Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
18
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 20 lutego 2022, 11:34

Idzie zima, takie obserwacje.

Mniejszy szczyt Listopad 2021 niż Maj 2021
BNB, XRP, Litecoin, TRON, Bitcoin Cash, Monero, IOTA, Neo, Zcash, NEM, Dogecoin.
To pokazuje że rynek jednak nie był tak silny na nowym ATH Bitcoina.

Mniejszy szczyt w 2017 niż w 2021.
XRP, TRON, Bitcoin Cash, IOTA, Neo, Zcash, NEM.
To pokazuje że Ci co maja dziś krypto z top100, moga po 2-3 latach wyjść na zero lub minimalnie zarobić.

Kantory są pierwszym miejscem gdzie mają styk osoby które zaczynają i chcą zainwestować, Grudzień Styczeń mniejsze obroty u nas, Styczeń do Lutego (proporcjonalnie bo mamy 20 dopiero), przypomina to Marzec/Maj 2018. w 2017.10/11/12 i 2018.01 brakowało nam ludzi w firmie do obsługi taki był kocioł, a od 03.2018 każdy siedział i pił kawkę, teraz jest podobnie. Dzwonił do mnie właściciel innej firmy pytać jak obroty bo u niego też spadły i zastanawiał się czy tylko u niego czy na całym rynku. Większość osób z którymi rozmawiałem a siedzą długo w krypto +8/10lat, w Maju 2021 odzywali się do nich dalsi znajomi i pytali jak kupić krypto, do mnie też w tym okresie, w 2021 Listopad już nie było takiego efektu.

Na horyzoncie
Portfele które są weryfikowane, myślę do 2 lat, brak kapitału dostarczanego przez osoby poniżej 18 roku życia.
Uszczelnienie prawne na różnych poziomach.
Hiszpania postanowiła wziąć się za influencerów, którzy promują kryptowaluty. W kraju zostaną wprowadzone nowe zasady, które nakazują powiadomienie tamtejszego urzędu na co najmniej 10 dni przed rozpoczęciem takiej akcji.
https://www.komputerswiat.pl/aktualnosc ... da/9c9n7q6

Jak dalej widzę rynek.
Suma pieniędzy płynących na rynek jest mniejsza niż wypływających, shitcoinów już tyle jest na rynku a są koszty marketingu, utrzymania zespołów, zysku zespołów, kopanie, zabierają dużą część pieniędzy z rynku. Przypominam że shitcoiny nie są akcjami/udziałami w czymkolwiek, są marzeniami o nieprzeciętnych zarobkach, zostaniu milionerem, spekulacją.
Rynek będzie się obsuwał do momentu kapitulacji marzeń o zostaniu milionerem.

Cena BTC spadnie poniżej 20.000$ - 90% szans na taki scenariusz
Cena BTC spadnie poniżej 10.000$ - 70% szans na taki scenariusz
Shitcoiny spadną powyżej 90% - 99% szans na taki scenariusz, należało by pytać nie czy ale kiedy.

NFT jest fanaberią zarobionych łatwych pieniędzy na krypto. Co nie znaczy że nie widzę zastosowania realnego, tak jak ze wszystkim odpowiednio użyte, może działać. Kupując NFT jak miesiąc/dwa/trzy wcześniej zarobiliśmy po 30k$, wydajemy 100/500/1000$ na NFT i bardzo łatwo się je wydaje, kaprys na który możemy sobie pozwolić, a łatwo zarobione pieniądze dużo łatwiej się wydaje. Mamy 100k$ i po 3 miesiącach zostało nam 30k$ spróbujmy wtedy wydać 100/500/1000$ na NFT. Każdy będzie liczył każdego dolara.

Przypominam że Dogecoin w szczycie w maju 2021 miał kapitalizację taką jak WIG20 nie licząc dwóch/trzech spółek.

Idzie zima.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 lutego 2022, 12:21 przez FlyingAtom, łącznie zmieniany 1 raz.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
4

Postautor: koparki » niedziela, 20 lutego 2022, 11:45

obserwując wykres w skali 1w jeśli będzie odreagowanie to zrzut toreb zakończy się w ok 43-47 , zakładając że hossa się skończyła w chwili spadków z ATH .
Strategia spekulacyjna dla tego momentu dla tych co wierzą w odreagowanie:
SL na 38 oraz TP (take profit) kaskadowo od 43 do 47,jak tam nie dojdzie(cofnie się wcześniej) przesunąć SL ciut poniżej 40k i 39k (dzieląc go na pół).
Zabawa polega na korzystnym stosunku ryzyka do nagrody
Edit ale uwaga, na wykresie 4h wszystko wskazuje na kolejną czerwoną świecę podobną do poprzedniej, więc zagranie musi być z żelaznym stopem, mozna wtedy spróbować ze 3x na kolejnych konsolidacjach bez wielkiego uszczerbku na kapitale w razie braku racji
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
0

Postautor: shinya56 » niedziela, 20 lutego 2022, 11:54

@RevWolt
Kiedy przewidujesz większe odbicie na altach ?

