Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
5
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:35

wrip pisze: @pael, ja bym jeszcze @wymazywanie zawołał, co by tu napisał jakiś elaborat o tym, że koniec jest bliski :twisted:
Nie zmieniło się nic od tego co pisałem ostatnio. Idzie scenariuszem, który opisywałem już i ponad tydzień temu i który uznałem za najprawdopodobniejszy. Bardzo ważny rejon to 12.7-13k, różnie rysując można widzieć już tam lub niżej neckline, poniżej tego ważna jest linia trendu, zejście pod nią to raczej dość prawdopodobna wizyta w rejon z 8 z przodu. Dopóki 13k się trzyma to spoko, może jeszcze ładnie z tego wyjść, na co jednak nie stawiałbym z taką pewnością do jakiej przyzwyczaiły się byki na bańce, które teraz krzyczą co kartkę czy dwie wątku, że wzrośnie i ATH niebawem. :) Cóż nadejdzie czas, że ATH nie będzie robione nie tylko przez tydzień czy miesiąc, ale i rok i dłużej. Jak na razie ładnie do tego pasuje sytuacja, ale by potwierdzić pęknięcie, powinno wylądować na naprawdę dłużej właśnie pod 10k. Póki co można to nadal traktować jako grubszą korektę, ale z dużym marginesem zaufania nawet jak ktoś jest optymistą co do wzrostu. Dla mnie okres raczej na przeczekanie no i polowanie tylko i wyłącznie na dołki. Zakup pro-wzrostowy niebędący tylko na odbicie można będzie rozważyć przy wydłużonej konsolidacji na obecnym poziomie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 15:37 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:36

Kiedyś wrzucałem ten filmik - >
Polecam zobaczyć przynajmniej początek.Dla mnie jest tu sporo racji

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 127
Reputacja postu: 
0

Postautor: Badoomdangboi » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:48

Tak rzucę, żeby dołączyć alty jako kryterium oceny na dalszą sytuację BTC i przypomnienie, że kurs może iść też bokiem. Zwłaszcza jak sporo ludzi woli stać z boku po takich nerwowych wzrostach i spadkach.

Patrząc po zachowaniu altów, a nie samego BTC myślę, że jest szansa na jakiegoś boczniaka poniżej/w okolicy 13k - do tej pory alty leciały dużo niżej przy takich srogich spadkach na BTC, a dalej się nieźle trzymają. XRP powyżej 1 dolca, Bcash za 2,5k, Monero w okolicy 400. Litecoin 250. Kto by się takich cen spodziewał gdy ostatni raz BTC był na 13-14k?

Osobiście myślę, że alty mające dalej chętkę na dalsze wzrosty podtrzymają BTC na w miarę stałym poziomie i od stycznia pieniążki pójdą gdzie indziej jak nie będzie żadnych chińskich newsów, a LN się będzie przeciągał.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:56

Z drugiej strony LN jest w stanie zabić znaczną ilość altów.

Po co komu np. DASH, gdy jest BTC z błyskawicznymi transferami i niskimi prowizjami? (chyba niskimi, bo słyszałem sprzeczne opinie w tym temacie ;))

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
11

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:59

wizardking76 pisze: cóż ja będę pisał o swojej skromnej osobie. jeśli można coś dodać to może oceńmy raczej czy moje przewidywania całego tego roku pozwoliły lepiej zarobić ogromowi początkujących czy może prognozy 90% stałych bywalców tego forum co się śmiało z moich prognoz że będzie do końca roku minimum 5000 USD. Z perspektywy czasu pewne rzeczy daje się lepiej ocenić. Przyznaję się bez bicia krótko okresowo wymiękam... zresztą chyba nie tylko ja.
To nie ludzie tu piszący pomagają/przeszkadzają nowym w zarobkach. To zawsze każdy w 100% odpowiada za swoją grę. To o czym mówisz jest tylko kolorowe teoretycznie. Bo co z tego, że możesz pisać non stop o wzroście więc nawet jak ktoś kupił na lokalnych szczytach to zarobił gdy przetrzymał, podczas gdy każdy przy zakupie wysoko przechodzi męczenie ze sobą, z wykresem, ze swoją psychiką i emocjami. I to co po czasie wydaje się banalnym przetrzymaniem kilka dni czy tygodni za wysokiego zakupu by mieć zysk, w rzeczywistości jest bardzo często realizowaniem straty, wywaleniem na mały stop-lossie, na dołku, straceniem dużej części na dźwigni czy wywaleniem na malutkim zysku z ulgą, że się wyszło z szamba jednak w miarę suchym.

