Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 01:00

dobra a na noc dawka humoru - konieczny wyrysywał z wykresu tego trump-mema twarz trumpa :
Obrazek

Już się smieją że $Trump odbije w takim razie w jak wykres zejdzie do okolic huja trumpa :lol:

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
0

Postautor: btcbtc » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 01:02

Jakby popatrzeć na wiele wskaźników to wychodzi na to, że top będzie:
- za 2-4 mc
- przy cenie ok. 140k USD

Ale spora czesc rynku to obstawia, wiec wedle magicznej zasady - wyjdzie pewnie jakoś inaczej :lol:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 04:58

Minusuj @Jahu, minusuj, coraz większe flashbacki mam z listopada 2021, wtedy też każdy pisał o braku przegrzania i 100k soon. Taki pretekst co największa głupota jaką przeczytałem, brak przegrzania po prostu będzie oznaczał, że ta hossa była słaba.

Tymczasem wróciliśmy znowu na 100k$, zobaczymy czy byki jeszcze mają jakiekolwiek siły by to utrzymać. ETH na 3k, brakuje sporo do ATH, w zeszłym cyklu już byliśmy wtedy na ATH.

Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
I ja nie jestem zesrany, stwierdzam fakty, niby świetne makro a my ledwo utrzymujemy się powyżej 100k$.

Kilka cykli to za mała próbka, żeby coś brać za pewnik.

Dodano po 1 godzinie 47 minutach 49 sekundach:
No i bit poniżej 100k$ :lol:
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
0

Postautor: mess_on_a_mission » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:05

mess_on_a_mission pisze: piątek, 24 stycznia 2025, 23:13 u mnie totalnie na granicy fejka, o ktorym wspominalem, tysiaczek w dol i bedzie potweirdzenie

w razie spadkow powinno szybko poleciec w strone podstawy symetryka (99)
fejkowe wyjscie bylo juz w piatek, konsolka weekendowa i klasyka, symetryk 👍

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:32

Gram tu longa z ciasnym SL:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:36

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 23:02Powiem tak, jezeli dojedziemy do 150k$ i to bedzie top, a pozniej bylby zjazd o -80% czyli zjazd w bessie do ~30k$ to jak dla mnie to bylby krypto-armageddon do kwadratu.
Nawet nie chce myslec co by sie dzialo z Microstrategy ktore robi wielomiliardowe zakupy po 100k$, co z ETF gdzie ludzie zasysaja obecnie dziennie setkami milionow $ rowniez po 100k$.
Wszystkie alty wtedy poszly by do piachu (doslownie) i nie wiem co by trzeba bylo w kolejnym cyklu zeby ktokolwiek chcial ladowac znowu w krypto jakakolwiek kase, ludzie by zostali wyleszczeni na setki miliardow $, zostalo by pogorzelisko, ja bym juz raczej podziekowal za ta zabawe.

To może sprawdź jak rynek i ludzie znosili to już 4 czy 5 razy w historii Bitcoina? ;)
Przecież co cykl był spadek o 80% i zawsze pojawiały się takie głosy jak Twój. I zawsze po 80% spadku był kolejny cykl.
To raczej flauta (jak raczyłeś to nazwać) zniechęca graczy.
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 23:02Zmiennosc zmiennoscia ale sa jakies granice, jezeli BTC znowu by spadlo do ~10 uncji zlota to znaczy ze przestalo byc po prostu dobra inwestycja. Za slabe risk vs reward.

Złoto nigdy nie było inwestycją, tylko przechowaniem wartości w długim (!) okresie. Po 2011 spadło o 40% na kilkanaście lat i nic się nie stało.
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 23:02Ale czemu bierzesz 2,5 roku?

Bo to Ty napisałeś, że "od 2,5 roku mamy flautę"? :)
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 23:02ezeli kolega napisal, ze jest cytuje "zaladowany" od 1$ i ma dzisiaj 5 mililonow (zlotych?) czyli 12 BTC to znaczy ze byl zaladowany za 12$ na tamte czasy?
Moze ja inaczej odbieram slowo "zaladowany" ^^

Pogubiłem się. Napisałeś, że jak ktoś kupił BTC za $1 to jest dla niego nieważne czy sprzeda po 100K czy po 200K. Ja Ci odpowiedziałem, że jest ważne (przynajmniej dla mnie), czy będę miał majątek 2x większy czy nie. Niezależnie od ceny zakupu.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:39

ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 06:51Tymczasem wróciliśmy znowu na 100k$, zobaczymy czy byki jeszcze mają jakiekolwiek siły by to utrzymać. ETH na 3k, brakuje sporo do ATH, w zeszłym cyklu już byliśmy wtedy na ATH.

