Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ekonokomik » piątek, 27 września 2024, 12:42

@DjVegas98 Ale czemu akurat Apple a nie NVIDII, Mety, albo Orlenu? ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
3

Postautor: DjVegas98 » piątek, 27 września 2024, 12:49

ekonokomik pisze: piątek, 27 września 2024, 12:42Ale czemu akurat Apple a nie NVIDII, Mety, albo Orlenu?
No mete zaraz mamy w garści. Orlen to katastrofa, a Apple to jest największa spółka na świecie i drugi największy asset.
Między m.cap Apple, a złotem jest kolosalna przepaść i nigdy żaden asset nie stanowił dla niego zagrożenia, chyba nie muszę tłumaczyć nikomu dlaczego.

Obrazek

Dla mnie poziomy powyżej 150-200k$ w tym cyklu to jest Science fiction i pod to gram.

No chyba, że BTC będą skupowały govermenty i trzymały jako rezerwę w takich ilościach jak złoto to wtedy spoko, i 500k$ będzie śmiesznie mało xD
Grubo ponad 99% altów przyniesie Ci w longterm straty albo mniejsze zarobki niż BTC.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » piątek, 27 września 2024, 16:23

imo jeżeli mamy mieć jakąś większą korektę wzrostów od 52 k, to tutaj. Z drugiej strony jeżeli przebijemy to miejsce z marszu (i utrzymamy wyższy poziom) to będzie bardzo byczy sygnał, prawdopodobnie potwierdzenie wyjścia górą z półrocznej konsoli.

(na binance ta linia wygląda lepiej, ale mam tam za dużo kresek)

Obrazek

e/ na spx w log też jesteśmy pod średnioterminowym oporem, który można ciągnąć od 2022 (zielona)
Spoiler:
Obrazek
Brave New World

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
3

Postautor: CzarnaOwca » piątek, 27 września 2024, 17:19

Co wy macie z tymi korektami i zmianą trendu? Rośnie? Rośnie, a jak rośnie to korzystajcie.
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » piątek, 27 września 2024, 17:29

CzarnaOwca pisze: piątek, 27 września 2024, 17:19Co wy macie z tymi korektami i zmianą trendu? Rośnie? Rośnie, a jak rośnie to korzystajcie.
Dokładnie, nie czaję tego. Ludzie tutaj śledzą wykres przy tak długich spadkach i męczącym muleniu, mają super okazję raz na rok czy dwa załadować się tanio przy zmianie trendu, ledwo wybiło trochę i już polowanie na shorty.

Ja chciałem longować tydzień temu, ale zanim odblokowaniem kapitał cena mi lekko uciekła i nie zastanawiam się czy to jest dobry moment czy za dwa dni będzie lokalna korekta -2.7%, wygląda mi to na zmianę trendu, stopy w dół, sentyment jak dla mnie neutralny może nawet lekko niedźwiedzi, pierwsze higher low, teraz higher high dziękuję wchodzę i nie interesuje mnie cena jutro czy za tydzień tylko zakładam horyzont czasowy 2-3 miesiące.

Mam przeczucie, że w przyszłym tygodniu zobaczymy 7 z przodu i każdy kto będzie liczył na retest 63-65k przegapi okazję do wejścia. Każdy cykl jest to samo i wygląda na to, że ludzie nigdy nie oduczą się przekombinowywać, zamiast kupić i trzymać lub ładować longi to zawsze jest duża grupa, która na siłę próbuje grać przeciwko trendowi.

Ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać, ktoś w końcu musi stać po drugiej stronie mojego longa :D I niech rozstrzyga rynek.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 września 2024, 18:03 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 71
Reputacja postu: 
0

Postautor: Viper_2008 » piątek, 27 września 2024, 17:55

Pleasek89 pisze: piątek, 27 września 2024, 17:29Mam przeczucie, że w przyszłym tygodniu zobaczymy 7 z przodu

To na pewno ale myślę że 7 z przodu wpadnie w ten weekend a jak nie to dużo nie zabraknie. Jak wybije ponad 70k będzie lekka korekta ale na krotko i nie wielka a potem pod ATH ;)

Początkujący
Reputacja: 92
Reputacja postu: 
0

Postautor: atlas1234 » piątek, 27 września 2024, 18:36

Eth ładnie wyciąga 8-) gdzie korekta hmmmm

Początkujący
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0

Postautor: Karolak » piątek, 27 września 2024, 18:42

Czuję, że znowu żymianie nam popsują weekend :D

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 858
Reputacja postu: 
6

Postautor: everman » piątek, 27 września 2024, 19:54

do usunięcia :)
Ostatnio zmieniony sobota, 28 września 2024, 20:59 przez everman, łącznie zmieniany 3 razy.

Weteran
Reputacja postu: 
4

Postautor: ekonokomik » piątek, 27 września 2024, 20:05

CzarnaOwca pisze: piątek, 27 września 2024, 17:19Co wy macie z tymi korektami i zmianą trendu? Rośnie? Rośnie, a jak rośnie to korzystajcie.
Pleasek89 pisze: piątek, 27 września 2024, 17:29Dokładnie, nie czaję tego. Ludzie tutaj śledzą wykres przy tak długich spadkach i męczącym muleniu, mają super okazję raz na rok czy dwa załadować się tanio przy zmianie trendu, ledwo wybiło trochę i już polowanie na shorty.

Nie polowanie na szorty, tylko wciąż jesteśmy wewnątrz megafonu, który budował się pół roku i którego górna granica została potwierdzona co najmniej 5 punktami.
Naturalnym jest, że dopiero jej przebicie i retest od góry da podstawy do optymizmu. Póki tego nie zrobimy jest bardziej prawdopodobne, że zastukamy szósty raz od spodu i zacznie się czajenie, a potem może spadek jak 3 razy wcześniej.

BTW. @new06 u mnie dużo ładniej rysuje się ta granica po szczytach. W takim układzie brakuje $3K i perfekcyjnie byczo byłoby zastukać szpilką w $69K jutro o 10:00 8-)

megafon2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 września 2024, 20:11 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 27 września 2024, 20:09

Pleasek89 pisze: piątek, 27 września 2024, 17:29 i wygląda na to, że ludzie nigdy nie oduczą się przekombinowywać, zamiast kupić i trzymać lub ładować longi to zawsze jest duża grupa, która na siłę próbuje grać przeciwko trendowi.

Ja się tego grania przeciwko trendowi oduczyłem dopiero w 2017 szortując w okolicach bodaj 7K, gdy doszło do 20K :) A jeszcze bardziej oduczyłem się szortować na dźwigni.
Natomiast longować na dźwigni oduczył mnie Covid w 2020 :lol:

Teraz kupiłem w 2022 i od tego czasu trzymam na portfelu nie shortując i nie longując :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » piątek, 27 września 2024, 21:44

ekonokomik pisze: piątek, 27 września 2024, 20:05Naturalnym jest, że dopiero jej przebicie i retest od góry da podstawy do optymizmu. Póki tego nie zrobimy jest bardziej prawdopodobne, że zastukamy szósty raz od spodu i zacznie się czajenie, a potem może spadek jak 3 razy wcześniej.
Dokładnie. Jak ktoś wcześniej nie kupił to wsiadanie teraz jest najmniej sensownym posunięciem. (ale to moje zdanie)
Już lepiej poczekać na przebicie tej LT i mieć pod dupą wsparcie niż tuż nad głową opór.

