Podkręcanie a Gwarancja
- Dyskutant
- Reputacja: 20
Podkręcanie a Gwarancja
Postautor: pojaszek » wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:28
Czy non stop chodząca karta, podkręcona do granic granic granic jak sypnie, to jest problem z gwarancją ?
pojaszek
- Gaduła
- Reputacja: 0

Re: Podkręcanie a Gwarancja
Postautor: zwierzak » wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:47

BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN
Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo
zwierzak
- Dyskutant
Postautor: pojaszek » wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:52
36 miesięcy gwarancji na karty do miningu to samobójstwo dla sprzedawcy, czy się mylę ?
pojaszek
- Gaduła

Postautor: zwierzak » środa, 24 sierpnia 2011, 00:36
Dlaczego samobójstwo? Producent jest pewny swojego sprzętu!
zwierzak
- Weteran
- Reputacja: 4
Postautor: Prze_koles » środa, 24 sierpnia 2011, 10:26
Dziwi mnie powszechne przeświadczenie, że karty używane do miningu padają po kilku miesiącach. Z jakiego powodu niby? Producenci przecież robią podobne testy wytrzymałościowe tym kartom i jeśli dają 36 miesięcy gwarancji, to znaczy, że są pewni jakości swojego produktu.pojaszek pisze: 36 miesięcy gwarancji na karty do miningu to samobójstwo dla sprzedawcy, czy się mylę ?
Prze_koles
- Gaduła
Postautor: Havamal » środa, 24 sierpnia 2011, 10:30
- uszkodzenia mechaniczne
- wgranie złego biosu
- i chyba tyle
A w obu przypadkach karty zostały odratowane.
Havamal
- Gaduła

Postautor: zwierzak » środa, 24 sierpnia 2011, 11:15
zwierzak
- Dyskutant

Postautor: Mroczny Nelu » środa, 24 sierpnia 2011, 14:09
Mroczny Nelu
- Dyskutant
Postautor: pojaszek » środa, 24 sierpnia 2011, 14:16
pojaszek
- Dyskutant
Postautor: crow » środa, 24 sierpnia 2011, 17:19
Paradoksalnie karta do miningu może mieć większą żywotność niż karta zamontowana w komputerze gracza (pod warunkiem że napięcie nie jest podnoszone) ponieważ dużo korzystniejsza jest praca cały czas przy stałej temperaturze niż ciągłe skoki temperatury (normalny efekt przy wykorzystywaniu karty do grania).
Demontaż radiatora powoduje utratę gwarancji, czasem serwisant nie zauważy śladów demontażu na radiatorze ale na pewno nowa, równo rozprowadzona pasta wzbudzi jego podejrzenia. Serwisy sprzętu komputerowego wykorzystają każdą okazję żeby zrzec się odpowiedzialności więc nie radzę wymieniać pasty w okresie trwania gwarancji.
crow
- Weteran
- Reputacja: 479
- Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » środa, 24 sierpnia 2011, 22:44
Po takiej publicznej informacj na pewno bedzie skok globalnej mocy obliczeniowej, a potem spadek i na allegro pojawią się mało używane karty (zakupione w czerwcu) ze zmienionym kolorem w okolicach GPUcrow pisze: zwykle producent ustala maksymalną bezpieczną temperaturę powyżej 100 stopni (dopiero wtedy wentylator wskakuje na 100 procent obrotów i jak temperatura nie zostanie utrzymana to karta zwolni lub wyłączy się zanim mogłoby dojść do uszkodzenia)

Sam jestem ciekaw jak wytrzymałe będą karty w rękach sadystów miningu. Ale wentylatorki to chyba nie wytrzymają 3 lat.
powered
- Weteran
- Reputacja: 316

Postautor: Bemx2k » czwartek, 25 sierpnia 2011, 00:31
Mnie w ciagu 2 mieciecy sposrod 14 kart padla jedna ,
cos sie upalilo podczas pracy byl to radek 5850 960MHz z napieciem na GPU 1.185 ,
czyli calkiem akceptrowalnym przy temperaturach max 75'C zazwyczaj 70'C
Bemx2k
- Dyskutant
Postautor: botanix » czwartek, 25 sierpnia 2011, 03:20
botanix
- Dyskutant
Postautor: crow » czwartek, 25 sierpnia 2011, 03:44
Dlaczego sądzisz że 1,185V to jest akceptowalne napięcie? Podawane na forach "bezpieczne" napięcie 1,2V nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i raczej bym się tym nie sugerował bo wszystko zależy od jakości komponentów sekcji zasilania danej karty a producent stara się obniżyć koszty produkcji najbardziej jak to jest możliwe. Przeważnie też sekcja zasilania nie ma diody termicznej więc można tylko zgadywać czy temperatury są ok. Testowałem u siebie Asusa 5850 który miał czujnik na układzie zasilania i podniesienie napięcia z 1,118V na 1,168V skutkowało wzrostem temperatury z okolic 80 do 120 stopni. Oczywiście 120 stopni na mosfetach to jeszcze nie jest temperatura zabijająca kartę ale już blisko granicy bezpieczeństwa.Bemx2k pisze:Karty traktowane na chama to pewnie po 3-4 miesiacach beda padac jak muchy po muchozolu .
Mnie w ciagu 2 mieciecy sposrod 14 kart padla jedna ,
cos sie upalilo podczas pracy byl to radek 5850 960MHz z napieciem na GPU 1.185 ,
czyli calkiem akceptrowalnym przy temperaturach max 75'C zazwyczaj 70'C
Najczęściej karty zabija temperatura ale sekcji zasilania bo rdzeń jest bardzo dobrze zabezpieczony przed przegrzaniem (automatyczna regulacja obrotów wentylatora + zwalnianie karty podczas przegrzania).
crow
- Początkujący
Postautor: qazmn » piątek, 26 sierpnia 2011, 23:21
crow pisze:...
Demontaż radiatora powoduje utratę gwarancji, czasem serwisant nie zauważy śladów demontażu na radiatorze ale na pewno nowa, równo rozprowadzona pasta wzbudzi jego podejrzenia. Serwisy sprzętu komputerowego wykorzystają każdą okazję żeby zrzec się odpowiedzialności więc nie radzę wymieniać pasty w okresie trwania gwarancji.
To fabryczną pastę krzywo nakładają? Ludzie kombinowali ze zmianą chłodzenia na kartach palita (naklejka na śrubie) karty padały i przechodziły bez problemu przez serwis. Chłodzenie można sobie zmieniać ale trzeba być przy tym ostrożnym. Czy seriwsy sprawdzają skład chemiczny pasty?
NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".
Stara 76gt od gb wytrzymała kilkanaście godzin pod temperaturą około 145 stopni C we furmarku. Naklejki lekko się przyrumieniły, był to pasyw, któremu zrobiłem małą 'koszulkę", po dobiciu do 145 taktowanie się obniżało i wracało do poprzednich ustawień od 125 stopni. Karta cały czas działała.
qazmn
- Gaduła

