Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 9 lutego 2017, 21:26

miso20 pisze: @zbiges, ciekaw jestem jak dzisiejsza sytuacja wygląda wg twoich LT, narysujesz jakieś prognozy? :D
Podbijam. I wołam np. @Bitmar, @zomos2, żeby się wypowiedzieli czy będzie Gox czy nie. :D

Dodano po 5 minutach 7 sekundach:
Jest notka ale brak spekulacji. :D http://bitcoin.pl/wiadomosci/prawo-i-po ... stro-w-dol
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
3

Postautor: zomos2 » czwartek, 9 lutego 2017, 21:31

@Wymazywanie, 3 wzrosty były. Czas na 2 fale spadkowe. 1 fala spadkowa raczej za nami. Nic nie powtarza się dwa razy w ten sam sposób, ale psychologię tłumów jest ciężko zmienić. Gox? Nie wiem czy będzie to identycznie ale problemy są analogiczne. Ja obstawiam cup&handle w skali miesięcy. Raczej info okołobitcoinowe jest ok w skali lat. W skali tygodni i miesięcy jest atmosfera ciężka acz jeszcze lżejsza niż po Goxie czy po Finexie z lata 2016. Za to w porównaniu do okresu Goxa to atmosfera starej dobrej finansjery jest równie ciężka albo i cięższa. Indeksy typu SP500 idą do góry jakby zaraz miały jakieś trupy z szafy wypadać.

Dodano po 2 minutach 55 sekundach:
Nasz GPW z kolei się zachowuje i odreagowuje słaby 2016 rok. Ale że koreluje się to ze wzrostem inflacji, wzrostem inwigilacji, obostrzeniami co do gotówki i wzrastającą kontrolą to wygląda to też na pościg za pozbywaniem się gotówki...

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
A jak ktoś chce to ja bez kozery powiem że liźnie zakres z kodem 5xx. Tak jak liznęło kod 7xx na początku stycznia.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » czwartek, 9 lutego 2017, 21:32

zomos2 pisze: Gox? Nie wiem czy będzie to identycznie ale problemy są analogiczne.
No chyba nie. Bo jesli faktycznie zrobia AML i otworza za miesiac gieldy (wyplaty) to bedzie mozliwy rajd do gory. Na goxie takiej szansy nie bylo.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1042
Reputacja postu: 
2

Postautor: wrip » czwartek, 9 lutego 2017, 21:51

@domator, Jeśli to nie wałek z ich strony, to mają chyba tego samego fachowca od marketingu i komunikacji co bitcurex

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 lutego 2017, 22:43 przez wrip, łącznie zmieniany 1 raz.
NANO - zdecentralizowana i ultraskalowalna kryptowaluta z błyskawicznymi i darmowymi przelewami.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -30
Reputacja postu: 
-1

Postautor: amnesia » czwartek, 9 lutego 2017, 22:06

Wymazywanie pisze:
amnesia pisze: Zauważyłem że niektórzy piszą i prognozują zależnie od kursu
Ja pier... A znasz analizowanie niezależnie od ruchów kursu? :lol:
amnesia pisze: tutaj nie ma jakiejś analizy głębszej tylko jest tak mówi bo albo piszę bo bo akurat Tak wskazuje kurs a teraz nagle się kurs zatrzymał na 3 900 i zastanawiam się co dalej.
Czekamy na Twoja analizę "niezależną od kursu". :mrgreen: Kropki i przecinki w zdaniu nie bolą.:) To wygląda jak strumień z Joyce'a. :mrgreen:
pójdzie na prawo.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » czwartek, 9 lutego 2017, 22:16

@amnesia, takie posty nic nie wnoszą do dyskusji, więc albo napisz cos konstruktywnego, albo powstrzymaj swoje wypociny

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » czwartek, 9 lutego 2017, 22:27

Prymitywna analiza fundamentalna mówi mi że niektóre giełdy w Chinach a może i firmy związane z rządem Chin skupują BTC, sprzedają CNY. Stąd najlepszym rozwiązaniem jest przyjęte przez większość posiadaczy bitcoinów - trzymać (HODL). Nie pomoże w przewidywaniach analiza techniczna no bo jak narysować to co siedzi w głowach Chińczyków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 lutego 2017, 22:51 przez ikswodnal, łącznie zmieniany 1 raz.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -30
Reputacja postu: 
0

Postautor: amnesia » czwartek, 9 lutego 2017, 22:34

Po co recytować wykres z tickera. Ja tez widze ze spadło 7% a jutro spadnie albo wzrośnie. No błagam. :lol:

Jest hossa zeby nie powiedziec bańka na sp500, tutaj i wszedzie panika na btc co widac po wolumenie, a ogolem to btc nie jest narzedziem inwestycyjnym.

