Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: anagamidev » piątek, 8 maja 2020, 13:59

BTC/PLN, brakuje jeszcze +1000-2000PLN do nowego ATH :D

### edited: 2020-05-08 14:49 ###

@keeper no jeśli wierzysz w jakieś potwierdzenie odwrócenia trendu, czy przebicia linii trendu i takie tam bajery to w zasadzie już powinieneś grać pod 18k-19k$ :D Sugerując się poprzednim halvingiem, to teraz po pompce jakiejś powinna byc korekta 10-30%, jakieś dłuższe wypłaszczenie, znudzenie, być może jakieś harce i zabawy na altach i spokojnie spokojnie do góry już :D Z dynamicznymi wierzchołkami, gwałtownymi korektami aż do nowego ATH na poziomie 2xATH-100k$ :D

### edited: 2020-05-08 15:03 ###
@keeper chodzi mi o to, że przebicie pewnych poziomów powinno gwarantować poziomy duży wyższe w dłuższym terminie :D Czyli rynek dochodzi do pewnego balansu, gdzie 90% starych wyjadaczy albo jest już wyprzedana, wyleszczona oraz 90% nowych graczy ma break even w okolicach tych przebijanych poziomów gdzie niżej nie opłaca się im już sprzedawać i ta cena zaczyna stanowić jakby nowy poziom 0 poniżej którego większość jest juz zainteresowana tylko ewentualnym kupnem :D
Ostatnio zmieniony piątek, 8 maja 2020, 15:12 przez anagamidev, łącznie zmieniany 5 razy.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Wygadany
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0

Postautor: keeper » piątek, 8 maja 2020, 14:23

chyba chciałeś napisać, że brakuje jakieś 27000 ale spoko, było blisko

EDIT:
ale to pisałem odnośnie tego:
"BTC/PLN, brakuje jeszcze +1000-2000PLN do nowego ATH :D"
bo z mojej matematyki wychodzi, że brakuje akieś 27000 ....

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lord_Bafford » piątek, 8 maja 2020, 15:02

@ anagamidev
Nie pożałowałeś długopisu na 3.7k ;) Czyżbyś wliczał w to nadchodzące fatalne wyniki za Q2 na tradycyjnych rynkach?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 22
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://www.binance.com/en/register?ref=IFOM6AGB

Postautor: g1wave » piątek, 8 maja 2020, 15:12

Bardzo emocjonalny ten rynek.
Zastanawiam się, czy ten ruch nie jest sponosorowany likwidacja shortów w dużej mierze. Prawdziwe miśki jeszcze chyba nie wjechały na rynek.
Czy ulica już jest na rynku? Czy zmieniło się coś w bitcoinie ostatnimi czasy i podejściu ludzi do niego? Chyba nikt nie watpi, że dump nastapi pytanie tylko z jakich poziomów i jaki zasieg bedzie miał.
Nie wieszcze spadków, chociaż nie ukrywam, że w aktualnej sytuacji bliżej mi do niedźwiadka niż księżycowego chłopaka. Jak widzę, że moi znajomi, ze szkoły kupuja btc po 9000usd za 1000zł to raczej coś jest nie tak.
Longtermowo wydaje mi się, że bitcoin musi umrzeć ostatni raz i tym razem na poważnie, nie dlatego, że chce się nachapać bitem po 2,2k bo wtedy nic się nie zmieni, kolejny cykl bańkowy się powtórzy.

Jak będziecie interpetować osuwanie się kursu na niskim volumenie ? A jak bujanke miedzy 10k a 9,7k? W okresie prehalvingowym oczywiście.
Pozdrawiam ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
25

Postautor: BitJanusz » piątek, 8 maja 2020, 15:31

@g1wave

weź pod uwagę, że rynek jest bardzo płytki i odpłynęło z niego (od czasów bańki 2017) mnóstwo pieniędzy, za to DOSZŁO mnóstwo elementów powiększających i tak rozbuchane volatility.

Dawniej nie dało się zarabiać na spadkach (nie było kontraktów i pozycji SHORT na giełdach), więc po prostu wszyscy grali do jednej bramki, a kurs wyłącznie rósł. Co było naturalne: wyczerpywała się podaż, więc skup ciągnął kurs UP.

Potem weszły pierwsze machinacje: bot robiący puste transakcje sam ze sobą (Bot Willy), który miał naganiać na zakupy, potem weszły forki, bitmex z lewarem x100. Potem odpłynęło sporo kasy, podupadły alty i forki. A ostatnio, przy dumpie do 4k, okazało się, że silnik bitmexa - likwidując odpowiednio dużo pozycji - jest w stanie de facto ściągnąć kurs do zera. BTC "uratowało" dosłownie to, że właściciele giełdy ów silnik likwidacyjny wyłączyli, czego oczywiście nie zrobią w przeciwnym przypadku, tj. likwidacji miśków (wtedy kurs może lecieć sobie na księżyc i nikt nie zareaguje).

