Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 847
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: everman » niedziela, 24 sierpnia 2025, 21:07

adamjttk pisze: niedziela, 24 sierpnia 2025, 19:41w przeciwienstwie do poprzednich cykli gdzie BTC byl królem pod względem % wzrostów) i mnie to delikatnie irytuje
- no ale bitek już trochę waży wiec nawet zdrowo że się trochę uspokoił. Lepiej żeby systematycznie falami wolnym tempem szedł w górę niż szarpał jak w poprzednich latach.
W zasadzie to wszystko rozchodzi się o oczekiwania hodlerów, tych świeżych, bo ci starzy raczej nie narzekają? Oczywiste jest, że hodl z tego miejsca już nigdy nie będzie tak lukratywny jak kiedyś, co nie oznacza, że jest pozbawiony sensu. Mniejsze ryzyko mniejszy profit, ale to wciąż profit.

Firmy z Nasdaqu wykręciły ładne zyski co nie oznacza, że w kolejnym cyklu to powtórzą. Wyjątek nie potwierdza reguły a zazwyczaj najfajniejsze wzrosty oceniane po czasie dzieją się nieoczekiwanie. Rozpamiętywanie ich nic nie da a jeżeli będziesz czekał w kolejnym cyklu na powtórkę, to najpewniej właśnie się nie doczekasz.

ETH ładnie ciśnie. Do tej pory BTC był banerem reklamowym dla generowania dzikiego fomo, może tym razem będzie to ETH.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » niedziela, 24 sierpnia 2025, 21:36

adamjttk pisze: niedziela, 3 sierpnia 2025, 17:03Tylko trzeba by sie zastanowic z czego to wynika i czy na pewno tak jest.
1. Czy nie jest po prostu teraz modne wieszczenie ciaglych kryzysow bo kazdy chce byc kolejnym Michaelem Burry?
2. Czy kolejne i kolejne ATH na "wszystkim" nie sa po prostu zwykla odpowiedzia na wsciekle drukowanie papierowych pieniedzy przez wszystkie rzady swiata, a te pieniadze musza gdzies znalezc swoje ujscie, nikt ich w skarpecie trzymac nie chce bo inflacja za ostatnie lata byla tragikomiczna.
3. Latwosc inwestowania - kiedys byly wyszukane biura maklerskie, 20 lat temu jak miales jakies akcje amerykanskich spolek mieszkajac w PL to byles elita elity. Dzisiaj? Dzisiaj to mozesz byc 15 letnim nastolatkiem i kupujesz akcje Microsoftu czy Googla siedzac na kiblu robiac poranna kupe.
Czy na pewno tak jest czyli jak? Bo czynniki, które wymieniasz w punkcie 2 i 3 są właśnie zgodne z artykułem, który przytaczałem w komentowanym przez Ciebie poście i świadczą o przegrzaniu. W szczególności to, że entuzjazm widać bardziej po stronie retailersów niż instytucji, ale gdy instytucje przejdą od umiarkowanej ostrożności do pesymizmu, to ten "inwestor" z kibelka i jego portfel zostaną spłukani razem z tą poranną kupką ;)
- optymistyczny sentyment w mediach społecznościowych,
- podwyższone stopy zwrotu spółek o wysokim wskaźniku krótkiej sprzedaży,
- wysoki udział opcji call w całkowitym obrocie opcjami,
- historycznie wysoki wskaźnik tempa pokrywania krótkich pozycji,
- wysokie stopy zwrotu w dniu debiutu spółek po IPO,
- rekordowy poziom zadłużenia z tytułu kredytów na zakup akcji (margin debt).

Początkujący
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » niedziela, 24 sierpnia 2025, 21:39

No i to mi się podoba , co za zmienność hahahaa , chyba zaczynamy prawdziwa hossanke ...piękne cegły spadły właśnie .

V TO MOJA ULUBIONA LITERA. Teraz jak wróci V to będzie mocno .

Takie likwidacje jak przed chwilą są bardzo zdrowe i muszą być na rynku byka , żeby patrzeć wyżej. Idziemy wyżej .
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 sierpnia 2025, 22:10 przez 88duguid, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: KingKanPL » niedziela, 24 sierpnia 2025, 21:49

Cały dzień rozgrywalem solane pod zamknięcie 1w chciałem otwierać eth ale zanegowali kilkanaście minut temu w 15m impuls, jeśli chodzi o potencjał zarobkowy pod podciągnięcie 1w lub jej utrzymanie na podobnym poziomie to taką szansę widzę na tokenie TA w 1D wypłaszczenie, brak pompy na tym walorze typowej dla tej hossy czyli podbicie o 100% +/- i spluczka w 4h w strukturze świec kolejne przelamanie lub większe zakupy pod pompowanie w nocy bądź jutro odradzam granie na większej dźwigni niż X1 target około 0,11 czyli jest o co zawalczyć xd

Początkujący
Reputacja: 238
Reputacja postu: 
1

Postautor: kisiel » niedziela, 24 sierpnia 2025, 22:18

kisiel pisze: wtorek, 19 sierpnia 2025, 21:19 Od 2023 zrobiło to X6. Bardzo przyzwoity wynik. Naprawdę super wynik. Żaden Putin i Trump nie zmieni tego. 110250 najbliższy przystanek. Ci co mają nadzieję, że w najbliższym czasie zawróci z powrotem w górę, powinni wykreślić słowo nadzieja ze swojego słownika. Zaczęło się od wzrostu PPI i raczej nie będzie obniżki stóp z tego powodu. Lecimy na 110->105 i we wrześniu poniżej 100. Ci sprzedali już, prawdopodobnie sprzedali na szczycie. @adamjttk @Janome wraca i będzie Ciebie straszył tym -70k. Zobaczysz
Ciekawie się robi. Ja profit z shorta już ściągnąłem. Jeżeli bezrobocie wzrośnie w czwartek to te newsy piątkowe nie mają znaczenia. Idziemy na 105k.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » niedziela, 24 sierpnia 2025, 23:33

Liczba otwartych pozycji spadła o 10k utworzyła się nowa i idziemy wyżej bez względu na dane . Ale to tylko moja ocena , a ja jak wszyscy nic nie wiem. Poza jednym. Ten czas to raj dla animatorów rynku.

"Unikaj dźwigni w nadchodzących tygodniach , to jest porada finansowa".

Początkujący
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:00

Nie chciałbym psuć nikomu humoru ale czy w odmętach euforii która się ostatnio pojawiła ktoś rozpatruje że mieliśmy właśnie top tego cyklu?

Ja tak, chociaż przesądzi to według mnie zamknięcie tego tygodnia i miesiąca. Jeśli nie przykryją na zielono 1w z zeszłego tygodnia to moim zdaniem, choć bym tego nie chciał, mamy koniec. Idealnie by się to złożyło z powszechnymi oczekiwaniami co do dalszego rajdu i w następstwie wielkim zawodem.

A żeby ów złowieszczy scenariusz się nie zrealizował według mnie potrzeba zamknąc 1w i 1m powyżej 117k.

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: TSD_WWA » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:40

nie ma opcji. nie było spadku dominacji nie było ETFów nie było ulicy i euforii no i rajdu świętego mikołaja :D jest to wyleszczenie tych którzy grają pod cykliczność, a wszystko dopiero przed nami. ten cykl będzie inny bo wall street weszło na nasz rynek i zmienia reguły gry

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
5

Postautor: Kiwajakotako » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:47

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, w taki sposób nie kończą się bańki

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:58

TSD_WWA pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:40nie ma opcji. nie było spadku dominacji nie było ETFów nie było ulicy i euforii no i rajdu świętego mikołaja jest to wyleszczenie tych którzy grają pod cykliczność, a wszystko dopiero przed nami. ten cykl będzie inny bo wall street weszło na nasz rynek i zmienia reguły gry
Osobiście czekam jeszcze na odpuszczenie najtwardszych hodlerów, którzy grali pod cykliczność. Żeby nie skończyło się tak, że bańka na którą czekają ludzie zacznie się w nowym roku a teraz trochę szumu i dalsze mielenie lub nawet lekkie spadki. Sentyment uważam, że dalej jest negatywny, zbyt wielu jest "ostrożnych" graczy a na tym rynku nie ma miejsca na racjonalność.

Polecam sobie odświeżyć ten wątek na forum w 2020r., wyglądało to bardzo podobnie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1705
Reputacja postu: 
4

Postautor: Godstar » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:02

Zasadnicze pytanie jest takie czy można nazwać w ogóle bańką spekulacyjną poprawienie ATH sprzed 4 lat o około 80 % ?
Jak dodamy skumulowaną inflację, czy wyceny w złocie to w ogóle wychodzą ciekawe kwiatki. :)

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:45

Dziękuję wam za podzielenie się opiniami. Nie ukrywam że post rzucony w celu wyłapania sentymentu, choćby w małej skali. I niestety nie napawa mnie to optymizmem. Potwierdza to przekonania które słyszę naprawdę w wielu źródłach.
TSD_WWA pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:40nie było ulicy i euforii no i rajdu świętego mikołaja
TSD_WWA pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:40ten cykl będzie inny
Kiwajakotako pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:47w taki sposób nie kończą się bańki
Godstar pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:02czy można nazwać w ogóle bańką spekulacyjną
Pleasek89 pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:58bańka na którą czekają ludzie zacznie się w nowym roku
Nie wspomnę już o osławionych minusach @Jahu.

Tak jak powyżej kończą się niestety bańki.

Sam jednak narazie żadnych ruchów nie robię i liczę na to że rysujemy knota na 1w a tydzień zakończymy mocno na zielono.

Pozdrawiam serdecznie i z uśmiechem wszystkich byków :twisted:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
7

Postautor: ergorg » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:46

updownupdown pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:00Nie chciałbym psuć nikomu humoru ale czy w odmętach euforii która się ostatnio pojawiła ktoś rozpatruje że mieliśmy właśnie top tego cyklu?

Kto wie, może na bicie a ETH może cisnąć dalej up. Teraz nawet whale zaczęły wymianę BTC na ETH.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
3

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:54

updownupdown pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:45Tak jak powyżej kończą się niestety bańki.
Ale jeszcze raz, jakiej bani?

Sam Bitcoin zrobił 6-7x od dołka, ETH 4x, większość altów albo 2-3x od dołka albo stoi w miejscu. Bańkę to mieliśmy na przełomie 2017/2018r. i na przełomie 2020/2021r. Nie mieliśmy żadnych pionowych ruchów bez korekt.

Jeżeli już to koniec cyklu/wzrostów albo po prostu totalne wytrzepanie hodlerów, którzy grają pod cykliczność. Pisałem o tym już dawno temu, ale żeby nie skończyło się tak, że:
a) cykliczność można wyrzucić do kosza
b) realne większe wzrosty dopiero ruszą w 2026r. i to głęboko w 2026r.

Ludzie strasznie się niecierpliwią w tym cyklu, ETH wybija ATH, reszta altów stoi w miejscu, ETH zaczyna leciutko korekcić a alty lecą na twarz. Moim zdaniem ludziom puszczają nerwy.

Zresztą, mam wrażenie, że większość siedzi na rozgrzanych kamieniach tak mocno, że wystarczy, że BTC spadnie ponownie poniżej 110k, ETH poniżej 4,5k i zobaczycie, że zacznie się roić w socjalach od komentarzy, że to koniec cyklu. A Bitcoin poniżej 100k i ETH poniżej 4k to "koniec cyklu to już czysty pewniaczek". Moim zdaniem trochę szumu w związku z wybiciem ATH na ETH i możemy mielić dalej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:57 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 11:56

updownupdown pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:00Nie chciałbym psuć nikomu humoru ale czy w odmętach euforii która się ostatnio pojawiła ktoś rozpatruje że mieliśmy właśnie top tego cyklu?
Jest to bardzo mozliwe.
Tylko wtedy znaczyloby, ze wyrzucamy cykle do kosza bo juz nie obowiazuja bo w praktyce nie bylo zadnej banki w tym cyklu.
Biorac pod uwage sile nabywcza pieniadza jestesmy dzis circa tu gdzie bylismy 4 lata temu.

Czego bys teraz oczekiwal, -80% ze 120k? Zjazd na ~25k$ na kolejne 2 lata?
Jest to na dzis po prostu NIEREALNE, nie przy tak pro-krypto administracji USA, kazdy spadek o 10% by byl tylko mocniej wysysany. Za duzo sie nadrukowalo pustego pieniadza a BTC zrobil sie zbyt popularny zeby po takich mizernych wzrostach zjechalo to w panice o cykliczne 80%

Spadki 30-40% stad? PEWNIE, zaden problem
Ale wtedy po max 6-9 mies bysmy robili kolejne ATH

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:05

Co do samej ceny BTC i kresek to najbardziej trafia do mnie ta narracja:

"$BTC – Cena odbiła się od dwuwymiarowego pasma wsparcia rynku byka, które było kluczowym punktem zainteresowania w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Początkowo stanowiło ono silny opór na początku 2025 roku, następnie przekształciło się w wsparcie, a teraz, po tym jak cena przebiła się poniżej niego kilka tygodni temu, ponownie w nie wkroczyła.

Z tego powodu, dopóki cena nie odzyska tego poziomu, uważam, że najlepszym podejściem jest zachowanie ostrożności i przygotowanie się na potencjalne odrzucenia i zmienność.

