Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: kAArter » piątek, 22 grudnia 2017, 22:58

dreimore pisze: Martwi mnie tylko jedno, kurs zachowuje się często odwrotnie proporcjonalnie do tego co zakłada tłum, za dużo widzę typowań na "return to normal" i wygląda to na zbyt oczywiste rozwiązanie a bańka wyróżnia się tym, że nigdy nie wiadomo do końca czy już jest tak faktycznie i kiedy pęknie. Są tylko symptomy a tu całość wygląda jak na tacy. Jak byliśmy na 2k to tylko @ wizardking76 pisał, że będzie rosło, większość typowała na mega korektę w tym i Ja. Nawet z poczuciem szydery, że jeden człowiek tak idzie zaparte przeciw wszystkim... byłem w błędzie ;) Więc obserwuje w pogotowiu i czekam ;)

ps. Wykres sprawia wrażenie jakby współgrał z fizyką kwantową, miliony różnych rzeczywistości, alternatyw (czyli każdy gracz dokłada swoje) i wybiera tą jedną wersję wydarzeń z fali prawdopodobieństwa kiedy dokonujemy pomiaru/sprawdzenia/zakończenia (ostatni wyklarowany kształt świeczki).... popłynąłem, chyba zmęczenie :D Pozdrawiam
Ale warto wziąć pod uwage że jesteśmy na spadku z 20k do 10.700 co dla ludzi którzy są w temacie kryptowalut od startu hypu już jest niedorzeczną abstrakcją która w ich głowie nie powinna mieć nigdy miejsca. Dlatego sądzę że oczekują "return to normal" w zasadzie nie bez przyczyny

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: likidis » piątek, 22 grudnia 2017, 23:03

@kAArter, Ale trzeba pamiętać, że tak działa ten rynek. Póki co to jest to dziki zachód i bonanza w jednym. Krypto potrafi Ci wystrzelić z dupy o ponad 100% w ciągu kilku minut, godzin, a w ciagu kolejnego okresu czasu tyle samo albo i więcej przykorekcić. Ja się tego nauczyłem na altach na własnej skórze przy poprzednich wzrostach w czerwcu, gdy kolejne ATH były stawiane to nie myślałem o żadnych korektach tylko tudemun i SL dla mnie nie istniał. Do czasu. Niestety wiedza zawsze kosztuje, ale ważne jest czy wyniesiemy coś z tą wiedzą czy puścimy ją w niepamięć.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitcoinek » piątek, 22 grudnia 2017, 23:05

skoro nie polecimy na 1000 dol. (tysiac dolarow) to oznacza ze grubasy co maja ponad 50%btc, sie nie sprzedaja. A skoro sie nie sprzedaja bedzie to pchane wyzej.

Skoro to ma isc wyzej to ostatni szczyt do 20k to byl nasz funadment, i powinnismy poleciec na 50-95k dol.

Wiem ze to chore, ale jak polecimy do gory, to znaczy ze grubasy sie nie sprzedaly. BO jakby sie sprzedali siegneli bysmy dna.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » piątek, 22 grudnia 2017, 23:06

likidis pisze: @kAArter, Ale trzeba pamiętać, że tak działa ten rynek. Póki co to jest to dziki zachód i bonanza w jednym. Krypto potrafi Ci wystrzelić z dupy o ponad 100% w ciągu kilku minut, godzin, a w ciagu kolejnego okresu czasu tyle samo albo i więcej przykorekcić. Ja się tego nauczyłem na altach na własnej skórze przy poprzednich wzrostach w czerwcu, gdy kolejne ATH były stawiane to nie myślałem o żadnych korektach tylko tudemun i SL dla mnie nie istniał. Do czasu. Niestety wiedza zawsze kosztuje, ale ważne jest czy wyniesiemy coś z tą wiedzą czy puścimy ją w niepamięć.
Oczywiście że tak mnie pierwsza lekcja kosztowała ponad połowe kapitału.Ale z perspektywy czasu widze ile mi dała.
Nie mniej fakt jest taki że ludzie jeszcze nie rozumieją ( w większości) lub nie chcą rozumieć że inwestują w coś co defakto jeszcze jest w powijakach.Mimo to przy takim podkręcaniu społeczeństwa dziwienie się że coś zalicza takie wzrosty jest też ...dziwne

