Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Dyskutant
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: kadexor » czwartek, 11 stycznia 2018, 08:31

Teraz przy kursie 13500USD czyli około 48000zl na Bitbay ludzie skupują szybko BTC za ponad 51000zl korzystając z "okazji". Inwestorzy roku. Będą spodziewać się zysku a prawdopodobnie stracą nawet jak kurs będzie rosnal bo poleca arbitraze.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 66
Reputacja postu: 
6

Postautor: Comparic.pl » czwartek, 11 stycznia 2018, 08:49

bitloteiros pisze: CNBC - Korea banuje krypto :
https://www.cnbc.com/2018/01/10/south-k ... ading.html

Forbes - Korea nie banuje krypto:
https://www.forbes.com/sites/pamelaambl ... d35cab1427

Jaja jak berety :mrgreen:

Jedno ministerstwo (sprawiedliwości) ogłasza, że zamykają giełdy a inne (finansów), że nic o tym nie wiedzą. Jeszcze weselej niż u nas :lol:
http://m.edaily.co.kr/news/news_detail. ... 6619076736
Trochę słabo jest porównywać news z dzisiaj i z zeszłego miesiąca ;)

Dzisiaj wydali oświadczenie, że w związku z uchylaniem się przez giełdy od płącenia podatków przedstawią projekt ustawy, który zablokuje handel na nich:

https://comparic.pl/korea-poludniowa-na ... az-blizej/
Comparic.pl - każdego dnia najwięcej informacji i analiz o kryptowalutach w polskiej sieci
Dołącz do grupy na Facebooku dotyczącej kryptowalut - SPRAWDŹ JUŻ TERAZ
Weź udział w FxCuffs 2018 - bezpłatnej konferencji poświęconej między innymi kryptowalutom

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
3

Postautor: Fibo » czwartek, 11 stycznia 2018, 08:50

Jeżeli na Finexie rynek nie przebije 14250$ w obecnym odbiciu to poniższe oznaczenie otrzyma solidne wsparcie i rynek w ramach 3-ki w 3-ki dla fali C powinien już wyraźnie przyspieszyć ruch na południe.

Obrazek
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
1

Postautor: wizardking76 » czwartek, 11 stycznia 2018, 08:55

znalazłem fajny obrazek na bitcoinmagazine
superkruper.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

scs
Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: scs » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:06

Na finexie nastąpił właśnie ładny skup ścianki na ponad 130BTC
Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:31

Przyznam, że jestem zaskoczony. Przewidywałem na noc testowanie dolnego wsparcia dużego kanału właśnie na wysokości 13k, ale delikatniejsze, dotknięcie, a nie tak ostre przebicie. Na minutowym wygląda jakby przebiło, a chwilę później poszły cegły 1000BTC i szpila do $12600.
Cud, że po czymś takim walka o powrót do kanału okazala się skuteczna. :shock:
minerek pisze: Przy okazji pragnę podzielić się uwagami opisywanymi juz tutaj na temat nowej jakosci renderingu wykresu. Rzeczywiscie wiele jest inercyjnosci - nie przestrzegane sa granice kanałów - margines bezpieczenstwa się zmniejsza - dużo zmyłek takich podstepnych na granicach
Masz rację, też to onbserwuję. Czego bym nie próbował narysować, to trzeba pomijać jakieś wystające piki, znacznie częściej niż kiedyś.
Jeśli wrócimy teraz do rysowania wzrostu w kanale, to będzie najlepszy przykład.

