Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: DjVegas98 » sobota, 12 października 2024, 18:56

A co jeśli będą męczyć wora w range'u do końca roku, bez wybijania kluczowych poziomów? :shock:

Obrazek
Grubo ponad 99% altów przyniesie Ci w longterm straty albo mniejsze zarobki niż BTC.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » niedziela, 13 października 2024, 00:04

ekonokomik pisze: sobota, 5 października 2024, 18:24Tyle, że to nieprawda. Macie krótką pamięć. Ostatni taki przypadek mieliśmy... raptem rok temu :)
No właśnie nie, tam było mulenie na 20-30k po spadku z 65k, to raczej typowe dla bitka, a ja piszę o muleniu półrocznym po wbiciu ATH

zresztą zobacz sam na wykresie od 0,01 $

Albo bitcoin szedł zwartym ciągiem zielonych świec 1M, albo po muleniu wchodził w okres korekty.

Nie było ani jednego przypadku konsolidacji zakończonej wyjśćiem górą, najpierw zawsze była dzida w dół.

To akurat coś, czego kurs trzymał się historycznie twardo, aż od samiutkiego początku, gdy cena bitka liczona była w centach.

Co generalnie niewiele znaczy, nie jestem fanem wiecznie powtarzających się zasad
niemniej

warto mieć na uwadze, że gdyby miało być jak zawsze, to powinna się najpierw zdarzyć korekta do 30k
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » niedziela, 13 października 2024, 08:33

BitJanusz pisze: niedziela, 13 października 2024, 00:04No właśnie nie, tam było mulenie na 20-30k po spadku z 65k, to raczej typowe dla bitka, a ja piszę o muleniu półrocznym po wbiciu ATH

Ale co ma do tego ATH? To tylko liczba :)
Liczy się timing i miejsce w cyklu bańkowym w jakim jesteśmy.

W 2023 mieliśmy półrocznego boczniaka po wzroście o 100% (15K -> 30K), teraz mamy 7-miesięcznego boczniaka po wzroście o 140% (30K -> 73K). Analogia jest pełna. Zresztą patrz niżej.

BitJanusz pisze: niedziela, 13 października 2024, 00:04Nie było ani jednego przypadku konsolidacji zakończonej wyjśćiem górą, najpierw zawsze była dzida w dół.

Nie tylko się z Tobą nie zgadzam, ale, jak wspominałem, uważam, że takie zachowanie jest typowe dla Bitcoina na tym etapie bańki. :) Nawet dałem Ci wykres z zaznaczonym takimi okresami, ale nie odniosłeś się do niego:
viewtopic.php?f=27&t=25968&p=788510&hil ... 9B#p788510

Po prostu niepotrzebnie zafiksowałeś się na ATH, a w tym cyklu bańkowym osiągnęliśmy ten poziom wcześniej, niż w poprzednich cyklach. Dlaczego? Moim zdaniem poprzedni cykl (2018 - 2021) został "wypaczony" przez Covid i szczyt bańki wypadł niżej i nietypowo (double topem, bez dzidy i entuzjazmu). Ot i cała tajemnica obecnego ATH.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 października 2024, 11:36 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » niedziela, 13 października 2024, 10:24

A wracając do skali mikro: po pięknej dzidzie i wzmożeniu byków, odbiliśmy się od górnego ograniczenia kanału korekcyjnego.

kanalkorekcyjny.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » niedziela, 13 października 2024, 17:01

Mamy za chwile 8 miesiecy boczniaka i ubijania ~60k$.
Mamy 2024r, inflacja byla jaka byla ostatnie kilka lat, kazdy widzi jak sie pieniadze zeszmacily, po wycenie spolek gieldowych, po zlocie, po tym ile kosztuje strzyzenie u fryzjera czy m2 mieszkania.

Moje pytanie - czy ludzie tu na forum uwazaja cene 62k$ za 1 bita za atrakcyjna w okresie powiedzmy roku (potencjalna bania w tym cyklu), czy tez kilku lat? (potencjalny staly wzrost, etf, bardziej stabilny kurs teraz). I czy jezeli uwazaja ja za atrakcyjna to dokupuja wciaz BTC na hodl?

Bo powiem tak - siedze zaladowany po spadkach w 22', kupowalem po 20k, po 15k, po 30k, po 40k, ostatnie torby ladowalem jeszcze po 60-70k i doslownie kilka dni temu uwolnilo mi sie troche gotowki i sie zastanawialem czy inwestowac dalej w BTC czy kupic jakies akcje/xau etc i w sumie nadal BTC po 62k$ wydaje mi sie dobra inwestycja na dzisiaj w 2024r, lepsza niz zloto, voo czy nieruchomosci np. I pomimo ze dokupuje juz za drobniaki (2-3% calego portfela btc) to nadal cena wydaje mi sie atrakcyjna na dzis i dorzucilem do skarbonki troche BTC.