Ale wiesz, że w tym cyklu mieliśmy ATH wyjątkowo wcześnie, bo już 10 miesięcy temu, prawda?
Mówię oczywiście o BTC, bo to wątek o BTC, a alty g... znaczą w tym cyklu. :evil: Jak zawsze zresztą...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:40

btcbtc pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 01:02Jakby popatrzeć na wiele wskaźników to wychodzi na to, że top będzie:
- za 2-4 mc

Pokaż proszę 2 z tych wielu, które to pokazują. Ale konkretnie.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 243
Reputacja postu: 
1

Postautor: Tazz28 » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:41

Rynek gra pod dumpa na NASDAQ dziś ze względu na wypuszczenie wersji open source Deepseek - darmowy model o wiele lepszy niż płatny chat GPT, a wyniki osiągnięte bez wielkich mocy obliczeniowych nvidii jak w przypadku OpenAI. Czeka nas wyścig AI w najbliższym czasie. To też może oznaczać większy ruch na altach AI

Szmatławce w US piszą o czarnym łabędziu na nasdaq więc jest okazja żeby spuścić kurs w kibel

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:43

ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:39Ale wiesz, że w tym cyklu mieliśmy ATH wyjątkowo wcześnie, bo już 10 miesięcy temu, prawda?

Czyli top hossy też będzie wcześniej? Akurat by pasowało. :lol:

Dodano po 7 minutach 1 sekundzie:
Zobaczymy co tam w środę na FOMC, może uratują sytuację.

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:57

Tazz28 pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:41Rynek gra pod dumpa na NASDAQ dziś ze względu na wypuszczenie wersji open source Deepseek - darmowy model o wiele lepszy niż płatny chat GPT, a wyniki osiągnięte bez wielkich mocy obliczeniowych nvidii jak w przypadku OpenAI. C

Z tym "o wiele lepszy", czy w ogóle "lepszy" to gruba przesada. Co najwyżej porównywalny, lub trochę gorszy, co jest i tak niezłym osiągnięciem.

Czytając twitty mam wrażenie, że od jakiegoś czasu jest wyraźne promowoanie Deepseek. Również w polskojęzycznych twittach. Mam nadzieję, że to po prostu "pożyteczni idioci" zachwyceni "otwartym" chińskim AI, a nie ludzie opłacani przez chińczyków. Ale obstawiam to drugie.

Zobaczymy co się wydarzy na NASDAQ po popołudniu.

Tak czy inaczej, jeśli to jest przyczyną, to pamiętajcie zasadę: piki na wykresie BTC powodowane przez czarne łabędzie lubią być w krókim czasie znoszone w całości.

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: kacperek » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:00

ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:50
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:39Ale wiesz, że w tym cyklu mieliśmy ATH wyjątkowo wcześnie, bo już 10 miesięcy temu, prawda?

Czyli top hossy też będzie wcześniej? Akurat by pasowało. :lol:

Dodano po 7 minutach 1 sekundzie:
Zobaczymy co tam w środę na FOMC, może uratują sytuację.
No to wychodzi styczeń - luty... ops

Tylko gdzie ten AS :D

Weteran
Reputacja postu: 
7

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15

ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 08:50Czyli top hossy też będzie wcześniej? Akurat by pasowało

Ale pytam po raz kolejny: DLACZEGO?

Czemu miałoby tak być? Bo argumentów przeciwnych widzę masę:
- cykl obecny nie różni się na razie na wykresie od poprzednich (vide https://charts.bitbo.io/cycle-low-multiple/)
- instytucje i ETF'y dopiero się rozkręcają z zakupami (a finansowe kolosy wolno podejmują decyzje)
- w USA przed chwilą doszedł do władzy najbardziej pro-krypto gabinet w historii i nie zdążył jeszcze podjąć żadnych decyzji,
- rewelacyjne otoczenie: Bitcoin został chyba w końcu zaakceptowany przez finansowe salony jako aktywo inwestycyjne,
- FOMO jeszcze się nawet nie zaczęło,
- instytucje, które dotychczas kupowały, nadal kupują a nie realizują zyski,
- wszyscy eksperci o jakich czytam, prezesi banków, etc. obstawiają w 2025 cenę BTC >140K.

