Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: s---r » poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:25

Co tam się teraz stało? Jak rozumieć taki mocny peak w górę?

Początkujący
Reputacja: 23
Reputacja postu: 
2

Postautor: nztcaps » poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:35

@s--r przebicie lini trendu spadkowego

http://prntscr.com/idiiqm

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
3

Postautor: spamboy » poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:37

s---r pisze: Co tam się teraz stało? Jak rozumieć taki mocny peak w górę?
Wyjście z ogrnaniczenia LT po szczytach z 6 i 28.

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:44 przez spamboy, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: s---r » poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:39

Czyli teraz test tej linii od góry jako linii wsparcia będzie? Jak się utrzyma to dobry znak do wzrostów?

ps. chyba nie mogę w tym temacie takich prostych pytań zadawać :P

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: sovas » poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:50

Temat jest dla początkujących. Możesz.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
2

Postautor: spamboy » poniedziałek, 12 lutego 2018, 10:00

s---r pisze: Czyli teraz test tej linii od góry jako linii wsparcia będzie? Jak się utrzyma to dobry znak do wzrostów?
Raczej to przymiarka do pokonywania LT3k (żółta/brązowa z malowideł @Wymazywanie). Nie musimy tej lini testować (jej istotność w kontekście trendu jest II-rzędowa, bardziej wyznaczała samą dynamikę spadków) choć istnieje możliwość odbicia od 9k jako lokalnego duble top. Bedzie też pwnie pewien opór na 9,5k, który może zawrócic całą akcję.

Obrazek
Uwaga: u mnie żółta/brązowa LT3k może nie być precyzyjnie wykreślona

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: s---r » poniedziałek, 12 lutego 2018, 10:34

No właśnie chcę ją sobie wyrysować ale na razie walczę w jaki sposób :)
Kilka dni temu też był opór przy ok 9k... kurs poleciał w dół jakby w pysk tam dostał :)

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » poniedziałek, 12 lutego 2018, 10:41

mikolajkulczyk pisze:
sha256 pisze:

Czy poziom 5920usd Bitstamp był tym poziomem od którego powinny zacząć się wzrosty?

W orientacji na wykresie bardzo pomaga analiza wolumenu. I tutaj napiszę coś bardzo ważnego: największe wolumeny występują na końcu fali 5 w fali C korekty. Wystarczy spojrzenie na wykres aby stwierdzić, że tak własnie jest. Inną ważną rzeczą jest tzw. overbalance.
[...]
Wybicie z kształtującej się formacji oRGR spowoduje, że zasięg ruchu to górne ograniczenie kanału spadkowego czyli ok. 12500usd. Siłę tego oporu potwierdza również szczyt podfali 4 na ok. 13000usd.

Patrząc się na wykres oczekiwałbym wzrostów. Tak naprawdę moim zdaniem jesteśmy dopiero na początku drogi.
Załóżmy że to co napisałeś jest jak najbardziej prawdopodobne (99%), czy to by oznaczało że to obecne odbicie to jest Fala B która powinna odbić na 50% fali A ? A po fali B będzie fala C "kończąca" która zniesie nas do poziomów 4-5k ?

Wiem że nikt nie ma szklanej kuli ale za bardzo nie jestem w stanie zrozumieć w jakim obecnie momencie jesteśmy, czy to jest korekta od ATH, czy przed nami kilku-miesięczna bessa (ostatnia fala C) czy może po prostu to jest odreagowanie wzrostów od 2013 roku ??? Jesteśmy w stanie to ocenić ? Który scenariusz może być najbardziej prawdopodobny :?:
Jedna z ważniejszych rzeczy z mojego wpisu to: "(..) który da szansę na złamanie overbalance'u i zmianę trendu lub początek korekty wyższego rzędu. "
Także czeka nas albo korekta wzrostowa (B) albo nowy impuls wzrostowy.
Nie wiem natomiast skąd Twoje założenie co do wartości odbicia fali B i zasięgu spadków ewentualnej fali C. Oba założenia mogą okazać się niewłaściwe i prowadzić do błędnych decyzji.
Co do miejsca, w którym jesteśmy na wykresie to opisałem moje zdanie we wstępie do wpisu na równoległym wątku: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 35#p452535

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: mattbigblue » poniedziałek, 12 lutego 2018, 11:24

Od jakiegoś czasu oglądam tego gościa i często dobrze przewiduje rynek, tutaj jego wczorajszy filmik. W sumie nic odkrywczego nie mówi, bo w tym temacie wszystko już zostało powiedziane, ale fajnie posluchac jego entuzjazm w głosie :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » poniedziałek, 12 lutego 2018, 11:30

Ja liczyłem na spadki.. i kiszka, ruch w drugą stronę. To by oznaczało,że potencjalnie przed nami wzrostowa fala B.

