Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 8 maja 2022, 16:38

@ergorg oni to jeszcze są w stanie podnieść - rynki nie będą jutro panikować. Ci się załapią
Nie przesądzał bym. Ja mam L na EU50 i WIG20 z piątku. Crypto turystycznie ale..za łatwo nie pójdzie - równie dobrze mogą podnieść na 37-38 i zwalić z takiego miejsca o 10k. Bez gwałtownych ruchów z S z tych poziomów
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
4

Postautor: mesrotten » niedziela, 8 maja 2022, 16:39

prap0n pisze: niedziela, 8 maja 2022, 12:23Imo. Kapitulacja to bedzie gdy kurs odwiedzi szybko rejony gdzie malo kto sie spodziewa, a nie 28k o ktorym trabia w wielu miejscach bo znajduje sie tam 200 WEMA

Yep, aktualnie mam podobne zdanie. Albo będzie szansa na V i zmieciemy low aktualnej konsolidacji (31/32), ew. kilkunastomiesięcznej (28)
up albo wychodzimy z dystrybucji na pełnej, wtedy za aktualny widziałbym scenariusz, który już wrzucałem - z żółtego kółeczka w żółty prostokąt oparty na fioletowej ma, czyli okolice 21 k.

Za coraz czarniejszym scenariuszem przemawia u mnie to, że mamy naprawdę srogi napływ coinów na giełdy a pomimo relatywnie niskich poziomów spadki nie przyspieszają, czyli poziomy likwidacji muszą być dużo niżej i raczej wszystko przed nami (liczyłem na szybkie spadki po wyjściu dołem z byczego klina).

Kusi wizja zjazdu weekendowego pod styczniowe low i wzrosty po sześciu czerwonych tygodniówkach, kapitalizacja tethera pikuje, dolar się zawiesił na kolejnej próbie złamania multi oporu.. reversal mógłby przyjść szybko. Niepokoi jak wspominałem to, że od 40 k sądząc po vol to sprzedano jakieś kilka % tego co wleciało na giełdy, a zazwyczaj z takimi dużymi zrzutami spot czekają do dojścia do ważnego oporu. I tu może to być wieloletnia lt w log w okolicach 31 k.

No i równolegle mamy spory inflow na giełdy dyrewatyw, więc może jednak wybronią spadki napędzając sztuczną pompkę marginem.

Obrazek

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » niedziela, 8 maja 2022, 17:34

socjolog2008 pisze: niedziela, 8 maja 2022, 16:38oni to jeszcze są w stanie podnieść - rynki nie będą jutro panikować. Ci się załapią
Nie przesądzał bym. Ja mam L na EU50 i WIG20 z piątku. Crypto turystycznie ale..za łatwo nie pójdzie - równie dobrze mogą podnieść na 37-38 i zwalić z takiego miejsca o 10k. Bez gwałtownych ruchów z S z tych poziomów
Uświadom sobie, że to może spadać bez newsów. :)

Dodano po 12 minutach 54 sekundach:

Tacy jeszcze czekają na liq.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxi82 » niedziela, 8 maja 2022, 18:17

Przydał by się nowy sondaż/ankieta @Bitmar

Początkujący
Reputacja: 394
Reputacja postu: 
1

Postautor: odoja » niedziela, 8 maja 2022, 18:33

Chyba i tak każdy zdaje sobie tutaj sprawę z tego, że nie ma bladego pojęcia jak nisko BTC spadnie?? Znowu cholerne prześciganie się w rachunkach prawdopodobieństwa :D . Koparki wiedzie prym tutaj w pewności siebie :D . 10k i koniec niczym magiczne 100k kilka miesięcy wcześniej :roll: 8-) I tak wielu zostanie wydymanych na tych spadkach tak jak na wzrostach, a o altach poniżej poziomu sprzed poprzedniej bańki to już w ogóle marzenie, w sensie jakichś liczących się monet, bo reszta to wyginie. Dobrym przykładem jest tutaj Lisk, za cholerę nie może upaść do tych 80 groszy , a od dobrych 5 lat jest krytykowany,niszczony niemal zapomniany, a rzeczywistość pokazała, że jak ktoś kupował po dobrej cenie(przedział 0.14$-1.50$), to zajebista lokata kapitału na lisku trwa od 5 lat :) i to samo będzie się tyczyło zapewne dużej części z 500 czołowych coinów. Tylko słowo klucz, dobra cena, na pewno teraz jest lepsza niż te pół roku temu...

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
6

Postautor: pael » niedziela, 8 maja 2022, 18:36

odoja pisze: niedziela, 8 maja 2022, 18:33 i tak każdy zdaje sobie tutaj sprawę z tego, że nie ma bladego pojęcia jak nisko BTC spadnie??

To prawda, nikt nie wie.