Jak jest u Was? (nie pisze o tych co regularnie trejduja)
Kazdy juz tylko czeka zaladowany na 150k-200k w przyszlym roku i zrzucenie toreb i liczy na kolejny cykl i spadek za rok-poltora na 40-50k zeby odkupic ponownie torby?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » niedziela, 13 października 2024, 17:13

adamjttk pisze: niedziela, 13 października 2024, 17:01sie zastanawialem czy inwestowac dalej w BTC
zainwestuj w whisky 30 letnie limitowane w butelkach, nie beczki na papierze. Jak nie sprzedasz (raczej nie powinno być problemu) to się na stare lata napijesz jak Lord Xd

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
-1

Postautor: bitup » niedziela, 13 października 2024, 20:43

adamjttk pisze: niedziela, 13 października 2024, 17:01kazdy widzi jak sie pieniadze zeszmacily, po wycenie spolek gieldowych, po zlocie, po tym ile kosztuje strzyzenie u fryzjera czy m2 mieszkania

A co zeszmaciło się bardziej :?: wymienione czy btc :?: :?:

Dodano po 47 sekundach:
adamjttk pisze: niedziela, 13 października 2024, 17:01czy ludzie tu na forum uwazaja cene 62k$ za 1 bita za atrakcyjna w okresie powiedzmy roku

w perspektywie istnienia czyli 15 lat to cena z marsa

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
adamjttk pisze: niedziela, 13 października 2024, 17:01Bo powiem tak - siedze zaladowany po spadkach w 22', kupowalem po 20k, po 15k, po 30k, po 40k, ostatnie torby ladowalem jeszcze po 60-70k i doslownie kilka dni temu uwolnilo mi sie troche gotowki i sie zastanawialem czy inwestowac dalej w BTC

opierdolić co dało x3 czy x4 i przestać wierzyć w latające spodki . Zysk zabrać i na wakacje a $ w inne bardziej rokujące walory ( nie krypto )

Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
adamjttk pisze: niedziela, 13 października 2024, 17:01Kazdy juz tylko czeka zaladowany na 150k-200k w przyszlym roku i zrzucenie toreb i liczy na kolejny cykl i spadek za rok-poltora na 40-50k zeby odkupic ponownie torby?

tu jest 10 osób , to taniej byłoby sobie założyć grupę na messengerze albo whatsaapie niż utrzymywać serwer . Ten portal promuje giełdy które pozostawiają wiele do życzenia . To już wyłącznie sentyment z czytaniem i pisaniem
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Początkujący
Reputacja: 276
Reputacja postu: 
24

Postautor: łabondź2020 » niedziela, 13 października 2024, 22:31

bitup pisze: niedziela, 13 października 2024, 20:46Ten portal promuje giełdy które pozostawiają wiele do życzenia
Ten portal jest więcej wart niż cały syf na X i you tube razem wzięte

Weteran
Reputacja postu: 
13

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 14 października 2024, 09:56

Patrząc szerzej, największe niebezpieczeństwo widzę w zaznaczonym punkcie przecięcia się linii w pierwszym tygodniu listopada.
Jeśli kurs będzie do niego zmierzał, nie będzie dobrze.
To jest dla mnie czerwona lampka.
Dlaczego, wyjaśniam niżej.

punktkrytyczny.jpg

W siedmiomiesięcznym boczniaku / megafonie, kurs porusza się w dwumiesięcznych cyklach jak na obrazku poniżej. Tak, wiem, że zlekceważyłem flashcrasha w pierwszej połowie sierpnia, ale to był "japoński czarny łabędź" i jak większość reakcji kursu na niespodziewane, gwałtowne wydarzenia, został wkrótce całkowicie zniesiony, a kurs wrócił na poprzednie tory.

Generalnie, zgodnie z timingiem bańkowym, powinniśmy już wyjść z tego boczniaka. Ale żaden cykl nie jest taki sam. Może wiążą nas wybory w USA, może trwające wojny, nie wiem. Robiąc moją żartobliwą analizę w drugiej połowie sierpnia, nie spodziewałem się, że kolejny dwumiesięczny cykl może się wogóle rozpocząć.