Patrząc na to jakie pojawiają się posty w korelacji z wykresem widzę jeden argument za tym, że to koniec hossy: olaboga wczoraj spadło o 7%, a miało przecież rosnąć! :twisted:

Poważnie, zachowajmy rozsądek. Spójrzmy na wykres z szerszej perspektywy (skala 3D). Ponieważ niedawno ktoś mi zarzucił, że skala log przekłamuje wielkość ruchów, to wyjątkowo odpaliłem liniową.

Spójrzmy na chłodno gdzie byliśmy rok temu i kwartał temu (czerwone strzałki), oraz na dzisiejsze spadki. Tak to ta maleńka kreseczka, ostatnia z prawej ;)
Pomyślmy kiedy i za ile kupowaliśmy. Weźmy głęboki oddech, wyjdźmy na spacer i przestańmy panikować :)

liniowy3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:30

ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15- cykl obecny nie różni się na razie na wykresie od poprzednich
No przecież się różni, było ATH wcześniej to i koniec hossy może być wcześniej.
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15- instytucje i ETF'y dopiero się rozkręcają z zakupami (a finansowe kolosy wolno podejmują decyzje)

To nie fakt tylko opinia.
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15 Poważnie, zachowajmy rozsądek. Spójrzmy na wykres z szerszej perspektywy (skala 3D). Ponieważ niedawno ktoś mi zarzucił, że skala log przekłamuje wielkość ruchów, to wyjątkowo odpaliłem liniową.

Spójrzmy na chłodno gdzie byliśmy rok temu i kwartał temu (czerwone strzałki), oraz na dzisiejsze spadki. Tak to ta maleńka kreseczka, ostatnia z prawej
Pomyślmy kiedy i za ile kupowaliśmy. Weźmy głęboki oddech, wyjdźmy na spacer i przestańmy panikować
Patrzę cały czas chłodno, rynek jest bardzo słabo.
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15- FOMO jeszcze się nawet nie zaczęło,

A będzie FOMO? A może FOMO było jak był news o ETFach a potem kolejne jak weszły, no i ostatnie jak Trump wygrał wybory.
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15- wszyscy eksperci o jakich czytam, prezesi banków, etc. obstawiają w 2025 cenę BTC >140K.

Co może pójść nie tak?
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:15Patrząc na to jakie pojawiają się posty w korelacji z wykresem widzę jeden argument za tym, że to koniec hossy: olaboga wczoraj spadło o 7%, a miało przecież rosnąć!

Ja już od dłuższego czasu piszę na obecnej konsoli, że wygląda to na dystrybucję. Jak tak wszystko jest super to czemu nawet 100k$ nie możemy utrzymać? PRZECIEŻ MAKRO JEST TAKIE SUPER I W OGÓLE.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
3

Postautor: miso20 » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:38

ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:30Ja już od dłuższego czasu piszę na obecnej konsoli, że wygląda to na dystrybucję.
Była rzeczywiście znaczna realizacja zysków, ale nie wiem jak to wygląda teraz.
glassnode.png
https://bithub.pl/artykuly/glassnode-wa ... -on-chain/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:55

@anagamidev poka ten trójkąt symetryczny pls, bo jak bym nie rysował to w żadnej skali go nie widzę :roll:

Dodano po 58 minutach 48 sekundach:
ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:30No przecież się różni, było ATH wcześniej to i koniec hossy może być wcześniej.

ATH, czyli moment przebicia szczytu poprzedniej bańki nie ma żadnego znaczenia.
To też opinia, nie fakt ;)
ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:30A będzie FOMO? A może FOMO było jak był news o ETFach a potem kolejne jak weszły, no i ostatnie jak Trump wygrał wybory.

Kupuj newsy, sprzedawaj fakty.
Nie wiem co ludzie mieli w głowach, by myśleć, że Trump pierwszego dnia nakaże otworzenie rezerwy w BTC. Nawet nie wiem czy ma taką władzę. Ale z tego co słyszałem, mianował odpowiednich, przychylnych krypto ludzi na właściwe stanowiska. Do tego sam właśnie kupił sporo BTC i ETH.

Ta machina się ruszy, tyle, że ciut wolniej niż podjarani trumpiści myśleli.
ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:30Co może pójść nie tak?

Widzisz, ale o tych 140K (to była chyba najniższa wartość o jakiej czytałem) mówili nie ludzie przychylni krypto, szefowie giełd itd. ale raczej bardzo konserwatywne banki itp. To chłodne, ostrożne oceny ludzi nie zaangażowanych w krypto.
ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 09:30Ja już od dłuższego czasu piszę na obecnej konsoli, że wygląda to na dystrybucję. Jak tak wszystko jest super to czemu nawet 100k$ nie możemy utrzymać? PRZECIEŻ MAKRO JEST TAKIE SUPER I W OGÓLE.

