Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: domator » sobota, 26 października 2019, 09:07

ekonokomik pisze: sobota, 26 października 2019, 09:03Teraz absolutnie nie czuję pokusy by kupić
A zeby sprzedac? szortowac znaczy?
Ja tez sie nie zalapalem bo obiecalem sobie ze do zmiany trendu nie kupuje i gram tylko szorty ale nie wiem czy nie poszukam teraz wejscia na szorta wlasnie. Noc niestety przespalem bo po wzrostach wczoraj wieczorem bylem pewiem ze nic wiecej nie napompuja.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
5

Postautor: ekonokomik » sobota, 26 października 2019, 09:20

@domator Nie shortuję. Za dużo razy się na shortach przejechałem ;)
Może, jakbym nie spał na piku 10500 i wstrzelił się idealnie... Ale teraz? Spadnie do 9200 a potem znów podskoczy o +1k$ do góry. Po co mi to?

A może to robota insidersów pod jakiś nieznany ruch na rynkach finansowych?
Ja mam zasadę, że jak nie mam pojęcia co się dzieje to stoję z boku.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1493
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vetz » sobota, 26 października 2019, 09:36

cały ruch miał na celu zanegowanie DC i się udało, nie warto szukac wiekszych przyczyn, dlatego, ze brak sily na wybicie 8,8 mogl sie przyczynic do kilku miesiecznej bessy i byc moze w dlugim termini do dziabniecia 2,0+ gdyby trend sie utrzymał. No ale wczorajszy wieczor/noc - szalenstwo. Ciezko w takich chwilach, cokolwiek grac, ale takie dni jak wczoraj sa piekne :D po takich pompach norma jest spadek, moze to strasznie wygladac przy takim uksztaltowaniu swiec, przebilismy i LT spadkowa i ograniczenie COT wg. ob. przydaloby sie utrzymanie powyzej 9,34 i jakis boczniak.
Na 9 mamy silne wsparcie wg. ma 1w, ktore wspolgra z ograniczeniem COT ob.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 października 2019, 09:47 przez Vetz, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » sobota, 26 października 2019, 09:43

BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
0

Postautor: pael » sobota, 26 października 2019, 10:02

ekonokomik pisze: sobota, 26 października 2019, 09:20A może to robota insidersów pod jakiś nieznany ruch na rynkach finansowych?

Wczoraj podpompowali NASDAQa po kolejnym odcinku serialu porozumienie handlowe Chiny-USA. Wiec moze solidarnie BTC jako projekt tech ;-)

Co do racjonalnosci zobaczcie co sie dzialo przez ostatnie 3tygodnie na daxie. Rynki nie sa racjonalne. Najlepiej analizowac bez patrzenia na wartosc ceny a na zasiegi techniczne. Juz tyle razy co sadzilem, ze "nie moze tak wysoko/nisko/daleko pojsc" poszlo duzo dalej... Zreszta czesc powinna pamietac rajd od 3k do 20k, czy kilka takich swieczek co tez wzbudzilo nie mniejsze emocje i zdziwienie.
Brawa dla wszystkich ktorzy sie zalapali na taka jazde na lewarze, game changer :twisted:
Ostatnio zmieniony sobota, 26 października 2019, 10:06 przez pael, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
2

Postautor: BitJanusz » sobota, 26 października 2019, 10:03

Wymazywanie pisze: piątek, 25 października 2019, 23:31Ale co pisałeś? Że masz longa? Nie widać tam ani żadnych targetów ani nic, tylko że masz longa. A potem o targetach w dół na 5-6k. Sprawiasz wrażenie jakby nic Cię nie zaskakiwało. Też tu:
ach, sorki, to nie była przechwalajka tylko raczej przypomnienie scenariusza ;)

Rzeczywiście nie było targetów, post był wtedy na szybko z bitcoinwisdom, nie da się tam za wiele. Tu jego rozwinięcie:

Obrazek

teoretycznie taki klin (jeśli wybicie będzie kontynuowane) sięga ok. 13k, przy czy celowałbym w 12,7k jak miejsce przed oporami.

po drodze jest strefa oporu 10,9k i 0,618 spadku, co równie dobrze może załatwić sprawę, gdyby przyjąć, że to, co mamy to wielki ruch korekcyjny całego spadku od 13,8k.