Ale przeciąganie tego megafonu jest z każdym dniem bardzie niekorzystne.
Jeszcze bardziej niekorzystne byłoby zakończenie 4 cyklu w megafonie i spadek do 50K (punkt zaznaczony wyżej).
Małym sygnałem ostrzegawczym był dla mnie już fakt, że w obecnym 2-miesiecznym cyklu kurs nie dobił do górnego ograniczenia megafonu (okolice 69K).

Zejście pod którąkolwiek z linii przecinających się w zaznaczonym wyżej punkcie traktuję jako SL.

Ale generalnie pozostaję optymistą :) Ten post jest omówieniem najgorszego scenariusza na zasadzie: spodziewaj się najlepszego, bądź gotowy na najgorsze :)

cykle2miesieczne.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » poniedziałek, 14 października 2024, 10:11

trzecia próba zamachu na trumpa

+ harris traci "momentum", już nawet tvn o tym pisze :D
https://tvn24.pl/wybory-prezydenckie-20 ... -st8133636

@ekonokomik ale po co się tak fiksować nad pośrednimi punktami cyklu? Jest dołek i szczyt, a pomiedzy nimi mogą być różne wygibasy
Brave New World

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 14 października 2024, 10:43

new06 pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 10:11@ekonokomik ale po co się tak fiksować nad pośrednimi punktami cyklu? Jest dołek i szczyt, a pomiedzy nimi mogą być różne wygibasy

Ale mówisz teraz o tych małych dwumiesięcznych cyklach, o których pisałem wyżej, czy o dużych cyklach bańkowych?

Jeśli o tych drugich, to wszystko fajnie, dopóki "wygibasy" nie zdeformują na tyle poziomami i timingiem cyklu, że ludzie zaczną zastanawiać się, "czy tym razem nie będzie inaczej?" 8-)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » poniedziałek, 14 października 2024, 10:52

lokalnie czystymi kanałami narazie jest ok wyjście góra i mediana, pattern taki se, straszy ale może takie jego zadanie w tym momencie.
Można wyrysować prawe ramie a mozna mała korektę zrobic i leciec do gornej bandy.
Można tez jak @ekonokomik pokazuje polecieć niżej i wtedy gg. Najlepiej SL podnieść i czekać na wydarzenia.

Powiedziałbym ze ostatni ruch wzrostowy pora wsadzić w koszty. Lepiej go nie zarobić niż przegapić wyższe loty realizacja w obecnym punkcie z chciwości. W ostateczności SL go zrealizuje ale tez nie stracimy jak by miało spadać mocniej.

SVG Image

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 14 października 2024, 12:18

Odplyw bitow z GBTC wysycha juz zupelnie, wiele dni juz jest okragle zero.
Teraz juz powinnismy zaczac widziec wyraznie jakie beda realne wplywy do ETF a nie kreatywna ksiegowosc (z funduszu do funduszu) i jak to sie bedzie przekladac na kurs BTC

Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » poniedziałek, 14 października 2024, 14:46

ekonokomik pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 09:56Ale przeciąganie tego megafonu jest z każdym dniem bardzie niekorzystne
Obawiasz się, że bullish pennant zamieni się w formację Barta Simpsona? ;)
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » poniedziałek, 14 października 2024, 16:20

73k$ to takie minimum jeśli robimy dynamiczną trójkę o której piszę już od jakiegoś czasu:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 563
Reputacja postu: 
2

Postautor: Eazzy0 » poniedziałek, 14 października 2024, 17:46

Eazzy0 pisze: wtorek, 1 października 2024, 18:13
everman pisze: wtorek, 1 października 2024, 17:56
Płynnosc do 61800 zebrana mozna to odreagować.

Nawet jak pogłębią to myślę że strefa 59400-61800 odbije na ATH. Zejście poniżej imo skomplikuje sytuację krótko i średnioterminowo

Co prawda szpilka zeszła poniżej zakresu ale szybkie wyciągnięcie i świeczka 1H została tam zakmknięta w punkt na 59400.

Połowa drogi zrobiona, na X pojawiają się wpisy uśredniające nieudane shorty z rana w górę. Na 68k i 73k będą ustawione kolejne zlecenia i nie zdziwi mnie jak jeszcze w tym tygodniu ewentualnie w przyszłym (bez żadnego większego zejścia) wybijemy i 68k i 73k

|Dlaczego to gówno rośnie season?|

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » poniedziałek, 14 października 2024, 19:26

