 4500Mhz albo nigdzie nie było dopisku OC. Możliwe że Sapphire wypuścił karty złożone z tego co im zostało na magazynach i każdy kraj dostał co innego :). Nawet oficjalna stronka Sapphire nie ma żadnych danych o tym modelu.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » piątek, 8 lipca 2011, 22:34

crow jak zobacze twoja grafe to uwierze :D a tak na serio to....
nie zamawialem tego z prostej przyczyny,sklepy podaja kod towaru wg producenta ,(zdjecia nie bylo w denikompie - a zreszta wszedzie sa napisy ze zdjecie moze sie roznic i zero informacji jakie ma chlodzenie) wiec defakto kupujemy dana grafe o tymze kodzie ,ktory zamiescil sklep,kod z jakim wystepowala ta karta to zwykle najgorsze chlodzenie + 1gb ,wiec sobie kupujemy "najgorsza mozliwa wersje" tylko ze z 2gb , takze kto co lubi ;)

zreszta jakby sie dostawalo cos za darmo to na zagranicznych forach napewno by cos o tym bylo,a nie ma

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » sobota, 9 lipca 2011, 15:44

Skąd informacje że karta z tym kodem występowała z najgorszym chłodzeniem? Kod producenta jest jeden dla każdego modelu więc nie ma możliwości żeby było inne chłodzenie niż ten niebieski toxic. Producent nie może sobie pozwolić na sprzedaż kart o różnych parametrach technicznych z tym samym oznaczeniem bo przy naprawach gwarancyjnych serwis miałby duże kłopoty. Sklepy podają różne dane bo nie zaglądają do pudełka tylko biorą dane ze strony producenta a że tej karty tam nie ma to strzelają jak może wyglądać :) Denikomp miał aukcję na allegro i tam były zdjęcia tej karty (można poszukać w zakończonych). Jeżeli mi nie wierzysz to możesz wysłać maila do supportu Sapphire i oni potwierdzą że karta ma taki układ chłodzący jak podałem.
Nie zagranicznych forach nie będzie informacji o kartach które nigdy nie były tam sprzedawane, jedyna wersja 2GB dostępna na zachodzie to 5850 o taktowaniu 765/4500.
Kilka osób zaryzykowało te 20zł i są szczęśliwymi posiadaczami radeona 5870 ;).

Wróć do „Towary”