Trzeba będzie patrzeć i reagować - longa trzymam nadal, niestety wbiło ponad 10k gdy spałem, więc nie zamknąłem, a przy wzroście 40% raczej bym zamknął :mrgreen:

komentarz co do styków - wiesz, ja gram głównie na altach (często shitcoinach) i tam scenariusze tego typu to normalka. Ja ich wręcz oczekuję :mrgreen: myślę, że jak się siedzi we względnie stabilnym BTC to traci się kontakt trochę z bazą absurdu pt. robimy nowy high jednego dnia,nowy low drugiego. :mrgreen:

ps. oczywiście ten scenariusz może się załamać, jeśli nasz wzrost wróci "pod klin" - wtedy scenariusz do śmietnika i gramy pod coś innego (na shitcoinach dziki retest 0,382 to normalka i lubię pod to grać!!! tutaj mamy zachowania jak z shitcoina więc się można wzorować), ale z racji przyzwoitego wejścia na poziomir 73xx raczej cięzko mi będzie na tym stracić.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » sobota, 26 października 2019, 10:20

Test wsparcia:
Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 26 października 2019, 10:23

A ja mam silne przeczucie, że pojawi się coś związanego ze złotem i jego cena też za moment szarpnie w górę.
Absolutnie nie sugeruję, że Bitcoin pociągnie za sobą złoto ;) Raczej, że pojawi się coś, co wpłynie na cenę obu tych aktywów w podobny sposób.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 343
Reputacja postu: 
1

Postautor: depar » sobota, 26 października 2019, 10:35

Wzrosty mamy wtedy gdy EMA20 (żółta) przebije od dołu EMA50 (niebieska) i gdy obie przebiją od dołu ema 200 (czerwona). Taka sytuacja była na minibańce w kwietniu 2019 (żółta elipsa). Teraz jest sytuacja w której EMA20 przecina EMA50 od góry a EMA50 ma bliżej do przecięcia EMA200 od góry. Gdy EMA50 przetnie EMA200 od góry to mamy tzw "krzyż śmierci" wskazujący na dalsze spadki. Aktualnie mimo dużego wybicia w górę sytuacja jest mocno niejasna. W tej chwili jestem poza rynkiem i wolę poczekać aż sytuacja się wyjaśni. Samo mocne wybicie zasygnalizowało możliwe wzrosty ale według mnie to za mało żeby wchodzić długoterminowo w pozycje długie.
Na swojej stronie https://zdalnyprofit.pl/category/kryptostrategia/ szczegółowo opisuję prostą strategię btc/usd dla początkujących

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
1

Postautor: kacperek » sobota, 26 października 2019, 11:04

Dzień dobry,
od dłuższego czasu obserwuje rynek krypto i staram się nauczyć jak najwięcej przed pierwszym zakupem. Nie ukrywam ( pewnie każdy tak mówi) wczoraj mocno się spóźniłem, mimo, iż miałem już podjętą decyzję zakupową w okolicach 7.5k
Dziś obserwuje trochę wykres jak reaguje na twitt CEO twitter i zastanawia mnie jedna rzecz.
Na bitbay mamy SKUP BID np. 9200$ i on dynamicznie się odświeża. Zauważyłem dziś że odświeżał się na 9300$ i 8500$, możecie mi powiedzieć co to oznacza?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: wamak » sobota, 26 października 2019, 11:10

@Bitjanusz
Jeśli to jest shitcoinowe wybicie, to lepiej było to sprzedawać zaraz po przebudzeniu :) Dzisiejsza świeca dzienna wyglada no koniec wzrostu. Nastawiam się na zejście ponownie do 8XXX, nawet do 8200.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: remix » sobota, 26 października 2019, 11:39

wamak pisze: sobota, 26 października 2019, 11:10Dzisiejsza świeca dzienna wyglada no koniec wzrostu.
Do zamknięcia dziennej jeszcze długa droga. ;)

