Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » piątek, 17 stycznia 2014, 21:15

Podstawowe zasady kopania SOLO dla każdej waluty:
  • do kopania solo potrzebny jest demon/daemon danej monety, czy to Xcoind czy Xcoin-qt
  • w pliku xcoin.config muszą być wpisy

    Kod: Zaznacz cały

    server=1
    daemon=1
    rpcuser=nazwausera
    rpcpassword=wmiaretrudnehaslo
    rpcport=numerportu
    
  • port RPC NIE powinien być forwardowany do internetu
  • minera łączymy używając

    Kod: Zaznacz cały

     -o 127.0.0.1:numerportu -u nazwasuera -p wmiaretrudnehaslo
  • jeżeli koparka i demon chodzą na innych komputerach to musimy dodać w konfigu

    Kod: Zaznacz cały

    rpcallowip=192.168.0.*
    
    lub odpowiednik podsieci lokalnej, i łączymy się minerem używajc

    Kod: Zaznacz cały

    -o ip.kompa.z.demonem:numerportu
    
  • przy kopaniu solo cgminer będzie miał BARDZO mało A - każde A to znaleziony blok
  • przy małej trudności sieci/dużej ilości kopiących (np. start nowej nonety) większość będzie R, a to co znajdziemy i tak może zniknąć z portfela (orphan bloku)
  • przy kopaniu solo każdy blok przychodzi na NOWY, INNY adres do portfela
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 37
Rejestracja: 29 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: sync-pl » piątek, 17 stycznia 2014, 21:32

plik x.config powinien byc w folderze z klientem porftela czy w folderze AppData / Roaming / x ?

Kod: Zaznacz cały

server=1
daemon=1
rpcuser=nazwausera
rpcpassword=wmiaretrudnehaslo
rpcport=numerportu
tyle wystarczy czy przydałoby sie dopisać np:

Kod: Zaznacz cały

listen=1
rpcallowip=*
addnode=xx.xxx.xxx.xx
przy kopaniu solo każdy blok przychodzi na NOWY, INNY adres do portfela
skad wiedziec te inne adresy gdzie przyjdą coiny, będzie to gdzieś widoczne ?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » piątek, 17 stycznia 2014, 21:44

  • - konfig oczywiście w appdata, tam gdzie portfel (wallet.dat)
  • listen=1 jest domyślnie
  • rpcallowip=* jest NIEBEZPIECZNE - każdy kto pozna/zgadnie user/pass może zabrać ci coiny (no chyba że masz hasło na wallecie)
  • addnode=xxx zależy od monety, "lepsze" tego nie potrzebują
  • przy tworzeniu nowego portfela masz w nim 100 adresów, każdy kolejny "ujawnia się" w miarę potrzeby. Ilość możesz zwiększyć (np do 1000) używając keypoolrefill
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

koe
Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 211
Rejestracja: 29 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: koe » środa, 29 stycznia 2014, 20:40

Kopię solo od ok 2h Frankocoin. Cgminer w koło pokazuje cos takiego:

Kod: Zaznacz cały

New block detected on network
Network diff set to 1
Oprócz tego w cgminerze:

Kod: Zaznacz cały

ST: 3 , SS: 0, NB: 70, LW:0 , GF: 0, RF:0 
A: 0 , R: 0 , HW: 0 , 
Best share: 20.4K
Czy może mi ktoś powiedzieć czy to normalne? Z tego co rozumiem, nie mam do tej pory żadnego akcepta co mnie trochę martwo :(

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » środa, 29 stycznia 2014, 21:22

Widać kolega nie czyta ze zrozumieniom...
rav3n_pl pisze:
  • przy kopaniu solo cgminer będzie miał BARDZO mało A - każde A to znaleziony blok
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

koe
Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 211
Rejestracja: 29 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: koe » czwartek, 30 stycznia 2014, 00:50

Dziękuję rav3n_pl, faktycznie wkońcu wpadł blok. Trwało to po prostu strasznie długo, i zacząłem się martwić. Wyśle ci naPiwek, jak tylko wyciągne z altów :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Gaduła
Posty: 440
Rejestracja: 15 stycznia 2014
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: kotwica666 » czwartek, 6 lutego 2014, 13:46

Czy to tak samo wygląda dla win/linuxa, CPU/GPU ?

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 372
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: MarcusDe » czwartek, 6 lutego 2014, 13:49

Tak.
BTC: 1DXPj9qiPHLahD5ogEdarjTbV6P74FjuCx

Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: hepilord » wtorek, 4 marca 2014, 16:24

miałem przypadek, że znalazłem 2 bloki ale nagroda w portfelu jest za 1, brak reject i 1 hw error, co mogło się stać ze znalezionym blokiem, dodam że w portfelu nie wygenerował się automatycznie nowy adres.

Sam sobie odpowiem. Z bolkami dzieję się tak bo to tzw sierotki, na chwile wpadają do portfela i znikają, jest to całkowicie normalne.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 23
Rejestracja: 30 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: Sid777 » piątek, 16 maja 2014, 18:38

Stary watek, ale warto zapytac tutaj zamiast zakladac nowy...

Rav3n_pl, a jakie masz doswiadczenia z parametrem expiry przy kopaniu solo?
Z moich doswiadczen wychodzi, ze jest istotny, ale nie moge jeszcze go w pelni dopiescic. Jak go ustawiasz i w stosunku do czego? Do trudnosci coina czy moze do szybkosci/czasu generowania bloku?
Dzieki!

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » piątek, 16 maja 2014, 22:00

Expiry trzeba ustawić na długość bloku w monecie lub mniej.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 23
Rejestracja: 30 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: Sid777 » sobota, 17 maja 2014, 00:11

rav3n_pl pisze:Expiry trzeba ustawić na długość bloku w monecie lub mniej.
dzieki!

Orator
Posty: 815
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: kingscrown » sobota, 17 maja 2014, 19:27

A jakiśprzykład z życia ustawianai expiry ?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » sobota, 17 maja 2014, 20:35

Np. jak szybko lecą bloki na nowej monecie to warto zmniejszać żeby nie robić samych orphanów.
Tak samo, jak masz maszynę która liczy dłużej niż blok w monecie.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 61
Rejestracja: 8 września 2014
Reputacja: -32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: chmura86 » poniedziałek, 8 września 2014, 11:09

Witam mam pytanie . dziś pierwszy raz udało mi się włączyć kopanie solo ( byle jakiej monety ) . jednak z każdym znalezionym blokiem wyskakuje mi reject - czego to może być przyczyna ? dziękuje i pozdrawiam

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 8 września 2014, 11:24

Czym i co kopałeś?
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 61
Rejestracja: 8 września 2014
Reputacja: -32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: chmura86 » poniedziałek, 8 września 2014, 11:25

kopię własnym komputerem - karta gigabyte - 7850HD - a moneta to CompuCoin - wybrana bo ma mały diff - i dla sprawdzenia czy potrafię włączyć solo kopanie

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 8 września 2014, 12:25

To moneta na SCRYPT, GPU się już tego właściwie nie kopie.
Jakiego programu używasz i na jakich ustawieniach?
Bo reject oznaczać może:
- kopiesz złym algorytmem
- masz takiego pecha, że ktoś zawsze przed tobą znajdzie inny blok i Twój odpada
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 61
Rejestracja: 8 września 2014
Reputacja: -32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: chmura86 » poniedziałek, 8 września 2014, 13:53

program - guiminer-scrypt_win32_binaries_v0.04
ustawienia : cgminer --scrypt -o 127.0.0.1:46664 -u xxxxx -p xxxx -I 13 -w 256 --thread-concurrency 12404

czy po (cgminer ) mam dodawać "--scrypt" czy jest to zbędne (oczywiście przy kopaniu monety na scrypcie)? bo wcześniej włączyłem takim sposobem : cgminer -o 127.0.0.1:46664 .... itd itd - czy to możliwe że wyskakujące rejecty było powodem brakującego "--scrypt"

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13078
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1842
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Kopanie SOLO - szybkie FAQ

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 8 września 2014, 15:07

Jak nie powiesz mu że to scrypt, to liczy sha :-D
No i zapomnij o ZUOminerze, cgminer ma swoje GUI przecież.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Wróć do „Przedszkole”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bagder, filar, invisible, kristiano92, Lisie_Uszka, Mayoris, miso20, oczeros, orrmot, Paweł, shinya56 i 9 gości