Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ergorg » piątek, 8 listopada 2024, 16:08

Wczoraj rekordowe wpływy na ETFy co może tak naprawdę zwiastować jakąś lokalną korektę. Z reguły tak bywało. :roll:

Dodano po 12 minutach 19 sekundach:
Dla mnie jakieś zejście na 72-74k to tylko okazja by dobrać do longów. Bo już sporo zrealizowałem na obecnych poziomach.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » piątek, 8 listopada 2024, 16:25

myślę że teraz mają ostatnią próbę wyjścia z tej bujalni która się zaczęła wczoraj wieczorem, jak nie dadzą rady to pewnie 74k minimum
e/ + mamy 3 drives
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
1

Postautor: SKULL » piątek, 8 listopada 2024, 16:48

Wysokość głównej wygranej z wczorajszego losowania lotto nie wystarczy już na kupno 1 BTC :mrgreen:

Wylosowane liczby to: 1, 11, 21, 22, 31, 41 - taki zakład obstawiło 11 osób i dostaną po ok. 200 tys. PLN.
Taka sytuacja.

Tak się właśnie kończy zabawa w wybieranie niezbyt losowych liczb. Ktoś inny też może je obstawić! Dlatego nie wolno NIKOMU generować własnych seedów czy brain walletów! Bo się w końcu podzielicie swoimi bitcoinami, ale już nie po równo :mrgreen:

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
8

Postautor: KubaKoń » piątek, 8 listopada 2024, 18:30

Według mnie lecimy na poziomy 110-130k bez żadnej głębszej korekty (powyżej 30-35%). Będą jakieś 15%tki, może max 20%, ale to wsio. Czas ubrać ulicę w FOMO. Kiedy jak nie teraz? Z tego co widzę to sentyment jest taki, że ludzie nie ufają tej pompie. Nie ma praktycznie żadnej euforii po ATH. Nawet jakoś specjalnie głośno o tym nie jest. Cały czas (ja osobiście wyczuwam) jakieś zwątpienie, niepewność, ktoś użył to trafnego sformułowania "PTSD". Dlatego osobiście przestawiam się, na powolne, kilkumiesięczne wzrosty - średni sentyment na to wskazuje. Rynek musi przywrócić nadzieje, ekscytacje, delikatną euforię, po to żeby wytrzepać ulice i według mnie nie zdarzy się to wcześniej niż przed 110-130k (ale to nie będzie szczyt tej bańki). Do zobaczenia za kilka msc.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
2

Postautor: new06 » piątek, 8 listopada 2024, 18:50

My tu pitu pitu a tu idzie walka o historyczne przebicie 6k na SP500 jeszcze w tym tygodniu.
Na razie jest 5998,60 i robimy trzecie podejście.

Minus jest taki, że btc znowu się przykleił do indeksów ...
Brave New World

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
2

Postautor: everman » piątek, 8 listopada 2024, 21:04

ergorg pisze: czwartek, 7 listopada 2024, 18:57Nowe ATH!
To teraz ja - nowsze ATH! XD

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
1

Postautor: fusywszklanejkuli » piątek, 8 listopada 2024, 21:32

Ciąg dalszy. Koniec teraz, ewentualnie po throw-over, czy negacja, bo to zadarta korekta, a nie ending diagonal?

SVG Image
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » piątek, 8 listopada 2024, 21:49

everman pisze: piątek, 8 listopada 2024, 10:06Ręki nie dam ale obstawiam, ze
wcześniej trochę źle to wyznaczyłem, teraz układa się nawet lepiej. Lecim wyżyj... aczkolwiek mogę być nieobiektywny

SVG Image

SVG Image

Spoiler:
oo wiedzialem ze gdzieś to widziałem :)
SVG Image

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
3

Postautor: adamjttk » piątek, 8 listopada 2024, 23:11

Powiem tak.
W 2 tygodnie Tesla zrobila +50%
Market cap podobny do bita.
W 2 TYGODNIE

To, ze nie widac zadnego podniecenia na wykresie BTC czy jakims nowym ATH poprawionym o 500$ to ktos jest zdziwiony?
Jak za 2 tygodnie bedziemy mieli na wykresie 100-110k$ to i ludzie sie ozywia i sentyment jakis pozytywny wroci.