Postautor: SHV » piątek, 26 sierpnia 2011, 23:50
Ja mam karty ASUS i Saphire. Saphire mają bios na maks 900 a w ASUS dużo więcej (jakoś sporo ponad 1000) i można łatwo podkręcać bez zmiany biosu a jak zmieniasz to zazwyczaj tracisz gwarancję.qazmn pisze:NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".
SHV
- Weteran
- Reputacja: 4
Postautor: Prze_koles » piątek, 26 sierpnia 2011, 23:55
I jak potem przywrócisz oryginalny BIOS i się karta zepsuje, to mogą łatwo wykryć, że BIOS był kiedyś zmieniany? Czy im się nie opłaca tego sprawdzać?SHV pisze:Ja mam karty ASUS i Saphire. Saphire mają bios na maks 900 a w ASUS dużo więcej (jakoś sporo ponad 1000) i można łatwo podkręcać bez zmiany biosu a jak zmieniasz to zazwyczaj tracisz gwarancję.qazmn pisze:NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".
Prze_koles
- Gaduła

Postautor: SHV » sobota, 27 sierpnia 2011, 00:05
Nie zmieniałem biosu.
Nie wiem czy sprawdzają i czy da się sprawdzić, w kilku miejscach widziałem sprzeczne informacje.
Z gwarancjami to jest różnie. Raz rozsypała mi się płyta w DVD i wymienili mi na nowe z gwarancji

SHV
- Początkujący
Postautor: qazmn » sobota, 27 sierpnia 2011, 00:20
qazmn
- Dyskutant
Postautor: crow » sobota, 27 sierpnia 2011, 03:24
qazmn pisze:crow pisze:...
To fabryczną pastę krzywo nakładają? Ludzie kombinowali ze zmianą chłodzenia na kartach palita (naklejka na śrubie) karty padały i przechodziły bez problemu przez serwis. Chłodzenie można sobie zmieniać ale trzeba być przy tym ostrożnym. Czy seriwsy sprawdzają skład chemiczny pasty?
NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".
Stara 76gt od gb wytrzymała kilkanaście godzin pod temperaturą około 145 stopni C we furmarku. Naklejki lekko się przyrumieniły, był to pasyw, któremu zrobiłem małą 'koszulkę", po dobiciu do 145 taktowanie się obniżało i wracało do poprzednich ustawień od 125 stopni. Karta cały czas działała.
Tak fabryczna pasta jest krzywo nakładana, jak ściągniesz kilka radiatorów to zauważysz że maszynowo smarowane karty są bardzo nieregularnie pokryte pastą. Może serwis Palita jest wyjątkowy i nie liczy się z kosztami ale Asus i Msi odrzucają gwarancję jeżeli tylko znajdą ślady demontażu lub inną pastę niż fabryczna (wystarczy poczytać forum Asusa i są tam takie przypadki opisane).
Przekroczenie 900MHz na rdzeniu nie powoduje utraty gwarancji, nie wiem skąd się wziął taki przesąd, rdzeń można podkręcić na tyle ile się chce i tak karty praktycznie nie da się uszkodzić w ten sposób (piszę tylko o podkręcaniu rdzenia ponieważ podkręcanie pamięci ponad specyfikację jest zawsze bardzo ryzykowne). Limity 900Mhz itp są wprowadzane programowo przez sterownik a nie przez bios, wystarczy użyć innego narzędzia do oc i będziemy mogli podkręcać kartę ile chcemy.
To że Twoja karta wytrzymała 145 stopni nie oznacza że każda tyle wytrzyma, nowsze karty wykonane w niższym procesie technologicznym są znacznie bardziej podatne na uszkodzenia, warto też brać pod uwagę że czujniki temperatury są bardzo niedokładne (mogłeś mieć 120 stopni a nie 145). Grafika ma zabezpieczenia przed przegrzaniem więc w wypadku przekroczenia limitów temperatury karta zwolni lub wyłączy się.
Zmianę biosu karty serwis zauważy bez problemu nawet po przywróceniu starego, chyba że wgrywaliśmy bios o dokładnie takiej samej wielkości jak stary (co do bita) co jest raczej niewykonalne

crow
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet