Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Początkujący
Posty: 61
Rejestracja: 8 września 2014
Reputacja: -32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: chmura86 » poniedziałek, 8 września 2014, 15:20

tak tak to jest podfolder z cgminera czyli program jest ok . Dlaczego napisałeś że GPU się tego już nie kopię ? Ta moneta ma mały diff i kopie ją chyba z max 5 osób .... ( została wybrana wyłącznie do testów ) Znasz może jakąś monetę którą można kopać solo i wykopać jakiś blok ? ( ciekawi mnie jak te monety wpadają z własnego wykopu ) Pozdrawiam

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwietnia 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: danjarz1@gmail.com » wtorek, 2 maja 2017, 00:01

Mam pytanie kopie BTC Antminerem dragona 1,5 TH/s oczywiscie solo poprzez pool (tak dla sportu)
Moge w ustawieniach koparki wybrac rozne warianty diff : 4, 16, 32,,52,86,103,128 , 256 default i 1024
Powinienem ustawic 256 default czy najwyzszy 1024 ? No i oczywiscie pytanie dlaczego ? :)

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: pm7 » wtorek, 2 maja 2017, 14:01

Diff (trudność) w tym przypadku kontroluje ile danych koparka musi przesyłać do kopalni. Im więcej, tym dokładniej kopalnia może oszacować prędkość koparki, ale zużywa to więcej łącza i bardziej obciąża procesor komputera, na którym działa oprogramowanie kopalni. Najmniejszych lepiej nie ustawiać w szybkich koparkach, poza tym raczej nie ma to znaczenia w Twoim przypadku.
W Internecie powinny być możliwe do znalezienia informacje czym jest diff w kopaniu.
http://sjp.pwn.pl/zasady/small-21-4-sma ... 36490.html

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 20 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: ludek123 » wtorek, 20 czerwca 2017, 00:14

Witam, dosyc pozno zaczalem sie intereowac krypto i z ciekawosci bylbym wdzieczny jesli moglby mi ktos polecic jaka krypto, którą jest sens wydobywac z moim sprzetem, jezeli w ogole jest :) geforce gtx 1050ti
Z góry dzieki!

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 5 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: Johny55 » środa, 5 lipca 2017, 13:29

Tak w ogóle zapytam, kopanie bitcoinów jest jeszcze opłacalne? Biorąc nawet pod uwagę specjalne maszynki które tanie nie są. Czy ktoś byłby w stanie rozjaśnić sytuacje ile trzeba zainwestować itd by np wykopać 1 BTC?

Weteran
Posty: 3966
Rejestracja: 15 lutego 2014
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: Chancellor » środa, 5 lipca 2017, 16:26

Johny55 pisze: Tak w ogóle zapytam, kopanie bitcoinów jest jeszcze opłacalne?
W szczególnych wypadkach. Najczęściej gdy masz dostęp do energii elektrycznej, za którą nie płacisz, albo płacisz znacznie mniej, niż cena dla przeciętnego odbiorcy.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 3 grudnia 2016
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: lordcentaur » wtorek, 11 lipca 2017, 16:54

Witam,
Mam jedno pytanie. Czy kopiąc ETH koparką 4 x gtx 1060(6gb) przy użyciu minera Claymore, bardziej opłaca się kopać solo czy lepiej na poolu(obecnie ethpool.pl)? Wiem jaka jest różnica jeśli chodzi o znalezienie bloku ale czy kopiąc solo mogę wykopać tj. część tak jak na poolu czy tylko całe bloki? I bardzo będę wdzięczny za dokładne wyjaśnienie tego (jestem nadal nowy w temacie)
Z góry dziękuję

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1953
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 233
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: slasta » piątek, 14 lipca 2017, 07:26

@lordcentaur, Sieć ETH ma zbyt dużą moc aby kopać solo pojedynczą koparką. O kopaniu solo mógłbyś myśleć jak byś miał z min. z 1000 kart choć i to mogło by być za mało aby bloki wpadały w jakimś sensownym czasie.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3167
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 354
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: powered » piątek, 14 lipca 2017, 20:46