Ogolem to spadki muszą być, ludzie bedą chowac kapitał gdzie popadnie. 6-12mies.

Weteran
Reputacja: 310
Reputacja postu: 
3

Postautor: garmont » czwartek, 9 lutego 2017, 23:09

Ciężko pojąć naturę Chińczyków, żle odczytałem komunikat PBOC:
"Wzmocnienie KYC/AML, przestrzeganie obostrzeń w płatnościach i zarządzaniu walutą obcą, reklamy i podatki" i... 9 głównych giełd zostało postawione na baczność.

Jak mawiał Roosvelt:
"Mów łagodnie, ale trzymaj w ręku sporego kija"

Zastanawia mnie co zrobi PBOC jeśli faktycznie wykryje pewne nieścisłości.
Myślę, że nawet gdyby giełdy nie miały pełnego pokrycia w bitcoinach, to by to mogło nie wyjść poza rozmowy wewnętrzne. PBOC potrzebny jest jeszcze większy kij, a nie zły wizerunek za granicą i zabicie kury, która znosi złote jaja. Chcą kontrolować BTC, bo mają kłopoty z CNY. Nie oni jedyni.

Jak mówił Ghandi:
“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » czwartek, 9 lutego 2017, 23:16

jeszcze trochę i.. wrócimy ponad 1000usd 0.o
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: chemik » piątek, 10 lutego 2017, 01:09

Minęła ósma w Pekinie... Wielu obawiało się, że ranek przyniesie nową falę wyprzedaży w Chinach. Tymczasem kurs np. na OKcoin wyraźnie rośnie... W tej chwili to ok. 6940 CNY - wobec ok. 6400 CNY w minimum z dnia wczorajszego i ok. 6680 sprzed dwóch godzin. To bardzo pozytywny znak, moim zdaniem - wyraźny powrót po małym "szoku", który usprawiedliwyłby dramatyczniejsze spadki...

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
7

Postautor: zbiges » piątek, 10 lutego 2017, 01:11

No cóż, jaki koń jest każdy widzi. No może oprócz tych co nie widzą. ;)
majkel_94 pisze: Teraz czekam na profesjonalną analizę techniczną, z której wyjdzie że akurat się przecięło 8 kresek i 3 trójkąty, więc wyszło dołem i spadek był naturalny :D
Po co pisać nową analizę skoro nie czytasz starych. Miałeś wszystko napisane kilka dni wcześniej tu:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=292872#p292872

7600 to troche więcej niż 7400 ale ogólnie to stało się to co tam napisałem. Nie przewidziałem timingu, myślałem że spadnie wcześniej (stąd niższy pułap zóltej LT) i wolniej. No ale wiele sie nie pomyliłem co widać na tym wykresie.

To tylko żarty @majkel :mrgreen: i zwykły fuks. Coraz mniej mnie interesują prognozy. To rzeczywiście jest zajęcie dla wróży, a ja nie jestem i nie chcę być wróżem. Teraz zajmują mnie bardziej przyziemne prognozy typu: Jeśli spadnie, to gdzie się zatrzyma i jak mocne będzie odbicie. Lub: Właśnie wybiło na wysokich obrotach, to gdzie się zatrzyma. Pomiędzy 6400 a 7400 jest wzrost o 15% to baaaardzo dużo a w dodatku można się było spodziewać tego powrotu do 6400.

Wszytko fajnie pod warunkiem, że można wypłacić kasę z OKcoin :( :oops: :cry:
Wydaje mi się, że nikt nie wpadł na to, że brak wypłat w BTC uderza przede wszystkim w obcokrajowców spekulujacych na OKcoin. Chińczykom to nie sprawia (póki co) większych kłopotów. Co to może znaczyć, każdy może sobie dopowiedzieć sam.

