ZUS jest potęgą

Postautor: socjolog2008 » piątek, 25 września 2020, 18:53
socjolog2008
Postautor: adiqq » piątek, 25 września 2020, 18:55
mylisz sie. Inwestycja z założenia ma być długoterminowa, więc po co mam co chwilę robic podsumowania?amneziahaze pisze: ↑ piątek, 25 września 2020, 18:33 przez kolejne pół roku odrabiana była strata, dlatego się nie udzielałeś w wątku, czy się mylę?
adiqq
Postautor: shinya56 » piątek, 25 września 2020, 19:11
shinya56
Postautor: Fridaytrader » piątek, 25 września 2020, 19:48
Fridaytrader
Postautor: socjolog2008 » piątek, 25 września 2020, 19:59
Fridaytrader pisze: ↑ piątek, 25 września 2020, 19:4811300 usd. Można wiedzieć jak do tego doszedłeś?
socjolog2008
Postautor: Fridaytrader » piątek, 25 września 2020, 20:18
Fridaytrader
Postautor: socjolog2008 » piątek, 25 września 2020, 20:18
socjolog2008
Postautor: depar » piątek, 25 września 2020, 21:03
depar
Postautor: mesrotten » piątek, 25 września 2020, 21:20
mesrotten
Postautor: Fridaytrader » piątek, 25 września 2020, 22:05
Fridaytrader
Postautor: KubaKoń » piątek, 25 września 2020, 23:23
Specjalnie dla Ciebie ściągnąłem sobie kursy BTC od 20.12.2017 do dziś i zrobiłem banalne obliczenie w 2minuty (mogę podesłać excela). Pozwól że teraz ja zapytam: miałeś matematykę w gimnazjum? Łap:amneziahaze pisze: ↑ piątek, 25 września 2020, 18:33Ty serio jesteś matematykiem? Nie widzisz czarno na białym, że "przykład" jakim się posługujesz daje fejkowe wyniki?
shinya56 pisze: ↑ piątek, 25 września 2020, 19:11 1. Piszecie po fakcie. W sensie tutaj trzeba było kupić, tam sprzedać.
2. Macie podejście życzeniowe. Kup i może coś z tego będzie.
3. Bitcoin to "świeże" aktywo, o którym mało kto wiedział do roku 2017 r. Aktualnie to jest temat medialny.
4. Do tego trafił w czasy wielkiej hossy.
Aha. Ten argument zamyka zdecydowanie dyskusje. Szach mat. Dobrze, przyjmuję zatem z pokorą fakt, że strategia znana od kilkudziesięciu lat na giełdzie, która używana jest przez wiele funduszy inwestycyjnych obracających miliardami dolarów i której fanem jest nawet sam sceptyczny guru Warren Buffet, jest tylko fartem. I tym sformułowaniem zamykam z mojej strony dyskusje i nie chcę tu spamować ani siać fermentu. Dobranocshinya56 pisze: ↑ piątek, 25 września 2020, 19:11Dla mnie to macie więcej farta niż umiejętności inwestycyjnych.
! | Wiadomość z: koparki |
dostałem zgłoszenie od @amneziahaze, że w poście są fałszywe dane, proszę aby to wyjaśnił w dyskusji a nie wywoływał moderatora który nie ma czasu analizować postów pod tym kontem |
KubaKoń
Postautor: amneziahaze » sobota, 26 września 2020, 06:01
Widzę, że poziom absurdu sięgnął już zenitu, nie zamierzam tego nawet komentować.KubaKoń pisze: ↑ piątek, 25 września 2020, 23:23Specjalnie dla Ciebie ściągnąłem sobie kursy BTC od 20.12.2017 do dziś i zrobiłem banalne obliczenie w 2minuty (mogę podesłać excela). Pozwól że teraz ja zapytam: miałeś matematykę w gimnazjum? Następnym razem jak coś komuś zarzucasz w kontekście wyliczeń matematycznych sam rzuć liczbami, a nie stać Cię tylko na oszczerstwa.
amneziahaze
Postautor: shinya56 » sobota, 26 września 2020, 08:20
shinya56
Postautor: anagamidev » sobota, 26 września 2020, 09:12
No i ta strategia na dzień dzisiejszy po prostu działa. Zakładając, że i tak większość traci, legendy głoszą, że 90%, to +50% i tak jest nieźle.shinya56 pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 08:20Wiem dobrze co to za strategia. Po prostu wierzycie/macie nadzieję, że kurs wzrośnie. Wasze argumenty to historia BTC.
