Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ekonokomik » niedziela, 22 września 2024, 23:36

Tazz28 pisze: niedziela, 22 września 2024, 22:49A wystarczy wziąć pod uwagę inflację i te % nie robią takiego wrażenia. Inflacji nie widać za bardzo jak weźmiemy 5 lat, ale jak już popatrzymy na okres np. 20 lat to wtedy robi to wrażenie

Ale sprawdziłeś inflację w USA za 15 lat? To może tłumaczyć kilkadziesięt %. nie więcej. A mówimy tu o 700%, czy 1500% (NASTDAQ)
miso20 pisze: niedziela, 22 września 2024, 22:59Oczywista sprawa i zaznaczyłem to, że skala jest w logu, ale można tam postawić ewidentną linię. Nie bardzo rozumiem skąd uciecha innych za lekcje matmy, ale widocznie nie wyraziłem sie jasno i napisałem to zbyt skrótowo ;p
miso20 pisze: niedziela, 22 września 2024, 22:59Wykres liniowy w takiej skali jest bez sensu, dlatego podałem ci wykres w log. W nim masz linie trendu, która pokazuje, że wzrost jest ciągle taki sam - liniowy, ale w logu. Innymi słowy ciągle rośnie nie o wartośc liczbową X, lecz stosunek procentowy Y.

Czyli chyba nadal nie rozumiesz. A napisałem Ci procenty, byś miał jasność, że nie, nie rośnie ani o równą wartość liczbową ani o równy procent, a przyspiesza w okresach baniek / hoss, takich jak obecna:
ekonokomik pisze: niedziela, 22 września 2024, 18:581955: ~40
1970: ~100 (wzrost o 150% w 15 lat)
1985: ~200 (wzrost o 100% w 15 lat)
2000: ~1500 (wzrost o 750% w 15 lat - szczyt bańki dotcomowej)
2015: ~2000 (wzrost o 33% w 15 lat - po drodze był kryzys roku 2008)
2024: ~5700 (wzrost o 285% w 9 lat)

A najlepiej pokazuje to 15 lat od dołka w 2009 (gdy rozpoczęła się obecna hossa) do 2024:
wzrost z 800 do 5700, czyli o 712% w 15 lat.
Dodano po 3 minutach 26 sekundach:
everman pisze: niedziela, 22 września 2024, 23:03No właśnie wszystko się rozchodzi o ta siłę nabywcza pieniądza.
Ja uważam ze ten potężny dodruk tak osłabił jego wartość, ze rynek nadrabia zaniżona faktyczna wartość firm poprzez tak potężne wzrosty.

Czyli znów inflacja?

Proszę:
https://pl.tradingeconomics.com/united- ... lation-cpi

Wynosiła 2 - 8% rr. w ciągu ostatnich 15 lat. Sam sobie poskładaj, ale będzie to kilkadziesiąt %.

Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
everman pisze: niedziela, 22 września 2024, 23:03W zasadzie ładnie obrazuje to wykres adamajttk spx vs gold z uwzględnieniem ze to nie złoto zyskuje tylko pieniądz traci.

Złoto to jest osobna bajka. Kurs fizycznego jest najprawdopodobnije mocno trzymany za pysk przez złoto wirtualne. Ma też bardzo wolne cykle.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 22 września 2024, 23:43

@ergorg niedawno jeszcze krytykowałeś DOT, czemu akurat teraz zminiłeś zdanie?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 22 września 2024, 23:47

Ale podsumowując: wszyscy się mylicie :)

Nawet po odjęciu kilkudziesięciu % skumulowanej inflacji mamy wzrost akcji SP500 o >600% i NASDAQ >1400% w ciągu 15 lat.

Mielibyście rację twierdząc, że to zdrowe i fundamentalne wzrosty tylko i wyłącznie gdyby gospodarka USA rosła o takie wartości.

Tak nie jest.

