Przesyłanie BTC do porfela

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: miloszk » niedziela, 16 marca 2025, 05:19

Mam kilka pytań.
1. Jeżeli uzbierało mi się w 20 wpłatach 2000zł w BTC w portfelu ( nie giełdowym) i będę chciał je przesłać znowu na jakiś inny portfel (nie na giełdę) to zapłacę wysoką prowizje za przesłanie? Jaka to byłaby prowizja mniej więcej? Da się obliczyć? Prowizja typu 500zł ?
2. Jak mam w portfelu ( nie na giełdzie) 2000zł w BTC wpłacone na mój portfel za jednym zamachem i jak będę chciał przesłać komuś na inny portfel te 2000zł w BTC , to zapłacę mniejszą prowizje za przesłanie czy taką samą jak w pytaniu nr 1?
3. Czy mogę kupić w kantorze btc za np. 50zł i podać adres portfela koleżanki , bo chciałbym jej zrobić prezent ? Czy musi być to koniecznie mój adres portfela przy kupnie btc?
4. Od jakiej kwoty obecnie się opłaca przesyłać btc z portfela do portfela by naliczyło jak najmniejsza prowizje od przesłania?
5. Kiedy zazwyczaj jest najniższa prowizja od przesłania BTC w tygodniu? Czy np raz na miesiąc? Jakieś konkretne dni? Czy nie da się tego przewidzieć?

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
3

Postautor: pomocny » niedziela, 16 marca 2025, 17:23

1 i 5. Im więcej tych wpłat, tym większa prowizja, najlepiej to robić jak są niskie koszty, zwykle najtaniej jest w weekendy, sprawdzić możesz tutaj https://mempool.space/pl/
2. tak, jak była 1 wpłata to ze zwykłego portfela to będzie taniej, ale patrz https://mempool.space/pl/
3. możesz dowolnej osobie na świecie posłać btc, jak tylko znasz jej adres
4. sprawdz sobie jakie są prowizje i sam oceń...ostatnio jest bardzo tanio

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: miloszk » poniedziałek, 17 marca 2025, 01:54

1. Czy w kantorze można kupić btc za 50zł ? Jeżeli tak , to jaką kwotę otrzymam faktyczna na swoim portfelu BTC? Bedze pomniejszona o prowizje ?
2. Podobno w kantorze trzeba koniecznie podać swój adres portfela nie kogoś ? (np zakup za 100zł ) Czy to prawda?
3. Jak chcę kupić BTC w kantorze za np 500 czy 1000zł , itp muszę pokazać dowód osobisty? Czytałem , że do 2 000zł nie trzeba przedstawiać dowodu?
4. Gdzie można kupić online btc za pomocą BLIK lub przelewem? Jakie polecacie kantory , strony? Takie gdzie nie wymaga przesyłania skanu dowodu osobistego.
5. Czy na binance mogę kupić btc za 100zł podając adres portfela koleżanki? Czy przed kupnem na binance nawet btc za 100zł trzeba przesłać skan dowodu osobistego itp?
6. Na stronie https://mempool.space/pl/ , które miejsce pokazuje informacje , że w danym momencie prowizja od przesłania jest niska? Chodzi o OPŁATY TRANSAKCYJNE - niski priorytet , średni priorytet, wysoki priorytet? Kiedy przesłać jak będzie jaka informacja liczby ? Możesz podać przykładowo ?
7. Czy w bitomacie obecnie łatwo zakupić btc za 500zł i przesłać na portfel( na portfel , który nie wymaga KYC)? Czy w przypadku zakupu bitomacie za 100 czy 500zł transakcje są blokowane i trzeba poddać się weryfikacji?

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamu79 » poniedziałek, 17 marca 2025, 10:38

@miloszk
1. Można ale to bez sensu. Opłaty zjedzą ponad 50% takiej inwestycji. Na https://ari10.com/pl/exchange masz prosty przelicznik, pobaw się kwotami i zobacz przy jakich kwotach ma sens taka zabawa.
2. Ktoś Ci sprzedał fake newsa albo sam coś przekręciłeś. Na chwilę obecną nie ma wymagań by adres BTC lub jakiejkolwiek innej krypto był przypisany do osoby. Możesz wpisać mój napiwkowy adres i kantor przeleje tam BTC ;)
3.4. Kantory i giełdy gdzie obraca się walutami wymagają weryfikacji KYC (doczytaj). Stąd raczej nie do ominięcia jest opcja skanu dowodu, facjaty i rachunku przypisanego do adresu zamieszkania. Polecam to co wkleiłem wyżej, incydentalnie korzystam i do tej pory nie miałem problemów.
5. Odpowiedziano już wcześniej na to pytanie.
6. Po lewej stronie masz opłaty w sat i USD. Na chwilę pisania posta w każdym priorytecie wynoszą tyle samo -2 sat czyli 0,23 USD. Po prawej stronie masz wykres opłat rozłożony w czasie - na zielono (poniżej linii przerywanej) tanio, na czerwono drogo - czego nie rozumiesz?
7. Łatwo to pojęcie względne.
Teoretycznie od września wszystkie transakcje będą rejestrowane w bitomatach - teraz jest jeszcze okienko do 999EUR https://www.bitomat.com/blog/zmiany-w-k ... -15000-eur. Co do konkretnej sieci bitomatów musisz sprawdzić co tam u Ciebie funkcjonuje i wybrać. Wujek google pomoże. Jak już wybierzesz sieć to i filmiki z obsługi bitomatu z danej sieci też się znajdą.
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Wróć do „Przedszkole”