Co do kursu to nie zmieniam zdania. Po mojemu największe prawdopodobieństwo jest takie, że będziemy poruszać sie pomiędzy zółtą średnioteminową LT a białą longterm LT. Pod kursem jest jeszcze fioletowa sieczna, choć na nią to bym strasznie nie liczył.

Musze napisać, że zwiększa się prawdopodobieństwo przebicia od góry białej LT. Piszę o tym, bo ewentualne jej przebicie będzie bardzo silnym sygnałem do odtrąbienia podwójnego szczytu w longterm i tym samym niemal 100% pewne kiszenie się kursu przez kolejne dwa trzy lata gdzieś pomiędzy 500 a 900 usd.
Prawda istnieje!
Problem w tym, że ja jej nie znam :(
Nie znam jej, choć przez całe życie staram się do niej dotrzeć.
Jeśli więc chcesz skorzystać np z moich prognoz prawdopodobnego ruchu ceny, to musisz to zrobić na własną odpowiedzialność.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 02:22

zbiges pisze: Wydaje mi się, że nikt nie wpadł na to, że brak wypłat w BTC uderza przede wszystkim w obcokrajowców spekulujacych na OKcoin. Chińczykom to nie sprawia (póki co) większych kłopotów. Co to może znaczyć, każdy może sobie dopowiedzieć sam.
Pisałem od razu dziś, że mam nadzieję, że żaden forumowicz nie utknął. Testowałeś przelew cny z Chin już kiedyś? Czy jest opcja po porstu dolarów, bo na futures to na dolcach się gra przecież, a kojarzę, że Ty na kontraktów futures wymiatasz. :mrgreen: Ps. Świetna analiza jak niemal zawsze. :)

Dodano po 28 minutach 15 sekundach:
chemik pisze: Minęła ósma w Pekinie... Wielu obawiało się, że ranek przyniesie nową falę wyprzedaży w Chinach. Tymczasem kurs np. na OKcoin wyraźnie rośnie... W tej chwili to ok. 6940 CNY - wobec ok. 6400 CNY w minimum z dnia wczorajszego i ok. 6680 sprzed dwóch godzin. To bardzo pozytywny znak, moim zdaniem - wyraźny powrót po małym "szoku", który usprawiedliwyłby dramatyczniejsze spadki...
Dość optymistycznie. Dla mnie gra teraz to "ekonokomikowy" gorący kartofel. :mrgreen: Łapać szpilki, wywalać na odbiciach i cieszyć się, że coś wpadło. Najbardziej lubię downtrend właśnie i duże korekty/crashe, bo w nich nie ma sentymentów i iluzji typowych dla pompowania, które są dla mnie bardziej złudne niż za duże bearish jak spada. Mówię o ludziach, bo ja to zazwyczaj za wcześnie w uptrendach wychodzę, nie ulegam za bardzo nigdy (czasem to źle). :)

Co do okcoin radzę oglądać nie tylko cenę, ale i order depth. Okcoin wg mnie degraduje być może (powoli) do niższej ligi. Spready po 50-100cny dziś widziałem. Niepoważne jak na lidera rynku... A od czasu wył. dźwigni i botów zamułka i zamułka, aż dziwne, że odbicie do 7500+ poszło.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » piątek, 10 lutego 2017, 05:57

Ja na razie jestem zdziwiony. Bylen pewien ze jak sie obudze to bedziemy mieli < 6400. Zreszta obstawilem pieniadze na ten scenariusz. Na razie ciagle na + (zrobilem shorta na pierwszym odbiciu ok. 18.00) ale jest on juz malutki niestety.
Nie moge uwierzyc ze zakaz wyplat w btc na kilku gieldach spowodowal spadek o 100 USD. To by swiadczylo o mega silnym rynku chyba....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 07:57

@domator, Daj temu czas, taki news się będzie rozgrywał nie na 5 świeczkach 4h, ale na wielu świeczkach 1-3d...

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 10 lutego 2017, 08:07

@domator - bo rynek był silny. Świadczyła o tym kompletnie nieudana próba zwałki 8-go lutego.