Poki co to jest jedna wielka zalosc, przy takich pozytywnych newsach - Trump (ten od rezerw narodowych w btc) wybrany, szef sec idzie w niebyt historii (nieprzyjazny krypto), ETFy skupuja bita MILIARDAMI $ dobowo, Flinck wali po stacjach o gold 2.0, stopy sa scinane, Chiny pompuja gotowke na calego --> tutaj powinno walic zielonymi jak z CKM'u, jak oni sie tak wachaja ze wzrostami to mnie wcale nie zdziwi zaraz jakas zawrotka, PTSD dopiero bedzie jak wrocimy do dnia swistaka 60-70 na kolejne miesiace.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » sobota, 9 listopada 2024, 08:20

adamjttk pisze: piątek, 8 listopada 2024, 23:11Poki co to jest jedna wielka zalosc

A ja wszystkim narzekającym, że muli, że słabo i że żałość, pragnę przypomnieć, że niedawno byłem pouczany, że SP500 czy NASDAQ to w zasadzie rosną stabilnie o kilkanaście% rocznie, a jakieś tam spadki o 40% to nie żadne krachy a "szum" :twisted:

Więc bardzo proszę: od początku września, w dwa miesiące, Bitcoin urósł o 46%, co daje średnio 5% na tydzień.
Tyle, ile na obligacjach zarabialibyście w rok.
Liczby nie kłamią. A reszta to szum. :P

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: everman » sobota, 9 listopada 2024, 08:39

ekonokomik pisze: sobota, 9 listopada 2024, 08:20Tyle, ile na obligacjach zarabialibyście w rok.
Liczby nie kłamią. A reszta to szum.
Aktywo warto dostosować do portfela i temperamentu. Nie sugerować się tym co piszą inni.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 136
Reputacja postu: 
1

Postautor: Fugitive » sobota, 9 listopada 2024, 09:00

Mam wrażenie, że zaczyna się altcoin sezon. Rychło wczas :lol:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
7

Postautor: akos » sobota, 9 listopada 2024, 09:56

ekonokomik pisze: sobota, 9 listopada 2024, 08:20Więc bardzo proszę: od początku września, w dwa miesiące, Bitcoin urósł o 46%, co daje średnio 5% na tydzień.
Jednocześnie od połowy marca urósł o szalone 4% ;) Nvidia w tym czasie o 60%.
A trzymanie akcji jest prostsze niż trejdowanie bitem (bo tylko aktywnie trejdując można było wyciągnąć te 46% i to przy założeniu, że trafiło się idealnie) i w dodatku nie jest się na celowniku procedur AML i nikt nie bierze posiadacza akcji za "terrorystę piorącego brudne pieniądze". To by w jakiejś mierze wyjaśniało dlaczego "ulica" (zwłaszcza europejska nie mająca dostępu do ETF) jakoś niespecjalnie garnie się do zakupów i pompowania BTC.
No ale może "zaraz się rozkręci", dopiero co wyszliśmy z mulenia i to na przyzwoitym wolumenie...

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » sobota, 9 listopada 2024, 10:06

akos pisze: sobota, 9 listopada 2024, 09:56Jednocześnie od połowy marca urósł o szalone 4% Nvidia w tym czasie o 60%.
Dziwne są te rozważania n/t wyższości jednego sposobu hazardu nad innymi.
Warto, przynajmniej hodlerom i stosującym DCA skorzystać z kalkulatora dcacryptocalculator.com

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » sobota, 9 listopada 2024, 10:14

akos pisze: sobota, 9 listopada 2024, 09:56Jednocześnie od połowy marca urósł o szalone 4% Nvidia w tym czasie o 60%.
Punkt widzenia zależy od punktu wejścia. Nawet na jakimś scamie można zarobić krocie jak się dobrze wejdzie i wyjdzie a na tesli być na minusie cały czas jeśli się wchodziło na topie w 2021. Jeden będzie mówił, że świetna spółka bo miał dobre wejście a inny będzie psioczył bo wszedł na górce.