Wyciśnięte są jak cytryna, ale można zauważyć, że wykres się wypłaszcza.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 lutego 2022, 11:57 przez shinya56, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
0

Postautor: skorp » niedziela, 20 lutego 2022, 11:56

FlyingAtom pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 11:34Styczeń do Lutego (proporcjonalnie bo mamy 20 dopiero), przypomina to Marzec/Maj 2018. w 2017.10/11/12 i 2018.01 brakowało nam ludzi w firmie do obsługi taki był kocioł, a od 03.2018 każdy siedział i pił kawkę, teraz jest podobnie.

Macie jakieś statystyki które to obrazują z podziałem na miesiące? Najlepiej od początku istnienia kantoru. Ofc jeśli możecie się podzielić takimi danymi

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
9

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 20 lutego 2022, 12:00

FlyingAtom pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 11:34 Cena BTC spadnie poniżej 20.000$ - 90% szans na taki scenariusz
Cena BTC spadnie poniżej 10.000$ - 70% szans na taki scenariusz
:roll:

Ile % szansy, że spadnie do 0? 50%?

Forum zgodne co do dalszych spadków. Przewidywanie, że BTC może spaść poniżej 10k$ nie jest wyśmiewane.
Sentyment mega niedźwiedzi.
Parametry na wszystkich skalach mocne ochłodzone.

Wstrzymajcie trochę konie. Jeżeli 0,618 jako scenariusz korekty wzrostów się zrealizuje to i tak możliwe jest pewnie minimalne pogłębienie dołka (37.7$ do 37,9$):
Obrazek

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 20 lutego 2022, 12:17

Pleasek89 pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 12:00Ile % szansy, że spadnie do 0? 50%?

Forum zgodne co do dalszych spadków. Przewidywanie, że BTC może spaść poniżej 10k$ nie jest wyśmiewane.
Parametry na wszystkich skalach mocne ochłodzone.
BTC będzie kiedyś powyżej 100.000$ na 80% ale nie w tym cyklu, pierw lecimy w dół.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
FlyingAtom-Facebook

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
4

Postautor: ekonokomik » niedziela, 20 lutego 2022, 12:18

FlyingAtom pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 11:34Idzie zima, takie obserwacje.

Dzięki za obserwacje, ale dotyczą one zapewne głównie klientów indywidualnych, drobnicy i to na naszym lokalnym rynku.
Warto o tym pamiętać przewidując kurs.

[EDITED]
Pytanie o czas spadków wymazałem, bo odpowiedź znalazłem w poście wyżej.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
4

Postautor: pael » niedziela, 20 lutego 2022, 12:21

pisiont_groszy pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 10:00"Spekulacja na temat kursu bitcoina -ocena fundamentów - bicie piany" I tam można by się wykłócać czy BTC jest tym czym był, ględzić o jego funkcjonalności, zastanawiać się który alt lepszy, no i przede wszystkim codziennie pisać, że jest za drogi.
W kółko piszecie to samo. To spam\

Tak, tak samo jak byki, ze bedzie roslo bo jest tylko lepiej(?), a po drugiej stronie "my" po kazdy negatywnym newsie, ze jest gorzej i fundamenty sie coraz mocniej sypia. Najlepiej nie czytaj postow socjologa, bitup'a, koparki czy moich bo po co sie denerwowac, ze ktos argumentuje w podobny sposob dalsze spadki.

Lepiej czytac, ze taniej nie bedzie od 50k bo to przelomowa technologia ktora nie moze byc zastapiona.
Tymczasem jest to 102 dzien spadkow.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
15

Postautor: ekonokomik » niedziela, 20 lutego 2022, 12:34

Pleasek89 pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 12:00Forum zgodne co do dalszych spadków. Przewidywanie, że BTC może spaść poniżej 10k$ nie jest wyśmiewane.

O przepraszam, ja zgłaszam veto :P

Mój najbardziej prawdopodobny scenariusz, który realizuje się już od roku, oznacza ATH najpewniej do wakacji, a na pewno w tym roku. Na razie nie widzę powodów do jego modyfikacji. Przewiduję też przebicie $100K na ten rok.

Natomiast zmodyfikowałem trochę swój plan zakupowy. Wcześniej pisałem, że kupiłem już dwie transze z trzech, na poziomach okolo 43K i 35K. Trzecią transzę przewidywałem nabyć w okolicach 31K.

