kopanie prze CPU

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

kopanie prze CPU

Postautor: ozyrys486 » środa, 3 lutego 2021, 19:37

witam mam komputer który mi leży i zastanawiam się czy nie można było by go użyć do kopania.

tylko pytanie co kopać żeby to miało sens ?
proszę o wyrozumiałość

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: zolwik102 » środa, 3 lutego 2021, 19:45

Procesor Ryzen 9 3900X 12 core kopie dziennie Monero za 3 zł - koszt procesora około 2100 zł.
Co tam masz na pokładzie?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: max62 » środa, 3 lutego 2021, 21:09

zolwik102 ma racje. Mam dwie maszyny na R9 3900X - 14,8 kH/s dla RandomX. Dużo zależy od zegara i timingów pamięci, ale teraz gra nie warta świeczki. Gdy Monero przeszło na RandomX opłacało się kopać przez pierwsze kilka dni, teraz niestety nie.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: koparki » środa, 3 lutego 2021, 22:17

trudno mi było zawsze zrozumieć kto utrzymuje sieć monero , za czasów gdy Monero kopało sie poprzez GPU tez się nie opłacało poza kilkoma epizodycznymi okresami.
Podejrzana sieć pod tym względem.
---

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: adiqq » czwartek, 4 lutego 2021, 06:42

Jak zaczynałem tutaj pisać o miningu GPU, to też sporo ludzi próbowało mi udowodnić, że to nieopłacalne i w ogóle. Z monero pewnie jest tak, jak kiedyś ze mną - ktoś uważa to za opłacalne i utrzymuje sieć, mimo że cała reszta uważa to za nieopłacalne :lol:
Skoro na nicehash jest opcja sprzedaży RandomX - to znaczy, że ktoś to kupuje i jednocześnie utrzymuje sieć....
max62 pisze: środa, 3 lutego 2021, 21:09Gdy Monero przeszło na RandomX opłacało się kopać przez pierwsze kilka dni, teraz niestety nie.
Nie opłaca się składać specjalnie coś pod monero, ale jak komputer jest i tak włączony non stop, to w tle może być odpalony proces na monero....żaden problem...
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1114
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: garlonicon » czwartek, 4 lutego 2021, 07:59

Są całe poole tylko i wyłącznie utworzone w celu dziabania na CPU, na przykład http://cpu-pool.com/ albo https://pool.rplant.xyz/. Czy się opłaca? Sprawdź sam, ja tam dziabię trochę na CPU, bo w sumie czemu nie. Ba, jest nawet alt, co się nazywa CPU, popróbuj różnych altów, a na pewno coś tam wydziabiesz nawet na prastarym sprzęcie. A ile to będzie warte? Ciężko powiedzieć, teraz zwykle to są grosze. A nawet jeśli na jakiejś monecie trudność skoczy, no to ludzie chcą wiecznie być górnikami. Wiele altów powstało tylko dlatego, że na innych monetach trudność poszybowała w kosmos. Ludzie dziabali, dziabią i dziabać będą. Żeby zarobić, żeby się pobawić, żeby dowiedzieć się, jak działają kryptowaluty, wszystko jedno, będą to robić wiecznie.

A poza tym, to gdyby Bitcoina dało się dziabać na CPU i dostawać choćby jednego satoshiego dziennie, to ja bym to robił. Poole istnieją głównie dlatego, że nie da się solo dziabać najmniejszych możliwych kawałków monety. Jeśli ktoś ten problem jakoś rozwiąże tak, żeby dało się to robić dziabiąc solo, no to poole mogą nawet przestać istnieć. No a póki co, to niektóre alty właśnie do tego służą, po prostu ludzie je dziabią i zamieniają na Bitcoina. Ja póki co swoje monety CPU trzymam, bo raz, że do mikrotransakcji są świetne, a dwa, że bardziej służą do testów i do zabawy, nie opłaca się jeszcze ich sprzedawać, na razie to trochę taki testnet, gdzie monety nie są bezwartościowe.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: ozyrys486 » czwartek, 4 lutego 2021, 18:33

u mnie siedzi intel xeon i kopało tak o 2 kH/s wiec widzę ze nie warto uruchamiać kopania bo choćby nie zwruci się koszt prądu

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
1

kopanie prze CPU

Postautor: czester » czwartek, 4 lutego 2021, 18:56

Mnie nawet nie przeraża to co te alty są teraz warte ale przeraża to że nie ma wspólnego mianownika. Nie ma wspólnego portfela ani wspólnej giełdy i dla każdego trzeba zakładać nowe itd - no chyba że ja czegoś nie rozumiem

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: garlonicon » piątek, 5 lutego 2021, 08:16

Mnie nawet nie przeraża to co te alty są teraz warte ale przeraża to że nie ma wspólnego mianownika. Nie ma wspólnego portfela ani wspólnej giełdy i dla każdego trzeba zakładać nowe itd - no chyba że ja czegoś nie rozumiem
Bardzo dobrze rozumiesz. Chociaż akurat to, że cena jakiegoś alta jest niska oznacza zwykle tyle, że po prostu operujesz większymi monetami. Przelewanie 50 BTC oznacza zwykle, że jesteś bardzo bogaty, przelewanie 50 CPU to grosze, które każdy jest w stanie uzyskać w ciągu max paru dni nawet na prehistorycznym sprzęcie. Dlatego na takich altach zwykle się operuje tysiącami, czasem milionami monet, inne transakcje służą głównie do zabawy. Także inna cena sprowadza się do przesunięcia przecinka. Zresztą, swego czasu pamiętam cenę 100 CPU = 1 PLN, to akurat był dość wygodny przelicznik w tamtym momencie.

