Początek z krypto.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 10631
Rejestracja: 16 lutego 2013
Reputacja: 3270
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 9 września 2019, 19:46

podstawa to zabwa z krypto i opanowanie techniki samemu. Ale ze względu na fee lepiej dashem, ltc lub doge

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 4 września 2019
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Jamnowyzielony » poniedziałek, 9 września 2019, 19:53

@Bit-els
no tak każdy kiedyś zaczynał ;)

I ostatnie na tym porfelu w sensie w tej aplikacji mogę przechowywać inne krypto? Czy electrum jest tylko do BTC ? Chciałbym rozbić te "grosze" które posiadam w BTC na inne waluty.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 10631
Rejestracja: 16 lutego 2013
Reputacja: 3270
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 9 września 2019, 19:57

ten jest tylko do btc, ale ściągnij sobie electrum dasha z dash.org i np portfel mobilny. fee w dashu jest ponizej grosza, chyba 0.1 gr obecnie

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: ikswodnal » poniedziałek, 9 września 2019, 21:05

Bit-els pisze: poniedziałek, 9 września 2019, 19:57 ale ściągnij sobie electrum dasha z dash.org
Druga takiej samej wartości rada :-).
Ściągnąć sobie portfel dla Bitcoin Cash - Electron Cash - z https://www.bitcoincash.org/ i tam przećwicz sobie tą kryptowalutę BCH która jest forkiem (?) Bitcoin BTC ale ma mniejsze wartości fee. Jeżeli skorzystasz z tej rady podaj w tym wątku adres portfela BCH (ciąg cyfr i liter, QR cod) przekażę ci trochę wartości Bitcoin Cash dla poćwiczenia.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 4 września 2019
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Jamnowyzielony » środa, 11 września 2019, 20:42

ikswodnal pisze: poniedziałek, 9 września 2019, 21:05Ściągnąć sobie portfel dla Bitcoin Cash - Electron Cash - z https://www.bitcoincash.org/ i tam przećwicz sobie tą kryptowalutę BCH która jest forkiem (?) Bitcoin BTC ale ma mniejsze wartości fee. Jeżeli skorzystasz z tej rady podaj w tym wątku adres portfela BCH (ciąg cyfr i liter, QR cod) przekażę ci trochę wartości Bitcoin Cash dla poćwiczenia.
Dziękuję za chęć pomocy ale jak nie operuje czymś swoim to mam do tego dość nonszalanckie podejście i mija się to z celem ale naprawdę dziękuje :)

Lecz jeśli chcesz pomóc to mam pytanie chcę wysłać przelew mam na swoim małym skromnym portfeliku 0.01032576 BTC(+/-410zł) [to chyba nie jest jakaś tajemnicą??]koszt fee to 0.00000997 BTC(+/-0.50zł) to dlaczego w podglądzie widzę że do odbiorcy dotrze 0.00932576 BTC (+/- 370zł) - kwota ta pojawia się jak nacisnę przycisk "Maks"
gdzie znikają $?
Może zdjęcie wyjaśni o co mi chodzi

Kod: Zaznacz cały

https://i.imgur.com/Z9EdSF0.png
W jaki sposób mogę wysłać całość chciałbym po prostu przesłać na swój inny portfel który już będzie na pan-drive nie na systemie.

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: ikswodnal » środa, 11 września 2019, 21:23

Jamnowyzielony pisze: środa, 11 września 2019, 20:42Lecz jeśli chcesz pomóc to mam pytanie chcę wysłać przelew mam na swoim małym skromnym portfeliku 0.01032576 BTC(+/-410zł) [to chyba nie jest jakaś tajemnicą??]
Pierwsza sprawa - nie rozumiem dlaczego ukrywasz adres portfela podając wartość jaką tam masz.
Druga sprawa - wydaje się że posiadasz adres z bc1 a wysyłasz na adres z 3 .
Faktycznie różnica jest ~ 40 pl, czy to jest fee? nie wiem - w dodatku fee masz ustawione na minimum, stąd przekazanie tej wartości może trwać bardzo długo.
Ile teraz wynosi fee w BTC to musi napisać ktoś bardziej biegły.
Pamiętaj też, że gdy wysyłasz wartość to fee (opłata) jest liczona nie od wysyłanej wartości(kwoty) a od ilości wpływów na adres z którego wysyłasz.
Wszystko powyższe wskazuje że jednak optymalniejsze by było przećwiczyć to na Bitcoin Cash.
Tam fee jest prawie pomijalne, niższe wartości do przesyłania a portfele i procedury podobne.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 4 września 2019
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Jamnowyzielony » środa, 11 września 2019, 21:56