To nieco zmienia perspektywę co nie?

Ilu Ty i Tobie podobnie mogli nagonić na wysoki zakup, którego nie przetrzymali, wywalili, stracili, skasowało im dźwignie?
Nawet jeśli potem rosło, z wielu względów wielu nie mogło dotrzymać pozycji, przetrzymać bagholdingu itd. Zawsze mnóstwo ludzi traci* przez takich jak Ty naganiaczy, którzy potrafią tylko gadać o wzroście i wszystko staje się argumentem na wzrost.

*skoro uważasz, że przez Twoje pisanie ktoś coś zarobił, równocześnie tracenie też uznajesz (stoi to w opozycji do mojego podejścia, które tu opisuje, ale odpisuje Ci Twoim "paradygmatem")

Dobre pytanie - zmienia perspektywę co nie?

Potrafiłeś pisać wysoko, że mały % na lewarze na bm, jakby byli chętni. No jasne, nie ma to jak naganiać jeleni na giełdę na longa gdzie się już gra samemu long i się pali.

Z czasów spadków/ boczniaka/małych wzrostów pamiętam Twoje posty tylko w wątku Bitmarket i wiecznie były to pretensje do dźwigni i giełdy. "Proroku" co tylko potrafi pisać o wzroście - przyznaj edukacyjnie ile kasy wcześniej zcrashowałeś grając tylko long na każdym poziomie? :mrgreen:

Będzie zabawnie znać takie rzeczy. Ja jestem jak najbardziej za zarabianiem w każdym trendzie, nie tylko w hossie i z naganianiem na hossie na dużej wysokości zawsze warto walczyć. Pisanie teraz co chwila o nowym ATH go tak łatwo nie wywoła.

Kluczowa sprawa, powtórzę - NIKT NIKOMU nie zawdzięcza nic w tym wątku jeśli chodzi o swoje zyski czy straty, każdy jest za nie sam odpowiedzialny. A jeśli ktoś zdobywa tu możliwość wglądu w inny punkt widzenia czy informacje i wiedzę innych, no to tylko pogratulować, jeśli umie jakoś z tego skorzystać i coś dla siebie wyciągnąć i jeszcze najlepiej coś od siebie dać innym. Jest to jednak w pełni jego odpowiedzialność za sukcesy i porażki. Trading to bardzo "samotna" sprawa. Człowiek jest sam ze sobą i wykresem i się z nimi męczy. Jak nie z wykresem to ze sobą. I nikogo tam nie ma innego w środku jak się nieraz kupi za wysoko i siedzi o 4 w nocy i nie wie czy wywalać z -5% czy czekać to rana, a trzeba wstać do innych obowiązków na 8 czy 10 a oczy zjechane i myślenie siada.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 16:09 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 2 razy.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
1

Postautor: rha » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:08

coss_takiego pisze:(...) Ps. Nie chciałem urazić żadnego Janusza, równie dobrze można było użyć innego imienia ;)
Wystarczyło pisać "ludzi" lub "amatorów".

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryzy » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:10

Widzieliście? https://www.bankier.pl/wiadomosc/Bank-z ... n=socialfb
Myślałem że obrót krypto w Polsce jest legalny.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 358
Reputacja postu: 
0

Postautor: discipuli » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:18

ja tylko pozwolę sobie dopowiedzieć, że można na "weteranow" pluć ile się przez nich straciło. Jednak ja jestem bardzo zadowolony, bo dzieki ich wiedzy moze nie krece super % ale w tym roku mialem tylko 2 dni na minus ktory mozna bylo uznać bo -1% to jest w granicy bledu czy + 1 % co liczylem na 0.

Lepiej mniej ale malymi kęsami zje się nawet slonia ;) Na początku macie 100 zlotych potem 200 300 a potem 1% kapitalu to wartosc początkowa dzieki procentowi skladanemu ktory jest potęgą :)

Sam wątek ja ocenilbym jako stabilne krecenie hajsu niż "hop i lambo"

Odnośnie kursu kreska rysowana po dolkach wytrzymala jest dość pionowa co pisalem wczesniej jednak podciagniecie obecnego 1 dniowego slupka na zielono moze spowodowac realne myslenie o boczniaku wedlug mnie.

Druga sprawa zbadalem podejscie "ulicy" wiekszosc mysli ze to korekta wiec moze to byc sygnal do tego ze jeszcze nie bylo panik sell tylko realizacja zyskow tych mitycznych "grubasow" (nie lubie tego okreslenia) Mamy tez ciagly trend wchodzenia nowych na gielde a co za tym idzie nowego kapitalu wiec boczniak bylby jak znalazł, bo nowe ATH to dla mnie nie realne. Nie oszukujmy sie drobnica nie ma takiego kapitalu aby windować pod ATH sami widzielismy przez ostatnie miesiace jakie cuda byly robione aby pchac kurs. A jak ktos po prostu obserwowal bitfineksa to juz w ogole poznal i podal sobie rączke z opiekunem kursu. Jak dla mnie ten boczniak bedzie realizacją zysków kosztem nowych. Jak to powiedział jeden z starych wyjadaczy na poprzedniej bance bylo duzo czasu aby sprzedac wysoko :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:22

Ale doczytałeś, że konta osób fizycznych nie będą zamykane?
e: @cryzy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:26

BitJanusz pisze:Z drugiej strony LN jest w stanie zabić znaczną ilość altów.

Po co komu np. DASH, gdy jest BTC z błyskawicznymi transferami i niskimi prowizjami? (chyba niskimi, bo słyszałem sprzeczne opinie w tym temacie ;))
LN miałoby z pewnością wpływ na kurs, w którym kierunku to nie wiem.
Jednakże na tyle na ile jestem w temacie od właściwego funkcjonowania, jeśli kiedykolwiek do niego dojdzie, dzielą nas minimum miesiące albo i nawet lata.

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:28

Przyjmując że kryptowaluty służą do rozliczeń między 2 stronami, wyeliminowanie jednej strony (giełdy) znacznie utrudnia rozwój kryptowalut. To trzeba też przeczytać, niestety między wierszami :-(.

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: Krakenos » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:29

Nie wiem jak tu każdy rysował RGR, ale jak dla mnie target to czerwona LT, czyli jakieś 9k. A wszystko w przeciągu tygodnia, dwóch ;)

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Andrew » czwartek, 28 grudnia 2017, 16:53

Po tej stronie "Janusz", więc i Januszowe pytanie.

Kupiłem BTC, po kursie poniżej 1k$. Jak to Janusz, cieszyłem się wzrostami przez ten cały czas, omijając spadki głównie poprzez niewiedzę i okazjonalne zerkanie na kurs. Pomijałem spadki wzrokiem, bo "cały" czas szło w górę. Myślałem o sprzedaży gdy spadło 70k, potem wzrosło do 68 i to olałem (tuż przed świętami) z myślą, że zaraz będą grube miliony ;) Typowe jak tutaj czytam. Jednak zacząłem się edukować i teraz już nie żyję w niewiedzy.
Wiem, że każdy jest sam odpowiedzialny za swoje decyzje i nie powinno się liczyć "wirtualnych strat", ale fakt, że nie wyszedłem jak było powyżej 65k pln, to był błąd (prawdopodobnie). Pytanie klasyk - sprzedawać teraz?