Natomiast co do braku giełd, to akurat ma swoje wady i zalety. Wady są oczywiste, nie ma giełdy, więc wymiana monet nie jest tak prosta, jak w przypadku Bitcoina. Natomiast są też zalety, bo możesz używać tych monet tak, jak pionierzy Bitcoina: bez giełdy, bezpośrednio wymieniając je z innymi ludźmi. Monety takie, jak DOGE, świetnie się nadają do wymiany pomiędzy wieloma tego typu altami. Poza tym: giełdy jakieś są, choćby https://exchaltge.com/, ale też https://crex24.com/. Niektóre monety są listowane na giełdach, inne nie są, ale być może niedługo będą. No i zawsze można też kombinować ze zdecentralizowaną wymianą, w zasadzie locktime i multisig da się przeprowadzić na większości monet.

Także cóż, ja akurat te monety traktuję bardziej jako zabawę niż poważną inwestycję. Myślę, że warto je mieć, choćby po to, żeby się nimi bawić, żeby wykonywać proste, małe transakcje. Swego czasu na przykład kupiłem pizzę za 5000 CPU. Poza tym: jak sobie inaczej wyobrażasz dziabanie na CPU? Masz małą moc, więc wydziabiesz mało monet. Chcesz więcej monet? No to muszą być mniej warte, nie ma innej opcji. Jak wspomniałem wyżej, to kwestia przesunięcia przecinka.

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
1

kopanie prze CPU

Postautor: czester » piątek, 5 lutego 2021, 13:41

@garlonicon Nie. No oczywiscie rozumiem ze przecinek czy wartosc inna - nie przeszkadza mi to. Ja przez lata uzywalem swoich kompow do liczenia roznych projektow boinc zaczynajac od seti a konczac na Covid-19. Ale po tych nastu latach troche mnie znudzil fakt ze kompletnie nic nie mam. Jedynie w pierwszych fazach seti dostawalo sie dyplom w pdf za ilosc przerobionych jednostek. Dlatego tez trafilem tutaj i oczywiscie procz kopania ETH zastanawiam sie co mozna podziobac na tych leciwych sprzetach. Fajne ze napisales o https://pool.rplant.xyz/ faktycznie cos tam sobie popatrzylem pokopalem testowo. Tylko tak jak napisalem wkurza mnie ze kazdy portfel to osobna aplikacja. Na razie znalazlem HebeWallet https://hebe.cc/ co juz troche lepiej bo obsluguje ze 4 z nich - no juz cos zawsze to lepiej 1 apka niz 4 - gorzej ze zaczalem kopac dla przykladu KOTO w statsach pokazuje ze dostalem juz wczoraj 3 wyplaty a na portfelu nic :)

@garlonicon jak masz jeszcze jakies fajne pomysly, strony czy portfele (najlepiej w miare multi do tego) to rzuc linkiem chetnie zobaczyl bym.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

kopanie prze CPU

Postautor: garlonicon » piątek, 5 lutego 2021, 15:59

Ale po tych nastu latach troche mnie znudzil fakt ze kompletnie nic nie mam.
Masz to, co wykopałeś. Jeśli tego nie masz, to pewnie sprzedałeś tanio. A jeśli cena nie gra roli, to w czym właściwie problem?
Tylko tak jak napisalem wkurza mnie ze kazdy portfel to osobna aplikacja.
Technicznie rzecz biorąc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć jedną aplikację do kilku monet. Wystarczy postawić daemona w konsoli na każdej monecie i mieć jedną aplikację, co przez RPC wbije na każdy węzeł z osobna. Więcej: do samego tworzenia i podpisywania transakcji nie potrzeba łańcucha, więc jedna aplikacja do wielu monet mogłaby wywoływać po prostu poszczególne konsolowe wersje programów dla każdego alta. Po prostu nikt tego jeszcze nie zrobił, jak będzie popyt i podaż na coś takiego, to z pewnością powstanie jedna aplikacja do wielu monet, gdzie będzie można jedynie wyładować binarki do folderu "moje_alty/nazwa_alta" i w ten sposób mieć możliwość podpisywania transakcji per altcoin. Ewentualnie jest też technicznie możliwe, aby wskazywać serwery Electrum per alt. To tylko kwestia zaprogramowania tego, technicznych przeszkód nie widzę.
jak masz jeszcze jakies fajne pomysly
Pomysłów mam więcej niż zdążę zaprogramować przez całe życie. Najtrudniejsze jest przejście z pomysłów do konkretnych, działających i dobrze przetestowanych programów. Na przykład nie sztuka wymyślić, że "fajnie by było solo dziabać BTC na CPU i dostawać jednego satoshiego raz na jakiś czas (w zależności od mocy sprzętu częściej lub rzadziej, na przykład raz dziennie)". Ale już technikalia do czegoś takiego są dość złożone, kwestia przemyślenia choćby tego, czy konkretne rozwiązanie będzie bezpieczne. Bo jasne, nie sztuka wypuścić jakikolwiek program. Ale: co jeśli w takim systemie bardziej się opłaca doczepić się do najnowszego bloku niż zacząć dziabanie nowego?

Wróć do „Przedszkole”