Na takim rynku należy brać pod uwagę każdy scenariusz. Tak, wzrosło o ponad 100%, ale spokojnie może wzrosnąć o kolejne 100% i bez korekt. Ba, może nawet urosnąć o kilkaset % bez korekt. Znów: likwidacje + FOMO. Halving zrobi jedną prostą rzecz, zmniejszy ilosć sprzedawanych bitków przez górników, wprawdzie nie jest to duży % volumenu dobowego, ale zawsze coś. W takich warunkach może się okazać, że kurs będzie po prostu walił UP jak szalony, za pieniądze m.in. Joe007 i innych, grających wielomilionowe shorty, których likwidacje będą napędzały kolejnych traderów - "bo przecież tyle wzrosło, musi spaść, short ALL IN" - i zonk, kolejny zlikwidowany.

Tak, kiedyś taki wagonik się wykolei i pojedzie w drugą stronę, nagle likwidując wielomilionowe longi spóźnionych byków, ale kurs do tego momentu może dojechać do wartości dla nas dziś absurdalnych.

Dlatego ja nie podejmuję się prognozy, jeśli będzie dalsze FOMO bez korekt - technicznie sygnał hossy padnie po przebiciu ok. 10800$ i utrzymaniu na 1d, a następnie po przebiciu 14k i 20k (T2, T3). Taki pociąg będzie lecieć, aż skończą się shortujący. M.in. dlatego warto śledzić też sentyment. Jeśli jest już "tylko up, moon, 1 milion zaraz", to ilość chętnych do shorta spada proporcjonalnie, ludie się po prostu boją. Taki moment może świetnie wykorzystać duży market maker, by totalnie udupić rozpasane longi.

TL;DR - nie bądź niczego pewien, zwłaszcza dumpa po wzrostach.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » piątek, 8 maja 2020, 15:41

czego to ludzie nie wymyślą żeby usprawiedliwić swoje błędy bądź też brak pewnych zdolności :lol:

z takim podejściem to może faktycznie lepiej przerzucić się na jakiś bardziej łagodny sport

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » piątek, 8 maja 2020, 16:00

"Halving może być pułapką. Bitcoin powyżej 20 000 USD za minimum 1,5 roku" :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 22
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://www.binance.com/en/register?ref=IFOM6AGB

Postautor: g1wave » piątek, 8 maja 2020, 16:24

masonbtc pisze: piątek, 8 maja 2020, 15:41czego to ludzie nie wymyślą żeby usprawiedliwić swoje błędy bądź też brak pewnych zdolności

z takim podejściem to może faktycznie lepiej przerzucić się na jakiś bardziej łagodny sport

O jakich błędach mówisz? Brak zdolności- owszem jak najbardziej, ale być może Tobie też brakuje kilku, ale jesteś zbyt zaślepiony blaskiem księżyca, żeby je zauważyć. Ja nie jestem z tych co maja ból dupy, że inni zarobili. Gdy wszyscy krzycza moon, czasem warto rozważyć odwrotny scenariusz.

Bardziej łagodny sport? Jestem zawodowym pokerzysta, notowałem swingi dziennie w obie strony przekraczajace kilka BTC i nigdy nie byłem result oriented, nie musisz mnie uczyć zarzadzania kapitałem ani przesyłać maści ;) Dobra decyzja to nie zawsze dochód i odwrotnie.
Po prostu wierze w przyszłość kryptowalut ale niekoniecznie wykorzystywanych w 75% do spekulacji.

@BitJanusz
Dzięki, przekonania co do kierunku nie mam żadnego. Po prostu chciałem poznać opinie madrzejszych od siebie, żeby mieć trochę lepszy obraz risk to reward poszczególnych opcji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » piątek, 8 maja 2020, 16:59

Na wszystkich giełdach ustawieni na 10500$ jak jeden mąż. Jedynie na futures na binance więcej BTC ustawionych na 10800$. Teraz pytanie: czy będzie atak na 10500$ czy już na 10400$ skończy ruch, czy może pójdą wybić SL tych z 10500$ i zrobią atak wyżej.

