Ale warto wziąć pod uwage że jesteśmy na spadku z 20k do 10.700 co dla ludzi którzy są w temacie kryptowalut od startu hypu już jest niedorzeczną abstrakcją która w ich głowie nie powinna mieć nigdy miejsca. Dlatego sądzę że oczekują "return to normal" w zasadzie nie bez przyczynydreimore pisze: Martwi mnie tylko jedno, kurs zachowuje się często odwrotnie proporcjonalnie do tego co zakłada tłum, za dużo widzę typowań na "return to normal" i wygląda to na zbyt oczywiste rozwiązanie a bańka wyróżnia się tym, że nigdy nie wiadomo do końca czy już jest tak faktycznie i kiedy pęknie. Są tylko symptomy a tu całość wygląda jak na tacy. Jak byliśmy na 2k to tylko @ wizardking76 pisał, że będzie rosło, większość typowała na mega korektę w tym i Ja. Nawet z poczuciem szydery, że jeden człowiek tak idzie zaparte przeciw wszystkim... byłem w błędzieWięc obserwuje w pogotowiu i czekam
![]()
ps. Wykres sprawia wrażenie jakby współgrał z fizyką kwantową, miliony różnych rzeczywistości, alternatyw (czyli każdy gracz dokłada swoje) i wybiera tą jedną wersję wydarzeń z fali prawdopodobieństwa kiedy dokonujemy pomiaru/sprawdzenia/zakończenia (ostatni wyklarowany kształt świeczki).... popłynąłem, chyba zmęczeniePozdrawiam
Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)
-
Strona 1538 z 1604
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 1536
- 1537
- 1538
- 1539
- 1540
- …
- 1604
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 149
Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH
Postautor: kAArter » piątek, 22 grudnia 2017, 22:58
kAArter
- Początkujący
- Reputacja: 18
Postautor: likidis » piątek, 22 grudnia 2017, 23:03
likidis
- Początkujący
- Reputacja: 305

Postautor: Bitcoinek » piątek, 22 grudnia 2017, 23:05
Skoro to ma isc wyzej to ostatni szczyt do 20k to byl nasz funadment, i powinnismy poleciec na 50-95k dol.
Wiem ze to chore, ale jak polecimy do gory, to znaczy ze grubasy sie nie sprzedaly. BO jakby sie sprzedali siegneli bysmy dna.
Bitcoinek
- Początkujący
- Reputacja: 149
Postautor: kAArter » piątek, 22 grudnia 2017, 23:06
Oczywiście że tak mnie pierwsza lekcja kosztowała ponad połowe kapitału.Ale z perspektywy czasu widze ile mi dała.likidis pisze: @kAArter, Ale trzeba pamiętać, że tak działa ten rynek. Póki co to jest to dziki zachód i bonanza w jednym. Krypto potrafi Ci wystrzelić z dupy o ponad 100% w ciągu kilku minut, godzin, a w ciagu kolejnego okresu czasu tyle samo albo i więcej przykorekcić. Ja się tego nauczyłem na altach na własnej skórze przy poprzednich wzrostach w czerwcu, gdy kolejne ATH były stawiane to nie myślałem o żadnych korektach tylko tudemun i SL dla mnie nie istniał. Do czasu. Niestety wiedza zawsze kosztuje, ale ważne jest czy wyniesiemy coś z tą wiedzą czy puścimy ją w niepamięć.
Nie mniej fakt jest taki że ludzie jeszcze nie rozumieją ( w większości) lub nie chcą rozumieć że inwestują w coś co defakto jeszcze jest w powijakach.Mimo to przy takim podkręcaniu społeczeństwa dziwienie się że coś zalicza takie wzrosty jest też ...dziwne
kAArter
- Początkujący
- Reputacja: 98
Postautor: nashdrake » piątek, 22 grudnia 2017, 23:08
Muszę Ci przyznać @Wymazywanie że masz przebłyski geniuszuWymazywanie pisze: Najpierw 20k pewne, dzisiaj 10k czy 5k pewne.![]()
![]()
![]()
Ten wątek jest nieoceniony, granie przeciw większości przy najsilniejszych emocjach i ruchach systematycznie daje dniówki jak dobry miesiąc. Piszmy jak najwięcej wszyscy, to znakomity materiał do oceny i do gry.
Ja systematycznie np. kupuje za wcześnie tego typu odbicia, dziś tak samo było a już tłuste profity.