ekonokomik pisze: niedziela, 13 października 2024, 08:33Nie tylko się z Tobą nie zgadzam, ale, jak wspominałem, uważam, że takie zachowanie jest typowe dla Bitcoina na tym etapie bańki. :)
Tu nie ma się z czym nie zgadzać, bo kłócisz się z wykresem (przecież wkleiłem...), a nie ze mną. Ale zaznaczam ponownie, że...
BitJanusz pisze: niedziela, 13 października 2024, 00:04Co generalnie niewiele znaczy, nie jestem fanem wiecznie powtarzających się zasad
Tak więc nie wiem, skad wzięło Ci się, że:
ekonokomik pisze: niedziela, 13 października 2024, 08:33Po prostu niepotrzebnie zafiksowałeś się na ATH
Na niczym się nie zafiksowałem, nie gram pod to i szczerze mówiąc mam to w dupie, natomiast byłaby to pewna nowość na wykresie, tak po prostu zauważam to jako ciekawostkę, bo niektórzy na to uwagę zwracają.

Gram pod rozwiązanie tego nudnego okresu:

Liczę na 120-140k przy którym całkowicie wyjdę z rynku i zainteresuję się czymś całkiem nowym, krypto zaczyna powolutku przynudzać, a na łowienie nowego shitcoina co zrobi x1000 jakoś nie mam cierpliwości. Także to raczej moja ostatnia bańka i zwieńczenie kariery krypciarza.

Liczę na to, że rynek pozytywnie nas zaskoczy i np. w 2 miechy przebijemy 100k.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 14 października 2024, 21:10

BitJanusz pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 19:26Tu nie ma się z czym nie zgadzać, bo kłócisz się z wykresem (przecież wkleiłem...), a nie ze mną. Ale zaznaczam ponownie, że...

Hahaha tyle, że to właśnie Ty kłócisz się z wykresem, który ja wkleiłem:
viewtopic.php?p=790103#p790103

Był on dowodem na nieprawdziwość tezy, że "nigdy przenigdy" Bitcoin nie robił półrocznego boczniaka.

Zaś Twój wykres to cała historia Bitcoina na znaczku pocztowym, więc niewiele można z niego wyczytać :)

BitJanusz pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 19:26Tak więc nie wiem, skad wzięło Ci się, że:

...że zafiksowałeś się na ATH?
Ano stąd:
BitJanusz pisze:No właśnie nie, tam było mulenie na 20-30k po spadku z 65k, to raczej typowe dla bitka, a ja piszę o muleniu półrocznym po wbiciu ATH

A że w 2023, jak Ci wykazałem, nie było mulenia po spadkach, a po 100% wzrostów, to przyjąłem, że to to ATH jest dla Ciebie wyznacznikiem.

A teraz sam sobie przeczysz i upierasz się przy swoim wbrew wykresom.

Czyli utknęliśmy :P
Mogę dyskutować o interpretacji wykresów, ale jeśli upierasz się, że nie ma na nich tego co ewidentnie jest, to, że tak powiem, nie znajduję pola do dalszej dyskusji w przedmiocie ;)

Dodano po 4 minutach 15 sekundach:
BitJanusz pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 19:26Gram pod rozwiązanie tego nudnego okresu:

Hahaha, no tu też się nie zgadzamy :) Oparłeś dolną granicę megafonu o szpilkę flashcrasha, to wg mnie jest błędem.
Poprawnie masz tu:
viewtopic.php?p=790351#p790351

Ale tym razem to już nie ma jednej prawdy, oczywiście każdy może rysować co chce i grać pod to.

Dodano po 3 minutach 40 sekundach:
BitJanusz pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 19:26Liczę na 120-140k przy którym całkowicie wyjdę z rynku i zainteresuję się czymś całkiem nowym

Trochę mnie martwi, ze sporo osób ma takie właśnie plany...
Po tym pół roku czekania na wzrosty oczekiwania zmalały.
BitJanusz pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 19:26Także to raczej moja ostatnia bańka i zwieńczenie kariery krypciarza.

Mam takie same plany, choć zamierzam grać długoterminowo niewielkim procentem kapitału.
BitJanusz pisze: poniedziałek, 14 października 2024, 19:26Liczę na to, że rynek pozytywnie nas zaskoczy i np. w 2 miechy przebijemy 100k.

Amen!

Początkujący
Reputacja: 24
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ukontentowany » poniedziałek, 14 października 2024, 22:24

Kiedy według schematów z poprzednich cykli powinien przypaść szczyt tym razem ?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
0

Postautor: revo » poniedziałek, 14 października 2024, 22:49

Niedługo Mica i wybory w stanach więc pewnie będą turbulencje kursowe

fixedfloat.com
:!: handluj tanio XMR i innymi krypto bez rejestracji :!:

Wróć do „Przedszkole”