Niestety, ogromna dynamika nie ułatwia sprawy. Spadek do 6000 zajął "moment". Również spadek do 4000 może tyle zająć. Nie ma czasu na rozważania. Trzeba wejść, albo spasować. Zgodnie z postem @sha256 więcej argumentów przemawia za wzrostem, ale pamiętajmy, że są jeszcze bad newsy, które mogą wiele zepsuć. A w zasadzie - wszystko! Freefall od 14500 do 10000,24-godzinny i niesamowicie wyniszczający dla altów, zaczął się od bad newsa z Korei i Chin.

Z drugiej strony - które miejsce jest dobre na wejście? chyba żadne. Przełamanie 9k trwało chwilę i skończyło się spadkiem poniżej 8000. Z jednej strony gra na takim ryzyku wymusza stoploss, z drugiej strony - z uwagi na ogromny zakres ruchów dobowych bardzo łatwo zostać wyleszczonym na SL.

Szcezrze mówiąc ta zabawa nigdy nie była tak trudna dla mnie, jak teraz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0

Postautor: burzolak » poniedziałek, 12 lutego 2018, 13:12

BitJanusz pisze: Ja liczyłem na spadki.. i kiszka, ruch w drugą stronę. To by oznaczało,że potencjalnie przed nami wzrostowa fala B.
...
Nakupiłem się na wcześniejszym dołku a później jeszcze opadło (na -). Obserwowałem dwa zaczpy wzrostowe czekając na lokalną górkę która mogła nastąpić od wczorajszego popołudnia do obecnej chwili. Ktoś wrzucał rysunek. Pierwszy wyrysowany, drugi mógł się spełnić. Natomiast ciekawił mnie jego zasięg, na obecną chwilę nie wyglądało na chęć przebicia 9k$. Zakładałem podjazd powyżej ale zobaczyłem cegły i poszło wszystko, zysk niewielki (kilka %). Tendencja do trzymania się w kanale wygląda coraz wyraziściej. Jakoś brakuje mi jasnego sygnału.
Info dla górników:
Bitmain antminery - nadal mają w posiadaniu.
Szczególnie zastanawiająca jest oferta na zubożałe kopacze Bitcoinów.
Przy okazji, Chiński nowy rok zaczyna się lada dzień i potrwa ładnych parę(naście) dni.
Generalnie pomiędzy 15-21.02. aczkolwiek u nich to się potrafi przeciągać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
3

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 12 lutego 2018, 13:14

@BitJanusz, No to odpocznij od gry, poobserwuj na spokojnie. Presja uciekających okazji i konieczności zajęcia pozycji nie jest dobra jak się jest bardzo niepewnym.

Co do fali B ja bym odradzał używania oznaczeń EW dla osób (sam się do nich częściowo zaliczam) które nie pracują na bieżąco z WŁASNYM, autorskim oznaczeniem całego wykresu w falach EW oraz EW nie umieją lub umieją słabo. Bo tu nie chodzi o to że zgadniemy gdzie jaka fala dojdzie ale chodzi o ujęcie całego wykresu w wytycznych EW i rozumowanie tokiem jego zasad. Wtedy operowanie pojęciami EW ma sens, w innym przypadku nie i niewiele pomoże.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
2

Postautor: sha256 » poniedziałek, 12 lutego 2018, 14:26

@Wymazywanie,
Mam odmienne zdanie.
Traktuję EW jako jeden z elementów, który pozwala na ocenę sytuacji.
Nawet kiedy samemu nie dysponuje się wiedzą i umiejętnościami to po pewnym czasie obcowania zaczynają kształtować się umiejętności na skutek obserwowanych zależności.

Czesto jest tak, że EW podpowiada czego należy oczekiwać, dopiero potem pojawia się formacja, która część inwestorów zauważa. Dopiero złożenie kilku sygnałów wzmacnia informację.

EW nie jest łatwe i często znajomość tematu przychodzi etapami. Czasem dopiero po przeczytaniu kilku ksiażek, powrotach do nich, obejrzeniu setek i tysiecy podobnych sekwencji można brać się za temat.

Dlaczego więc traktować początkujących jak uczniaków? Niech rozwijają się i podnoszą wiedzę i umiejętności jak najszybciej, a to pozwoli im na osiąganie lepszych wyników inwestycyjnych. Nawet jeśli to na samym początku przynosi mętlik w głowie. Trzeba starać się zrozumieć i nie oczekiwać, że taki stan osiągnie się bez wysiłku.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » poniedziałek, 12 lutego 2018, 14:35

BitJanusz pisze: Z drugiej strony - które miejsce jest dobre na wejście? chyba żadne. Przełamanie 9k trwało chwilę i skończyło się spadkiem poniżej 8000. Z jednej strony gra na takim ryzyku wymusza stoploss, z drugiej strony - z uwagi na ogromny zakres ruchów dobowych bardzo łatwo zostać wyleszczonym na SL.

Zmienność zawsze była podobna, z tą różnicą, że trwała hossa czy zwał jak zwał, w sensie dużo zieleni, mało czerwieni, więc więcej wejść kończyło się profitem. Wahanie o 1k$ usd w tak krótkim czasie jest denerwujące, fakt.

@jpktraders, przypomnieć Ci może Twoją poprzednią prognozę? Dlaczego zakładasz na wykresie praktycznie zawsze opcję tylko buy?

