Ostatni trader gasi światło.

Postautor: ekonokomik » niedziela, 20 października 2024, 10:06
ekonokomik
Postautor: ekonokomik » niedziela, 20 października 2024, 10:10
ekonokomik
Postautor: CzarnaOwca » niedziela, 20 października 2024, 10:41
Że co?ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 10:10ma jedną pierś i jedno jądro
CzarnaOwca
Postautor: maxi82 » niedziela, 20 października 2024, 10:52
CzarnaOwca pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 10:41Że co?
maxi82
Postautor: everman » niedziela, 20 października 2024, 11:54
i powiedz mi teraz jaką wartość dodatnią one wnoszą w rozwój web3 i cały ekosystem
everman
Postautor: ergorg » niedziela, 20 października 2024, 12:05
ergorg
Postautor: pomocny » niedziela, 20 października 2024, 13:34
pomocny
Postautor: everman » niedziela, 20 października 2024, 13:42
jak to pod przykrywką?
Są różne trendy i można wybrać co się gra. To ludzie kreują trendy. Ktoś je promuje i mozna powiedzieć nie. Można kupić coś innego i tez zarobić pokazując ze nie ma miejsca na finansowanie gowna kosztem marginalizowania sensowniejszych projektów.
everman
Postautor: Jahu » niedziela, 20 października 2024, 14:15
Napisałem to z taką wyższością ponieważ jest duża chęć do inwestowania w altcoiny zamiast w BTC, a to czysta głupota, która tylko opóźnia nieuniknione, czyli wessanie całego tego śmietnika przez BTC. Alty nie mają żadnego zastosowania i ich naturalna wartość dąży do zera, a nawet jak mają jakieś zastosowanie, jak np. Monero do handlu zakazanym towarem, to wystarczy jedynie na podtrzymanie ich ceny, ale już nie na wzrost. Wszelkie wzrosty na altach to chwilowa moda, chwilowy hype, który przeminie i inwestorzy zostaną z niczym.pomocny pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 08:26Nie wiem dlaczego z taką wyższością to napisałeś. Ja sam uważam, że BTC to niezbędny składnik mojego inwestycyjnego portfolio i zawsze on w nim jest. Natomiast nie zamykam się w swojej bańce i widzę co się dzieje gdzie indziej.
[...]
To jest nowy trend i niewykluczone, że ta hossa będzie pod znakiem memów (tak jak poprzednia była pod znakiem DeFi)
Jak dla kogoś ryzyko kupienia mema jest zbyt duże (nawet z top100 CMC) i ogranicza się tylko do BTC to ok, ja to rozumiem, ale nie można udawać, że czegoś nie ma
Ale co mam mówić? Tu chodzi o inwestycje długoterminowe, minimum 4 lata, a czasem nawet 8 lat. Czyli taki musisz mieć horyzont czasowy to raz, dwa dywersyfikujesz, czyli kupujesz kilka dużych nieskorelowanych ze sobą aktywów (nie żadne Nikkei), dobierasz lub redukujesz na bieżąco w zależności co rośnie, co spada i jak oceniasz ryzyko i wtedy to dużo lepiej już wygląda.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 10:10Powiedz o tych "średnich wzrostach" tym, którzy kupili złoto na górce w 2011 i już po 9 latach "średnich wzrostów"... wyszli na zero
Bo są głupi. Właśnie dlatego. Tak samo u nas i np. w Chinach masowo w nieruchomości inwestują, albo w alty.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 10:10No czemu ci ludzie są tak głupi, że kupują obligacje 5%, gdy mogą mieć 10% rocznie na NASDAQ i to stabilnie i średnio przez kilkadziesiąt lat?
Jahu
Postautor: ekonokomik » niedziela, 20 października 2024, 14:35
ekonokomik
Postautor: fusywszklanejkuli » niedziela, 20 października 2024, 14:50
Handel cyfrowymi obrazkami zmienił życie awatar niejednego influencera!
Potrzebna blockchainom, a nas tu interesuje do czego komu potrzebne krypto i blockchainy.
Kto, gdzie, kiedy?
What?
Wątpię, że - poza bańką spekulacyjną wszech czasów i jej całkowicie realnym wykorzystaniu do szybkiego wzbogacenia się (odchodzi do przeszłości) i spekulacji oraz hazardu (zawsze trzymają się dobrze) - jest coś wartego wzmianki.* Wstydliwie marnie jak na kilkanaście lat rozwoju, marketingowe nadęcie, a w latach 2017-18 wręcz blockchainową gorączkę.
fusywszklanejkuli
Postautor: adamjttk » niedziela, 20 października 2024, 15:11
adamjttk
Postautor: revo » niedziela, 20 października 2024, 16:26
revo
Postautor: everman » niedziela, 20 października 2024, 16:38
Tak w tej formie wygląda to komicznie ale tehnologia NFT sama w sobie już tak pozbawiona sensu nie jest jak by mogło sie wydawać.fusywszklanejkuli pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:50Handel cyfrowymi obrazkami zmienił życie awatar niejednego influencera!