No mieliśmy "kryzys" i podczas tego kryzysu BTC wzrósł o 200% i jest wyżej niż przed "pandemią". Każdy kto regularnie skupował, uśredniał, akumulował dzisiaj jest na plus. Suche fakty. A jeśli ktoś liczy na nowe ATH czyli z dzisiejszych cen daje mu to zwrot +100%, a w przypadku 100k$ daje zwrot +1000%, to tym bardziej warto tak grać póki te poziomy nie zostały osiągnięte. Oczywiście obecna cena jest taka 50/50 jeśli chodzi o akumulację czy sprzedaż krótkoterminową, aczkolwiek większość HODL'erów uśredniająca teraz jest na plus i zarobiona, najlepiej kupować na przecenach, na dip'ach, ale takie mogą nie wystąpić jeśli bańka już ruszyła. Tak jak mówię, że ja nauczony różnymi bessami, wiem, że później te niskie ceny trwające długo długo są li tylko okazją do zakupów, szczególnie jak ktoś regularnie dokłada kapitał na longterm. Ale tak jak mówię, najlepiej skupować po prostu przeceny 30-40% w dół za jakiś bezpieczny kapitał i na odbiciach realizować część zysków(wtedy takie uśrednianie potrafi zbić średnią cenę do 0, o ile nie zwiększamy jakoś drastycznie wielkości pozycji oraz to też wymaga czasu, bo takie przeceny zdarzają się raz na kilka tygodni czy miesięcy), no i później znowu uzbroić się w cierpliwośćshinya56 pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 08:20Bitcoin trafił na największą hossę w historii. Nie wiemy jak się zachowa w czasach kryzysu.
anagamidev
Postautor: adiqq » sobota, 26 września 2020, 09:39
skroro to takie proste i oczywiste, to może w końcu założysz własny wątek i udowodnisz wszystkim jak to działa w praktyce? To by zakoczyło temat,prawda?anagamidev pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 09:12No i ta strategia na dzień dzisiejszy po prostu działa. Zakładając, że i tak większość traci, legendy głoszą, że 90%, to +50% i tak jest nieźle.
adiqq
Postautor: KubaKoń » sobota, 26 września 2020, 09:51
Bo taki był przekaz, że działa (nawet w najgorszych momentach) i dlatego jest tak chętnie wykorzystywana przez największe fundusze inwestycyjne (jako dywersyfikacja strategii). Nikt tu nikogo nie namawia do takiego inwestowania, po prostu konstruktywnie chcieliśmy pokazać na liczbach, że D.C.A działa i kto zechce to się zainteresuje i przyjrzy się tematowi bliżejanagamidev pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 09:12No i ta strategia na dzień dzisiejszy po prostu działa. Zakładając, że i tak większość traci, legendy głoszą, że 90%, to +50% i tak jest nieźle.
Prześmiewczo pytasz czy jestem matematykiem, potem zarzucasz mi że daje fejk przykłady. W żaden sposób tego nie argumentujesz, rzucasz tylko puste słowa. Specjalnie dla Ciebie robię proste obliczenia na podstawie historycznych kursów i wrzucam wyniki tu, abyś mógł się ustosunkować czy nadal daje fejk przykłady. A co słyszę? Znowu pusty slogan, że poziom absurdu osiągnął zenitu. Zero liczb, zero argumentów, nic. To tak jakbyś skrupulatnie tłumaczył komuś coś 15min, a ten drugi naśmiałby Ci się w twarz i powiedział "ta, ta...nie zesraj się". Ten sam poziom.amneziahaze pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 06:01Widzę, że poziom absurdu sięgnął już zenitu, nie zamierzam tego nawet komentować.
KubaKoń
Postautor: ergorg » sobota, 26 września 2020, 10:52
Ale kupowanie każdego większego DIPa to bardzo dobry pomysł. Wątpię by ktoś, kto kupił BTC po 20k$ dalej je trzymał. Jeśli jednak, to zawsze można DIP skupywać i wyrzucać 5-10 czy 20% wyżej - zarabiając na tym. Przez ostatnie prawie 3 lata od pęknięcia bańki było tyle sytuacji (na wyższych interwałach, gdzie jest bezpiecznie trejdować) że dawno wcześniejszy, zły zakup można było wyprowadzić na przód.shinya56 pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 08:20W tej dyskusji chodziło o coś innego. Kilka osób negowało kupowanie każdego większego dipa, czyli uśrednianie strat. Zdania nie zmienię to jest najgorszy błąd jaki można popełnić.
ergorg
Postautor: shinya56 » sobota, 26 września 2020, 11:31
ergorg pisze: ↑ sobota, 26 września 2020, 10:52Ale kupowanie każdego większego DIPa to bardzo dobry pomysł. Wątpię by ktoś, kto kupił BTC po 20k$ dalej je trzymał. Jeśli jednak, to zawsze można DIP skupywać i wyrzucać 5-10 czy 20% wyżej - zarabiając na tym. Przez ostatnie prawie 3 lata od pęknięcia bańki było tyle sytuacji (na wyższych interwałach, gdzie jest bezpiecznie trejdować) że dawno wcześniejszy, zły zakup można było wyprowadzić na przód.
shinya56
Postautor: kozaki_wiesi » sobota, 26 września 2020, 12:03
Właśnie dlatego największe sukcesy na giełdzie osiągają psychopaci bo nie targają nimi emocje.
kozaki_wiesi
Postautor: adiqq » sobota, 26 września 2020, 12:24
adiqq
Użytkownicy przeglądający to forum: adamjttk i 16 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).