Witajcie,
w dniu dzisiejszym pierwszy raz od momentu kiedy jestem na tym rynku (03.2017) rozpocząłem (poprzez realizacje zysków) zmniejszanie ekspozycji spot na krypto. Zrobiłem to symbolicznie poprzez sprzedaż 10,5% posiadanego ETH po cenie ok. 3900 USD. Bitka oraz shitcoinów jeszcze nie ruszam.
Padło na ETH dlatego, że miał (i wciąż ma) największy udział w moim portfelu, a w ostatnim czasie zaliczył solidne wzrosty. A obszar poprzedniego ATH uważam za dobry start na rozpoczęcie cząstkowej realizacji zysków z krypto w szczególności, że posiadana przeze mnie ekspozycja jest bardzo duża.
Do halvingu pozostaje zaledwie 40 dni - wypadnie on najprawdopodobniej 20 kwietnia.
Udział podaży nieruszanej przez ponad 1 rok zmniejszył się od z 70,76% (29.11.2023) do 68,19% (09.03.2024) - może to być związane z wymianą handlową pomiędzy uczestnikami rynku, którzy sprzedają teraz BTC kupione dawno i po niższej cenie, a tymi którzy kupują je teraz po cenie wyższej. Oczywiście duży wpływ na wartość tego wskaźnika mają transakcje over the counter (której uczestnikami są przede wszystkim fundusze na czele z Grayscale i BlackRock oraz górnicy).
Przypominam, że do tej pory wydobytych pozostało 19 649 825 BTC, a więc tych, które nie zmieniało swojego adresu przez ponad 1 rok było 13 399 215,67 BTC. Tych, które pozostawały w ruchu było 6 250 609,33 BTC. Do wydobycia pozostaje zaledwie 1 350 175 BTC.
Najwięksi publiczni posiadacze BTC to:
Grayscale 400 165 BTC
Black Rock (w ramach etf iShares Bitcoin Trust) 195 985 BTC
Microstratety 193 000 BTC
Jeżeli chodzi o wskaźnik Pi-cycle to nie ma w chwili obecnej zagrożenia pojawienia się sygnału. Średnia krocząca o większej inercji wciąż znajduje się nad ceną.
Chciałbym zauważyć, że obecna hossa odbywa się w całkowicie innym otoczeniu monetarnym niż poprzednia - z rekordowego wzrostu masy pieniężnej w okresie pandemicznym obecnie znajdujemy w fazie zmniejszania masy pieniężnej.
Spada zarówno suma bilansowa FED wskutek sprzedaży obligacji covidowych

Jak również agregat M1
Wciąż zajmuję stanowisko, że wszystko rozegra się w ciągu kilku miesięcy. Podtrzymuję również zdanie, że mogą wyciągnąć cenę do niesamowitych poziomów zanim na dobre zacznie się światowy kryzys finansowy. Kolejna realizacja zysków w ok. 100 000 USD za BTC oraz 6 000 za ETH. Natomiast kolejne realizacje będą uzależnione od analizy onchain i w końcu o szukanie informacji o słabości trendu w oparciu o analizę techniczną.
Powodzenia chłopaki i dziewczyny z forum w rozegraniu hossy!