Mój plan jest taki: zamknąć część longów przy 10350-10450$. Shorty również otwierać od tych poziomów ale być gotowym na 10800$.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » piątek, 8 maja 2020, 17:06

moim zdaniem pójdzie wyżej

11.5-12.5k

@Lord_Bafford

tak jak ergorg napisał sporo osób czeka na 10.5k dlatego warto nastawić się że raczej pójdzie wyżej a dla mnie następnym celem jest cena do okolic 12.5k

chociaż okolice 11.6k też mi się podoba i potem korekta fajnie wypada ale to tylko takie teoretyzowanie zobaczymy co będzie
Ostatnio zmieniony piątek, 8 maja 2020, 17:47 przez masonbtc, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
0

Postautor: Niko9tek » piątek, 8 maja 2020, 17:21

Idzie wsparcie :!:

Printer Brrrrr, go to the moon 🚀🚀🚀

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lord_Bafford » piątek, 8 maja 2020, 17:33

masonbtc pisze: piątek, 8 maja 2020, 17:06 moim zdaniem pójdzie wyżej

11.5-12.5k
To równie dobrze wtedy może iść na 14k, a to się teraz nie stanie (ja w ten wariant nie wierzę ;) ) Duża część osób zrealizuje zyski przy 10.3-10.4. Sporo osób nadal czeka na jakąś sensowną korektę, aby wejść w temat (i nie mówię o mitycznych 5k tylko gdzieś 7.9 - 8.5k).

Początkujący
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
0

Postautor: Niko9tek » piątek, 8 maja 2020, 17:41

Lord_Bafford pisze: piątek, 8 maja 2020, 17:33To równie dobrze wtedy może iść na 14k, a to się teraz nie stanie (ja w ten wariant nie wierzę

Jeszcze troche możemy pociągnąć, o tym że pójdziemy na 10k$ też mało kto wierzył, sam chyba widzisz tą farse z tetherem

Początkujący
Reputacja: 213
Reputacja postu: 
1

Postautor: etVz » piątek, 8 maja 2020, 18:30

ja przestawilem SL ponizej 9,2 z TP sie wstrzymuje, niedlugo jezeli nie spadniemy ponizej 9,91 po wybiciu 10,0 powinnismy rozpoczac ostatni prawdopodobnie impuls z zasiegiem do 10,4, znowu prosty penannt, nudne a jednoczesnie niepokojace dawno nie bylo takich swiec na 1W

Przetestowalismy glowna LT od gory, jest za bardzo byczo, RSI na 1W ma wg obliczen zasieg w okolice poprzedniego szczytu :shock:
Moim zdaniem powinnismy wykonac taki ruch do halvingu, pytanie jak sie skonczy ta cala jazda, czy kapital zostanie przesniesiony na alty?stopniowo po wybiciach kolejnych oporow bede przestawial wyzej SL

Struktura swiec na 4h pozwala na wybicie gora, jednak zasiegiem od razu moze nie byc 10,4 a jedynie wybicie w okolice ponizej i korekta calegu ruchu do 10,0 gdzie mozna sie spodziewac dystrybucji powyzej tego poziomu, wszystko sie pokrywa z ma, po wybiciu prawdopodobnie dluzszy boczniak weekendowy powyzej 10,0 jezeli 9,91 nie padnie.

Początkujący
Reputacja: 213
Reputacja postu: 
0

Postautor: etVz » piątek, 8 maja 2020, 19:48

bedziemy wybijac, uwaga uwaga 9,97 czas start :D

Początkujący
Reputacja: 13
Reputacja postu: 
0

Postautor: Anton22 » piątek, 8 maja 2020, 20:17

Trójkącik na 15m jak dla mnie sugeruje, że zaraz możemy polecieć mocno up.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 8 maja 2020, 21:25

Jesli traktowac hashrate jako wyznacznik kursu to nie wygląda to zbyt byczo.. mieliśmy znaczny przyrost ktory spowodowal wyrazny wzrost diff 2 epoki temu (+8%) potem w zasadzie plasko; jakby te 2epoki temu nakopali btc na zapas zeby je wywalic jak cena wzrosnie... a wydawaloby sie ze przed halvingiem hashrate bedzie rosnac na wyscigi ( no bo kiedy kopac jak nie wtedy gdy dostaje sie 2 razy wiecej??)
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: anagamidev » piątek, 8 maja 2020, 21:29

Może być też tak, że hashrate spadnie, transakcje się przyblokują, więc na giełdę nie będą wpływać nowe BTC i łatwo spompują kurs w kosmos :D

Kolejny ekspert znany i lubiany :D

Swoją drogą znowu miałem rację, że 10k$ soon :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » piątek, 8 maja 2020, 22:00

chyba już jesteśmy gotowi co myślicie? daliby już strzała bo mam dość patrzenia na wykres :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 8 maja 2020, 22:04

@masonbtc, weekend się zaczyna i obyśmy nie mieli konsoli do poniedziałku...

No i jeszcze opcja, że chcą 1D zamknąć na czerwono by po 2 wybić.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wróć do „Przedszkole”