BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2016
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: shymon » poniedziałek, 9 maja 2016, 11:26

Od dłuższego czasu zbieram darmowe BTC (głównie krany). Uzbierałem już nieco ponad 1BTC i dzisiaj chciałem je wypłacić (najpierw na giełdę). Wysyłając cześć moich środków przez Bitcoin Core pojawił się błąd:
Transakcja zbyt duża
A potem kolejny:
Utworzenie transakcji nie powiodło się
Wysyłka przechodzi dopiero gdy kwota jest mniejsza od 0.07BTC, a opłata transakcyjna (ta zalecana) jest zaskakująco wysoka bo 0.03BTC. Jeżeli więc będę chciał wysłać środki na giełdę "na raty" to opłata transakcyjna pochłonie mi bardzo dużo środków.

Zupełnie nie rozumiem z czego to wynika. Podejrzewam że problemem może być zbyt duża ilość adresów ale gdzieś przeczytałem że do każdej transakcji otrzymania środków zalecane jest wygenerowanie nowego adresu i tak też robiłem.

Proszę o pomoc jak mam wypłacić te środki nie wydając fortuny na opłaty transakcyjne.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 4373
Rejestracja: 4 marca 2013
Reputacja: 2090
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: domator » poniedziałek, 9 maja 2016, 11:37

Problem wynika z za duzej ilosci inputow (wejsc) i jest typowy dla kranikowe zbieractwa.
Poszukaj na forum - ktorys z kolegow napisal apke do zlewania tcy malych inputow na coraz wieksze az do pelnego sukcesu (wewnatrz wlasnego portfela). nie pamietam niestety nazwy ale dzialalo to dosc fajnie, probowalem.
BitXpress - najprostszy kantor wymiany kryptowalut.
BitFilar - kryptoemerytura.
bitcoinaverage.pl - średni kurs BTC z giełd w PL
split.click - podział ekranu na kilka części

Admin
Awatar użytkownika
Posty: 9670
Rejestracja: 13 sierpnia 2011
Reputacja: 2545
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 9 maja 2016, 11:55


Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 4373
Rejestracja: 4 marca 2013
Reputacja: 2090
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: domator » poniedziałek, 9 maja 2016, 11:57

Bitmar pisze:@domator o to Ci chodzi: https://forum.bitcoin.pl/post211810.html#p211810 ?
Dokladnie :-) Coincontrol. Bardzo fajne narzedzie. Na jego podstawie nauczylem sie robic z reki transakcje z wybranych inputow z php :-)
BitXpress - najprostszy kantor wymiany kryptowalut.
BitFilar - kryptoemerytura.
bitcoinaverage.pl - średni kurs BTC z giełd w PL
split.click - podział ekranu na kilka części

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3600
Rejestracja: 11 grudnia 2012
Reputacja: 167
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: hanti » poniedziałek, 9 maja 2016, 17:23

takie cos jest juz w kliencie btc
@_# :P ;) :D
Polecam następujące giełdy BTC/LTC:

bitmarket.pl bitmaszyna.pl

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13420
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 2140
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska/Wwa/GW

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 9 maja 2016, 18:16

Ja to pisałem pod kątem altcoinów które zwykle są do tyłu i nie mają wbudowanego CC

@shymon musisz ręcznie wybrać wejścia i zrobić transakcję. Niestety, przy dużej ilości małych wejść transakcja robi się duża i opłata również.
Spróbuj poeksperymentować biorąc najstrarsze+najmniejsze + 1 największy input, żeby transakcja miała jakąś wartość i przyzwoity priorytet przy jednoczesnym pozbywaniu się drobiazgów.
Mój programik umożliwia intuicyjne sortowanie inputów i ręczy wybór fee. Jednak czasem Core nie pozwoli puścić ze "zbyt niskim" fee jak nie zmniejszysz mintxfee i minrelaytxfee w opcjach.
Możesz też wygenerować i podpisać transakcję a wysłać ją ręcznie przez blockvhain czy blockr. Ale one też nie wszystko łykają.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.19.0.1
YT: Rafał prostuje Bitcoina, PDFy: https://bit.ly/rafal-prezentacje

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2016
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: shymon » wtorek, 10 maja 2016, 13:24

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Napiszę co zrobiłem dotychczas:
- wybrałem jeden z adresów (w moim portfelu) na którym będę starał się zgromadzić wszystkie środki (mój output);
- przy pomocy aplikacji CoinControl wybrałem 20 inputów z największą liczbą potwierdzeń;
- utworzyłem transakcję dla powyższych inputów oraz outputa (fee ustawione na 0);
W BitcoinCore widoczna jest nowa transakcja typu „Płatność do siebie” z kwotą 0 BTC. Transakcja ta wisi już kilka godzin a w blokchain w ogóle nie jest widoczna. Ponadto dostępne środki pozostały bez zmian.
Gdy w aplikacji CoinControl ponownie zaczytuję inputy to jest już ich mniej o te 20 z których utworzyłem transakcję.
Czy taką drogą dojdę do czegokolwiek? Liczba inputów się zmniejszyła (więc ok), dostępne środki pozostają bez zmian (też ok). jednak transakcja nie jest potwierdzona.