Jak wspomniano w poprzednich aktualizacjach PAT, kiedy cena testowała ten poziom w piątek, a nastroje na rynku stały się bardzo bycze, zauważyłem, że pomimo nagłówków, ostrożność pozostała najlepszym podejściem. Zostało to teraz potwierdzone kolejnym odrzuceniem.

Obecnie cena testuje zakres wsparcia z wysokiego interwału czasowego, który pokrywa się z poprzednim szczytem z końca maja.

Dopóki cena utrzyma się powyżej tego poziomu, uważam, że scenariusz bazowy pozostaje byczym odwróceniem, chociaż konfiguracja zbliża się do unieważnienia.

Jeśli cena spadnie poniżej tego poziomu, uważam, że może to wywołać głębszą korektę do szerszej strefy wsparcia z wysokiego interwału czasowego. Obszar ten pokrywa się z poprzednim zakresem oporu z listopada-grudnia, gdzie spodziewam się, że cena ustanowi trwałe dno, zanim zawróci w górę."

Dodam , że dla mnie osobiście te poziomy rysujących kreski są jedynie jakimś tam delikatnym dodatkiem , bo przecież gdy coś się dzieje to można sobie TA wsadzic w 4 litery. Dla mnie dalej byczo bez względu na cenę dziś , jutro. W perspektywie dni, tygodni rusza wyżej. A jak nie to zostanę z bagami trudno :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:08

Rynek nie daje czytelnych sygnałów do wyjścia i zazwyczaj jest właśnie jak napisałem wyżej, powszechne przekonanie że to napewno nie teraz bo.. bo.. bo.. itp itd. A jednak dla mnie jest duża doza prawdopodobieństwa że na samym BTC top mamy za sobą. A jeśli przebijemy obecne ATH to naprawdę niewiele. Natomiast jak słusznie zauważył @ergorg ETH może pójść wyżej. Np. agresywne 2-3-4 tyg teraz na eth i poszczególnych altach. Co jest bańką to kwestia dyskusyjna. Każda kolejna jest marniejsza. W 2021 też było pełno głosów że no to żadnej bańki nie było, to się nie może tak skończyć. Bo każdy porównywał do tej z 2017.

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:21

updownupdown pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:08A jednak dla mnie jest duża doza prawdopodobieństwa że na samym BTC top mamy za sobą.
Ale musisz doprecyzowac co masz na mysli.
Ze osiagnelismy top topow na BTC i nigdy go wiecej w historii nie przebijemy?
Czy ze nie przebijemy go juz wiecej w tym roku?
Czy nie przebijemy go do ~2028r?

Jezeli przez kolejne 3 lata BTC bedzie ponizej 120k$ to by znaczylo, ze w tym 4 letnim cyklu bardziej oplacalo sie trzymac zloto od BTC. Jak dla mnie przy 10x mniejszym MC (BTC do zlota) to by byl koniec BTC jako nowego, lepszego store of value.
Mialbym sie bawic w jakies ledgery, w blokady kont w bankach przy transferach, w potencjalna utrate srodkow przez pomylke czy umyslna kradziez, w podatki 19% etc etc jak moge trzymac po prostu w skarpecie uncjowki ktore sa NIEOPODATKOWANE i akceptowalne w kazdej dziurze na swiecie i lepiej na tym wyjde? Wolne zarty.

-----------------
Tutaj ciekawostka - wykres pokazuje ile jest dzis warte realnie ETH w porownaniu do poprzedniego cyklu:

Obrazek

Dla przypomnienia - Trump ostatnio uchwalil Genius Act i na ETH ma byc rzekomo budowana nowa cyfrowa ekonomia w USA a my jestesmy realnie w polowie drogi do wyceny ETH z poprzedniego cyklu
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:30 przez adamjttk, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
6

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:29

Dodam parę kresek:

BTC na 1M:

Obrazek

Może jeszcze we wrześniu podjechać pod obecne ATH, ewentualnie nieznacznie przebić.

A tutaj w log długa skala:
Obrazek

W tym czasie mocna jazda na ETH:

Względem BTC powiedzmy do jakiś 0.08:

Obrazek

Do dolara poziomy 8-10k$:

Obrazek

W tym czasie trochę altów też zrobi swoje rajdy, a dominacja spadnie na jakieś 42%:

Obrazek

Założenia że BTC będzie jeszcze przez miesiąc - półtorej kiblować w zakresie 110-130k, ETH zrobi 8-10k, no i poszczególne alty też trochę coś pokażą.

Jak dla mnie ma to sens. A jak będzie, się okaże.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 12:57

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wróć do „Przedszkole”