@lordcentaur, Dopiero za trafienie bloku jest wynagrodzenie w postaci nowych coinów + opłaty transakcyjne z tego bloku. Tak jak nie da się wylosować na kostce do gry kawałka szóstki, tak samo nie da się trafić kawałka bloku.
Przy obecnej trudności ETH aby trafiać średnio 1 blok na dzień to potrzeba z 15 GH/s

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 3 grudnia 2016
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: lordcentaur » piątek, 21 lipca 2017, 13:38

powered pisze: @lordcentaur, Dopiero za trafienie bloku jest wynagrodzenie w postaci nowych coinów + opłaty transakcyjne z tego bloku. Tak jak nie da się wylosować na kostce do gry kawałka szóstki, tak samo nie da się trafić kawałka bloku.
Przy obecnej trudności ETH aby trafiać średnio 1 blok na dzień to potrzeba z 15 GH/s
Dzięki :) a gdybym przerzucił się na ETC to jest wtedy sens kopania solo przy obecnej mocy sieci czy też nie? Czy przy tej mocy najlepiej ogólnie kopać na poolu bez względu na rodzaj coina?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3167
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 354
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: powered » piątek, 21 lipca 2017, 14:30

@lordcentaur, Sam jesteś w stanie to sobie obliczyć dla każdego coina. Potrzebujesz tylko informację ile coinów otrzymuje się za trafienie bloku i ile coinów jesteś w stanie wydobyć w ciągu 1 dnia przy mocy koparek jaką posiadasz.

W przypadku ETC za trafienie blok jest 5 ETC. A więc przy obecnej trudności 90T gdy posiadasz moc 1000 MH/s to trafisz średnio 1 blok na dzień. Sam musisz podjąć decyzję czy odpowiada ci taka częstotliwość wypłat. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę rozbieżności, raz możesz trafić trzy bloki na dzień a innym razem 1 blok na trzy dni.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 3 grudnia 2016
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: lordcentaur » piątek, 21 lipca 2017, 15:30

@powered, Dzięki za info :) teraz będe miał co sprawdzać :)

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 3 grudnia 2016
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: lordcentaur » wtorek, 3 października 2017, 22:26

Hej, Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć jak poprawnie napisać linię do klienta Claymore aby spróbować kopać solo? @powered, wiem że szanse są nikłe ale liczę na czynnik szczęścia :D chcę po prostu sprawdzić.

Z góry dzięki za pomoc

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3167
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 354
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: powered » środa, 4 października 2017, 02:37

@lordcentaur, przy mocy 1500 MH/s trafisz średnio jeden blok ETC na dobę.
Z własnym portfelem łączysz się tak samo jak z obcą kopalnią. Zmienia się tylko adres kopalni na adres IP komputera gdzie postawiony jest daemon.
Jeżeli jest na tym samym kompie co koparka to: -epool 127.0.0.1:port
Jeżeli na innym w sieci lokalnej to: -epool IP:port
I trzeba jeszcze dać parametr -allpools 1 aby claymore mógł kopać dla twórcy na innych kopalniach.
Ja robię konfigi w plikach config.txt i epools.txt jest to dla mnie bardziej przejrzyste.

Tylko że najtrudniejszą rzeczą będzie zmuszenie minera aby połączył się z daemonem. Ja nie wiem czemu, ale kiedyś to było kilka min pracy i wszystko pięknie działało, a teraz to mało którego coina uda się skonfigurować aby kopać solo.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 3 grudnia 2016
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: lordcentaur » niedziela, 12 listopada 2017, 16:34

powered pisze: @lordcentaur, przy mocy 1500 MH/s trafisz średnio jeden blok ETC na dobę.
Z własnym portfelem łączysz się tak samo jak z obcą kopalnią. Zmienia się tylko adres kopalni na adres IP komputera gdzie postawiony jest daemon.
Jeżeli jest na tym samym kompie co koparka to: -epool 127.0.0.1:port
Jeżeli na innym w sieci lokalnej to: -epool IP:port
I trzeba jeszcze dać parametr -allpools 1 aby claymore mógł kopać dla twórcy na innych kopalniach.
Ja robię konfigi w plikach config.txt i epools.txt jest to dla mnie bardziej przejrzyste.