Warto jednak probowac cos wyczarowac dla DT, czy pod odkup spota, tak jak kiedys Ozzy znalazl piekna korekte na fibo 0.707.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1607
Reputacja postu: 
2

Postautor: blink » niedziela, 8 maja 2022, 18:36

mesrotten pisze: niedziela, 8 maja 2022, 16:39Za coraz czarniejszym scenariuszem przemawia u mnie to, że mamy naprawdę srogi napływ coinów na giełdy a pomimo relatywnie niskich poziomów spadki nie przyspieszają, czyli poziomy likwidacji muszą być dużo niżej i raczej wszystko przed nami (liczyłem na szybkie spadki po wyjściu dołem z byczego klina).

Gdzie widzisz ten napływ coinów? Bo dane onchain pokazują że BTC odpływa z giełd.
mesrotten pisze: niedziela, 8 maja 2022, 16:39Yep, aktualnie mam podobne zdanie. Albo będzie szansa na V i zmieciemy low aktualnej konsolidacji (31/32), ew. kilkunastomiesięcznej (28)
up albo wychodzimy z dystrybucji na pełnej, wtedy za aktualny widziałbym scenariusz, który już wrzucałem - z żółtego kółeczka w żółty prostokąt oparty na fioletowej ma, czyli okolice 21 k.

Porównujesz pęknięcie banki po dużym przegrzaniu czy też pierwsze straszenie śmiercionośna chorobą w którą teraz już nikt nie uwierzy do sytuacji z teraz. Czy mamy coś podobnego? Niestety nie.

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
1

Postautor: zomos2 » niedziela, 8 maja 2022, 18:57

Coś mi się wydaje ze schemat sell in may and go away znowu będzie grany. Chyba że wszyscy będą jechać na spinie w związku z konfliktem i będzie dziwnie tj. całkowicie inaczej niż zawsze.

Początkujący
Reputacja: 92
Reputacja postu: 
0

Postautor: atlas1234 » niedziela, 8 maja 2022, 19:13

Patrząc na interfał roczny jeszcze cena się trzyma mogą z tego jakieś odbicia znaczne wyjść i długi boczniak

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: maxi82 » niedziela, 8 maja 2022, 19:24

Patrząc na odbicia po spadkach, to jest qr..a dramat.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
4

Postautor: prap0n » niedziela, 8 maja 2022, 19:35

Te wicki sa tak blisko siebie, ze moze byc ciekawie jesli ktos "przypadkiem" uruchomi stop lossy duzym market orderem ... :)

Spoiler:
Obrazek

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
10

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 8 maja 2022, 20:33

ergorg pisze: niedziela, 8 maja 2022, 17:47Uświadom sobie, że to może spadać bez newsów.

Ty mnie do spadków na btc przekonywać nie musisz, poważnie. Cały listopad - grudzień klepałem jak mantrę że wyciągam z crypto hajs i wyciągnąłem. Klepie od dawna o spadkach (zresztą jak zawsze) ale o wzrostach raczej rzadko - tutaj widzę potencjał na odbicie ,i nie dlatego że moja ocena tego rynku się pod wpływem wypadku i uderzenia głową w kamień zmieniła. Nie.
Ja mam L na eu50 i wig ,skupuje spot Polskie akcje. Jutro cała Europa pokaże giełdami - czyli kasą, potencjałem ,możliwościami gest Kozakiewicza na tę ruską paradę zdechłych czołgów i pajacowanie w czapkach wielkości spodka w Katowicach i wyjebią wszystko na zielono - ci się tutaj załapią. I tyle. Kilka godzin zostało
Obrazek
Cała Europa, cały świat dodusi te k.y kasą, po prostu = WZROSTY na indexach huraaaaaaaaaa huraaaaaaaaaa
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
2

Postautor: shinya56 » niedziela, 8 maja 2022, 20:37

Przyszedł czas na weryfikacje.
viewtopic.php?f=27&t=25968&start=71940#p740099

Niedźwiedzie wjechały na pełnej ..... No to chyba tyle w temacie ;)

Pierwszy scenariusz zanegowany.
Drugi scenariusz w połowie zanegowany (testowanie linii trendu wzrostowego). Kwestia jak zakończy się dniówka.

Jeżeli podciągniemy dniówkę do 35k $ (700 $ na obecną chwilę, czyli do zrobienia) to jest jeszcze opcja kontynuacji wzrostów średnioterminowo (44k $)
i dalej jesteśmy w trendzie horyzontalnym (35k $ - 44k $). Jak tego nie zrobimy najbliższy cel to 28k $ - 30k $ gdzie większość się poustawiała.
I tu widzę szanse. Przeważnie tam gdzie wszyscy mają zlecenia to z reguły tam nie dochodzimy.