Natomiast w druga stronę jak ma się dobrze załadowany spot i zysk wcześniejszego longa to im bliżej górnej LT tym lepsza szansa na ewentualnego shorta ze SL tuż nad LT (choć wiadomo w trendzie wzrostowym najlepiej nie grać shortów wcale). Jednak ten trend będzie wyraźniejszy jak pęknie LT a na razie mamy dwie lokalne "jaskółki" LH i HH
Wszystko w granicy rozsądku i nigdy all in bo nigdy nie wiadomo.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Viper_2008 » sobota, 28 września 2024, 11:09

Viper_2008 pisze: piątek, 27 września 2024, 17:55To na pewno ale myślę że 7 z przodu wpadnie w ten weekend a jak nie to dużo nie zabraknie. Jak wybije ponad 70k będzie lekka korekta ale na krotko i nie wielka a potem pod ATH ;)

Obawiałem się że jak napiszę o wzrostach w weekend pod 7k to btc zrobi zupełnie odwrotnie :D ale jak na razie niewielkie spadki w ramkach tolerancji. Myślę ze to tylko chwilowe i odbije wyżej.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » sobota, 28 września 2024, 11:25

Wygląda na to, że obecny impuls wzrostowy od dołka ma się pomału ku końcowi. Liczę, jeszcze w poniedziałek na atak na 67k$ pod zamknięcie miesiąca i korektę ruchu od 52k$ (to co @@new06 pisał ostatnio)

Jeśli dostaniemy jeszcze podbicie to zamykam resztę longa. (w tym momencie 20% początkowej pozycji) Jeśli nie to mam SL zaraz poniżej 64k$.

Będę chciał dobierać znowu poniżej 62k$ ale jeśli mi kurs ucieknie to też nie będę płakał mając spot. Wrzesień w końcu na dobrym plusie. Brak pozycji to też pozycja.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0

Postautor: gvesiosz » sobota, 28 września 2024, 11:38

Patrząc na zadymę w Bejrucie ( nawiększa w konflikcie od jesieni 23r ) , drugim krachu na Nikkei w tym roku, wzroście jena w kilka godzin do USD to trzymamy się wyjątkowo stablinie na krypto. Widocznie coś to zdarza się drugi raz nie robi już takiego wrażenia i traktowane jako dość mało znaczące dla rynków.

Wczoraj pół miliarda zakupy ETF w bitcoinie :D Przyznacie że kwota z jednego tylko dnia robi wrażenie i jakiś tam minimalny wpływ na kurs już takie zakupy pewnie mają.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » sobota, 28 września 2024, 18:45

Pleasek89 pisze: sobota, 28 września 2024, 18:33 To może zobrazuję Ci dlaczego uważam, że to jest bezsensowna strategia:

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-o0ONlIkgoC
Wróciłem po 2 tygodniach smażenia się w Egipcie , taki argument stary to jednak lekko do obalenia ;)
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » sobota, 28 września 2024, 20:48

Takie cos chodzi mi po głowie. Jak będzie szło w tym kierunku to tak sobie to rozegram perpetual.
Zamiankę na longa zrobię z Ciasnym SL tuz pod przerywaną.

SVG Image

Początkujący
Reputacja: 23
Reputacja postu: 
0

Postautor: Gural » sobota, 28 września 2024, 21:02

Ciekawy tydzień się szykuje, ciekawe czy potrzymią w nie pewności jeszcze parę dni czy jutro przebijamy 67.2k i lecimy w górę... myślę że sporo osób uwierzyło że to ten moment gdzie już polecimy tylko w górę a wtedy wiadome co się dzieje, dobre moment żeby wytrzepać ulice z kasy i to nie małej

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: Viper_2008 » niedziela, 29 września 2024, 09:19

Gural pisze: sobota, 28 września 2024, 21:02myślę że sporo osób uwierzyło że to ten moment gdzie już polecimy tylko w górę

Raczej tu na forum bo ogólnie w realu atmosfera bitcoinowa jest inna. Słyszę tylko "no i co z tego ze podskoczyło, znowu pomiele i poleci w dół" więc nie jest tak happy jak by się zdawało.

Ogólnie za dużo nie spadło, niby świeci na czerwono ale nie są to spadki poza normą raczej poruszanie w określonym przedziale. Pewnie jeszcze dziś tak będzie i w przyszłym tygodniu jedziemy w górę. Osobiście byłem bardziej optymistyczny i spodziewałem się podbicia pod 7 z przodu ale co się odwlecze to nie uciecze. :mrgreen:

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
-3

Postautor: adamjttk » niedziela, 29 września 2024, 20:09

Wróć do „Przedszkole”