Rewelacyjna strategia. Nie masz mam nadzieje nic przeciwko temu jak również skorzystam z niej?

nashdrake
- Weteran
- Reputacja: 2732

Postautor: janku66 » piątek, 22 grudnia 2017, 23:13
Nie ma geniuszy. Są jedynie Ci co ciężko pracują, są zaangażowani i mają doświadczenienashdrake pisze: Muszę Ci przyznać @Wymazywanie że masz przebłyski geniuszu.

janku66
- Orator
- Reputacja: 1323

Postautor: soulnecturn » piątek, 22 grudnia 2017, 23:35

Jeżeli to wyjdzie z tego klina górą - jednocześnie przebijając z impetem linię spadku - to ja włażę 60% jak ją przetestuje od góry resztą i nie zadaje pytań przez kilka K :/
soulnecturn
- Początkujący
- Reputacja: 32

Postautor: KR2615 » piątek, 22 grudnia 2017, 23:39
KR2615
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » piątek, 22 grudnia 2017, 23:41

Zgodnie z moim za wczesnym sprzedawaniem pewnie leci jeszcze z 1000$ do góry ale mi już starczy na dziś spekulacji, a nie jestem w stanie spać z bitami w takim momencie wykresu.
* Po 2-3 dniach tradingu niemal bez snu już głosy i szepty się jakieś słyszy, poważnie, brak snu i giełda na ostro może poryć beret.

Wymazywanie
- Początkujący
- Reputacja: 4
Postautor: Avenged90x » piątek, 22 grudnia 2017, 23:43

Pytanie do doświadczonych jak postępują

Generalnie mówi się, żeby nie sprzedawać niżej, niż sie kupiło. Jednak sprzedaż ze stratą + kupno w niższym dołku powoduje, że możemy zarobić na powrocie do tego miejsca, w którym straciliśmy, zamiast uzyskać jedynie wyjście na 0..
Avenged90x
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » piątek, 22 grudnia 2017, 23:46
Nie słuchać sugestii przy euforii wzrostowej na forum ani spadkowej depresji jak już mocno spadnie.
Kupować względnie tanio a nie pompę, bo już tyle urosło.
Czasem - na rynku wypompowanym - siedzieć na tyłku z fiatami i czekać na prawdziwą okazję dłużej (taką jak np. dziś czyli duży spadek na btc i altach i jakieś odbicia potem - nawet nieduże dadzą fajny zysk).
Wymazywanie
- Początkujący
- Reputacja: 18
Postautor: zaxbit » piątek, 22 grudnia 2017, 23:47
Ja też jestem stratny na chwilę obecną jakieś 22% bo uwierzyłem w kolejne szybkie ATH na btc. Teraz mam dylemat, czy jeśli przebije 16k$ nie wchodzić z kolejną drobnicą?
zaxbit
- Weteran
- Reputacja: 1042