Czekamy i obserwujemy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

SPX testował wsparcie więc tu też jest opcja odbicia średnioterminowo. Bitcoin jest uzależniony od SPX to z automatu może pokryć się z tym co napisałem wyżej.

Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 maja 2022, 20:49 przez shinya56, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 139
Reputacja postu: 
2

Postautor: WojciechT » niedziela, 8 maja 2022, 22:06

Słuchajcie, od prawie 2 miesięcy w Niemczech pojawiają się duże ilości bardzo tanich kart graficznych, tych starych bez LRH oraz sprzętu do kopania BTC. Karty nie mają gwarancji producenta, ale osoba, która je sprowadza (jest to oficjalny dystrybutor z Chin) daje 30 dniową gwarancje rozruchową. Tych kart są tysiące i teraz do rzeczy. Ludzie, którzy je kupują twierdzą, że karty pochodzą z dużych kopalni, które się wyprzedają, gdyż wg, nich zbliża się koniec hossy. Ostatnią szansą na realizację zysków było 46K, a do lata lub jesieni BTC ma polecieć duŻo poniżej 30K, a są tacy, którzy twierdzą, że będzie poniżej 20K (notabene wtedy ETH przejdzie na PoS), a następne ATH za x lat lub wcale. Uzasadniają to nawet, ale niestety ja ich nie rozumiem, bo mój angielski jest zbyt słaby na tego typu rozmowy.
PS. Żeby nikt do mnie nie miał pretensji, gdy okaże się, że latem jednak osiągniemy nowe ATH, ja przekazuje wam tylko co się mówi w świecie ludzi, którzy handlują sprzętem na dużą skalę, bo oni te karty kupują na TIRy.

Początkujący
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
0

Postautor: skorp » niedziela, 8 maja 2022, 22:22

@WojciechT

No fajnie. Tylko na hashrate tego nie widać

Początkujący
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pablos.Escobar65 » niedziela, 8 maja 2022, 22:32

@WojciechT

Masz jakiś link żeby udowodnić że Hashrate wzrasta ? Bo jak tak patrzę to od grudnia 2021 spada? Może mało rzetelne źródła przeglądałem ?

Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
Sorki za pomyłkę to pytanie do skorp odnośnie hashrate na BTC a nie do WojciechT

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1748
Reputacja postu: 
0

Postautor: rubel » niedziela, 8 maja 2022, 22:41

Masz chociażby tutaj https://www.blockchain.com/charts/hash-rate
mieliśmy ath niedawno

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
0

Postautor: shinya56 » niedziela, 8 maja 2022, 22:47

@WojciechT
Bitcoina kopie się na ASICach. ETH na kartach graficznych.

Jak sprzedają karty graficzne to może pod ETH 2.0 (PoS). Obstawiam, że wychodzą nowe generacje bardziej oszczędne/wydajne i dlatego stare konstrukcje opychają na rynku.

"Intel® Blockscale™ ASIC
Custom ASIC for blockchain acceleration."
https://www.intel.com/content/www/us/en ... brief.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 maja 2022, 22:52 przez shinya56, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pablos.Escobar65 » niedziela, 8 maja 2022, 22:50

Dzięki rubel. Mój błąd. Patrzyłem na wykres dotyczący popytu na sprzęt górniczy. Który od grudnia 2021 spadł o około 20%.

Dodano po 2 minutach 49 sekundach:
shinya56

Dokładnie spadek zainteresowania koparkami ASIC o dużej wydajności energetycznej. ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: voodoom » poniedziałek, 9 maja 2022, 01:51

Taka luźna obserwacja, gdyby ktoś AT budował na weekendowym ruchu bita - nie szukajcie, to nie miało sensu. Aż niesamowite, ale po odklepaniu boczniaka potem po prostu powtórzył to co zrobił w piątek, idąc za SPX :roll: I tak grubo że się w ogóle ruszył :lol: I skończył niedzielę w tym samym punkcie układu co piątek... jakim cudem? O co chodzi, kto klonuje ruch, boty w razie braku notowań akcji?

Obrazek

Trup, jeszcze pływa. Tak jak przy 40k pisałem o kapitulacji myśląc o 27k, tak im niżej schodzimy tym ślimaczym tempem, tym bardziej jestem przekonany że pójdzie głęboko, żeby odklepać te -10k dropu / 30% ceny... więc teraz już bardziej 23-25k.

Btw: longi na finexie +12% od czwartku. Srsly? Mam wrażenie że pompujemy uber-balon, tylko nikt nie wie kiedy pęknie. Spot vol umarł, ruch żaden, kupców brak, albo kalki albo w miejscu. A na kontraktach sępów coraz więcej, to się nie może skończyć łagodnie.

Dodano po 47 minutach 30 sekundach:
@socjolog2008 ja to miernie widzę z tymi wzrostami na akcjach... patrząc jak otworzyli bajzel na CFD

Wróć do „Przedszkole”