Być może jest to objaw rozmycia przywództwa wśród giełd i swoistego "bezkrólewia". Nie wiadomo kto rządzi i na kogo patrzeć, więc rysunki są wielowymiarowym złożeniem z kilku giełd.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
7

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:36

Takie nocki jak dzisiaj są męczące :mrgreen:

Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:39

@kozaki_wiesi :D

Jak patrzę na wykres minutowy, co się działo po 5, to bardzo się cieszę, że to przespałem. Po takim przebiciu i półgodzinnym zamieszaniu pod linią, na 99% wszedłbym w solidnego shorta i poszedł dalej spać ;)
Autentycznie jestem zaskoczony rozegraniem tej akcji. Będę jeszcze bardziej, jeśli teraz wrócimy do wzrostów w kanale.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:43

marlone pisze: Zaczyna mnie to wszystko powoli martwić. Na odbiciach nie widać mocy i na razie wszystko przemawia za spadkami. Najgorsze że BTC ciągnie za sobą prawie wszystko i siłą rzeczy wartość całego portfolio spada dosyć dramatycznie.
A kto trzyma alty na dłużej, świeżo kupione, w takiej sytuacji jak jest ostatnio?
Na pewnym etapie głównym elementem portfolio powinny być fiaty i czekanie spokojne na okazje, wybicia.
Wszyscy łatwowierni załadowani już na longterm w ripple, stellary, sc, eth, dashe w cenach ostatnich tygodni, to chyba jasne, że nastąpi przesilenie. Do tego mała dominacja BTC i wypompowane alty. Wszystko się składa w miarę dobrze do wniosku, że bardzo trzeba uważać. Większy i szybszy spadek bani BTC "powstrzymują" właśnie alty, ponieważ są okazją do gry na dużej wysokości BTC, co z nawet niedużym ratio w /btc daje spore sumy w fiatach. Zamiast "pękać" banie szybko można przecież trzepać na altach po drodze, bo zawsze znajdą się frajerzy gotowi wejść na longterm np. w Dash czy Eth powyżej 1000$ mimo że za 10$ uważali go za gówno.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:49

scs pisze: Na finexie nastąpił właśnie ładny skup ścianki na ponad 130BTC
No bez przesady, 130 to nie jest ścianka na żadnej szanującej się giełdzie.
Zgaduję, że masz ogląd przeniesiony z polskiego podwórka ;)

Choć może to mój jest trochę anachroniczny, bo kiedyś za ściankę uznawało się pięciocyfrowe ilości BTC i wciąż nie mogę się przyzwyczaić, że teraz 500BTC może spowolnić trend ;)

Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Zaper pisze: Dobrze pilnują aby kurs nie poszedł zbyt szybko do góry. Co chwile stawiają ścianki, kiedyś to ścianki były co 500, od niedawna co 200 a teraz co 50 dają.
Pilnowanie żeby po przebiciu wsparcia za szybko nie szło DO GÓRY? :shock:
A może raczej dystrybucja wykorzystująca chwilowe odbicie przed nieuchronymi dalszymi spadkami?

scs
Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: scs » czwartek, 11 stycznia 2018, 09:55

sorry za offtop @ekonokomik To się zgadza, kiedyś ścianki oscylowały w okolicach jakich opisałeś, dlatego ja piszę o dzisiejszych możliwościach. Dziś rzadziej widuje się skupy 50-100btc dlatego napisałem że poszedł skup zaraz po poście @Fibo na temat granicy 14250. Wiem, że nie masz dobrych wspomnień ;) ale na goxie swego czasu co kilkanaście/kilkadziesiąt $ były ściany po kilka tys BTC, teraz 1000 to straszak i można delikatnie posterować nastrojami z taką ilością :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
16