Ale martwi mnie trochę korekta na NASDAQ i generalnie giełdach światowych. Cena BTC wciąż niestety może bardzo reagować na gwałtowne zmiany na giełdach. Obawiam się, że jeśli nastąpi nagła zwałka na amerykańskich indexach może to pociągnąć BTC w dół flashcrashem.

W związku z tym, pozostając zadowolony z dotychczasowych zakupów, postanawiam nie kupować przy 31K, a zatrzymać trzecią transzę w rezerwie. Przy czym moje decyzje będą bardzo zależały od dynamiki ruchu. Jeśli będzie to flash w odpowiedzi na panikę na światowych giełdach, a cena BTC zeszłaby poniżej 20K, to pewnie nie tylko zrealizowałbym trzecią transzę zakupów, ale jeszcze wrzucił w krypto wszystko co miałbym pod ręką.

Podkreślam, że taki scenariusz uważam za mało prawdopodobny. Ale działam na zasadzie: oczekuj najlepszego, bądź gotowy na najgorsze ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1748
Reputacja postu: 
1

Postautor: rubel » niedziela, 20 lutego 2022, 12:44

Rzeczywiście wykres wygląda paskudnie. Sentyment znowu bardzo nie ciekawy ale to właśnie jest dobry moment na odbicie. Oczekuję dziabnięcia 37.5k i odreagowania. Aby myśleć o trendzie wzrostowym dobrze by było zobaczyć atak na 46-47k do końca miesiąca z wizytą na 52k w marcu i dłuższym utrzymaniem się w przedziale 46-52. To dla mnie będzie sygnał że trend się odwraca. Póki co jest tak jest, zobaczymy co przyniesie następnym tydzień. Ja jestem dobrej myśli, mimo wszystko.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 20 lutego 2022, 13:08

socjolog2008 pisze: sobota, 19 lutego 2022, 17:28nowe próby gdzieś w przedziałach 38-36 może podejmę ale tu siły nie mają i nie wyczarują bo jak

Ja tam myślę że do otwarcia CFD indexow do wieczora spokojnie mogą spróbować i pewnie podniosą pod te 40k i rano będzie decyzja czy spuszczają czy jednak chwilowo zażegnają napięcie (pewnie standardowo do środy na giełdach) i dopiero. Nie ma co się tak gorączkować z tymi cenami - docelowo i tak to udupią
żadnych 100k nie będzie a przy krachu Pincet
L 38.1 -38.23 i za uszy mi go wyciągać a ja w tym czasie jadę idę po sok pomidorowy bo mi w bani trzeszczy
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
1

Postautor: domator » niedziela, 20 lutego 2022, 13:27

ekonokomik pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 12:34ja zgłaszam veto
Ja tez zglaszam veto. Tez widze wzrosty. Ale niestety musze nam obu przypomniec jak bardzo mylilismy sie w 2018 :-) za wczesnie wychodzac a nawet jak moim przypadku - szortujac.....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0

Postautor: RevWolt » niedziela, 20 lutego 2022, 13:30

W 2021 testowali ten kanał 2 razy, teraz był testowany raz i może grają pod testowanie go 2 raz? https://www.tradingview.com/x/FXA38eYy/

Moderator
Reputacja postu: 
3

Postautor: koparki » niedziela, 20 lutego 2022, 13:42

ekonokomik pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 12:34 Forum zgodne co do dalszych spadków. Przewidywanie, że BTC może spaść poniżej 10k$ nie jest wyśmiewane.

O przepraszam, ja zgłaszam veto
Ja tu absolutnie nie widzę zgodności co do spadków, moim zdaniem dominuje NADZIEJA na wzrosty.
Jest to faza nadziei połączonej z bezpodstawną pewnością którą widziałem swego czasu w wątku LSK na podobnym etapie kształtu wykresu (nie porównuję samych walorów a mechanizmy mentalne osób z nimi utożsamionych), dopiero po długiej bessie oraz słabiźnie na kolejnej hossie zresetowała się tam mentalność i dominuje już zupełnie inne nastawienie, warto sobie przestudiować retorykę w tamtym wątku, to jest lepsze niż przeczytać książkę o AT.
Nie będę się kłócił z rynkiem jeśli się mylę ale jak patrzę na wykres w skali 3d czy 1W to wygląda mi to na koniec hossy(na wielu istotnych altach z top100 jest już zdyskontowana bessa) , szokuje powszechna niezaprzeczalna "oczywistość", że będzie przecież kolejna bańka . Oczywiście @socjolog2008 przestrzelił z tym żartem "500$" ,niemal bezużyteczny (po oKYCowaniu) bożek z wyznawcami , którego jest mało na rynku może się zniżyć max do kilkunastu tys $, nie dziwię się że dopiero przy 20k @ekonokomik zaryzykuje swoje ciężko zarobione $, też schyliłbym się (ale po inne wartościowe krypto) 3x tańsze na tych poziomach cenowych.
(edytowane)
---

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 20 lutego 2022, 13:43

ekonokomik pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 12:34O przepraszam, ja zgłaszam veto :P
Nadal brzęczą mi gdzieś w głowie Twoje słowa że to będzie ostatnia bańka i wywołana przez korporacja/fundusze.
Rozumiem że nie zmieniłeś zdania.
Na normalnych rynkach widzę sytuację jaką mieliśmy w latach 2007-2009.
koparki pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 13:42Ja tu absolutnie nie widzę zgodności co do spadków, moim zdaniem dominuje NADZIEJA na wzrosty.
+1
koparki pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 13:42Jest to faza nadziei połączonej z bezpodstawną pewnością którą widziałem swego czasu w wątku LSK na podobnym etapie kształtu wykresu, dopiero po długiej bessie oraz słabiźnie na kolejnej hossie zresetowała się tam mentalność i dominuje już zupełnie inne nastawienie, warto sobie przestudiować retorykę w tamtym wątku, to jest lepsze niż przeczytać książkę o AT.
To samo widzę, a nawet mam refleksje, bo do btc miałem podobny sentyment jak inni do liska.
FlyingAtom-Facebook

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 20 lutego 2022, 14:51

koparki pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 13:42 Ja tu absolutnie nie widzę zgodności co do spadków, moim zdaniem dominuje NADZIEJA na wzrosty.
Dla mnie to jest żaden wyznacznik, zobacz sobie posty na forum pod koniec 2020r. czy przy zjeździe covidowym.

Moderator
Reputacja postu: 
1

Postautor: koparki » niedziela, 20 lutego 2022, 15:18

Pleasek89 pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 14:51 zjeździe covidowym.
kowidowy czarny łabędź m.in. z ujemnymi cenami ropy naftowej to ewenement pierwszy w historii nie jest dobrym przykładem ii porównaniem do niczego.

Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
naruszenie 38 i kolejna podobna do poprzedniej czerwona świeca na 4h bardzo prawdopodobne
---

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
5

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 20 lutego 2022, 15:26

koparki pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 13:42socjolog2008 przestrzelił z tym żartem "500$" ,niemal bezużyteczny (po oKYCowaniu) bożek z wyznawcami

Niekoniecznie. To jest powtórka z 2018 i wtedy jak wam pisałem o 500$ też patrzyliście na 20-15k jak na wariata a zrobiło 2900( trochę zabrakło)
Truchło się sypie w momencie jak wyłączają Tethera (a wyłączyli w grudniu 2021 druk) i pojawia się popyt /podaż ,,prawdziwy’’ czyli 100-500 razy mniejszy niż jak idzie wash trade. Ktoś wierzy w tę kapitalizację 770 miliardów $ :mrgreen: jak tu jest 50 miliardów prawdziwej kasy to i tak jest mega dobrze. L prowadzą do strat od miesięcy z małymi odreagowaniami a uśrednianie zaczyna przyjmować wymiar sekty słońce (odbije ,na pewno odbije - przecież to bitkojn który zawsze odbija). Kalka 2018-2020 powinna zaprowadzić minimum na 8700$ (87% jak w 2017) ale mogą to podrasować i walnąć -98% od topu 1340$ i mniej. Nie ma rzeczy niemożliwych ,tylko to potrwa bez zapalnika (a jest teraz aż nadto to jestem dobrej myśli). Chwilowo nadal na podwodnym już Longu
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0

Postautor: Czesio68 » niedziela, 20 lutego 2022, 15:30

koparki pisze: niedziela, 20 lutego 2022, 15:20naruszenie 38 i kolejna podobna do poprzedniej czerwona świeca na 4h bardzo prawdopodobne
a niech lecą czerwone świeczki czym więcej tym lepiej,szybciej się się skończą,dobrze ktoś napisał z godnie z retorykom mamy 50 % na "zero" za btc

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » niedziela, 20 lutego 2022, 15:32

@socjolog2008 mogą też poforkować go na 10części z konfliktem której przypisać ticker BTC, no i się rozwodni do tych kilku tysi , racja że wszystko jest możliwe jak Vanguard i Blackrock zrzucą wszystko a scentralizowane tethery wyparują .Ale taki czarny łabędź to póki co fantazja

Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
oj chyba SL na 38(binance) zostanie mi naruszony, ale bez żalu, niewielki byłby koszt tego straconego biletu.
---

Wróć do „Przedszkole”