Na chwilę obceną na btc-e w skali 5m czy 15m przez popołudnie i noc zbudował się zgrabny, klasyczny trójkącik, nawet w nim jeszcze jesteśmy. Na stampie też regularna figura, choć nie wiem jak ją nazwać? - taki regularny prawie nie zmniejszający się szlaczek ;) Na finexie chyba nic regularnego? Wygląda jakby stali okrakiem między zachodem a Chinami i nie wiedzieli na kogo patrzeć.

Natomiast na OKCoin trudno mówić o jakimkolwiek trójkącie: było klasyczne odreagowanie po wczorajszych spadkach i chyba jesteśmy właśnie u progu ważnego testu wczorajszego dna.

BTC-E jest zadziwiająco wysoko w stosunku do Chin, w ciągu najbliższych minut powinni się osunąć o 10-15USD.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 10 lutego 2017, 08:12

Zrobiła się brzydka dla byków HS, z neckline w jednym miejscu niedociągającym do końca. Podstawa koło 6500, Head około 7000, pełny bearish target to koło 6000cny.
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » piątek, 10 lutego 2017, 08:13

W ciagu 2 h spodziewamy sie wiekszego ruchu. Ja w short poki co , nie ma powodu by mialo rosnac co nie ?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bit-els » piątek, 10 lutego 2017, 08:17

Na Ockoin chyba nie dało się grać od dłuższego czasu bez weryfikacji. Podobnie jak na Huobi. Teoretycznie nie powinni robić problemów i przesłać $ albo cny na konto.
W Polsce też są chińskie banki, można założyć konto i ściągnąć kasę.
Ta cała akcja to pod totalną weryfikację użytkowników jest.

Dodano po 2 minutach 8 sekundach:
Przypominam o tym koncie na twitterze:
https://mobile.twitter.com/cnLedger
Pierwsze źródło informacji z Chin

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 10 lutego 2017, 08:23

domator pisze:
zomos2 pisze: Gox? Nie wiem czy będzie to identycznie ale problemy są analogiczne.
No chyba nie. Bo jesli faktycznie zrobia AML i otworza za miesiac gieldy (wyplaty) to bedzie mozliwy rajd do gory. Na goxie takiej szansy nie bylo.
Oczywiście, że porównanie do Goxa jest na razie kompletnie nieuprawnione.
Tu mamy zatrzymanie wypłat jako wynik współpracy giełd z rządem. To pewnie po prostu jeden z punktów umowy: uszczelnienie AML i przetrzepanie ludzi, którzy obecnie mają kasę na giełdzie zanim ci uciekną przez BTC. Możliwość wypłaty fiatów zostawili, bo to jest w pełni do wyśledzenia dla rządu chińskiego - kto wypłaca i na jakie konto.

Jeśli uwinęliby się z tym szybciej niż zapowiedzieli, to kurs wystrzeli. Im bliżej do końca zapowiadanego miesiąca tym niepewność będzie rosła. Wiele zależy też od komunikacji giełd z klientami. Sama zapowiedź konkretnego dnia przywrócenia wypłat dałaby impuls do zakończenia korekty.

PS. Jeśli ta niepewność potrwa faktycznie kilka tygodni, to alty mają szansę ładnie odbić w końcu.
PS2. LTC nie kontrując należycie wczorajszych spadków rozczarowało mnie chyba po raz ostatni. :evil:

Dodano po 5 minutach 26 sekundach:
Wymazywanie pisze: Zrobiła się brzydka dla byków HS, z neckline w jednym miejscu niedociągającym do końca. Podstawa koło 6500, Head około 7000, pełny bearish target to koło 6000cny.
Czy Wy naprawdę wszędzie widzicie nic innego, tylko głowy i ramiona? 8-)
Wszędzie gdzie znalazłem opis tej figury, przykłady pokazują ją na szczycie, choćby lokalnym. Bo nie ma się głowy na poziomie d... :lol:
W dołku, na dnie korekty może być co najwyżej odwrócona HS.

Pokaż mi proszę, na naszym wykresie ten lewy lokalny szczyt pod linią szyi:
http://analizy.investio.pl/wp-content/u ... amiona.png

Nie prościej po prostu powiedzieć, że było odbicie po spadkach, a teraz się kończy i najpewniej zaczynamu druga falę spadków? 8-)
Ostatnio zmieniony piątek, 10 lutego 2017, 08:27 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Przedszkole”