Bo PKB Stanów wzrosło w tym czasie jedynie o około 100%. (14 -> 28 bln. USD)

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
2

Postautor: barbarbar » niedziela, 22 września 2024, 23:55

BitJanusz pisze: piątek, 20 września 2024, 18:58Wchodzimy w okres tzw. late majority, gdzie zarobienie potężnych pieniędzy będzie równoznaczne z skutecznym graniem na dużej dźwigni bądź przewalaniem potwornego kapitału.
Nie zgadzam sie z tym. Late majority bedzie jak BTC (albo cos co przejmie paleczke) bedzie anonimowe i prywatne. W dodatku krypto bedzie upowszechnione w platnosciach. Na razie to lezy co jest zaskakujace, bo to jak wyglada system finansowy to wola o pomste do nieba. Jedni maja kase z powietrza a drudzy splacaja to nawalona inflacja, kredytem, dodrukiem. To jest nie do utrzymania (co widac po dzietnosci, zaniku klasy sredniej, dlugu).

Jezeli ktos obraca sie w swiecie transferow miedzynarodowych i transportu to tu takze widac jak zwalony jest to system. Czegos nie mozesz sprowadzic i sprzedac "bo nie" a na inne masz 200% cla. Prawnie to lezy, a jeszcze bedzie sie poglebiac dobijajac finanse. Monopol dobil do takiej granicy, ze sam sie musi ograniczac. W polsce jestesmy przyzwyczajeni, ze 40% utrzymuje 60% czerwonego spoleczenstwa (policja, wojsko, graniczni, nauczyciele, biurwa, politykierzy itp., itd.) ale za granica (zachodniom, bo nam to zostalo po wschodzie - ale ZOSTALO) taki system jest nie do utrzymania - a to wymaga PM/krypto.

Tak ze, mozliwe ze nie zobaczymy jakis pionowych wzrostow ale przez dlugie lata jeszcze bedzie UP.

A jak sie jeszcze barany obudza i zobacza, ze ich dupy sa przeswietlane w bankach/urzedach/firmach i jedyne co moga to zanosic PIT do US i skladac JPK a ich dzieci to juz w ogole beda sie bic o miejsca w tancu z gwiazdami, to wtedy sie zacznie :)

Takim oftopem - wydaje mi sie, ze bogaci biegna pedem do mechanicznego policjanta bo inaczej nie ogarna mas. Wtedy rzeczywiscie beda mogli uzywac sobie dolara bo nie bedzie to mialo znaczenia. W swiecie surygatek i stalkerow/serwitorow krypto nie bedzie potrzebne... Ale takiej przyszlosci nie zycze nikomu - co nie zmienia faktu, ze do nie zmierzamy i jak wskoczy AI to prawie tam bedziemy. A jezeli ktos sie ludzi, ze bedzie mial dzieki AI domek i zielona trawke, to niech sobie zerknie co stalo sie z konmi jak przestaly byc potrzebne (ich dzisiejsza popuklacja to ulamek procenta tego co bylo), ewentualnie moze byc Elysium albo Island czy In Time.

Zreszta oni nawet sie z tym nie kryja, raporty mozna znalezc w sieci a Klaus glosi to na miedzynarodowych forach :) Nieukrywajmy, ze ludzie majac do wyboru narazic sie ale zabezpieczyc przyszlosc, wybiora $ i swiety spokoj aby zyc w "stadzie". Jednak paradoksalnie sam system potrzebuje krypto - czego przykladem jest brics (na razie nie tak bardzo, dlatego jako przyklad daja zloto, ale to sie zmieni) a wiec bedzie up.

Dodano po 31 minutach 9 sekundach:
ekonokomik pisze: niedziela, 22 września 2024, 23:47Tak nie jest.
Ale tak JEST.

Na start doliczasz dodruk, inflacje, kredyt, ktory punktuje w tych aktywach. Nastepnie to nie sprzedawca jajek zarabia, tylko nowe technologie - to tam plynie kasa z CALEGO swiata (wiekszosci w polsce z ujemna dzietnoscia duzo leci do US gdzie dzietnosc maja jednak dodatnia). Przeciez nie bede walil w przestarzaly monopol na GPW jak moge w US walic w jablko. Pomijajac takie aspekty jak to ze Kali sprzedajac krowy za muszle nie jest wliczany w ogol ale farmer sprzedajac krowy do MC juz jest.