Wpływ miałem jeden ten stan który posiadam teraz. Fee dałem celowo na minimum żeby pokazać w czym problem. A co do zasłaniania to lepiej zasłonić za dużo niż za mało jak się o czym za dużo niewie ;) a samo pokazanie stanu "konta" raczej groźne nie jest chyba że się mylę to mnie poprawcie

Dodano po 8 minutach :
ikswodnal pisze: środa, 11 września 2019, 21:23Druga sprawa - wydaje się że posiadasz adres z bc1 a wysyłasz na adres z 3 .
Emmm coś więcej? Temat kojarzę ale czy to ma wpływ na kwotę prowizji?

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: ikswodnal » środa, 11 września 2019, 23:42

Emmm coś więcej? Temat kojarzę ale czy to ma wpływ na kwotę prowizji?
Jeżeli to jest adres nie SegWit to prowizja jest większa . Z tym że nie chcę
uchodzić za znawcę - sam jestem słabozinformatyzowany.
Może Bit-els pomoże? Albo inny bardziej zorientowany.

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 22 czerwca 2019
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: cierpliwy » sobota, 14 września 2019, 09:50

tutaj masz ciekawe info na ten temat

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 4 września 2019
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Jamnowyzielony » niedziela, 15 września 2019, 18:37

cierpliwy pisze: sobota, 14 września 2019, 09:50tutaj masz ciekawe info na ten temat

czyli prowizja(w większości) zależy od portfela na jaki wpłacę to dlaczego bez podanie adresu ilość możliwych BTC do wysłania przy kliknięciu opcji maks w oknie wysyłania maksymalna kwota to "0.00933384" (najniższe fee) i "0.00928375"(najwyższe fee) a stan mojego konta to "0.01033573" czyli wciąż nie wiem gdzie znika moje ~40zł już się gubię trochę..
Obrazek

z giełdy na konto wpłaciłem za grosze a z portfela na giełdę za 40zł?

Dodano po 1 godzinie 4 minutach 26 sekundach:
Obrazek
może to wyjaśni o co mi chodzi...

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 10631
Rejestracja: 16 lutego 2013
Reputacja: 3270
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Bit-els » niedziela, 15 września 2019, 19:45

@Jamnowyzielony może electrum coś swiruje. Można w ustawieniach podać, że ręcznie wpisujesz fee. z tej strony
https://bitcoinfees.earn.com
zobacz ile potrzeba sat do pierwszego bloku i wpisz w electrum ciut wiecej na wszelki wypadek.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 4 września 2019
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
5
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: Jamnowyzielony » niedziela, 15 września 2019, 20:09

nie ważna kwota, prowizja, adres na jaki chcę wysłać zawsze zabiera mi ten adres ~40zł
Obrazek

ale gdy najechałem na niego myszką pojawia się napis widoczny na zdjęciu
"fee for the next batch of transactions"
czyli że co..? Jaka opłata?

Dodano po 1 godzinie 46 minutach 50 sekundach:
Rozwiązałem problem :) A właściwie rozwiązał go ktoś z reddit.com
2FA wallets are multisig, yes (so addresses start with 3). You have to recover your wallet to disable 2FA.

First you need your seed.

In Electrum, create a new "Standard" wallet, then choose "I already have a seed".

Type your seed in, it will recognize it as a 2FA wallet seed.

You will be asked whether you want to keep 2FA or disable it. Choose the latter and you can kiss TrustedCoin fees goodbye.
I już mogę przelewać bez "kradzieży" 40zł :D

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 25 kwietnia 2016
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Początek z krypto.

Postautor: ikswodnal » niedziela, 15 września 2019, 23:25

Jamnowyzielony pisze: niedziela, 15 września 2019, 21:56I już mogę przelewać bez "kradzieży" 40zł
Może to też wyjaśnia dlaczego łobuzy z BitBay nie chcą przekazywać BTC na adres Bech32.
Jednak to trzeba dalej drążyć.

Wróć do „Przedszkole”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: krzynek, mikusiek, shinya56 i 15 gości