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: pm7 » wtorek, 10 maja 2016, 13:27

Ustawianie fee na zero, zwłaszcza jeżeli transakcja jest duża (ma wiele inputów) i przesyła małą ilość BTC jest ryzykowne.
Jest duża szansa, że ta transakcja się nigdy nie potwierdzi, dobrze jest dawać chociaż minimalne fee.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2016
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: shymon » wtorek, 10 maja 2016, 13:58

pm7 pisze:Ustawianie fee na zero, zwłaszcza jeżeli transakcja jest duża (ma wiele inputów) i przesyła małą ilość BTC jest ryzykowne.
Jest duża szansa, że ta transakcja się nigdy nie potwierdzi, dobrze jest dawać chociaż minimalne fee.
Ok, w takim przypadku wycofuję tą transakcję.
Z tego co widzę to z mojego 1BTC niewiele zostanie (nawet przy minimalnym fee) gdy "przetransferuję" wszystkie środki w taki sposób, aby końcowa transakcja mieściła się w normie. Muszę to sobie jeszcze przeliczyć, czy w ogóle ta zabawa jest opłacalna.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13420
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 2140
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska/Wwa/GW

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 10 maja 2016, 19:37

Jak uznasz za nieopłacalne to podeślij, proszę, plik walleta XD
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.19.0.1
YT: Rafał prostuje Bitcoina, PDFy: https://bit.ly/rafal-prezentacje

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 4373
Rejestracja: 4 marca 2013
Reputacja: 2090
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: domator » środa, 11 maja 2016, 06:45

Napisz skrypt, ,ktory bedzie bral 2-3 inputy i bez fee probowal przeslac je na nowy adres. I powtarzaj te czynnosc przez miesiac. Jest spora szansa ze powoli sie zbierze na jedenym adresie.
BitXpress - najprostszy kantor wymiany kryptowalut.
BitFilar - kryptoemerytura.
bitcoinaverage.pl - średni kurs BTC z giełd w PL
split.click - podział ekranu na kilka części

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3600
Rejestracja: 11 grudnia 2012
Reputacja: 167
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: hanti » środa, 11 maja 2016, 10:18

Albo mozna sprobowac wysylac normalnie te ok 0.05 + oplate ustaw mniejsza niz zalecana, z tym, ze i tak w miare wysoka np 0.001
@_# :P ;) :D
Polecam następujące giełdy BTC/LTC:

bitmarket.pl bitmaszyna.pl

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 22 lutego 2016
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: Lekabel01 » sobota, 4 czerwca 2016, 14:38

Witam.
To mój pierwszy post na tym forum więc jeśli zamieszczam go w złym miejscu to przepraszam. Proszę was o radę gdyż mam problem z transakcją. Od dawna trzymałem bitcoiny w Bitcoin QT. Po wielu problemach, bardzo długi czas synchronizacji, kilkakrotnie musiałem synchronizować go od początku, postanowiłem przenieść środki na portfel na blockchain. Najpierw wysałem 1 bitcoina i wszystko poszło sprawnie. Po chwili postanowiłem wysłać kolejne prawie 4 bitcoiny i tu zaczyna się mój problem, gdyż transakcja tak jakby w ogóle nie wyszła, wygląda to tak:

Status: 0/niezatwierdzone
Data: 2016-06-04 12:33
Do: 142EfektFhvMWC5dP2n5CEeffxLDGnfY1T
Debet: -3.96922230 BTC
Opłata transakcyjna: -0.00018501 BTC
Kwota netto: -3.96940731 BTC
ID transakcji: 7c176af68537f62e3b58b5ea4334fb603d4507d59a0aae106d185a4a7434c298-000

Trancakcji w blokchain wogóle nie widać, komunikat: Sorry we could not find any blocks or transactions matching this hash.

Bitcoinów nie mam, nie wiem gdzie są i co się z nimi stanie. Proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam.