Trochę mnie bawią takie dyskusje. Każdy i tak inwestuje tam gdzie się czuje bezpiecznie.

(jak coś wpis ogólnie, nie że w twoją stronę akos)
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » sobota, 9 listopada 2024, 10:28

ergorg pisze: sobota, 9 listopada 2024, 10:14Punkt widzenia zależy od punktu wejścia.
Ale nie mówimy tu o wejściach / wyjściach tylko o dobranym przez ekonokomika wybiórczo wycinku wykresu dla skontrowania tezy, że bit ostatnio muli. A wystarczy dobrać dłuższy przedział by pokazać, niezależnie od punktu widzenia, że średni performance dla ostatnich miesięcy wypada póki co niezbyt imponująco.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » sobota, 9 listopada 2024, 10:46

akos pisze: sobota, 9 listopada 2024, 10:28 A wystarczy dobrać dłuższy przedział by pokazać, niezależnie od punktu widzenia, że średni performance dla ostatnich miesięcy wypada póki co niezbyt imponująco.
No właśnie o tym mówię, przesuńmy się nieco rok do tyłu i mamy już 200%. Rok temu w październiku był po ~26k$ a za miesiąc może być po 100k$. Bez sensu taka dyskusja. xD

A @ekonokomik raz pisze że słabe te wybicie i oczekuje 50% ponad szczyt czy coś w ten deseń a raz mnie karci, jak pisałem coś o dynamice. :D

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » sobota, 9 listopada 2024, 10:53

akos pisze: sobota, 9 listopada 2024, 09:56A trzymanie akcji jest prostsze niż trejdowanie bitem (bo tylko aktywnie trejdując można było wyciągnąć te 46% i to przy założeniu, że trafiło się idealnie) i w dodatku nie jest się na celowniku procedur AML i nikt nie bierze posiadacza akcji za "terrorystę piorącego brudne pieniądze".

No ja Cię przepraszam, ale sugestia, że gra na akcjach jest łatwiejsza, bo wystarczy "kupić i trzymać" to już manipulacja level master :) Szczególnie dając jako przykład NVIDA, która jest ewenementem zdarzającym się raz na dekadę. To tak jakbym powiedział, że łatwo zarobić miliard dolarów na grach, wystarczy zrobić w pojedynkę, tanio dobrą grę, vide Minecraft ;)

Podałem okres od początku września, bo wtedy zaczęliśmy wychodzić z konsoli. Jesteśmy po 2 miesiącach naprawdę niezłych wzrostów, a tu już pojawiają się głosy, że to mało i żenada. No błagam... Rozumiem narzekania jeszcze miesiąc temu, ale dziś?

PS. A jeśli chodzi o HODL to chyba żadne akcje nie przebiją Bitcoina w długiej perspektywie.

Dodano po 8 minutach 7 sekundach:
ergorg pisze: sobota, 9 listopada 2024, 10:46A @ekonokomik raz pisze że słabe te wybicie i oczekuje 50% ponad szczyt czy coś w ten deseń a raz mnie karci, jak pisałem coś o dynamice.

Gdybym cały czas chwalił to by było nudno ;)

A poważnie: popatrzcie na listopad w poprzednich 2 bańkach w 2020 i 2016. Jesteśmy (mam nadzieję) tuż po wybiciu spowodowanym "czarnym łabędziem" - wygraną Trumpa. Jak niedawno pisałem, takie wybicia lubią być znoszone. Zdziwiony jestem, że to jeszcze nie zostało (choć ze względu na okoliczności mam nadzieję, że się mylę i tym razem nie będzie). Jesteśmy też po pół roku konsoli i kilkunastu nieudanych wyjściach.
W mojej opinii wyszliśmy. Zostały spełnione wszystkie warunki.
Ale może rynek potrzebuje trochę czasu by się rozkręcić?