Nastepnie gdzie krecisz lody? Gdzie sie ustawiasz z kasa? W srebrna z twin towers w polsce - gdzie jawnie mowiono, ze "lobby" developerow jest zbyt mocne i panstwo nie moze sobie poradzic (notabene sam Kaczynski to mowi), czy lecisz do zrodla?

Nigga plzzzz. Juz pomijajac, ze te cyfry to o kant... Bo wsyscy wiemy jak licza bezrobocie, inflacje, pkb itp. pierdoly. W swiecie sondazy wyborczych wszystko jest piekne.

Smith wklada 8x tyle w gielde co kowalski, ale kowalski tez tam wklada a nie w GPW (gdzie bez insider news mozesz inwestowac w czerwone a nie technologie - wszystko "technologiczne" teleportuje sie na zachod, wykupywane albo niszczone prawem/clem/dostepem). Zreszta co ja bede tlumaczyl - wystarczy spojrzec na polskie gieldy... Jak ktos chce szukac szuszka, szukac kasy z BM czy bawic sie w szukanie plaszcza z Zonda, to droga wolna. Na zachodzie dzialaja i tam leci polska kasa.

Wyobraz sobie cos takiego. Jest krach w usa. No ok, a gdzie potem lecisz z kasa? Co nagle w WPG inwestujesz?

600% SP500 w ciagu PIETNASTU lat robi na tobie wrazenie jak siedzisz na TYM forum :)?

Ja wiem, ze lubisz sobie popatrzec na japonie i jej 30 letni dolek ale to USA wygralo z Japonia podnaszac ja. Wiec jak nie inwestujesz w Rosje/Ukraine to nie masz sie czego obawiac.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1705
Reputacja postu: 
3

Postautor: Godstar » poniedziałek, 23 września 2024, 00:41

Ależ pięknie się ogląda jak ubiera się misiaki klasycznym zejściem po Sl około 1 k w dół,
Ciągniemy tygodniową jak najwyżej, ciekawi mnie bardzo moment odpalania kolejnej o 2 am, czy może płynne przejście i w końcu ciekawszy ruch w górę.

@ergorg ja podciągam SL bo jeśli by to zgasili poniżej tego poziomu imo rozpoczną korektę głębszą i rynek da lepsze wejście a szkoda zysku :)

Edit chyba można już iść spać, ostatnio te wybicia to jakas klątwa

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: KingKanPL » poniedziałek, 23 września 2024, 03:25

Wg mnie kolejny tydzień będzie należał do eth, mkr i xrp - odnotują dużo większy wzrost niż BTC

Technicznie na btc do dziabniecia 68

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 23 września 2024, 05:11

@Pleasek89 nie zmieniłem, tam technicznie wszystko ok, ale imo to już dinozaur z poprzedniej hossy.

@Godstar No ja widzę, że przespałem trzepanko w nocy. Trzymam i chyba będę przesuwać SL wyżej na 62k. Z resztą zaraz pierwszy tp wpadnie na ~64500$.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 07:19

A ten obraz, proszę wycieczki, autor nazwał "Wyleszczenie level Bitcoin" 8-)

wyleszczenie.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja postu: 
-1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 08:01

Dodano po 41 minutach 21 sekundach:
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26Ale tak JEST.

Na start doliczasz dodruk

I tu w zasadzie można przerwać czytanie bo to argument potwierdzający to co piszę :P
Bo jeśli wydrukujemy pierdyliard USD i wsadzimy je w giełdę, a ta urośnie pierdyliad %, to będzie to WYJAŚNIAŁO te wzrosty, ale na pewno nie powodowało, że staną się fundamentalne.
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26 (wiekszosci w polsce z ujemna dzietnoscia duzo leci do US gdzie dzietnosc maja jednak dodatnia).

Nie mają, mają około 1.6 vs nasze 1.1, ale to szczegół, bo chyba nie rozumiem, co to ma do rzeczy.
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26Nastepnie gdzie krecisz lody?
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26 Juz pomijajac, ze te cyfry to o kant... Bo wsyscy wiemy jak licza bezrobocie, inflacje, pkb itp. pierdoly. W swiecie sondazy wyborczych wszystko jest piekne.