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » sobota, 26 października 2019, 12:06

remix pisze: sobota, 26 października 2019, 11:39Do zamknięcia dziennej jeszcze długa droga.

tak, a widzę że aktywność theter treasury rośnie znowu :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
0

Postautor: shinya56 » sobota, 26 października 2019, 12:49

Za klika dni będzie można coś konkretnego napisać, po takiej szalonej nocy to ciężko o jakieś sensowne wnioski.

Widzę takie opcje.
1. RTN ( Bessa potrwa jeszcze 1-2 lata)
2. Powtórka sprzed poprzedniej bańki. Szybkie zejście, aby przetestować dno, 2-3 tygodnie mulenia i szybkie wyjście. Powoli rozkręcamy następną bańkę z finałem w 2022-2024 r.

W sumie nic odkrywczego, ale każdy kombinuje jak rozgryźć przyszły halving, może się okazać, że najlepsze rozwiązania to te najprostsze. Czyli powtórka z rozrywki i realizujemy punkt 2.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
171

Postautor: Fibo » sobota, 26 października 2019, 13:38

Ostatni dynamiczny ruch do góry to precyzyjne wypełnienie całej szerokości formacji flagi. Wprawdzie jej górna banda stanowi pewne wyzwanie dla byków i z pewnością jej pokonanie to nowa jakość wg klasycznej AT. Czy to się może udać? – EW podpowiada, że docelowo powinno, gdyż:
- po sporym 61,8% zniesieniu 1-szej fali nowej hossy grudzień 2018-czerwiec 2019 za pomocą kombinacji flat + zygzak, rynek gwałtownym UP zamknął od południa za jednym zamachem całą tą podwójną trójkę, co w EW stanowi samo w sobie już nową jakość ruchu, w tym przypadku ocierającą się o rozpoczęcie 1 podfali 3 fali nowej hossy;
- sama dynamika ostatniego ruchu wzrostowego bardzo dobrze koreluje z zakończeniem flato-pochodnej formacji korygującej.

Cel byków to pokonanie oporu górnej linii flagi, aby generowanie 1 podfali mogło trwać do wartości pokazanych na poniższym wykresie.

Optymalne zniesienie 1-ki w 1 podfali to 38,2%, duże zagrożenie dla powyższego scenariusza będzie już stanowiła jej ponad 50% korekta.

Obrazek
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1493
Reputacja postu: 
12

Postautor: Vetz » sobota, 26 października 2019, 15:19

Widzę, że wrócił czas na szał z ew. fajna teoretyczna wiedza, obrana w techniczny język, który Fibo kształtował od kilku lat, wg. mnie ciężko pod coś takiego grać, a rzeczowe są tylko opory, które są skorelowane z wieloma prostymi wskaźnikami i narzędziami. EW. wg. mnie to pewien fanatyzm, który ze zderzeniu z rzeczywistością wygląda niczym pertraktacje w markecie. Oczywiście zdarzy się, że ktoś "trafi" ale agamacośtam też trafia (chyba z większą skutecznością :lol:). Fani Fibo i EW. pewnie mnie zjedza, ale jebac to, forum nie sluzy ku temu, by zdobywac tutaj przyjaciol, do wydluzania swojego kutasa tez nie, ale tak czasami bywa :roll:
Dla świeżaków, którzy próbują grać DT lepszym rozwiązaniem jest złapanie swojego stylu gry, proste narzędzia bardzo ułatwiaja taka gre, granie pod czyjś scenariusz jest slabe, nawet jesli przynosi to czasami zysk - lepiej uczyc sie na bledach, albo przestac grac. Zreszta wydaje mi sie, ze na forum jest garstka osob, ktore obracaja sumami zblizonymi do moich, ja osobiscie gdybym mial grac kilkoma tysiakami to chyba lewarowalbym najmniej na x50, w innym przypadku szkoda byloby mi czasu.
Ostatnio wszystko mi wchodzi, wczorajszy szczyt byl dla mnie szokiem, ale wiekszosc graczy i widzow byla zaskoczona.
Ale do meritum, bardzo fajnym narzędziem jest ma - moving average, bardzo fajnie działa i bardzo dobrze się pod to gra jeśli skomponujemy ją z innymi wskaźnikami i podstawowymi narzedziami.

