Holderów BTC, tych z ostatniego roku poznasz po siwych włosach lub tym, że są już łysi

To oczywiście żarty, żadna porada
Postautor: Lais » sobota, 12 stycznia 2019, 15:21
Lais
Postautor: osobliwy_nick » sobota, 12 stycznia 2019, 15:22
Wtedy nie zajmowałem się grą na giełdzie i byłem zielony. Dopiero robiłem swoje pierwsze transakcje (choć grą tego nie można było nazwać). Byłem typowym nowicjuszem, szacowałem, że bessa skończy się gdzieś w połowie 2017 roku, zaś BTC osiągnie 50000$. Kupiłem bajkę pt. BTC zbawi świat (którą zresztą do dzisiaj podtrzymują rozmaici holderzy typu Bentyn), nie wiedząc, że opłaty rosną tak wykładniczo, że gdyby cały świat zaczął używać BTC to jeden przelew kosztowałby wywrotkę złota - nie ma na to szans.
Nie rozumiem tylko dlaczego ma to iść w parze z ceną. Smartpone'y w 10 lat opanowały świat, BTC w 10 lat jest w punkcie wyjścia. Wydaje się, że blockchain oparty o pow po prostu nie nadaje się do używania na szeroką skalę, zaś środowisko nie próbuje tego zmienić i najprawdopodobniej nie jest w stanie (bo przy każdej próbie pojawią się zaraz przeciwnicy, spory itd.). Zastanawialiście się dlaczego na świecie nie istnieje żadne państwo, czy nawet firma o systemie anarchistycznym? No właśnie. Z bitcoinem jest podobnie - brakuje mu szefa i odpowiedniego zarządzania.xtraderx pisze: ↑ sobota, 12 stycznia 2019, 07:34Szeroka adopcja przyjdzie nagle, tak sam jako ze wszystkim na świecie. W mojej ocenie nie zdążymy nawet zauważyć kiedy to się stanie. 10 lat temu smartphone'y praktycznie nie istniały w ogólnym rozumieniu, dopiero jakaś namiastka się pojawiała. A teraz ?
osobliwy_nick
Postautor: BitJanusz » sobota, 12 stycznia 2019, 15:22
BitJanusz
Postautor: benq » sobota, 12 stycznia 2019, 15:32
Ale brniesz.osobliwy_nick pisze: ↑ sobota, 12 stycznia 2019, 15:22Zastanawialiście się dlaczego na świecie nie istnieje żadne państwo, czy nawet firma o systemie anarchistycznym? No właśnie. Z bitcoinem jest podobnie - brakuje mu szefa i odpowiedniego zarządzania.
benq
Postautor: Corso » sobota, 12 stycznia 2019, 15:33
ale , dokładnie tak samo można będzie rozumować przy wspominanym poziomie 1800 $ , czekajmy na 900 - 400 a może jednak 20$ ...??szlagaag pisze: ↑ sobota, 12 stycznia 2019, 15:21Tylko u wszystkich jest pewność ,że urośnie. Nie sprzedam dokupię na dołku xd Tak osoby mysla od 15 000$ dokupili przy 6000$ liczac ze to juz dolek teraz juz nie maja pewnie za co kupowac. I czekaja zeby odrobic swoje straty ,lecz 6000$ juz moga nigdy nie zobaczyc. Tak samo moze byc z 3000$. Skąd wiesz ze obecny poziom jest dosc niskim poziomem? Przez ile 3 lata? urosło z 100$ do 20000 a Ty przy 3800 mowisz ze to niski poziom.
Corso
Postautor: Lais » sobota, 12 stycznia 2019, 15:37
Lais
Postautor: BitJanusz » sobota, 12 stycznia 2019, 16:10
BitJanusz
Postautor: blink » sobota, 12 stycznia 2019, 16:17
blink
Postautor: Lais » sobota, 12 stycznia 2019, 16:22
Lais
Postautor: szlagaag » sobota, 12 stycznia 2019, 16:29
Jak nie ma ,jak są. Źle szukasz.Lais pisze:@BitJanusz no tak, ale na BB już tego nie ma bo zlikwidowali, oni lubią likwidować każdą opcję by został tylko średniowieczny bazar kup/sprzedaj.