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:00

kozaki_wiesi pisze: Takie nocki jak dzisiaj są męczące
Trzeba osiągnąć poziom, że wykres nie ma żadnego znaczenia dla Twojego życia prywatnego, dla samopoczucia.
Nie zawsze mi się to udaje ale od dawna prawie zawsze. Ostatnio przy za wczesnych zakupach i stracie w dołku już 6-cyfrowej spałem jak dziecko (chyba NXT to było), przeczekując głębszą niż oczekiwałem korektę kilka dni, dokupując taniej, zajmując się tym czym normalnie się zajmuję, w rezultacie wychodząc na + pięciocyfrowy po kilku dniach jak nastąpił oczekiwany ruch. Zabawne, bo kiedyś na dźwigni na BTC czy ETH przy shortowaniu bani, dosłownie telepałem się ze strachu przy stracie 4-cyfrowej. W momencie jak zdasz sobie sprawę, że to tylko liczba i nawet jej strata nic nie zmienia w Twoim życiu, jest dużo spokojniej w grze. Oczywiście możliwe jest to chyba jeśli gra się tylko nadwyżkami a nie środkami na życie potrzebnymi do użycia. Więc każda nocka w życiu może być udana, chociaż też należę do tych co zamiast spać siedzą godzinami obserwując sytuację, nawet jak wiem, że niewiele się zmieni szybko jak źle wszedłem.
Ale warto chyba dążyć do:
1. spojrzeć na wykres i widzieć coś wartego gry,
2. kupić i wystawić aski/przelać na portfel,
3. sprzedać za parę godzin/dni a wszystko z minimalnym siedzeniem przy wykresie i giełdzie.

Tylko trzeba mieć bardzo dobry punkt 1. opracowany, czyli naprawdę dobrą wizje wykresu i adekwatnie dobry zakup.

Zauważyłem, że ilość spędzonego czasu niekoniecznie przekłada się na grę a często wręcz ją utrudnia bo człowiek wkurza się przy małych ruchach w drugą stronę lub ekscytuje małymi w dobrą stronę.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
2

Postautor: spamboy » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:05

ekonokomik pisze: Na minutowym wygląda jakby przebiło, a chwilę później poszły cegły 1000BTC i szpila do $12600.
Nie, nie. Nikt nie rzucał tak wielkimi cegłami. Pisałem wyżej jak to wyglądało. Duża ściana ponad 1000Btc (moze nawet coś koło 1,5k) czekała na poziomie $13k. Została bardzo szybko zasypana i nastąpiło przebicie ale już małymi ilościami. Słabo o tej godzinie byłem ogarnięty ale z tego co widziałem to trzymana ściana była do końca, a leciały cegły wielkości kilkadziesiat BTC. Niestety nie liczyłem i nie widziałem czy wszytkie spady trfiały w BIDa czy ktoś w międzycczasie redudował jego wielkość (ale raczej skupował wszytko).

edit:
finex
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 stycznia 2018, 10:08 przez spamboy, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: marlone » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:06

A kto trzyma alty na dłużej, świeżo kupione, w takiej sytuacji jak jest ostatnio?
95% krypto mam zakupione dosyć dawno. Po prostu nie gram na krótko. Wszystko co kupuję trzymam jako lokatę kapitału. Akurat w XRP też siedzę ale po zupełnie innych cenach zakupu. Spadek jednak boli, bo przy inwestowaniu długoterminowym każda większa korekta to siłą rzeczy spore straty (oczywiście wirtualne).

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:08

@Wymazywanie - ja strat na krypto nie doświadczyłem bo jestem zaprzysięgłym hodlerem, natomiast pamiętam b. dobrze krach na giełdzie w 2008 roku i wówczas spokojnie przeczekałem (choć trwało to długo) wychodząc ostatecznie na duży plus.
A zdjęcie wrzuciłem gdyż świetnie obrazuje natręctwo sprawdzania kursu, które mnie też dotyczy :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:13

Co do wykresu, po prostu zrobiliśmy ruch w dolny rejon trójkąta, testując obie LT jakie rysowałem ostatnio. Na razie nie spadło niżej. Najprawdopodobniejsze jest pójście teraz do górnej linii trójkąta i decyzja przy jego końcu. Kontynuacja spadku teraz, szybciej poprowadzi do zaostrzenia dynamiki w dół i podejrzewam, że stworzenia klina spadkowego.
Jeśli odbije to standard, kończenie trójkąta, czekanie na wyjście, raczej nudne i z racji malejących oscylacji w trójkącie mało ciekawe do gry chyba że ktoś lubi o kilkaset dolców grać. Ale jakby spadło pod trójkąt szybciej, byłoby naprawdę ciekawie. Odratowanie jednak dzisiejszego spadku wskazuje raczej na tą nudniejsza opcję (choć wolałbym tą ciekawszą). :mrgreen:

Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
marlone pisze: 95% krypto mam zakupione dosyć dawno. Po prostu nie gram na krótko. Wszystko co kupuję trzymam jako lokatę kapitału. Akurat w XRP też siedzę ale po zupełnie innych cenach zakupu. Spadek jednak boli, bo przy inwestowaniu długoterminowym każda większa korekta to siłą rzeczy spore straty (oczywiście wirtualne).
To kiedy masz zamiar realizować zysk? Jak crypto będą powszechnie używane? :D
Zysk zrealizowany to zysk, wcześniej jest tylko niezrealizowaną możliwością czyli nie istnieje.
Crypto owszem to lokata, ale tutaj 2 lata to jak 40 lat w banku.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
7

Postautor: new06 » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:14

Nawet jeśli wyjście z wcześniejszego klina to był head-fake, to godzinna jest już zamknięta nad jego górną tl. Ale ostatnie dwie m30 i ostatnia godzinna wyglądają brzydko, krótkie body, długi knoty do góry. Dlatego myślę, że kurs jeszcze raz powinien zejść przynajmniej do żółtej. Ogólnie volume jest rosnący, więc myślę, że niedługo będzie odbicie, ale to nocne jeszcze nim nie było. Jakiś target według mnie może być na niebieskiej linii, okolice 14800 obecnie. Była ona najpierw oporem, potem wsparciem, a potem znów oporem, ale cały czas była w grze.

Obrazek

Ale ogólnie kurs wygląda teraz jak na trzecim obrazku:
Spoiler:
Obrazek
@Comparic.pl, planujecie wrzucać jakieś kreski?

PS Chociaż trzeba też pamiętać, że cały czas jeszcze wisi nad nami niezrealizowany HS. Patrzcie jakie cyrki czasem potrafi wyprawiać kurs, zanim w pełni zrealizuje target:
Spoiler:
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 stycznia 2018, 10:32 przez new06, łącznie zmieniany 2 razy.
Brave New World

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:26

Wymazywanie pisze: Co do wykresu, po prostu zrobiliśmy ruch w dolny rejon trójkąta, testując obie LT jakie rysowałem ostatnio. Na razie nie spadło niżej. Najprawdopodobniejsze jest pójście teraz do górnej linii trójkąta i decyzja przy jego końcu.
Po przebiciu wsparcia o $400 i pół godzinnej walce chciałbyś już do góry? ;) No way. Zgadzam się z @new06, po czymś takim retest jest naturalny. No i dynamika odbicia była duża. Do tego stopnia, że zastanawiam się czy nie przejechać się shortem o jakieś 500 dolców w dół.

Początkujący
Reputacja postu: 
4

Postautor: marlone » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:28

To kiedy masz zamiar realizować zysk? Jak crypto będą powszechnie używane? :D
Zysk zrealizowany to zysk, wcześniej jest tylko niezrealizowaną możliwością czyli nie istnieje.
Crypto owszem to lokata, ale tutaj 2 lata to jak 40 lat w banku.
Zobaczymy. Wychodzę z założenia że krypto ma cały czas miejsce do rozpędu. Pieniądze które zainwestowałem nie są mi potrzebne tu i teraz i mogę poczekać. Nie mam daru do łapania górek /dołków więc u mnie sprawdza się trzymanie... Cierpliwość popłaca, o czym przekonała się masa osób która przetrzymala różne załamania na BTC. Chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę że dopóki nie wypłacę to nie zarobiłem tak naprawdę nic...

Początkujący
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jakub » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:32

Bartosz pisze:
BitJanusz pisze: https://www.cnbc.com/2018/01/09/jamie-d ... fraud.html

haha

po czymś takim można spodziewać wybicia

Albo i nie :)
https://cointelegraph.com/news/jpmorgan ... controlled
Tutaj też kilka słów o tym po polsku - https://dowbit.pl/video-jamie-dimon-zal ... oszustwem/

Wróć do „Przedszkole”