A czemu "zmieniałem zdanie"? Pozronie.
Niedawno pisałem że 20 - 30% do końca roku (w dwa miesiące) to niewiele. I to prawda, skoro w ostatnie 2 zrobiliśmy 45%.
Ale te 45% to jednocześnie naprawdę dużo jak na początek "bańki właściwej".
Piałem też, że jeśli ta bańka ma być i ma być oparta o "etfy i balckrocki" to oczekiwanie szczytów na poziomie 100K - 120K jest na logikę niedoszacowane.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 listopada 2024, 11:46 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: everman » sobota, 9 listopada 2024, 11:41

ekonokomik pisze: sobota, 9 listopada 2024, 11:01Jak niedawno pisałem, takie wybicia lubią być znoszone. Zdziwiony jestem, że to jeszcze nie zostało (choć ze względu na okoliczności mam nadzieję, że się mylę i tym razem nie będzie).
Dlaczego jesteś zdziwiony? Od marca mieliło bokiem, jak by czekało aby wszystkie sprzyjające sytuacje zbiegły się w jednym czasie. Efekt mógł być niekorzystny i wszystko mogło iść w dół lub korzystny, który obserwujemy obecnie.
Decyzja została podjęta (zakładam, że wspólnie uznajemy) pozytywna. Pozytywna dla przyszłych wydarzeń na świecie jak i dla wycen aktywów. To nie jest wystąpienie Powella, gdzie rynek zagrał pod news i teraz należy to zgasić. Zaistniała trwała zmiana, która będzie kontynuowana przez kolejne lata w przypadku wydarzeń na świecie i zakładam że obecne wybicie też jest konkretnym obranym kierunkiem na najbliższe miesiące a nie krótkoterminowym impulsem wywołanym euforią.

Mam nadzieje, że nie mylę się w swoich przewidywaniach. Pesymistyczne scenariusze już przerabiałem. Euforii nie czuje (jeszcze) mam nadzieje ze poczuje zanim zostanie zgaszona :roll:
Chętnie bym kupił taniej ale jak nie będzie okazji to płakać nie będę. Pasowało by w końcu bez spinania pośladów pozarabiać radośnie fajny % a nie ciągle oglądać się za plecy i ciomkać po procenciku na byle gówno żetonie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: akos » sobota, 9 listopada 2024, 12:25

ekonokomik pisze: sobota, 9 listopada 2024, 11:01No ja Cię przepraszam, ale sugestia, że gra na akcjach jest łatwiejsza, bo wystarczy "kupić i trzymać" to już manipulacja level master Szczególnie dając jako przykład NVIDA, która jest ewenementem zdarzającym się raz na dekadę.
Ewenement? To prawie jak bitcoin, ewenement jeszcze rzadszy...
I owszem, prościej jest trzymać taki trend jak poniżej niż rozgrywać konsolidację ze zmyłkami i fake'outami:
Obrazek
To nie manipulacja tylko statystyka, zakładam, że większy jest odsetek zarobionych + kilkadziesiąt % wśród akcjonariuszy Nvidii w ostatnich miesiącach niż odsetek krypto trejderów, którym udało się perfekcyjnie złapać to +46% lokalnego trendu na BTC. Tobie się udało? Z tego co kojarzę to trzymasz po prostu bity kupione jeszcze przed 2024, więc stan portfela jest z grubsza taki sam jak pół roku temu.
Dlatego jak sądzę obecnie bit nie przyciąga takiego kapitału jaki być może chcielibyśmy tu widzieć. Gdyby było odwrotnie, tzn. szeroki rynek w konsoli a BTC w długoterminowym wielomiesięcznym uptrendzie, to pewnie chętnych byłoby więcej.
Być może tak się jeszcze stanie i na to też liczę, ale na razie trochę za wcześnie na trąbienie o sukcesie...
ekonokomik pisze: sobota, 9 listopada 2024, 11:01 Podałem okres od początku września, bo wtedy zaczęliśmy wychodzić z konsoli. Jesteśmy po 2 miesiącach naprawdę niezłych wzrostów, a tu już pojawiają się głosy, że to mało i żenada.
Z konsoli zaczęliśmy wychodzić w październiku a podałeś początek września, bo to był ostatni lokalny dołek i bardziej pasowało do tezy o dynamice. Nieco wcześniej mieliśmy też niezłą lokalną dynamikę, ale w dół i na minus ;)

Wróć do „Przedszkole”