Tylko że najtrudniejszą rzeczą będzie zmuszenie minera aby połączył się z daemonem. Ja nie wiem czemu, ale kiedyś to było kilka min pracy i wszystko pięknie działało, a teraz to mało którego coina uda się skonfigurować aby kopać solo.
A czy wiesz coś @powered na temat kopania BTCz? jak na razie przestawiłem koparkę na innego poola na ETH a teraz na zcash. Z tym sobie jakoś radzę . Niestety nie wyszło mi jeszcze ustawienie solo. I chciałem spróbować ogólnie jak by szło to BTCz . Możesz jakoś pomóc? bo szukam szukam i nie do końca mogę znaleźć coś konkretnie

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3167
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 354
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: powered » niedziela, 12 listopada 2017, 22:40

@lordcentaur, Nie interesuję się BTCz. Ale że jest on na algorytmie Equihash, to chyba tylko na linuxie można odpalić kopanie solo.
https://zdeveloper.org/equihash-solomining
https://github.com/aayanl/equihash-solomining

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 3 grudnia 2016
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: lordcentaur » środa, 15 listopada 2017, 18:42

powered pisze:@lordcentaur, Nie interesuję się BTCz. Ale że jest on na algorytmie Equihash, to chyba tylko na linuxie można odpalić kopanie solo.
https://zdeveloper.org/equihash-solomining
https://github.com/aayanl/equihash-solomining
@powered
Kopię zcasha na poolo na windowsie. Nie da się tego przestawić na solo skoro program działa? tylko nie do końca rozumiem które komendy miałbym zmienić.

W start.bat mam tak:

excavator -a equihash -s zec-eu1.nanopool.org:6666 -u portfel/nazwa/mail -p 0 -d 2 -ca -ca

i może jak by zmienić to tak aby on odpalił/stworzył serwer to będzie działać czy może trzeba stworzyć serwer osobno ?

Początkujący
Posty: 50
Rejestracja: 7 maja 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: pumas26 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 22:43

rav3n_pl pisze: jeżeli koparka i demon chodzą na innych komputerach to musimy dodać w konfigu
KOD: ZAZNACZ CAŁY
rpcallowip=192.168.0.*
Hej Rav . Otoz chcialbym wynajac koparke 500 MH z miningrigs a portfel u mnie na komputerze . I jakie IP mam wpisac w tym miejscu w configu ? Cel - Kopanie solo , portfel u mnie na kmpie a koparka ma byc z miningrigs.
Odpisz pomoz

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13076
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1836
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 23:13

Musisz postawić proxy stratum, ckpoola lub P2pool, bo koparka z wynajmu nie pójdzie solo.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 50
Rejestracja: 7 maja 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: pumas26 » wtorek, 9 stycznia 2018, 00:29

rav3n_pl pisze:Musisz postawić proxy stratum, ckpoola lub P2pool, bo koparka z wynajmu nie pójdzie solo.

wybral bym najprostrzy sposob ale szczerze ani ciut ciut nic na temat stawiania wyzej wymienionych nic a nic nie wiem nie umiem.

moglbys mnie nie kierowac do innych tematow a wytlumaczyc tutaj jak najprosciej krok po kroku to zrobic ?
jest jakis gotowy wzor / program aby do niego tylko dane portfela monety wstawic i aby dzialalo ?
prosze Cie o pomoc.

Wróć do „Przedszkole”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aprojection, Fufu, kozaki_wiesi, orrmot, snajper, zeroBTC i 13 gości