Kolejne dwa ciekawe argumenty, które WYJAŚNIAJĄ te wzrosty, ale nie czynią ich fundamentalnymi i zdrowymi, a raczej PATOLOGICZNYMI.

No chyba, że ktoś tak rozumie giełdę: jako maszynkę do spekulacji, kręcenia lodów, strzyżenia owiec i robienia wałów.
Ale w takim wypadku jeszcze lepszym miejscem będzie pewnie giełda w Rosji czy Ukrainie.
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26Przeciez nie bede walil w przestarzaly monopol na GPW jak moge w US walic w jablko. Pomijajac takie aspekty jak to ze Kali sprzedajac krowy za muszle nie jest wliczany w ogol ale farmer sprzedajac krowy do MC juz jest.
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26Smith wklada 8x tyle w gielde co kowalski, ale kowalski tez tam wklada a nie w GPW (gdzie bez insider news mozesz inwestowac w czerwone a nie technologie - wszystko "technologiczne" teleportuje sie na zachod, wykupywane albo niszczone prawem/clem/dostepem).
barbarbar pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 00:26Nigga plzzzz.

Obawiam się, że jestem trochę zbyt tradycyjny albo po prostu za stary i nie wszystko zrozumiałem z tego slangu giełdowych młodych wilków, ;) ale najważniejsze Twoje tezy, wyrażone w tych kwiecistych akapitach są zdaje się dwie:
- USA jest liderem w nowoczesnych technologiach,
- na giełdach USA inwestuje też reszta świata,

I te punkty brzmią sensownie i warto je omówić.
Owszem, USA jest liderem nowych technlogii, ale tu warto spojrzeć na NASDAQ, który urósł w ciągu 15 lat jeszcze więcej niż SP500, bo o jakieś... 1200%, co jest jeszcze trudniejsze to wyjaśnienia.
Czy w ciągu tych 15 lat dokonano tak przełomowych odkryć naukowych, lub biznes znalazł przełomowe metody zarabiania pieniędzy (12x większych!) na wcześniejszych odkryciach?
AI to kilka ostatnich lat i na razie nie zarabia, a raczej wkłada się w nie ogromną kasę. Wcześniej to np. auta elektryczne (sprzedają się dobrze z dopłatami) oraz rozwój e-commerce, serwisów społcznościowych i streamingów seriali. Krótko mówiąc formy zarabiania oparte na internecie.
Przypomnę, że już raz mieliśmy zachłyśnięcie się takimi rzeczami: bańka dotcomowa. Wtedy wzrosty na NASDAQ były nawet jeszcze bardziej dynamiczne. I wiemy jak to się skończyło.
Ale może tym razem jest inaczej? Może wtedy kupowano marzenia, a teraz są już konkretne, zarabiające produkty?

Otóż nie. Wskaźnik cena/zysk spółek internetowych wynosi zwykle od 30 do 140. To wciąż kupowanie przyszłości i marzeń.
I najważniejszy argument: jeśli większość spółek internetowych należy do USA i wzrost o setki i tysiące procent ceny akcji tych spółek byłby fundamentalny i odbijał rzeczywistość, to powinno przekładać się to na PKB USA. A jak pisałem wcześniej - tak nie jest. PKB USA wzrosło tylko o około 100% w 15 lat.

Punkt drugi: na giełdach USA inwestuje reszta świata.
A czy przed 2009 rokiem tak nie było? Czy wcześniej nie były atrakcyjnym rynkiem akcji, lub były jakieś bariery inwestycyjne na giełdzie nowojorskiej? Nic o tym nie wiem. Co więcej, z tego co pamiętam, to krach na rynku nieruchomości i bessa na giełdzie w 2008 odbiły się echem na całym świcie, to sugeruje, że już wcześniej reszta świata mocno inwestowała w amerykański rynek.
Tu się nic specjalnego nie zmieniło w ostatnich 15 latach, a już trudno przypuszczać, by kasa płynąca na amerykańskie giełdy z zagranicy wzrosła kilkukrotnie.

Podsumowując: wciąż uważam, że wszyscy się mylicie, a to co widzimy na amerykańskiej giełdzie nie oddaje stanu jej (ani światowej) gospodarki i jest bańką.