Mam wrażenie, że większość opinii na temat wzrostu, jest bardziej myśleniem życzeniowym, osób, które zainwestowały w złym momencie. Ja mogę stracić tylko "wirtualnie", ale Januszowstwo mówi mi jednocześnie - sprzedawaj bo spadnie mega i zostaw, bo za chwile skoczy ponad 60 i więcej i będziesz się wkurzal na siebie.
Jakaś porada dla nooba?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
0

Postautor: ciecho » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:05

Jeśli nie możesz się zdecydować to dywersyfikuj.
PS zastanów się gdzie możesz więcej stracić trzymając czy sprzedając teraz.

Najwyżej nie zarobisz!
tu aż się ciśnie powiedzenie "apetyt rośnie w miarę jedzenia"...
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 17:06 przez ciecho, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: smug » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:06

Andrew pisze: Jakaś porada dla nooba?
Spoiler:
Sprzedaj bo będziesz się tylko męczył ;)
A tak poważnie, dlaczego chcesz żeby ktoś inny wziął odpowiedzialność za Twoje pieniądze?
Jeśli zarobiłeś 6000%, to chyba znasz odpowiedź co zrobić, jeśli Ci mało, to trzymaj. Nikt nie wie i nie odpowie Ci co zrobić. Gdyby ktoś to wiedział, "jutro" byłby bogaczem.

rha
Weteran
Reputacja postu: 
11

Postautor: rha » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:07

Skoro już wałkujemy temat pewnego "jasnowidza", to przypomnę, że zegarek zepsuty pokazuje dokładny czas dwa razy na dobę, a zegarek precyzyjny, ale nastawiony na kilka sekund do przodu, nigdy nie pokazuje dokładnego czasu. Mimo tego wolimy używać tego drugiego.

Co do jasnowidzów, to przytoczę kilka postów jednej osoby (@Ishias), z początku grudnia, które przeszły tu bez echa.
Warto je sobie przypomnieć. Wytłuszczenia moje. Przypominam, że pod 20 tysięcy podeszło 17 grudnia.

» piątek, 1 grudnia 2017, 14:29
Ishias pisze:(...) czytałem gdzies analize tydzien temu jakiegoś chinola to prawił że do końca grudnia kurs pociśnie w okolice 15-20k usd i wtedy nadzieje korekta i spadki. Jak przebije 11k usd to wysiadam. Najwyzej zamroże siano na jakis czas ;p
» sobota, 2 grudnia 2017, 14:34
Ishias pisze: Hehe wszystkie opcje podane 33% że trafisz:D. Ja tyle sie naczytałem teraz na temat bitka że są rożne opowiastki. Jakiś analityk z chin, mówil ze bitka bedą pompować do 20k do konca grudnia bez wiekszych korekt i wtedy bum. Ja tam się boję wchodzić na taką tykająca minę :D
» niedziela, 3 grudnia 2017, 09:49
Ishias pisze: Każdy boi się teraz wejsc w bitka bo wiekszosc czeka na korekte, a ja myśle że jej nie bedzie, aczkolwiek boje się wejsc. Garstka ludzi twierdzi napisze po raz kolejny że bitek docelowo ma podejsc pod 20k usd bez wiekszych korekt.
» niedziela, 3 grudnia 2017, 12:21
Ishias pisze: (...) Wszedlem przy 50% kapitalu i czekam do min 17 grudnia. Osobiscie uwazam to za koniec wzrostow wedlug mnie z malymi korektami.
» niedziela, 3 grudnia 2017, 21:12
Ishias pisze: (...) Dlatego mowilem ze bitcoin bedzie rosl moim zdaniem az do 18 grudnia dopoki nie wejdzie na gieldy. W sumie to by sie zgadzalo wszystko. Zadnych bad news etc a po to zeby jak najwyzej poubierac ludzi. Zwalą kurs do 5k usd obkupia sie po taniosci i pompa. Jak bym nie znal ameryki to bym tak nie pisal;) To sa chciwe dranie jak banki.
» środa, 6 grudnia 2017, 20:57
Ishias pisze:
Nie tak szybko. Ja nadal twierdzę że bedą dziada pompować do progu 20k,. I nie sugeruję analizami, wypowiedziami forumowiczów, tylko od paru ludzi zaufanych ludzi. Przypomne się pod koniec roku :P. Przy okolicach 19k zalecam ewakuacje z bitka w fiaty.

