Witan. Nowy górnik

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Witan. Nowy górnik

Postautor: Danieliski » niedziela, 10 lutego 2013, 00:49

Witam wszystkich. Jestem nowo zaczynającym górnikiem :)
Mam pytanie odnośnie kopalni. Na której polecacie zacząć :
https://mining.bitcoin.cz/
lub
http://polmine.pl/?action=signin

Zaczynam na pozionie 900-1000 mh/s. Czy jest różnica wielkości wydobycie BTC na w/w kopalniach? Czy może są jakieś wydajniejsze od podanych.
Pozdrawiam

Gaduła
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0

Re: Witan. Nowy górnik

Postautor: doooku » niedziela, 10 lutego 2013, 11:15

Na chwilę obecną obie kopalnie reprezentują podobny poziom, więc lepiej wybierz polmine, które jest polskie.

Weteran
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: virus » niedziela, 10 lutego 2013, 12:49

Ja tam polecam p2pool.
Liste serwerów publicznych masz na http://p2pool.hostv.pl/
Możesz też postawić własny loklanie wtedy o wiele szybsze polaczenie.
Potrzeba do tego najlepiej linuxa z pythonem w wersji 2.6 i bitcoind.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » niedziela, 10 lutego 2013, 15:12

virus, do stawiania własnego serwera p2pool jest potrzebna wiedza z zakresu informatyki, cierpliwość, oraz wydajny sprzęt (CPU i kilka GB RAM). Odradzam zdecydowanie takie połączenie dla początkujących.
Lepiej się podłączyć do jakiegoś poola z PPS i od razu zarabiać bez czekania - listę serwerów masz tu:
https://en.bitcoin.it/wiki/Comparison_of_mining_pools

Np. najpopularniejszy na świecie i jeden z prostszych - PPS pool z 3% fee:
https://50btc.com/
Kliknij tam "No registration", wpisz dane podane na stronie do dowolnego minera, jako user podaj swój adres BTC i gotowe, kopie i wypłaca co 24 godziny wykopane Bitcoiny.
Oczywiście nie jest to najtańsze rozwiązanie, bo tracimy Tx fees, merged mining oraz 3% fee, ale na początek powinno wystarczyć :)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 10 lutego 2013, 21:24

Lenny, przecież pod windą wcale tak źle nie jest:
1. Ściągamy binarkę bitcoina http://sourceforge.net/projects/bitcoin/ , odpalamy i czekamy cierpliwie na bloki (abo ściągamy z http://eu2.bitcoincharts.com/blockchain/)
2. Tworzymy plik konfiguracyjny bitoin.conf pod serwer bitcoina (rcpuser/rcppass)
3. Ściągamy i odpalamy binarkę p2pool https://bitcointalk.org/index.php?topic=18313.0
4. Odpalamy minera i kierujemy na 127.0.0.1:9332
... gotowe :)
Pod linuxem więcej zabawy jest, ale zakładam że jak ktoś w linuxie siedzi to sobie poradzi... w sumie to tylko gitpull i tyle ;]
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » niedziela, 10 lutego 2013, 21:35

...5. Naucz się obsługiwać CLI bitcoind, aby z niego wysyłać BTC na adres kantoru. Albo wyciągnij z niego klucz prywatny... :P Kolejne godziny nauki gwarantowane.
6. Monitoruj ilość nodes, aby nie zapychało Ci łącza, sprawdzaj getwork latency bitcoind...itp

A teraz twoj opis porównaj do instrukcji następującej:

1. Ściągnij minera, wpisz swój adres BTC jako user i adres poola, włącz i ciesz się zyskami

Co jest prostsze? :) Dla kogoś, kto stawia pierwszą koparkę i nie wie do końca, co to jest ten Bitcoin?
Oczywiście, jeśli ktoś początkujący się czuje na siłach, to czemu nie :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » niedziela, 10 lutego 2013, 21:54

No właśnie już mam prawie gotowe wszystko do P2Poll ale czekam na bloki już 3 dzień i narazie kopie na https://mining.bitcoin.cz
Tylko zastanawiam się czy jak koparki mam w pracy narazie dwie bo czekam na karty które już zamówione i zapłacone (następne dwie) a mam dostępnych 8 kompów to jak będę widział z tego pieniądze to na pewno się rozwinę. Oczywiście prawie każdy w innym pomieszczeniu to będzie każda karta osobno kopać.
Teraz moje pytanie.
Portfel chciałbym mieć w domu ale z tego co właśnie czytam to przelewy są odrazu, to chyba musi być on nonstop włączony? A w domu będzie dopiero po 16:00 jak wrócę z pracy. Noi te śledzenie koparek, testuje OC i dziś (niedziela) jedna mi się wyłączyła (musiałem za dużo dać w piątek mocy na GPU) to sobie podszedłem do pracy włączyłem kompa zmniejszyłem taktowanie.Przez P2Poll też bym chciał widzieć czy wszystkie pracują i nawet co godzina je sprawdzać.