A nawet nie wspomnieliśmy, że giełda powinna oddawać też takie zjawiska jak problemy wewnętrzne USA, ryzyko globalnego konfliktu, itd. Ostatnie czasy są pod tym względem trudniejsze niż lata wcześniejsze, tymczasem amaerykańskie indeksy biją kolejne ATH.

To bańka oparta na dodruku i chciwości i pier...nie z wielkim hukiem.

Jak wiele razy wcześniej...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 września 2024, 08:06 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 23 września 2024, 08:05

@ekonokomik popatrz na przyrost ludzkości w ciągu ostatnich 100 lat + zainteresowanie giełdą + inflacja.

Do tego dodaj dywidendy, każdy po prostu chce trochę tego tortu dla siebie póki firmy są dochodowe.

Indeksy po to są, żeby rosnąc, to taki fundusz emerytalny dla ludzi. W długim okresie nie wiem co by musiało się podziać by na tym stracić wliczając dywidendy i procent składany.

Domator robił jakiś filar krypto, ludzi którzy odkładają inwestując w indeksy jest multum.

A jak wejdziemy w recesję to wiadomo co będzie prędzej czy później - dodruk, w sumie to już drukują.

Dodano po 6 minutach 6 sekundach:
Jak taki SPX poleci -50% albo więcej to mam zamiar mocno się ładować.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 08:11

ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:05@ekonokomik popatrz na przyrost ludzkości w ciągu ostatnich 100 lat + zainteresowanie giełdą + inflacja.

Do tego dodaj dywidendy,

Ile razy można omawiać to samo?
Nie mówimy o 100 latach a o ostatnich 15. Inflacja skumulowana w tym czasie to kilkadziesiąt %.
Ludzkość przyrosła gdzieś o miliard z hakiem, ale nie w USA, a głównie w Afryce, w krajach biednych, które raczej mało inwestują na nowojorskiej giełdzie.
Dywidendy nie są płacone, bo nie ma od czego, bo wskaźnik cena/zysk spółek, które najbardziej wzrosły jest często na absurdalnie wysokich poziomach.
ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:05każdy po prostu chce trochę tego tortu dla siebie

O, i tu dotknąłeś sedna przyczyn tych monstrualnych wzrostów. Czyli jak zwykle: chciwość i spekulacja, a nie fundamenty.
ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:11W długim okresie nie wiem co by musiało się podziać by na tym stracić wliczając dywidendy i procent składany.

Kluczowe słowa to: "w długim okresie". Czyli np. kilkadziesiąt lat. Oczywiście. Ale jak wszedłeś w NASDAQ na szczycie bańki dotcom w 2000 roku, to swoją kasę mogłeś odzyskać dopiero w 2015.
Ja mówię, że bańkę na giełdach mamy tu i teraz. Jak spadnie o 70% sam się załaduję.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 września 2024, 08:17 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 08:13

ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:11Jak taki SPX poleci -50% albo więcej to mam zamiar mocno się ładować.

Ale najpierw chyba musisz sprzedać na szczycie?
Bo jeśli wierzysz w to co piszesz, to rozumiem, że oprócz BTC mocno angażujesz środki również w amerykańską giełdę?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 23 września 2024, 08:19

@ekonokomik przecież dzieci nie inwestują tylko chodzi o ten przyrost 30-40 lat temu. :roll:

—-

Z tego co wiem to spx to 3-4% rocznie.
—-

Tak, wpierw trzeba krypto sprzedać ale jak tu będzie słabość to też sprzedam dalej na ok zysku. Albo po 100k$ albo 50k$ zobaczymy co się uda.

Plan główny by sprzedać na topie a potem poczekać na ten krach/recesję robiąc DCA.

Mnie już krypto po prostu męczy i jak wiele osób pisało, już lepiej wejść indeksy a mniej stresu. Natomiast jakiś ułamek samego BTC bym zostawił po prostu - może kiedyś zrobi ten milion $.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 08:25

ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:19Z tego co wiem to spx to 3-4% rocznie.