Przypominam po raz kolejny, poprzedni mój post, widze ze coś za szybko chcą te 20k usd. Nie spekulujcie tyle tylko trzymta. Po 19k usd jak przebije sprzedawac bo wodospad
» czwartek, 7 grudnia 2017, 16:19
Ishias pisze: Czytał ktoś moje posty wstecz? Bo chyba widzę że nie. 20k usd cel jak dojdzie do okolic 19k usd zalecam ewakuacje. Myślałem ze do końca roku będzie 20k ale chyba w sobote to osiągnie albo w niedziele xd. Tylko alty dostają po dupie przez te szybkie wzrosty i strata sie kreuje;/
Ishias wytrwale przekazywał info od jakiegoś analityka, szkoda że bez konkretnego wskazania źródła, ale zobaczcie jak trafnie.
Nie można oceniać sprzed kilku tygodni, ale podwoiłbym mu posiadane punkty reputacji. Admin mógłby to zrobić z mojej puli, jeśli Ishias się tu nie odezwie.
@Ishias - jest koniec roku, odezwij się.

Dyskutant
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
1

Postautor: kadexor » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:08

@Andrew popatrz na bitcoinwisdom.com na to co dzieje się z kursem (15m). Ludzie męczą się po kilka świec 15m żeby na nagle grubas spił śmietankę i zgarnął cała tą kasę. Tak jest co chwilę. Teraz grubas jedzie na nadziei tych którzy myślą że kurs podskoczy i zbiera darmowa kasę. Przy tych operacjach kurs się kisi przy 15kUSD. W mojej opinii lepiej mieć fiaty i obserwować tą sytuację. Nie wierzę i chyba nikt tutaj wcale gwałtowny wzrost kursu. Raczej spadamy do 10kUSD albo i niżej do 7k.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:32

@rha, no wszystko fajnie, trafność znakomita, ale te liczne posty @Ishias intensywnie i celnie namawiające do zakupów były kompletnie bez wartości mimo ich trafności.
Bo tu pisze 20 takich "Ishiasów", każdy co innego, każdy z równym przekonaniem i większość bez podania źródeł / argumentów.
Komu zaufasz?
Bo chyba żaden rozsądny gracz nie będzie w swoich poczynaniach brać pod uwagę przeczytanej "gdzieś" przez Ishiasa analizy "jakiegoś chinola".
Bądźmy poważni jeśli chcemy by nas traktowano poważnie.

rha
Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: rha » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:41

ergorg pisze: Wiem, jestem trochę monotematyczny. :P

Poruszamy się w małym kanale spadkowym (dolna linia ma kilka punktów, do górnej godzinę temu ponownie się zbliżyliśmy). Aby narysować drugie ramię tej wielkiej głowy, kurs będzie musiał wyjść górą z tego kanału.
Ta głowa ma 3000 wysokości. Gdyby to się spełniło, to wypadłoby poniżej obecnego wielkiego kanału (dolna granica: 12500) i prawie weszło do poprzedniego (górna granica teraz: 10100). Jeśli to fala C spadku od ATH, to tak się może stać.

Jeśli ta głowa się zrealizuje, to wtedy może zrealizować się ta ogromna głowa, które szczytem jest ATH, a tutaj omawiana głowa jest tylko ramieniem.
Wtedy te 5k Ishiasa (luźna prognoza z 3 grudnia na temat zakresu spadków z 20k) będzie całkiem realne.

Początkujący
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jakub » czwartek, 28 grudnia 2017, 17:46

Ostatnio wiele na rynku zmieniło wprowadzenie kontraktów futures na BTC. Dla osób nie niewtajemniczonych z tym instrumentem podsyłam artykuł, który wyjąsnia działanie kontraktów futures - https://dowbit.pl/kontrakty-futures-bitcoin/

Wróć do „Przedszkole”