Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Athread4 » wtorek, 15 czerwca 2021, 19:40

Ja jestem na shorcie, ale nie zamierzam go dlugo trzymac, gram pod retest-rsi i znow powrot na long.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
1

Postautor: Arcymistrz1990 » wtorek, 15 czerwca 2021, 20:30

Arcymistrz1990 pisze: sobota, 12 czerwca 2021, 12:44
Arcymistrz1990 pisze: czwartek, 10 czerwca 2021, 21:48 Bardziej lokalnie (4H) cena jest prowadzona przez zasięg korekty czarnej oraz niebieską linię trendu wzrostowego. Aktualnie ważny moment, cena znajduje się w różowym trójkąciku pomiędzy tendencją wzrostową (niebieska przerywana) a tendencją spadkową prowadzoną od 10 maja (niebieska przerywana). Po wybiciu spadkowej powinien nastąpić dalszy ruch wzrostowy z targetem do ok. 41600 USD. W przypadku wybicia wzrostowej możliwe spadki do dna strefy zielonej (ok. 34630 USD).
Jak od linijki cena zareagowała. Teraz jeszcze raz powiniśmy ruszyć na wybicie spadkowej. Target po wybiciu 41600 USD.
Rach ciach ciach ciach. Target już prawie wskoczył. W szarej strefie (opór) należy spodziewać się reakcji podażowej. Ale utworzył nam się ładny kanał wzrostowy, na który trzeba zwrócić uwagę. W tej chwili czekam co dalej pokaże cena. Krótkoterminowo możliwa konsolidacja w strefie niebieskiej, retest i utrzymanie dolnej bandy kanału (w tej chwili to poziom w ok. 37k USD). Póżniej zobaczymy, jakie przewagi będą wybijane.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 czerwca 2021, 20:38 przez Arcymistrz1990, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0

Postautor: RevWolt » wtorek, 15 czerwca 2021, 20:38

Sczyty jak ostatnio po korekcie do 30k zamiast mniejsze są większe a to dobry znak, teraz dobrze byłoby przemulić do jutra i atak na 42k. 43-50 powinno pójść gładko, potem albo alt sezon krótki albo nowe ath i potem altsezon bo alty nadal do BTC korekcą ale zobaczymy czy się nie odbiję na wsparciu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » wtorek, 15 czerwca 2021, 20:41

Jesteśmy zaraz pod pierwszym większym oporem na 1D wynikącym z ichimoku jak i 0.382 zniesienia między ATH a dołkiem na 30k$. Duże szanse na cofkę z tego miejsca czyli 42k$, ew lekkie przebicie i cofka. Jeśli sentyment zachowamy i będzie parcie na górę, wtedy kolejny oporem jest 47k$ czyli górne ograniczenie chmury i 0.5 fibo.

Niebieskie strzałki to proponowany, byczy scenariusz. Dwa kolejne:

- na 42k$ robimy tylko chwilowy przystanek i się nie cofamy przed 47k$.
- 42k$ powstrzymuje nas i idziemy pogłębić dołek albo przynajmniej okolice 30-33k$.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
3

Postautor: mesrotten » wtorek, 15 czerwca 2021, 20:46

Ktoś szortuje? :D bo mnie kusi choć nie lubię 8-)

Z pewnością nie jest to wybicie na miarę wybicia z range'a.. w dodatku poszło z pennanta, który genetycznie jest fejkowy.. Zobaczymy jak zamkną 1D bo może być DT. Póki co pozamykałem longi.

Obrazek

e/

no cóż, chyba się spóźniłem z shortem :D jak wrócimy do pennanta to pewnie wyjdziemy z niego dołem

e//

Póki co teścik, ale jakiś taki brutalny :evil:

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 czerwca 2021, 20:55 przez mesrotten, łącznie zmieniany 3 razy.

Dyskutant
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
2

Postautor: 11111111 » wtorek, 15 czerwca 2021, 20:47

Ach te Wasze wykresy i analiza techniczna :)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
2

Postautor: Arcymistrz1990 » wtorek, 15 czerwca 2021, 20:48

Ja nie szortuję tej klasy aktywów :D
Niesamowite na forum jest to, że każdy stosuje inną metodologie, a wnioski czasami niemal identyczne.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » wtorek, 15 czerwca 2021, 21:05

mesrotten pisze: wtorek, 15 czerwca 2021, 20:46no cóż, chyba się spóźniłem z shortem
No ja miałem shorta jak jeszcze bujaliśmy w konsoli, niestety wszedł SL a żeby coś dalej rozgrywać to akurat miałem drzemkę więc też nie zdążyłem. Na razie bez pozycji. :mrgreen:

Tak o to wygląda, większe szanse na cofkę przy takich sytuacjach z tego co pamiętam. Chyba typowe wybicie SLi shortów ( w tym mój). Jeśli cofniemy - widziałbym 37-38k$.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wygadany
Reputacja: 253
Reputacja postu: 
0

Postautor: KaTa90 » wtorek, 15 czerwca 2021, 21:52

W ostatnich 6h wpłynęło sporo BTC na giełdy, szczególnie Binance :)
Liczę na mocne tąpniecie i kasowanie longów. Obecnie możemy wylądować na 38k i kolejny atak na 42k. Przebicie 35,6k to pójście po nowy dołek.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 636
Reputacja postu: 
2

Postautor: Pawelawe » wtorek, 15 czerwca 2021, 23:20

11111111 pisze: wtorek, 15 czerwca 2021, 20:47 Ach te Wasze wykresy i analiza techniczna :)

Zabawne, to ma być argument na to, że AT nie działa? W sensie wiem do czego pije Zaorski, pewnie chodzi mu o to, że jak jakiś grubas wejdzie ogromnym kapitałem to wtedy raczej można darować sobie kreski, ale powiedz mi jak często zdarzają się takie sytuacje? Większość czasu aktywa na spokojnie podążają swoim trendem i nikt mi nie wmówi, że w takich sytuacjach AT nie działa.
ergorg pisze: wtorek, 15 czerwca 2021, 21:05
mesrotten pisze: wtorek, 15 czerwca 2021, 20:46no cóż, chyba się spóźniłem z shortem
No ja miałem shorta jak jeszcze bujaliśmy w konsoli, niestety wszedł SL a żeby coś dalej rozgrywać to akurat miałem drzemkę więc też nie zdążyłem. Na razie bez pozycji. :mrgreen:
Mi też wszedł SL na BTC, celowo nas wyleszczyli :D A tak na poważnie, alty praktycznie na to nie zareagowały, więc tym bardziej śmierdzi to zwykłym czyszczeniem SL i kierunek pozostaje bez zmian:

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: mesrotten » środa, 16 czerwca 2021, 10:15

Na pierwszy rzut oka nie wygląda to tak źle...c'nie? pennant zrobił swoje, czyli ładnie poustawiał obie strony, pora na podjęcie decyzji co dalej.

Obrazek

Obrazek

..ale..

Powyższa figura wydaje się podejrzana.

- szpile up od 31 k są zbyt pionowe;
- inflow na giełdy w tendencji zwyżkującej :shock:
- po wczorajszym zrzucie możemy robić pierwszą korektę spadku;
- DT na 4H;
-na większych interwałach klin/kanał zwyżkujący;
- zeszliśmy nad pennanta/pod pennanta/teraz znowu mamy wyjście górą, trwa test wyjścia, jak utrzyma i nie zrealizuje się żółty klin to możemy iść up;
- tak więc możliwy zjazd pod 38 k. negacja zjazdu to imo wyjście nad 40.5 i ponowne dotknięcie 41, wtedy szansa na wyrysowanie trójkąta zwyżkującego wzrośnie.

Obrazek

e/

or

Obrazek
ergorg pisze: wtorek, 15 czerwca 2021, 21:05

@ergorg żeby w całości wykorzystywać potencjał tego rynku to wypadałoby być nieśpiącym cyborgiem z ręką na myszce jak na rewolwerze. Z ogroma rzeczy, których w tym nienawidzę na pierwszym i drugim miejscu stawiam brak wytchnienia w weekendy i mnogość nocnych akcji :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » środa, 16 czerwca 2021, 11:24

@mesrotten, o tak, ale zauważyłem, że im więcej spędzam czasu na regeneracji i dbaniu o zdrowie fizyczne tym lepsza psychika co przekłada się na wyniki. Czasami lepiej odpuścić niż stracić.

Dodano po 19 minutach 12 sekundach:
I nie wiem czy to tylko moje odczucie ale od poniedziałku ten rynek jakoś gorzej lata.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: mesrotten » środa, 16 czerwca 2021, 12:46

Jeśli polecimy w dół i jeśli w pierwszym impulsie polecimy w dół naprawdę mocno (38)

Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: RevWolt » środa, 16 czerwca 2021, 13:01

Alty wyglądają bardzo źle ale to wina tylko botów, od 2 dni BTC idzie bokiem a alty od szczytu w dół.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 16 czerwca 2021, 13:11

@RevWolt, wytłumacz o co chodzi z tymi botami, bo kolejny raz widzę, że o nich piszesz. Chodzi, że spadki są fejkowe? Że gdyby nie boty to by rosło?

Imo czy boty czy nie mamy trend spadkowy, więc nie ma co szukać jakiegoś wytłumaczenia czy zwalać na boty. Tak będzie jeszcze jakiś czas.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: RevWolt » środa, 16 czerwca 2021, 13:19

Chodzi mi o to że gdy BTC zrobi wysoką świece zieloną bardzo szybko a potem zjazd do połowy tej zielonej to alty robią lekką zieloną i większą czerwona. Jeśli BTC idzie od 2 dni bokiem to czemu część altów idzie w dół skoro gdy BTC rósł one też rosły a gdy ten spadał one tak sami w dół. Więc albo rosną i korekca jak chcą albo idą jak pies za BTC tylko ze zmienną skalą.

Wygadany
Reputacja: 253
Reputacja postu: 
2

Postautor: KaTa90 » środa, 16 czerwca 2021, 13:21

ergorg pisze: środa, 16 czerwca 2021, 13:11@RevWolt, wytłumacz o co chodzi z tymi botami, bo kolejny raz widzę, że o nich piszesz. Chodzi, że spadki są fejkowe? Że gdyby nie boty to by rosło?

Imo czy boty czy nie mamy trend spadkowy, więc nie ma co szukać jakiegoś wytłumaczenia czy zwalać na boty. Tak będzie jeszcze jakiś czas.

Może chodzi @RevWolt o to, że kiedy BTC robi duży volumen i jest mocny skok, to bot z automatu wymienia ALTcoina na BTC aby wygenerować zysk. Kiedy mocno BTC spada, to bot sprzedaje do usdt. W ten sposób ALTcoiny zostają w tyle przy wzroście BTC, a dodatkowo tracą przy spadku BTC. Oczywiście są ALT'y, które rosną wraz z BTC (mowa o tych silnych), ale i tak w mniejszym procencie.

Niemniej, kolejne BTC wpływają na giełdy, widać też zwiększoną ilość shortów. Obecnie nie wykonuje żadnych ruchów - czekam.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 183
Reputacja postu: 
3

Postautor: krisodrigo » środa, 16 czerwca 2021, 16:45

Nie wiem czemu ale chodzi mi od dłuższego czasu po głowie takie coś. Pewnie się nie wydarzy ale... potężna formacja głowy z ramionami

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
1

Postautor: trader66 » środa, 16 czerwca 2021, 16:59

@krisodrigo
co parę stron postów i ponownie podobne spostrzeżenia, o których mówiłem już oo hohoho. Mój post na ten temat z początku czerwca:
viewtopic.php?f=27&p=704108#p704108

według technicznego aspektu realizacji tego scenariusza to tak nisko jak u Ciebie (~12k$) nie spadnie. Wg AT granica spadku to okolice ~19.5k$, ale sądzę że duży popyt już się ostro pojawi w granicach ~25-28k$ i tej granicy raczej nie przekroczy.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: RevWolt » środa, 16 czerwca 2021, 17:19

@ergorg https://www.tradingview.com/x/IqVOP6Sa/ Kto popatrzy będzie widział o co mi chodzi, to jest przykładowo jeden z wielu altów jak się zachowują a powodem są boty bo przełączając na wykres 1m zrzuty po 3-5% w dół następują równo wtedy kiedy BTC robi czerwoną 1m bardzo długą i dotyczy też to altów które mają tylko pare USDT i kurs na mniejszych interwałach jest 1:1.
https://www.tradingview.com/x/ipBVuhmx/ tutaj jest pokazana że alty tracą do BTC i podejrzewam że na tym również wzoruje się wiele algorytmów. Chociaż swoją drogą, co ma takiego wspólnego shitcoin z BTC prócz tego że oba działają na podobnej zasadzie ale pomysł jest różny i mniej lub bardziej wartościowy.
Co do kursu samego BTC, zwykła korekta tego rajdu która się należy chociaż do 37k nie ma jakiś większych oporów ale sensowne zejść jeszcze do 37,9 by się odbić tylko i jechać w górę.

Wróć do „Przedszkole”