Dlaczego inwestowanie w rynek? Bo nie skupiam się tu na zaletach i wadach poszczególnych krypto, przyznając im adekwatną wagę w portfelu. Każda waluta zostaje zakupiona za taką samą kwotę. Więcej moich rozkminek na temat tego sposobu inwestowania tutaj:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=16&t=29782
Jaka to kwota? Na ten cel planuję przeznaczyć 10-20 tysięcy pln. Dlaczego taka niejasna stawka? Zawsze miałem problem (na pewno nie tylko ja) z łapaniem dołków i górek. Zwykle kupuję i sprzedaję zbyt szybko. Żeby jak najbardziej ograniczyć te ryzyko, pierwszych zakupów dokonałem za równie 10k. Jeżeli będziemy kontynuować spadki, mniej więcej co 10% spadku będę dokupował za kolejny 1000 zł. W ten sposób jestem gotowy na ewentualnie spadki aż do $2400 na BTC (daję temu scenariuszowi mniej niż 5% szansy na powodzenie) albo $100 za ETH, $60 za Dasha, $35 za Monero, $20 za LTC czy $2 za EOS.
Dlaczego właśnie teraz? Zakupów dokonywałem na przełomie całego sierpnia. Bodźcem było dla mnie spadek wielu walut -90% od ostatniego ATH. Korekta praktycznie całych wzrostów 2017 roku, wydaje się być idealnym momentem na odwrócenie trendu.
„The time to buy is when there's blood in the streets." – Baron Rothschild.
Oczywiście dalsze spadki są możliwe, a znaczne pogłębienie dna niewykluczone. – stąd moje bardzo ostrożna strategia zakupu za połowę kapitału na start. Ja jednak jako entuzjasta kryptowalut, wierzę, że najlepsze jeszcze przed nami. Poziom akceptacji BTC czy Dasha jeszcze nigdy nie był tak wysoki, media nigdy nie poświęcały aż tyle czasu kryptowalutom, a instytucje finansowe jeszcze nigdy tak otwarcie nie próbowały wejść w ten rynek jak obecnie. Szczerze wierzę, że zakupy na obecnych poziomach cenowych okażą się strzałem w dziesiątkę w długim horyzoncie czasowym – miesiące/lata.
Jaki jest okres inwestycji? Wyjątkowo nie będę go nawet próbował określać. Moim celem jest odzyskanie włożonego kapitału. Z każdym wzrostem o 50% będę wypłacał 10% wartości portfela. Z każdym spadkiem – będę cierpliwie czekał.
Przejdźmy do konkretów – tabelka wraz z omówieniem:

Zapewne zauważyliście, że moja lista to nie jest idealne odwzorowanie top 20 kryptowalut. Już wyjaśniam.
Po pierwsze, nie kupiłem BCH oraz ETC – ponieważ mam ich już zbyt dużo zakupionych wcześniej. BCH stanowi ok. 30% mojego portfolio, a ETC posiadam kilkanaście sztuk - wystarczająco.
Nie kupiłem również Tethera – ale tu powód jest oczywisty, to nie jest moneta inwestycyjna.
Ostatnia moneta, której świadomie nie kupiłem to Tezos, ponieważ jest dostępny tylko na giełdzie z weryfikacją (Gate.io) albo na giełdach na pograniczu scamu (HitBTC).
W momencie zakupu w top 20 znajdowały się OMG, 0x oraz Lisk – mimo, iż obecnie wypadły z topki to znalazły się na mojej liście.
W związku z powyższym, zostało jeszcze jedno wolne miejsce. Patrząc na kapitalizację powinienem kupić Bitcoin Gold, ale ponieważ jest to dla mnie shitcoin, zastąpiłem go Nano, które moim zdaniem może namieszać w krypto światku.
Raz na jakiś czas (może raz na miesiąc albo przy istotnych zmianach) wrzucę tabelkę z podsumowaniem, może krótkie przemyślenia. Podobnie jak w wątku, gdzie bawię się w podobny sposób z losowo wybraną paczką egzotycznych altów:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=27&t=25832
Zapraszam do dyskusji, wszelkie sugestie mile widziane.