Czyli rozumiem tak:
W pracy ustawiam portfel i odpalam p2poll ale podaje adres z domowego portfela który jest wyłączony, przychodzę do domu włączam i widzę transakcje i oczywiście BTC na koncie??

z podłączeniem wszystkich koparek żeby pracowały na jeden portfel jeszcze poczytam bo pojęcie jakie takie o informatyce mam ale nie dobre (linux odpada raczej windows)
Wszystkie koparki Windows XP 2GBram procesor 2 rdzeniowy ( 300-400 Mhash każda)

Także każde materiały jak ktoś ma pod ręką i podpowiedzi mile widziane.
Pozdrawiam

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » niedziela, 10 lutego 2013, 22:05

No z tym się leny zgodzę niewiem jeszcze jak odpalić portfel "bitcoinD"
To co nazwałeś "CLI bitcoind" tak? :) ale dlatego kopie na poll i czekam aż odpalę P2Poll i będę szukał informacji jak to odpalić. Czekam również na wasze podpowiedzi.
Pozdrawiam

Edit
To pytanie było głupie! Znalazłem w folderze "daemon" po napisaniu postu. No jeszcze 1500 bloków i próbujemy

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 11 lutego 2013, 00:19

W "swoim" p2pool domyślnie kopiesz na domyślny adres z twojego bicoind.
Możesz kopać na dowolny adres podając go jako user.
Bitcoin Core 0.29

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » poniedziałek, 11 lutego 2013, 11:25

Nie mogę odszukać instrukcji jak odpalić "diablominer" lub "cgminer". Pomoże ktoś?

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » poniedziałek, 11 lutego 2013, 12:54

Dobra teraz propozycja dla kogoś
Jeżeli ktoś mi napisze tak łopatologicznie: zainstaluj to- utwórz skrót weź właściwości dodaj formułkę -........ odpal później zainstaluj to" Na drugim kompie odpal cgminer wpisz (.......) zeby wszystko się ściągało na jeden portfel itd...
Chodzi mi o P2Pool. Krok po kroku
W chwili obecnej mam 0.2 BTC bo jutro przyjdą karty ale dobije do 0.5 BTC i odrazu wyślę osobie która się namęczyła i napisała mi poradnik krok po kroku żeby odpalić Poola. Dla kogoś kto się zna to 10 minut.
Może być na PW lub tu w poście. Pierwsza osoba dostanie BTC

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » poniedziałek, 11 lutego 2013, 12:58

Postaram Ci się pomóc. Napisz co już Ci się udało zainstalować.
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » poniedziałek, 11 lutego 2013, 13:32

No do jutra na pewno będę ściągał bloki bo w pracy chce mieć wszystko na swoim kompie 2x Ati randeon 5830 + jeszcze oddzielne dwa komputery z 5850 w innym pomieszczeniu. W domu mam portfel ale tam będę sobie stąd przelewał.

Mam już p2pool_win32_11.2 i cgminer-2.10.0-win32 porobione skróty na pulpicie z dopiskami

p2pool_win32_11.2:
"C:\Documents and Settings\Daniel\Pulpit\p2pool_win32_11.2\p2pool_win32_11.2\run_p2pool.exe" (login"spacja"hasło) wpisane z pliku bitcoin.conf co utworzyłem.

cgminer-2.10.0-win32:
"C:\Documents and Settings\Daniel\Pulpit\cgminer-2.10.0-win32\cgminer.exe" -o http://127.0.0.1:9332-login-hasło (również z bitcoin.conf

jak odpalam p2pool na końcu pisze "nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia

Ale to pewnie spowodowane tym że portfel niema bloków.
Gdy włączam cbminer pojawia się okienko cmd w nim pisze " [2013-02-11 13:30:29] Started cgminer 2.10.0" i po 2 sekundach wyłącza.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » poniedziałek, 11 lutego 2013, 13:44

