Co jeśli obracam pieniędzmi przyjaciela? Pit? Prawo?

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: hedowiec » piątek, 21 października 2022, 21:14

Powiedzmy, że przyjaciel daje mi pieniądze, żebym je dla niego zainwestował w kryptowaluty. W przypadku zysku ja biorę jakiś tam procent, resztę daję jemu. Jak to wygląda od strony prawnej i rozliczania się z mojej strony i ze strony przyjaciela? Czy takie pośrednictwo, to już konieczność wpisu do tego Rejestru działalności w zakresie walut wirtualnych? hehe. Co ja wtedy wpisuje w picie, bo pieniądze zainwestowane moje nie są? A co wypełnia w picie przyjaciel, który zechciał powierzyć mi swoje pieniądze na inwestycje?

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 21 października 2022, 21:25

@hedowiec jeśli kwota jest istotna zacznij od konsultacji z fachowcami - prawnik,specjalizujący się w podatkach .
---

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 323
Reputacja postu: 
1

Postautor: Yogi77 » piątek, 21 października 2022, 21:33

To jest już "obciążenie ryzykiem środków pieniężnych" i wymaga chyba zezwoleń na działalność bankową / finansową.

Jeśli przyjmiemy łagodniejszą interpretację, że krypto jest klienta, a ty jedynie je przechowujesz (jak np. portfele custodial), to konieczny jest co najmniej status instytucji płatniczej.

Tak od strony prawnej, w praktyce, jeśli nie jest to wielki biznes to nikt się tym i tak nie zainteresuje.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
1

Postautor: koparki » piątek, 21 października 2022, 21:38

Yogi77 pisze: piątek, 21 października 2022, 21:33w praktyce, jeśli nie jest to wielki biznes to nikt się tym i tak nie zainteresuje.
Podkłada się na giełdach pod KYC na własne personalia , nie jestem pewien czy nie ląduje to potem w urzędzie poprzez CRS:
https://www.podatki.gov.pl/podatkowa-ws ... owych/crs/
---

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 323
Reputacja postu: 
0

Postautor: Yogi77 » piątek, 21 października 2022, 21:47

koparki pisze: piątek, 21 października 2022, 21:38 Podkłada się na giełdach pod KYC na własne personalia , nie jestem pewien czy nie ląduje to potem w urzędzie poprzez CRS:

Zawsze może rozliczyć się tak jakby kupował za własne środki.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: hedowiec » piątek, 21 października 2022, 22:43

koparki pisze: piątek, 21 października 2022, 21:38 nie jestem pewien czy nie ląduje to potem w urzędzie poprzez CRS
Yogi77 pisze: piątek, 21 października 2022, 21:33To jest już "obciążenie ryzykiem środków pieniężnych" i wymaga chyba zezwoleń na działalność bankową / finansową.
Brzmi to bardzo poważnie co napisaliście, ale chodzi o nieduże sumy, np do 10k?

Yogi77 pisze: piątek, 21 października 2022, 21:47Zawsze może rozliczyć się tak jakby kupował za własne środki.
czyli ściema?

Wróć do „Przedszkole”