Weteran
Reputacja: 843
Reputacja postu: 
2

Postautor: Vilv » poniedziałek, 12 lutego 2018, 14:40

Dużych spadków nie zaliczyliśmy jak na niedzielę i poniedziałek. Dodam komentarz z sygnałów, ostatni się sprawdził bardzo dobrze.

False-breaks through key-levels are serving as support and resistance now

The BTC is trading between 9k resistance and 8k support level. Both levels have been effective in recent action. It seems that 8k has more chances to be beaten.

Now prices are balanced for a while until new impulse will be BTC up or down.

The simple idea for the scalp buying:
1 - Strong break-up through channel-B-top-line

2 - The test of break-up level with 'no supply' or 'SLK-below-previous-low'

3 - demand bar

The simple idea for scalp short:
1 - Breaking down on supply-bar below Channel-A-Bottom-line

2 - The test of break-down with 'no demand' sign or 'SLK-above-previous-high'

3 - supply bar.
Screen z opisem
https://prnt.sc/idmu7d

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0

Postautor: burzolak » poniedziałek, 12 lutego 2018, 14:58

Panowie sam mam zamiar jeszcze nieco poczytać i doszkolić się w temacie. Natomiast rysowanie na własnym profilu w traidingview jest nieco czasochłonne biorąc pod uwagę przeszłość; rodzi się pytanie. Czy jest możliwość aby jakoś wyeksportować kreślarstwo i zaimportować na własnym profilu?
Narzędzie ciekawe ale stawianie własnych kresek czy figur nie jest takie proste dla początkującego. Mając jakiś wzór - przykład z poprzednich lat, o wiele łatwiej doszukać się schematów, wskazówek i potraktowania tematu jako bardziej przejrzysty.
Wedle mnie czasy na naukę bardzo dobre. Jest "po" wielkich wzrostach, obecnie bardzo dobry moment aby wejść w analizę i naukę.

Weteran
Reputacja: 852
Reputacja postu: 
4

Postautor: pabloj » poniedziałek, 12 lutego 2018, 16:30

Obecnie rozważam taki scenariusz:

Jest dużo ważnych oporów więc widzę to bardziej jako takie cup n handel'owe boczniakowanie z lekkim wzrostem.
Tam gdzie jest ten wystrzał w górę spodziewam się jakiegoś good newsa albo w związku z Lighting Network, albo Segwit, albo cokolwiek innego np. od JPM, który powoli zmienia zdanie. Albo chińczyków rozochoconych nowym rokiem ;p

Obrazek

To jest oczywiście jedna z wersji, ta pozytywna, o spadkowej nie chce narazie pisać ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:51 przez pabloj, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: HypnoFukka » poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:02

Panowie czy macie może jakąś stronę gdzie znajdę kontrakty futures dla btc ? kiedy się otwierają i zamykają oraz jakiego typu i ilości zostały otwarte ?
Ostatnimi czasy wydają się dość istotne. Może nie technicznie ale psychologicznie wywiera to wpływ na tłum przy tym na kurs. Takie moje odczucia nowicjusza :mrgreen: :mrgreen:

jedną stronę udało mi się znaleźć - gdyby ktoś był zainteresowany http://www.cmegroup.com/trading/equity- ... tures.html

jest i drgua - http://www.cboe.com/delayedquote/futures-quotes

Tylko jak sprawdzić czy są grane short/long ? Ktoś z zaawansowanych graczy mógłby objaśnić ?

Sorry za lekki offtop.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:48

burzolak pisze: Panowie sam mam zamiar jeszcze nieco poczytać i doszkolić się w temacie. Natomiast rysowanie na własnym profilu w traidingview jest nieco czasochłonne biorąc pod uwagę przeszłość; rodzi się pytanie. Czy jest możliwość aby jakoś wyeksportować kreślarstwo i zaimportować na własnym profilu?
No ale to krok wstecz by był w rozwoju. Właśnie chodzi o to by samemu rysować. Zwykłą linię trendu można naprawdę różnie malować. Te wszystkie mazaje na wykresach to ma być własna twórczość. Taka próba ujęcia wykresu w analizowalne kształty. Kopiowanie gotowych kresek od innych raczej nie przybliży nikogo do nawiązania bardziej intymnej relacji z wykresem, a to przecież chodzi. :)

Dodano po 1 minucie 43 sekundach:
A narysowanie kilku najważniejszych linii trendu to nie jest trudność, ale proste ćwiczenie. Na dużych skalach potrzebujesz z 5-6 linii trendu i naprawdę masz już w miarę dobrą grę wstępną do dalszych etapów rozbierania wykresu. :D
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja: 852
Reputacja postu: 
1

Postautor: pabloj » poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:49

Dodatkowo ten ruch od około $7800 wygląda na impulsowy:

Obrazek

Sorry, że tak trochę narysowałem jakby 4 nachodziła na 1, ale jak się otworzy wykres to rzeczywiście nie nachodzi.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lutego 2018, 20:37 przez pabloj, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Przedszkole”