Jaka jest szansa na deflacje?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jaka jest szansa na deflacje?

Postautor: salton » niedziela, 1 lipca 2012, 10:14

Załóżmy że mam dzisiaj (1 lipca 2012) 100 BTC czyli równowartość 2200 zł. Jaka jest szansa że za rok o tej porze 100 BTC będzie warte 3000 zł lub tylko 1000 zł? Znaczy pytam co jest waszym zdaniem bardziej prawdopodobne? A szerzej pytam czy opłaca się oszczędzać w BTC niewielkie kwoty bo 2200 to w końcu niewielka kwota ,czy BTC nie nadaje się do oszczędzania w skali roku lub dłużej?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: Jaka jest szansa na deflacje?

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 1 lipca 2012, 11:34

IMO na chwile obecną wartość BTC jest zbyt mała i możliwe jest bardzo szeroka spekulacja kursem.
Jeżeli chcesz "coś" robić to właśnie płynąć na fali i sprzedawać/kupować przy zmianach.
Jak będzie więcej wykopanych i kurs się ustabilizuje deflacja jest nieunikniona (wartość BTC będzie rosła) ale to jeszcze trochę czasu...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 1 lipca 2012, 12:02

rav3n_pl pisze: Jak będzie więcej wykopanych i kurs się ustabilizuje deflacja jest nieunikniona (wartość BTC będzie rosła) ale to jeszcze trochę czasu...
Deflacja wcale nie jest nieunikniona, to że obniży się podaż BTC nie oznacza z automatu deflacji musi być jeszcze przy okazji spełnionych kilka warunków a najważniejszym jest chyba warunek na nie obniżenia popytu. Może się okazać, że za rok lub dwa nikt nie będzie chciał kupować BTC i nikt nie będzie chciał ich używać i pomimo obniżaniu podaży kurs może spadać w dół a w skrajnym przypadku nawet do 0. To jest wariant pesymistyczny dla tych co chcą oszczędzać w BTC. W wariancie optymistycznym bitcoin zdobywa coraz większa popularność, coraz więcej osób chce go kupić w celach bezpiecznej lokaty kapitału (tak jak np. złoto) i coraz więcej jest w użyciu bitcoinów na rynku, to wszystko przy obniżonej podaży może spowodować hiper deflację.

Bitcoin na dzień dzisiejszy jest bardzo niszowym "produktem" pomimo że jest dostępny prawie na całym świecie to jego wartość jest minimalna w porównaniu choćby do piramidki finansowej jaka ostatnio powstała w Polsce AMBERGOLD (okres powstania 2009 r. podobnie do bitcoin) to obstawiam że wartość lokat jaką pozakładali ludzie na AMBERGOLD jest kilkudziesięciokrotnie większa niż cała wartość wszystkich monet bitcoin po dzisiejszym kursie, a AMBERGOLD jest tylko lokalnym tworem sprytnego gościa działającym tylko w Polsce ale pomimo swej lokalności AMBERGOLD stać było na zakup linii lotniczych OLT Expres :)
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » niedziela, 1 lipca 2012, 13:48

W tym momencie można traktować BTC jako rodzaj zakładu.
Jeżeli system nie zdobędzie istotnego miejsca w świecie finansowym - przegrana. Jeżeli zdobędzie, będzie się to wiązało z wielokrotnym wzrostem ceny - duża wygrana.
Rozsądną opcją wydaje się włożenie w BTC kwoty, na której stratę możemy sobie pozwolić i obserwowanie rozwoju sytuacji.
Wiele wskazuje na to, że się uda, pierwszy z brzegu przykład:
http://allthingsd.com/20120629/betting- ... -currency/

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: salton » niedziela, 1 lipca 2012, 16:12

Panowie, odpowiadacie dyskutujecie, to fajnie, dziękuję, ale mi chodziło o coś innego. Mianowicie jaką mam gwarancję, że 100 BTC kupione dzisiaj za około 2230 złotych za rok nie będzie warte 1000 zł albo i 10 zł? Bo nie wiem jak to rozumieć. Sytuacja przedstawia się tak że przypadkiem stałem się posiadaczem 40 BTC które oddał mi kumpel zamiast mniejszej gotówki której akurat nie ma. Wcześniej miałem z różnych innych źródeł prawie 60 a ostatnio wyrównałem i mam równo 100. I zastanawiam się co robić. Czy sprzedawać teraz czy poczekać. Pieniądze te nie są mi bardzo potrzebne. Ja chce tylko dobrze na tym zarobić i jeśli mi ktoś jakiś fachowiec powie że za rok zarobie na tym tysiaka na czysto to poczekam ale nie chce zostać z bezwartościowym plikiem jeśli się okaże że cena drastycznie spadnie. Dlatego prosze was o rade co mam zrobić bo czuje sie zagubiony.

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » niedziela, 1 lipca 2012, 16:18

salton pisze:...Pieniądze te nie są mi bardzo potrzebne...
Dlatego prosze was o rade co mam zrobić bo czuje sie zagubiony.
Trzymaj i czekaj :-)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mars2022 » niedziela, 1 lipca 2012, 17:00

Tak, BTC nadaje się do oszczędzania w skali roku lub dłużej, generalnie im dłużej tym bardziej się opłaca. Oczywiście istnieje pewne ryzyko że coś niespodziewanego się wydarzy i cały projekt nie wypali i jest ono nieco większe niż w przypadku np. złota czy dolarów. Ale w przypadku niewielkich kwot można się tym nie przejmować zanadto.
Natomiast BTC nie nadaje się do krótkoterminowych spekulacji, bo jak tu już inni wspominali rynek jest dość mały. Na tyle mały, że wystarczy jeden nieracjonalnie działający bogacz żeby poważnie zachwiać kursem, a tego się nie da w żaden sposób przewidzieć. Na dłuższym dystansie liczą się natomiast fundamenty, a te są raczej mocne.
"Ostrzegam państwa - pilnujcie swoich portfeli!" Donald Tusk

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » piątek, 6 lipca 2012, 20:12

salton pisze:Mianowicie jaką mam gwarancję, że 100 BTC kupione dzisiaj za około 2230 złotych za rok nie będzie warte 1000 zł albo i 10 zł?
To loteria chociaż bardziej ufam funkcji skrótu - to matematyka matka wszystkich nauk, a niżeli opasłym bankierom :) Jak to mój guru (JKM) powiada "wszelki dobrobyt pochodzi z ryzyka"

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0

Postautor: McGravier » sobota, 21 lipca 2012, 20:54

Mianowicie jaką mam gwarancję, że 100 BTC kupione dzisiaj za około 2230 złotych za rok nie będzie warte 1000 zł albo i 10 zł?

Nie ma takiej gwarancji. Inwestowanie w BTC jest niemal hazardem - piszę niemal, ponieważ w przeciwieństwie do prawdziwego hazardu, szanse mogą być na twoją korzyść.

Z drugiej strony nie ma żadnej gwarancji, że te 100 BTC za rok nie będzie warte np. 4000zł.
Generalnie, jeżeli szukasz bezpiecznej inwestycji, to trzymaj się od BTC z daleka.

Wróć do „Przedszkole”