Przykładem jest 1W z Death Cross'em i Golden Cross'em, DC/GC pokazują nam bardzo wiele z wykresu, ale po kolei, widoczny DC był zwiastunem spadków, kiedy dorzucimy do tego resistance/support - to chyba kazdy wie, jak oznaczac/szukac, dodajac do tego TL, nauczy się podstawowych figur
Spoiler:
,
spojrzy na wykres trzezwym umyslem, przeanalizuje komponenty, wywnioskuje: To pierdolnie, wiec trzeba grac na znaczących sup/res w czym do potwierdzenia i okreslenia pozycji wejscia/wyjscia sprawdza sie ma, ob i RSI. Z uplywem czasu po potwierdzonym DC i zwezajacym się trójkącie, mozna bylo dostrzec, ze 15 Oct, byla proba zanegowania formacji DC, ktora się nie powiodła, co oznaczalo spadek na dniach. Ja w tamtej chwili ustawiłem się z pozycją na wyznaczonym znaczacym support'cie na 3,0+ niestety nie dziabnałem nic, czekalem nadal na zetkniecie sie z nTL, bo choc TL sa mniej znaczace niz te poziome to rynek czasami je lubi 8-)
Spoiler:
czekałem cierpliwie, ale się nie doczekałem, więc byłem bez pozycji, bo liczyłem na zjazd nieco niżej, dopiero w momencie pojawienia się GC, założyłem pozycje w okolicach 5,0+ oczywiscie posługując się ww. narzedziami, co w efekcie bylo intratnym wejsciem, moment wyjscia ciezko bylo okreslic, dlatego, ze zlozylo sie na to wiele czynnikow:
1. bylem zarobiony, wiec zjazd w okolice 10,0 byl zadowalajacy
2. chciwosc i nadzieja na dalsze wzrosty
3. AT
Po korekcie, korekty wzrostow :lol: wyprzedalem sie na 11,0 bo bylem wymeczony psychicznie, niby alerty w telefonie poustawiane a i tak kilka razy dziennie sie patrzylo na wykres, a jak na wykres to i na forum, zobaczyc co pierdola ludzie.
Wczorajsze wybicie oporów ponad 9k mnie zszokowalo, dlatego, ze mimo, ze ustawilem sie dzieki narzedziom jakie uzywam pod 7,5 to watpilem w zanegowanie DC i po tym odbiciu spodziewalem sie, szukania pozycji na 7k i nizej, po czym potwierdzonego DC i finalnego dotarcia do 2,0 gdzie mamy wysmienite wsparcie, takie byc albo nie byc BTC, a przed smiercia pragnie zyc sie najbardziej 8-) mimo wszystko ciesze sie, ze spekulacja na Bicie sie przedłuzyła, osobiscie uwazam, ze kiedys umrze.

PRZERWA, BO MIMO TO, ZE GRA NA GIELDZIE POZWALA DOBRZE ZAROBIC, ZYC BEZTROSKO KIEDY ROBI UCIEKA SIE OD MONITOROW TO JEST TO PSYCHICZNIE TRUDNY SPOSOB NA ZYCIE.
PS. jesli 9k pusci to warto szukac pozycji na 8,8 na ten moment, ale dzis raczej nie pusci, bo swiece na 1D wygladalyby koszmarnie. Milej gry.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 października 2019, 15:32 przez Vetz, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
2

Postautor: prap0n » sobota, 26 października 2019, 15:20

@Fibo

A co myslisz o tym councie z tego filmu? To jest skomplikowana struktura korekcyjna wiec ciezko mi oceniac.
W sumie nie widzialem nic przekonujacego co dawaloby argumenty bearish, jedynie ten film.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 26 października 2019, 16:08

Chętnie bym kupił szpilkę w rejon 8600-8800$.