Teraz tam jest mało ludzi i w sumie nie ma dołków czy szpil, nieduże oferty są wstanie zatrzymać cenę. Za to dzikie ceny są oczywiście na askach, to norma, typowa dystrybucja.
szlagaag
Postautor: Lais » sobota, 12 stycznia 2019, 16:30
Lais
Postautor: osobliwy_nick » sobota, 12 stycznia 2019, 17:15
No właśnie, to Ty spróbuj. To jest właśnie zasadniczy problem. Sieć nie działa (tak jak powinna, kompletnie nie jest konkurencyjna w stosunku do obecnego systemu płatności), a nikt nic z tym nie robi. Po pierwsze nie ma pracowników, to kto ma robić? Po drugie - spróbuj zrobić forka i wprowadzić np. technologię block-lattice, tak jak w nano. Nie ma na to szans. Zresztą nawet, gdyby sieć śmigała jak formuła 1, nadal ogromnym problemem jest bańka na cenie.
I to jest problem. Parafrazując klasyka: na dnie oceanu w Rowie Mariańskim żyją sobie rurkowce, całkowicie bezpiecznie od milionów lat, zdecydowanie realizują cel - samoutrzymanie. W tym samym czasie ludzie polecieli na Księżyc. Bitcoin może i przetrwa, ale poza tym nie osiągnie nic więcej.
osobliwy_nick
Postautor: Lais » sobota, 12 stycznia 2019, 17:28
Lais
Postautor: ducatus » sobota, 12 stycznia 2019, 17:35
Ty czytasz sam siebie? Bo co chwilę sobie przeczysz. A co do bańki to absolutnie nie wiem co ona ma do rzeczy, przecież można płacić tysięcznymi częściami btc.osobliwy_nick pisze: ↑ sobota, 12 stycznia 2019, 17:15No właśnie, to Ty spróbuj. To jest właśnie zasadniczy problem.
ducatus
Postautor: BitJanusz » sobota, 12 stycznia 2019, 17:48
BitJanusz
Postautor: Adsero » sobota, 12 stycznia 2019, 17:56
Adsero
Postautor: anagamidev » sobota, 12 stycznia 2019, 17:58
Nie do końca prawda, poza tym nie ma wątpliwości, że BTC jako środek płatniczy za kawę nie ma sensu. BTC stał się globalnym pieniądzem, ewoluował do cyfrowego store of value, GOLD 2.0. A obecnie BTC jest już niedowartościowny, jednak chwilę jeszcze to może potrwaćosobliwy_nick pisze: ↑ sobota, 12 stycznia 2019, 15:22nie wiedząc, że opłaty rosną tak wykładniczo, że gdyby cały świat zaczął używać BTC to jeden przelew kosztowałby wywrotkę złota - nie ma na to szans.
anagamidev
Postautor: Kluka » sobota, 12 stycznia 2019, 18:20
Czemu zapominacie o ln? Nigdy nie byłem zwolennikiem tego rozwiązania ale jak będzie kiedyś działać poprawnie (a wyglada na to ze się nawet jakoś rozwija) to kupienie btc przez Kowalskiego i tx w łańcuchu bloków będzie swoistym "otwarciem konta" a reszta będzie szła w ln być może z czasowymi "rozliczeniami" pakowanymi do bloku. Wtedy btc ma szanse dźwignąć globalne tx "za kawę" Ale czy będzie to aż taka rewolucja? Ideowo napewno nie. Może jednak btc chyli się ku upadkowi i jakiś inny projekt zajmie jego miejsce. Pożyjemy zobaczymyanagamidev pisze: ↑ sobota, 12 stycznia 2019, 17:58Nie do końca prawda, poza tym nie ma wątpliwości, że BTC jako środek płatniczy za kawę nie ma sensu. BTC stał się globalnym pieniądzem, ewoluował do cyfrowego store of value, GOLD 2.0.
Kluka
Postautor: anagamidev » sobota, 12 stycznia 2019, 18:35
anagamidev
Postautor: Bit-els » sobota, 12 stycznia 2019, 18:46
Bit-els
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.