A kto sprzedaje? Microstrategy? Blackrock? Czy raczej drobni inwestorzy, którzy denerwują się jak Ty i co chwila nerwowo zerkają na wykres? :roll:
Bo tamci, zdaje się, wciąż kupują.

I żeby nie było - sam nie jestem wolny od tych słabości. Bardzo się cieszę, że wycofałem bity z giełd na papier, bo inaczej nie wiem, czy w nerwach nie zacząłbym się keszować. A tak, to zawsze trudniej. Takie auto-zabezpieczenie ;)

Jeśli chodzi o instytucje, korpo i blackrocki to nie daje mi spokoju tylko jedna rzecz. Nie mogę teraz tego odnaleźć, ale kiedyś widziałem analizę z której wynikało, że po wejściu na jakiś rynek wielkich pieniędzy i ETF'ów, cena idzie w górę, ale zaczyna się też celowa destabilizacja takich rynków i ich nieprzewidywalność. Po prostu to są zawodowcy w wyleszczaniu płotek. Jeśli to oni zaczną bujać łódką, to sami nie stracą, ale drobnica wypadnie za burtę.
I tego się jedynie trochę obawiam. W naszym przypadku oznaczałoby to wyrzucenie do kosza cykli halvingowych.
Ale nawet (a może szczególnie) w tym przypadku HODL wydaje się być najlepszą strategią długoterminową.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 10:57

ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 10:54którzy denerwują się jak Ty
Panie ale jakie zdenerowanie, ja pełen luz, wyszedłem w miarę do fiatów, już SL na spocie pozakładane. Jestem zadowolony z wyniku nawet jak mi powchodzą, nie wiem czemu uprawiasz takie zabiegi. :mrgreen:

Ja piszę jak widzę wykres, bez emocji. Wczoraj już wrzucałem na 104k, że mi to śmierdzi.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 11:07

ergorg pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 10:57Panie ale jakie zdenerowanie, ja pełen luz, wyszedłem w miarę do fiatów już SL na spocie pozakładane. Jestem zadowolony z wyniku nawet jak mi powchodzą, nie wiem czemu uprawiasz takie zabiegi.

Bo co i raz piszesz o podobieństwach do końca bańki w 2021 wklejając np. przypadkowe podobieństwa małych fragmentów wykresów? To jest niepoważne jak na takiego starego wygę jak Ty.

To nie była wycieczka osobista. Jak pisałem - sam czuję nerwowość.

Jestem pewnie w podobnej sytuacji: mimo optymizmu i oczekiwania najlepszego, skeszowałem się częściowo już sporo niżej i nie żałuję. Jestem zabezpieczony, wszystko co wyżej to gruby bonus. Trzyma mnie tu tylko chciwość ;)

Różnica: nie ustawiam SL na 90K jak Ty. Kiedyś doszedłem do wniosku, ze lepiej przegapić szczyt niż wyjść za wcześnie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 11:08

ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 11:07To jest niepoważne jak na takiego starego wygę jak Ty.
Niepoważne będzie jak serio mamy koniec hossy a Ty nawet tego nie bierzesz pod uwagę i nie zrealizujesz nic zysków.

Dodano po 29 sekundach:
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 11:07skeszowałem się częściowo
O, a jednak? Jakoś mi to umknęlo. :)

Dodano po 5 minutach 47 sekundach:
ekonokomik pisze: poniedziałek, 27 stycznia 2025, 11:07Różnica: nie ustawiam SL na 90K jak Ty.

A ja ustawiam i co mi zrobisz? :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
0

Postautor: mess_on_a_mission » poniedziałek, 27 stycznia 2025, 11:15

mess_on_a_mission pisze: wtorek, 21 stycznia 2025, 17:48
jak zacznie opadac to nawet w byczym scenariuszu widziałbym kolejne zejscie pod low, zwłaszcza, że swieca z 5.12 nie została wypełniona na wielu giełdach.

podejście pod ath to już raczej wybicie, ale tu jeszcze jestem ostrozny zwłaszcza jak stąd nie pójdzie up

SVG Image
odrzut od strefy i test lt spadkowej, zobaczymy co się tu wydarzy, mogło być ściągniecię mid i up, ale jak zejdzie pod to jedziemy do low, db, jesli utrzyma, byłby imo super mocny

SVG Image

trampowy kanalik c.d.

SVG Image

szkoda byłoby zmarnować taki potencjał...

SVG Image

Wróć do „Przedszkole”