Orator
Posty: 959
Rejestracja: 20 sierpnia 2012
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: tomko222 » sobota, 4 czerwca 2016, 15:09

Wszystko jest widoczne: https://blockchain.info/tx/7c176af68537 ... 4a7434c298
btw. Core nie jest dla zwykłych użytkowników ale od tego są lekkie clienty w stylu Multibit.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7570
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: adam1226 » sobota, 4 czerwca 2016, 15:23

tomko222, core jak najbardziej moze być używane przez każdego (pod warunkiem, że ma dośc cierpliwosci - ja bym nie odradzał, jedynie informował o wadach i zaletach alternatyw - ale przecież im więcej uruchomionych Core tym lepiej dla sieci!)
Tutaj wygląda że problemem jest niepotwierdzenie transakcji
@Lekabel01 kiepski moment wybrales na wyplate :P


#Edycja:

:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3600
Rejestracja: 11 grudnia 2012
Reputacja: 167
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: hanti » sobota, 4 czerwca 2016, 15:47

jak sprawdzasz na blockchain to kasuj koncowke z id transakcji czyli -000
@_# :P ;) :D
Polecam następujące giełdy BTC/LTC:

bitmarket.pl bitmaszyna.pl

Orator
Posty: 959
Rejestracja: 20 sierpnia 2012
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: tomko222 » sobota, 4 czerwca 2016, 16:09

adam1226, wg mnie z punktu widzenia zwykłego użytkownika core nie ma zalet. Zwykłego usera nie obchodzi dlaczego core jest potrzebny dla sieci - to ma po prostu działać.

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: pm7 » sobota, 4 czerwca 2016, 16:25

Jakie niby są zalety dla sieci uruchomienia Bitcoin Core przez zwykłego użytkownika, zza NAT-u?

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 22 lutego 2016
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: Lekabel01 » sobota, 4 czerwca 2016, 17:13

Dziękuje za szybkie odpowiedzi.

Przez pierwsze 40 minut transakcji nie było widać na https://blockchain.info/search, wprowadzałem właściwe ID transakcji bez 000 na końcu. To mnie bardzo zaniepokoiło i dlatego zamieściłem post na forum. W tej chwili mój Bitcoin Core jest zsynchronizowany z siecią ale nic się nie dzieje z tą transakcją, podejrzewam że nic się z nią nie stanie przez najbliższe kilka dni. Sądzę tak dlatego, bo 2016-05-30 01:28 wykonałem taką transakcje: cc89da2ae77d40e2670adbd771bf39a215a02e031f3a3e2f4c74ff111ab837c1 Wiem, że popełniłem błąd bo nie dałem żadnej opłaty, a stało się tak dlatego bo miałem zaznaczoną opcję: Wyśli bez opłaty jeśli to możliwe. Gdy sprawdzam tą transakcję na blockchain to data jest dzisiejsza. Proszę teraz o to żeby ktoś mnie uświadomił, bo rozumiem to tak, że transakcja została ponownie wysłana i ponownie będzie wisieć kilka dni. Chciałbym wiedzieć co zrobić, żeby ta pierwsza i ta druga transakcja nie były rozgłaszane i aby po jakimś czasie te bitcoiny wróciły na moje konto. Czy wystarczy, że nie będę przez kilka dni synchronizował Bitcoin Core, czy muszę zrobić coś innego?

Odnośnie samego klienta Bitcoin Core to wypowiem się jako przeciętny użytkownik bitcoina, która chce gdzieś przechowywać bitcoiny i raz na kilka miesięcy zrobić transakcję. Otóż wytrzymałem z tym klientem prawie rok, ale odradzam go każdemu kto nie ma potrzeby z tego korzystać. Zalet nie odnalzałem żadnych, natomiast problemów bardzo wiele. Przede wszystkim bardzo długi czas synchronizacji. Kolejna sprawa, kilka razy padła mi bateria w laptopie i komp się wyłączył podczas synchronizowania się Bitcoin Core. Rezulatatem tego była potrzeba synchronizowania wszystkiego od początku, co na moim laptopie zajmowało około tygodnia prawie ciągłej pracy.
Gdy zdecydowałem się definitywnie zrezygnować z tego klienta, oto na koniec spotyka mnie problem z przeniesieniem środków. Ogólnie nie widzę żadnej pozytywnej rzeczy, która mogła by przekonać zwykłego użytkownika do używania Bitcoin Core.

Pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7570
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Re: BitcoinCore - Transakcja zbyt duża

Postautor: adam1226 » sobota, 4 czerwca 2016, 18:02

musisz chyba wycofac transakcje (poszukaj na forum bylo pare razy napisane jak) i wyslac ja jeszcze raz z wiekszym fee
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wróć do „Przedszkole”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bboy i 12 gości