Postautor: wrip » piątek, 22 grudnia 2017, 23:51
Obie z nich zakładają mocne odbicie, ci pierwsi pewnie widzą już kolejne ATH, ci drudzy granicę odbicia na o 50-70% ATH.
Górne ograniczenie BDW to teraz mniej więcej 16 500-16 800$. Czy starczy pary i entuzjazmu wśród rozentuzjazmowanych świętami traderów? No i jeszcze nam się azjaci za 2 godziny zaczną podłączać.
I taka obserwacja. Najbardziej traciłem, gdy postępowałem wg schematu: o, ten coin urósł już 20-30-50%, no to się podłączę na chwilkę, 5-10% zysku i wysiadam - to jest w mojej ocenie najgorsze co można robić, wsiadać do rozpędzonego pociągu i liczyć na szybką podwózkę o kilka przystanków. Niestety, by dobrze wejść trzeba chwilę dane aktywo poobserwować, a nie wskakiwać bo widzimy duże wzrosty % na giełdzie. Oczywiście, może się uda bo coin nie zatrzyma się na wzroście o 50% tylko pojedzie dalej pod 90-100%, ale często niestety bywa, że jak my wsiadamy, to akurat rozpoczyna się dynamiczna korekta.
wrip
- Dyskutant
- Reputacja: 97
Postautor: hornet » piątek, 22 grudnia 2017, 23:56
ja w takich chwilach jednak nie śledzę forum, bo jest tu zbyt wiele szumu informacyjnego. anegdotka z mojego dzisiejszego dnia:
- w nocy ustawiłem kupno casha na 2333 usd
- rano sprzedałem za 2450
- przeglądając komórką (sorry, wiem, że to nie wypada) kliknąłem przez przypadek na market buy za 2600+
- przez cały dzień patrzyłem jak kapitał topnieje
- sprzedałem na odbiciu na 2750 (mam świadomość, że może podbić sporo wyżej, ale rollercoaster dzisiejszy trochę mnie wykończył)
gram cashem, bo to 'trochę' nowy bitcoin - BTC jest mocno na świeczniku (zainteresowanie mediów, big money, kontrakty itp.), przez co wydaje mi się, że środowiska zainteresowane anonimowością, przekrętami, trudniejszym obserwowaniem będą szukały innej kryptowaluty. a cash sie do tego gdzieś-tam nadaje, szczególnie biorąc pod uwagę kampanię marketingową jaka za nim idzie. z mojej obserwacji wynika, że w przypadku ostrych wzrostów cash aktualnie co najwyżej mocno boczniakuje, w spadkach stara się trzymać korelację z BTC, a w przypadku powolnych wzrostów BTC raczej nadgania. ale to subiektywna opinia, żaden ze mnie wielki gracz.
hornet
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » piątek, 22 grudnia 2017, 23:58
Test scrolla myszki: https://bitcoinfees.earn.com/
BM zatrzymało dziś przelewy BTC wychodzące bo BTC zapchane i drogie. Gox się przypomniał.

Wymazywanie
- Początkujący
- Reputacja: 4
Postautor: Avenged90x » sobota, 23 grudnia 2017, 00:11
Avenged90x
- Orator
- Reputacja: 906

Postautor: Zeyt » sobota, 23 grudnia 2017, 00:23

Zeyt
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » sobota, 23 grudnia 2017, 00:24
Na skali 4h jest raczej koniec korekty, na 1d raczej środek, na 1w - początek?

Nie mam pojęcia. Odbicie większe się należy oczywiście. 15-16k. Ale nie kupowałbym teraz BTC na to odbicie. Jak ktoś 11k-12-13k nie brał to niech nie łyka 14k na siłę ale siedzi dalej i obserwuje, czas na dobre zakupy był cały dzień przecież.
Jak zleci pod 12k$ na weekendzie to bym się bał będąc bykiem, a jak ponad 16k miś powinien się bać.
Rozważyłbym zakup koło 12-13k jakby jutro było znów tam ale to już tylko na ruch rzędu 500-700$. Przy 11k wylogowuje się z giełd i chowam telefon z 2fa by znów za wcześnie nie kupić jak dziś. Przy 15k jutro miałbym najmniejsze zdziwienie i spokój bo bym nie kupił, może bym jakiegoś alta pomęczył tylko jeśli jakaś okazja by była.
Brak mi nadal jakichś dużych newsów co udekorują wykres w tej korekcie/pęknięciu, coś cicho, chyba nic poważnego nie odpalają z newsów, ciekawe czy nie cisza przed jakąś burzą.
Wymazywanie
- Weteran
- Reputacja: 14360

Postautor: ergorg » sobota, 23 grudnia 2017, 00:26
Ludzie na twiterze ostrzegają przed coinbase i GDAX. Nie zdziwię się, jeśli na dniach wyjdzie jakiś bad news w związku z tym. (Przy takim newsie dopiero byśmy zobaczyli korektę

W sumie już coś wisi w powietrzu z ciągłym zamykaniem trade'owania, problemy z wypłatami etc.
/e To dopiero plotki, nie zrzucajcie bitków odrazu.

ergorg
- Początkujący
- Reputacja: 20
Postautor: own3dbyhype » sobota, 23 grudnia 2017, 00:33
own3dbyhype
-
Strona 1538 z 1604
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …