Mandigal pisze: ↑ niedziela, 13 grudnia 2020, 20:57Trzymać pieniądze na giełdzie? Dopiero się uczę inwestować w krypto ale poznałem już pierwsze przykazanie - nie trzymać środków na giełdach
Pomijam Tethera - są inne stable dostępne na giełdach ale to syntetyczne dolaros

a ile jest cukru w cukrze to klasyka Polskiego kina próbowała rozwiązać dawno temu
1. Giełda crypto to podatek od zysku (grając prawdziwymi fiatami a nie syntetykami) /wykonujesz transakcje i automatycznie jesteś zobligowany do rozliczenia tego w PIT (inna sprawa ile osób tak robi) i tu jesteś kryptowaluciarzem z krwi i kości /zarabiasz bądź tracisz wartość do $ zyskując np.BTC(te satoshi)
2. Kontrakt CFD na Forexie - masz czujkę ,magiczne kreski ,inside newsa stawiasz pozycje mając PLN lub Euro i USD i zarabiasz fiat (bezpieczniejsze i regulowane w 100% a podatek w formie PIT z platformy w nowym roku zawsze) ale nie jesteś kryptowaluciarzem a spekulantem no i nie zarabiasz nic po za zyskiem z olewarowanej pozycji (przykładowo grając btc na wzrosty btc na dźwigni zyskujesz % z pozycji ale i posiadane jako zabezpieczenie BTC zyskuje (bądź traci-jak short/btc mając jako zabezpieczenie btc jest bez sensu ,bo zarabiasz % ale zabezpieczenie traci wartość do $ /no chyba że lubisz duuuży lewar)
I co wybrać? Co tobie pasuje
1 vs 2 to większe ryzyko vs mniejsze odnośnie kapitału.
1 vs 2 Long wybrałbym crypto bo dodatkowo zyskujesz na kursie zabezpieczenia pozycji, bo to też crypto
1 vs 2 Short ja wybieram kontrakt CFD na FX
Na czym ci zależy na PLN (Euro czy USD) czy na mnożeniu BTC (crypto) - to pytanie zasadnicze
Tyle subiektywnie z mojej strony. Witamy w crypto