Nie chce mi się szukać, ale raczej co najmniej kilkanaście. Z 4% rocznie nie złożyłbyś wzrostu 700% w 15 lat.
ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:19Tak, wpierw trzeba krypto sprzedać

Ale ja nie mówię o krypto. Skoro NASDAQ rośnie o kilkanaście % rocznie i wg Ciebie to zdrowe, fundamentalne wzrosty, a krach nie grozi to zrozumiałem, że jesteś tam też mocno zaangażowany finansowo? 8-) Na co czekać? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 23 września 2024, 08:41

@ekonokomik ja o spx a Ty o nasdaqu.

Jak znajdę więcej czasu to napiszę o tym obszerny post.

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
ekonokomik pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:25 Na co czekać?
No przecież piszę, że na dip. W 2022 i 2023 brałem btc na dołkach. Teraz chcę się przenieść na indeksy ale przecież nie wrzucę all-in na ath. Ja nie wiem czemu próbujesz ze mnie debila robić…

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » poniedziałek, 23 września 2024, 09:05

ekonokomik pisze: niedziela, 22 września 2024, 23:41Czyli chyba nadal nie rozumiesz. A napisałem Ci procenty, byś miał jasność, że nie, nie rośnie ani o równą wartość liczbową ani o równy procent, a przyspiesza w okresach baniek / hoss, takich jak obecna:
Rozumiem. Sęk w tym, że ty patrzysz na ostatnie 15 lat, a ja na ostatnie 150 lat i widzę, że kompletnie nic sie nie zmieniło w ostatnich 150 latach, nawet jeśli w 15 się zmieniło. Magia :mrgreen:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 09:15

miso20 pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 09:05Rozumiem. Sęk w tym, że ty patrzysz na ostatnie 15 lat, a ja na ostatnie 150 lat i widzę, że kompletnie nic sie nie zmieniło w ostatnich 150 latach, nawet jeśli w 15 się zmieniło. Magia

Nie żadna magia, tylko brak dostrzegania szczegółów w dużej skali.
Żadne odkrycie, że ogólnie na przestrzeni wieku giełda daje zarobić i będzie dawać. Ale to nie wystarczy.
Będziesz żył kolejne kilkadziesiąt lat, albo czekał 15 lat żeby zarobić, jeśli wejdziesz na szczycie bańki?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 września 2024, 09:17

ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:42ja o spx a Ty o nasdaqu.

Jeden pies. Pierwszy wzrósł o x7, drugi x12.
ergorg pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 08:42 Teraz chcę się przenieść na indeksy ale przecież nie wrzucę all-in na ath. Ja nie wiem czemu próbujesz ze mnie debila robić…

Ależ nie chcę. Po prostu, za argumentem, że obecne wzrosty na giełdzie USA są zdrowe i fundamentalne, powinna iść decyzja, że inwestycja w nie teraz to bardzo dobry pomysł.
A jak wiadomo, każdego analityka najlepiej rozliczać nie z wykresów czy argumentów a tego gdzie i ile zarabia.
Dlatego pytam, czy wsadzasz / wsadziłbyś teraz kasę w SP-500, a jeśli nie, to dlaczego?

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » poniedziałek, 23 września 2024, 09:23

ekonokomik pisze: poniedziałek, 23 września 2024, 09:15brak dostrzegania szczegółów w dużej skali.
O to chodzi. Przecież wyszliśmy od pojęcia bańki na wszystkim od 2008 roku, a teraz mi tłumaczysz, że giełda spadła o 90% w którymś roku, co jest odrębną sprawą. Z danych, które są na wykresie wynika, że trend jest ciągle ten sam od wielu dekad, nawet jeśli za rok spadniemy o 90% na giełdzie, co zresztą wypadałoby skupić :)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 242
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » poniedziałek, 23 września 2024, 10:34

Jak SP-500 spadnie o 90% to tylko ci prepersi co mieszkają od lat w jaskiniach wyjdą z tego cało.

Pewnie coś tam się posypie w ciągu 3-4lat i będzie można odbębnić kryzys. Patrząc historycznie na wykres jesteśmy dzień przed zrobieniem kupy w majty przez giełdę. Do końca dekady coś się stanie patrząc w jakim chaosie jest USA

Wróć do „Przedszkole”