Firmy i projekty korzystające z Chainlink:fusywszklanejkuli pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:50Potrzebna blockchainom, a nas tu interesuje do czego komu potrzebne krypto i blockchainy.
To dam w spoiler bo tego duzo:fusywszklanejkuli pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:50Kto, gdzie, kiedy?
tu podam kilka bo w sumie mozna odplaic nowy dział pod opisy i itak nikt nie będzie czytał w końcu liczą sie jebane memy
everman
Postautor: Jahu » niedziela, 20 października 2024, 17:01
Zależy jakie kto ma priorytety i jaki apetyt na ryzyko.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:42Czyi jednak "średnie wzrosty" nie są tak ważne jak chwilowe bańki i bessy? Przynajmniej jeśli nie inwestujesz z myślą o tym, że zyski zgarną Twoje wnuki
Faktycznie bezpieczniej powinienem napisać 20%-30%. Czyli kupując BTC dziś, można spokojnie liczyć, że w ciągu kilku następnych lat właśnie taki będzie zwrot rocznie. To znaczy, że spodziewasz się ok. $200k w ciągu powiedzmy następnych 5 lat i jak tyle wbijemy to zgarniasz zysk. To dość bezpieczny zakład, bezpieczniejszy niż amerykańskie akcje, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Nie widzę tu żadnej sprzeczności.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:42Czyli może być i tak, że Bitcoin nie będzie zyskiwał "stabilnie i nudno 30%-40% rocznie."?
Bo od tego Twojego twierdzenia zaczęła się ta dyskusja.
A teraz sam przeczysz swoim tezom.
Ja nigdy nikomu nie polecałem NASDAQa, a już na pewno nie w 2000 rokuekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:42Aha. A ja myślałem, że dlatego, że patrzą na wykresy i gdy ostatnio zaufali takim mądralom jak Ty w 2000 roku i kupili NASDAQ, to wyszli na zero po 15 latach
Widocznie też jestem głupi.
To oczywiście zależy. Ja odnoszę się raczej do psychologii tłumu, który masowo wchodzi na szczytach i do mentalności typu "zawsze będzie rosło, zawsze najlepsza inwestycja" w oderwaniu od realiów rynku.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 14:42Czyli inwestycja w nieruchomości zamiast w giełdę to głupota? Cholernie śmiała teza.
Przypuszczam, że np. Japończycy mogliby się nie zgodzić.
Tak naprawdę zastosowania kryptowalut po 15 latach badań i rozwoju są tylko 2. Słownie "dwa". Pierwsze to globalne aktywo typu "store of value" w formie BTC. Drugie to stablecoiny czyli tokenizacja walut, a w przyszłości także i innych aktywów, instrumentów finansowych i surowców. W tym drugim przypadku będzie to podlegać oczywiście centralizacji w formie konkretnego emitenta i nadzorowi z możliwością blokowania środków, ale i tak jest to realne usprawnienie rynków i systemu finansowego. To wszystko. Jeszcze można do tego dodać hazard i spekulację, ale to pomijam. Żadnego innego zastosowania kryptowalut w realnym życiu niestety nie ma, jeżeli ktoś takie zna, to chętnie się dowiem.
Jahu
Postautor: CzarnaOwca » niedziela, 20 października 2024, 17:43
Miałby rację gdyby pisał o psie i nogach, ale z tego co wiem i faceci i kobiety mają po dwie piersi. Jądra się zgadzają, choć mamy takie czasy, że i to już nie do końca prawda.maxi82 pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 10:52CzarnaOwca pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 10:41Że co?
Parafraza powiedzenia że - średnio to ty i twój pies macie po 3 nogi![]()
CzarnaOwca
Postautor: maxi82 » niedziela, 20 października 2024, 17:57
maxi82
Postautor: ekonokomik » niedziela, 20 października 2024, 18:06
CzarnaOwca pisze: ↑ niedziela, 20 października 2024, 17:43Miałby rację gdyby pisał o psie i nogach, ale z tego co wiem i faceci i kobiety mają po dwie piersi. Jądra się zgadzają, choć mamy takie czasy, że i to już nie do końca prawda.
ekonokomik
Postautor: pomocny » niedziela, 20 października 2024, 18:27
pomocny
Postautor: everman » niedziela, 20 października 2024, 19:47
Trzeba w cos wierzyć i mieć jakieś wartości inaczej to wszystko nic nie warte jest. W obecnych czasach mogło by się wydawać naiwne.
everman
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).