Spadek pod połowę impulsu faktycznie by namieszał jak pisze @Fibo. Jednak .382 wydaje się dość małą korektą, już zresztą naruszoną. Jeśli dobrze mierzę z dołkiem, wychodzi koło 9277$. Stawiam na coś koło 0.5 a nawet 0.618. Tak czy siak będzie trzeba odkupić drożej niż się wczoraj wywalało na zysku, ale to klasyka Bitcoina i to i tak sukces w porównaniu z shortowaniem (Spoczywaj w Pokoju. Amen.) czy niegraniem ruchu.
Spoiler:
Obrazek
Dodano po 7 minutach 49 sekundach:
Ofc jak to co spadło będzie trzymało, może się kupi pod dt. Choć korci mnie raczej zakup niektórych altów, Ltc, Matic?, Xrp (Brandt mnie kusi), może coś jeszcze. Ale skoro BTC dyktuje dynamikę i się rusza, je na pierwszym miejscu należy grać.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
1

Postautor: domator » sobota, 26 października 2019, 16:08

@Wymazywanie
Jestes pewien ze to dobry pomysl kupic nawet jesli bedzie 0.61? Mnie to sie wszystko nie podoba. Wolumen wzrostow byl niewielki. Wszystko to dziwne. Nie wykluczam wzrostow oczywiscie ale rowniez bym nie wykluczyl scenariusza wielkiego wyleszczu i spadkow. Nie mam zadnej duzej pozycji, w alty nawet jestem zapakowany troche (choc rano zmniejszylem pozycje) ale i tak boje sie kupowac.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
2

Postautor: Wymazywanie » sobota, 26 października 2019, 16:16

domator pisze: sobota, 26 października 2019, 16:08Mnie to sie wszystko nie podoba.
Trochę się przyzwyczaiłem do Twojego pro spadkowego podejścia w ostatnich miesiącach i to na długo przed końcem wzrostu, więc sądzę, że masz mocno nieobiektywne spojrzenie, i tych spadków wyczekujesz już tak maniakalnie nieco. Ja pisze o DT, czyli zakup na kilka godzin, dni. A nawet i to może być zbyt ostrożnym podejście, bo jak widać, zakupy sprzed 3 dni jakie miałem za 7480 itp., lepiej było rozpatrywać jako zakupy na dłużej niż zwykłe siepanie odbicia w DT.

Trzymasz jeszcze tego długiego shorta z niższych cen? Kiedyś ktoś pisał, że miał pozycje na lewarze miesiącami i choć miał rację, to fee zeżarło mu dużą część zysków. Powinieneś chyba troszkę otworzyć oczy na wzrosty, nie tylko spadki. Tak na wszelki wypadek. :)

Dodano po 2 minutach 5 sekundach:
domator pisze: sobota, 26 października 2019, 16:08 Nie wykluczam wzrostow oczywiscie ale rowniez bym nie wykluczyl scenariusza wielkiego wyleszczu i spadkow
Tak, to możliwe. Jakbym miał jednak ocenić, to dla mnie wzrosty p>50%, spadki p<50%, ale to czysty subiektywizm, nie coś wyliczonego. Żałuję, że czekając na 6.8k, zakupy niewiele droższe bo 7.5k traktowałem jedynie jak odbicie w DT a nie już "to". Bywa. :)

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
domator pisze: sobota, 26 października 2019, 16:08ale i tak boje sie kupowac.
Ja czekam na jakąś mini panikę, która wydarzyłaby się jak 9k by puściło. Inaczej będzie nudno i ciężej będzie mi kupić konsolidację na 9.1-9.2k.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Wróć do „Przedszkole”