Podkręcanie a Gwarancja

Dyskutant
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Podkręcanie a Gwarancja

Postautor: pojaszek » wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:28

Taki spam:
Czy non stop chodząca karta, podkręcona do granic granic granic jak sypnie, to jest problem z gwarancją ?
Obrazek

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Podkręcanie a Gwarancja

Postautor: zwierzak » wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:47

Jeżeli podkręcisz bez modyfikacji oprogramowania przy pomocy softu od twórcy to nie ma dowodów, że karta padła z przemęczenia ;)
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: pojaszek » wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:52

Ktoś kiedyś tutaj na forum napisał, że "stopy inaczej wyglądają jak zegar pracuje na innej częstotliwości". To prawda, czy niesprawdzona plotka ?

36 miesięcy gwarancji na karty do miningu to samobójstwo dla sprzedawcy, czy się mylę ?
Obrazek

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » środa, 24 sierpnia 2011, 00:36

Lol, a dlaczego miały by inaczej wyglądać? Karta służy do tego samego co podczas grania, do robienia obliczeń. Tylko zamiast liczenia modeli 3D karta robi równoległe obliczenia. Poza tym po to jest udostępniany OpenCL i amdclock, aby móc z nich korzystać.

Dlaczego samobójstwo? Producent jest pewny swojego sprzętu!
Projekt MultiWallet

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 24 sierpnia 2011, 10:26

pojaszek pisze: 36 miesięcy gwarancji na karty do miningu to samobójstwo dla sprzedawcy, czy się mylę ?
Dziwi mnie powszechne przeświadczenie, że karty używane do miningu padają po kilku miesiącach. Z jakiego powodu niby? Producenci przecież robią podobne testy wytrzymałościowe tym kartom i jeśli dają 36 miesięcy gwarancji, to znaczy, że są pewni jakości swojego produktu.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » środa, 24 sierpnia 2011, 10:30

A raczej producent przewidział taką sytuację (może nie BTC) ale że ktoś będzie obciążał karte non stop i to pewnie jeszcze w maksymalnych temeraturach. Jak się dba o temperaturę i o czystość karty to raczej nic się z nią nie stanie. Jak narazie jedyne "uszkodze" które były tutaj na forum i nie tylko to:

- uszkodzenia mechaniczne
- wgranie złego biosu
- i chyba tyle

A w obu przypadkach karty zostały odratowane.
Sie podoba sie? WANT MORE ?!! = 1DvbyXGx3ajC2qDKayK5FmuxmqCTLK25cw

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » środa, 24 sierpnia 2011, 11:15

Karty, które padają z powodu „przepracowania” (co czasami może zdarzyć się nawet 1h po rozpakowaniu z pudełka) to nadal skromny procent wszystkich kart! Winą tego może być lekka różnica w stopie lutowniczym lub lekkie niedogrzanie. Bo pomimo pełnej automatyzacji procesu lutowniczego może zdarzyć się efekt motyla.
Projekt MultiWallet

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mroczny Nelu » środa, 24 sierpnia 2011, 14:09

Na Pclabie swego czasu w poradniku O/C pisali, że można kręcić i podwyższać napięcia programami - gwarancji się nie traci. Nie wolno za to edytować BIOSU i dokonywać mechanicznych przeróbek.
1MYnAE9vVc5FKyQDa2WRrY3C9AGGU6Nwtz mroczny portfel :E

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: pojaszek » środa, 24 sierpnia 2011, 14:16

A zdjęcie chłodzenia i zmiana pasty zniszczy gwarancje czy random ?
Obrazek

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 24 sierpnia 2011, 17:19

Producent bardzo dokładnie przetestował model zanim wypuścił go na rynek i jeżeli karta pada to nie z przepracowania tylko z powodu błędów produkcyjnych (np trafił się gorszej jakości rdzeń który nie pracuje stabilnie przy wymaganej częstotliwości i kontrola jakości tego nie wychwyciła). Karty wytrzymują znacznie wyższe temperatury niż może się wydawać, zwykle producent ustala maksymalną bezpieczną temperaturę powyżej 100 stopni (dopiero wtedy wentylator wskakuje na 100 procent obrotów i jak temperatura nie zostanie utrzymana to karta zwolni lub wyłączy się zanim mogłoby dojść do uszkodzenia). Żeby zabić kartę użytkownik musiałby podnieść napięcie bo sekcja zasilania jest zawsze najbardziej wrażliwym elementem karty graficznej, podnoszenie taktowania i temperatur nie ma wielkiego wpływu na żywotność grafiki bo to producent przewidział podczas projektowania (Sapphire testuje nowe grafiki z założeniem czasu życia karty =5 lat).
Paradoksalnie karta do miningu może mieć większą żywotność niż karta zamontowana w komputerze gracza (pod warunkiem że napięcie nie jest podnoszone) ponieważ dużo korzystniejsza jest praca cały czas przy stałej temperaturze niż ciągłe skoki temperatury (normalny efekt przy wykorzystywaniu karty do grania).

Demontaż radiatora powoduje utratę gwarancji, czasem serwisant nie zauważy śladów demontażu na radiatorze ale na pewno nowa, równo rozprowadzona pasta wzbudzi jego podejrzenia. Serwisy sprzętu komputerowego wykorzystają każdą okazję żeby zrzec się odpowiedzialności więc nie radzę wymieniać pasty w okresie trwania gwarancji.
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » środa, 24 sierpnia 2011, 22:44

crow pisze: zwykle producent ustala maksymalną bezpieczną temperaturę powyżej 100 stopni (dopiero wtedy wentylator wskakuje na 100 procent obrotów i jak temperatura nie zostanie utrzymana to karta zwolni lub wyłączy się zanim mogłoby dojść do uszkodzenia)
Po takiej publicznej informacj na pewno bedzie skok globalnej mocy obliczeniowej, a potem spadek i na allegro pojawią się mało używane karty (zakupione w czerwcu) ze zmienionym kolorem w okolicach GPU :)

Sam jestem ciekaw jak wytrzymałe będą karty w rękach sadystów miningu. Ale wentylatorki to chyba nie wytrzymają 3 lat.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » czwartek, 25 sierpnia 2011, 00:31

Karty traktowane na chama to pewnie po 3-4 miesiacach beda padac jak muchy po muchozolu .
Mnie w ciagu 2 mieciecy sposrod 14 kart padla jedna ,
cos sie upalilo podczas pracy byl to radek 5850 960MHz z napieciem na GPU 1.185 ,
czyli calkiem akceptrowalnym przy temperaturach max 75'C zazwyczaj 70'C
BTC>ETH

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: botanix » czwartek, 25 sierpnia 2011, 03:20

Największy wpływ na żywotność GPU/CPU ma temperatura/ jej wahania a nie to czy jest podkręcany. Podkręcanie zawsze jest bezpieczne o ile zachowujemy optymalne temperatury. Niestety podkręcanie zazwyczaj wiąże się ze zwiększona temperaturą i dlatego sporo kart przez to pada. To jednak wina użytkownika a nie sprzętu.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » czwartek, 25 sierpnia 2011, 03:44

Bemx2k pisze:Karty traktowane na chama to pewnie po 3-4 miesiacach beda padac jak muchy po muchozolu .
Mnie w ciagu 2 mieciecy sposrod 14 kart padla jedna ,
cos sie upalilo podczas pracy byl to radek 5850 960MHz z napieciem na GPU 1.185 ,
czyli calkiem akceptrowalnym przy temperaturach max 75'C zazwyczaj 70'C
Dlaczego sądzisz że 1,185V to jest akceptowalne napięcie? Podawane na forach "bezpieczne" napięcie 1,2V nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i raczej bym się tym nie sugerował bo wszystko zależy od jakości komponentów sekcji zasilania danej karty a producent stara się obniżyć koszty produkcji najbardziej jak to jest możliwe. Przeważnie też sekcja zasilania nie ma diody termicznej więc można tylko zgadywać czy temperatury są ok. Testowałem u siebie Asusa 5850 który miał czujnik na układzie zasilania i podniesienie napięcia z 1,118V na 1,168V skutkowało wzrostem temperatury z okolic 80 do 120 stopni. Oczywiście 120 stopni na mosfetach to jeszcze nie jest temperatura zabijająca kartę ale już blisko granicy bezpieczeństwa.
Najczęściej karty zabija temperatura ale sekcji zasilania bo rdzeń jest bardzo dobrze zabezpieczony przed przegrzaniem (automatyczna regulacja obrotów wentylatora + zwalnianie karty podczas przegrzania).

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: qazmn » piątek, 26 sierpnia 2011, 23:21

crow pisze:...
Demontaż radiatora powoduje utratę gwarancji, czasem serwisant nie zauważy śladów demontażu na radiatorze ale na pewno nowa, równo rozprowadzona pasta wzbudzi jego podejrzenia. Serwisy sprzętu komputerowego wykorzystają każdą okazję żeby zrzec się odpowiedzialności więc nie radzę wymieniać pasty w okresie trwania gwarancji.

To fabryczną pastę krzywo nakładają? Ludzie kombinowali ze zmianą chłodzenia na kartach palita (naklejka na śrubie) karty padały i przechodziły bez problemu przez serwis. Chłodzenie można sobie zmieniać ale trzeba być przy tym ostrożnym. Czy seriwsy sprawdzają skład chemiczny pasty?
NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".

Stara 76gt od gb wytrzymała kilkanaście godzin pod temperaturą około 145 stopni C we furmarku. Naklejki lekko się przyrumieniły, był to pasyw, któremu zrobiłem małą 'koszulkę", po dobiciu do 145 taktowanie się obniżało i wracało do poprzednich ustawień od 125 stopni. Karta cały czas działała.

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » piątek, 26 sierpnia 2011, 23:50

qazmn pisze:NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".
Ja mam karty ASUS i Saphire. Saphire mają bios na maks 900 a w ASUS dużo więcej (jakoś sporo ponad 1000) i można łatwo podkręcać bez zmiany biosu a jak zmieniasz to zazwyczaj tracisz gwarancję.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » piątek, 26 sierpnia 2011, 23:55

SHV pisze:
qazmn pisze:NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".
Ja mam karty ASUS i Saphire. Saphire mają bios na maks 900 a w ASUS dużo więcej (jakoś sporo ponad 1000) i można łatwo podkręcać bez zmiany biosu a jak zmieniasz to zazwyczaj tracisz gwarancję.
I jak potem przywrócisz oryginalny BIOS i się karta zepsuje, to mogą łatwo wykryć, że BIOS był kiedyś zmieniany? Czy im się nie opłaca tego sprawdzać?

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » sobota, 27 sierpnia 2011, 00:05

Zapomniałem napisać najważniejsze, że firmowy oryginalny bios tak mają Saphire na 900 ASUS ponad 1000.
Nie zmieniałem biosu.
Nie wiem czy sprawdzają i czy da się sprawdzić, w kilku miejscach widziałem sprzeczne informacje.

Z gwarancjami to jest różnie. Raz rozsypała mi się płyta w DVD i wymienili mi na nowe z gwarancji :) i to z lepszymi parametrami.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: qazmn » sobota, 27 sierpnia 2011, 00:20

O jakiej karcie piszesz? Sapphire 5830 XT? U mnie chodzą nawet powyżej 1GHz - wszystko zależy jakiego programu użyje.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » sobota, 27 sierpnia 2011, 03:24

qazmn pisze:
crow pisze:...

To fabryczną pastę krzywo nakładają? Ludzie kombinowali ze zmianą chłodzenia na kartach palita (naklejka na śrubie) karty padały i przechodziły bez problemu przez serwis. Chłodzenie można sobie zmieniać ale trzeba być przy tym ostrożnym. Czy seriwsy sprawdzają skład chemiczny pasty?
NIe dawno ktoś tu pisał "jak przekroczysz 900MHz to tracisz automatycznie gwarancję".

Stara 76gt od gb wytrzymała kilkanaście godzin pod temperaturą około 145 stopni C we furmarku. Naklejki lekko się przyrumieniły, był to pasyw, któremu zrobiłem małą 'koszulkę", po dobiciu do 145 taktowanie się obniżało i wracało do poprzednich ustawień od 125 stopni. Karta cały czas działała.

Tak fabryczna pasta jest krzywo nakładana, jak ściągniesz kilka radiatorów to zauważysz że maszynowo smarowane karty są bardzo nieregularnie pokryte pastą. Może serwis Palita jest wyjątkowy i nie liczy się z kosztami ale Asus i Msi odrzucają gwarancję jeżeli tylko znajdą ślady demontażu lub inną pastę niż fabryczna (wystarczy poczytać forum Asusa i są tam takie przypadki opisane).
Przekroczenie 900MHz na rdzeniu nie powoduje utraty gwarancji, nie wiem skąd się wziął taki przesąd, rdzeń można podkręcić na tyle ile się chce i tak karty praktycznie nie da się uszkodzić w ten sposób (piszę tylko o podkręcaniu rdzenia ponieważ podkręcanie pamięci ponad specyfikację jest zawsze bardzo ryzykowne). Limity 900Mhz itp są wprowadzane programowo przez sterownik a nie przez bios, wystarczy użyć innego narzędzia do oc i będziemy mogli podkręcać kartę ile chcemy.

To że Twoja karta wytrzymała 145 stopni nie oznacza że każda tyle wytrzyma, nowsze karty wykonane w niższym procesie technologicznym są znacznie bardziej podatne na uszkodzenia, warto też brać pod uwagę że czujniki temperatury są bardzo niedokładne (mogłeś mieć 120 stopni a nie 145). Grafika ma zabezpieczenia przed przegrzaniem więc w wypadku przekroczenia limitów temperatury karta zwolni lub wyłączy się.

Zmianę biosu karty serwis zauważy bez problemu nawet po przywróceniu starego, chyba że wgrywaliśmy bios o dokładnie takiej samej wielkości jak stary (co do bita) co jest raczej niewykonalne :).

Wróć do „Przedszkole”