Czy plik bitcoin.conf masz według schematu:

Kod: Zaznacz cały

rpcuser=USER
rpcpassword=LONG_RANDOM_SECRET_VALUE
server=1
Czy próbowałeś wyłączysz Windowsowy firewall?
Czy próbowałeś z polecenia uruchamiania p2poola usunąć login i hasło (nie są wymagane)
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » poniedziałek, 11 lutego 2013, 13:58

Tak mam jak na schemacie tylko wpisane wymyślony user i hasło
Dodam że jeszcze nie mam bloków w portfelu i nawet nie mogę uruchomić bitcoind bo również okienko cmd odrazu sie zamyka i nie mogę podejrzeć co jest napisane i dlatego pewnie poll mi pisze "error while checking Bitcoin connection:

Jutro będę mógł zacząć bo bloków zostało 38k i szybko się ściąga (na wszelki wypadek przyniosę bazę z domu) a pracuje do 16:00

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » poniedziałek, 11 lutego 2013, 14:03

O ile dobrze pamiętam p2pool powinien się uruchomić bez wszystkich bloków i spokojnie na nie czekać.
Odpal konsolę przez Start -> Uruchom -> cmd.exe
Następnie odpal p2pool przez okno które się uruchomi - nawet jeśli będzie błąd, to okno wiersza poleceń się nie zamknie i będziesz mógł przeczytać o co chodzi.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » poniedziałek, 11 lutego 2013, 14:05

Danieliski pisze:jak odpalam p2pool na końcu pisze "nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia
A IP jakie podałeś? Masz juz sieć lokalną więc na pewno takie: 127.0.0.1 nie może być.
I dlaczego utrudniasz sobie życie tworząc katalogi na pulpicie.
Danieliski pisze:nawet nie mogę uruchomić bitcoind bo również okienko cmd odrazu sie zamyka i nie mogę podejrzeć co jest napisane
Wydaje mi się że pod windowsem nalezy utworzyć plik bat, aby tym wystartować, gdzie podajesz litere dysku i katalog źródłowy.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 11 lutego 2013, 16:32

P2pool zapisuje byki w loku, więc można odczytać.
P2pool do pracy wymaga zsynchronizowanego bitoina - jak nie ma wszystkich bloków - nie działa.
Przy starcie p2pool NIE muszisz podawać usera i pass z bitoin.conf - sam sobie to odczyta. Chyba że masz na innej maszynie p2pool a na innej bitcoina, ale wtedy musisz też podać adres tej maszyny.
W minerze NIE używasz user/pass z bitcoin.conf, chyba że kopiesz "solo" i łączysz się bezpośrednio do niego.
Kolejność jest więć taka:
- odpalasz bitcoin, czekasz na bloki
- jeżeli w międzyczasie zmieniasz bitocoin.conf trzeba zrestartować bitcoina
- odpalasz p2pool, czekasz kilka minut na ściągnięcie sharechaina
- odpalasz minerów.

Typowe wywołanie p2pool:
run_p2pool.exe

Typowe wywołane cgminera kopiąc "dedykiem" pod domyślny adres node:
cgminer.exe -o 127.0.0.1:9322 -u gpu.1 -p nn -g 1 -I 7 -Q 0
jak to desktop to zmieniasz na -I 4 lub -I d
kopiąc z innego kompa będzie -o 192.168.x.x
Bitcoin Core 0.29

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Danieliski » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:04

wszystko mam na dysku c już
czyli do skrutu cgminer na pulpicie dopisuje " -o 127.0.0.1:9322 -u gpu.1 -p nn -g 1 -I 7 -Q 0"

wszystko jest odpalone na jednym kompie oczywiście komp jest w sieci lokalnej bo to firma a ja niemam dostepu do serwera, to zamiast 120.0.0.1 wpisuje adres bramki np 192.168.2.1 czy dopisuje to gdzieś?
i w kompie w pokoju obok odpalam cgminer i podaje adres ip komputera z odpalonym pool np: 192.168.0.1 ?
Dobrze rozumiem
(tylko bez nerwów hehe bo wiem ja to jest tłumaczyć tempakowi bo mam tak z innej dziedziny a z tej znam podstawy + troszke hehe:)
Pozdrawiam

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:38

Odpalając cgminera na innych kompach nie podajesz IP bramy, tylko podajesz IP komputera na którym jest uruchomiony p2pool. Oczywiście podajesz IP z sieci lokalnej.

Wróć do „Przedszkole”