Początkujący
Reputacja: 98
Reputacja postu: 
0

Postautor: nashdrake » piątek, 22 grudnia 2017, 23:08

Wymazywanie pisze: Najpierw 20k pewne, dzisiaj 10k czy 5k pewne. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ten wątek jest nieoceniony, granie przeciw większości przy najsilniejszych emocjach i ruchach systematycznie daje dniówki jak dobry miesiąc. Piszmy jak najwięcej wszyscy, to znakomity materiał do oceny i do gry. :)
Ja systematycznie np. kupuje za wcześnie tego typu odbicia, dziś tak samo było a już tłuste profity. :)
Muszę Ci przyznać @Wymazywanie że masz przebłyski geniuszu ;)

Rewelacyjna strategia. Nie masz mam nadzieje nic przeciwko temu jak również skorzystam z niej? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
1

Postautor: janku66 » piątek, 22 grudnia 2017, 23:13

nashdrake pisze: Muszę Ci przyznać @Wymazywanie że masz przebłyski geniuszu.
Nie ma geniuszy. Są jedynie Ci co ciężko pracują, są zaangażowani i mają doświadczenie ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1323
Reputacja postu: 
5

Postautor: soulnecturn » piątek, 22 grudnia 2017, 23:35

Jeżeli to wyjdzie z tego klina górą - jednocześnie przebijając z impetem linię spadku - to ja włażę 60% jak ją przetestuje od góry resztą i nie zadaje pytań przez kilka K :/
Nie ważne co widzą i mówią inni - ZAWSZE używaj własnego rozumu!

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0

Postautor: KR2615 » piątek, 22 grudnia 2017, 23:39

Na upartego można by się tu dopatrywać odwróconej głowy z ramionami, co sądzicie?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » piątek, 22 grudnia 2017, 23:41

@nashdrake, Korzystaj do woli. Ja mam przebłyski trollingu nie geniuszu, ale odbicia dobrze wchodzą bo schemat jest podobny zawsze. Gdyby jednak dziś pękło naprawdę już czyli pod 10k i lawina do 8k itp., to byłbym załatwiony na cacy. Cały czas grałem na dno 12.1k, potem na double bottom, ale już ledwo co to się trzymało. Pewnie stopy longom poszły pod 12k. Dlatego nie lubię grać z SL i sztywnym technicznym stopem. Bo wywali z rynku a potem i tak najczęściej odbija. Teraz wyszedłem z BTC całkiem, mam jeszcze tylko jednego alta i idę spać bo siedziałem z grą od wczoraj ok. 30 godzin (od 18-19 z 1h pseudo snu) a nie spałem tak od 50h.:)* No ale wykres nie poczeka, trzeba się zarżnąć nieraz jak bipolar w fazie manii. :mrgreen: Crypto to ciężki nałóg, jako nieliczny nałóg daje jednak wymierne zyski.
Zgodnie z moim za wczesnym sprzedawaniem pewnie leci jeszcze z 1000$ do góry ale mi już starczy na dziś spekulacji, a nie jestem w stanie spać z bitami w takim momencie wykresu.

* Po 2-3 dniach tradingu niemal bez snu już głosy i szepty się jakieś słyszy, poważnie, brak snu i giełda na ostro może poryć beret. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek, 22 grudnia 2017, 23:43 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Avenged90x » piątek, 22 grudnia 2017, 23:43

Nie wiem co robić :D... może doradzicie trochę.. Generalnie jestem na minus jakieś łącznie 23% (z btc i altów < bcc, eth, lsk), z wpłaconego kapitału po tych działaniach w ostatnich 4 dniach... emocje itp, wpisy na forum, że uciekać z btc i wpłacać w alty, bo w nie ludzie inwestują - tak też postąpiłem, jak się okazao btc pociągnął za sobą i alty, co na wykresach widać, że wręcz naśladują jego wahania. No i na tych altach też straciłem, czyli łącznie te 23% wyżej wspomniane. Kapitał nie jest duży, taka strata nie jest czymś co mnie przejmuje, absolutnie. Pytanie "co robić" nie jest pytaniem desperackim, tylko bardziej takim rozważnym pytaniem o poprawienie taktyki i działań. Jak widziałem, dziś ok 14,15 godz. widziałem jak wszystko leci w dół, obserwowałem tematy tutaj i innych altów na bieżąco. Czekałem na ten dołek. Dołek nastąpił i poszło wybicie. No i teraz takie dylematy się pojawiają cały czas. Czy to już uciekający pociąg, czy jeszcze łapanie spadających noży? Jak sądzicie? Warto teraz wchodzić, kupować? Jeśli kupować, to czy tylko btc, czy część btc, część jakiś alt, i część inny alt ?

Pytanie do doświadczonych jak postępują ;) Staram się złapać trochę inspiracji, by zacząć mnożyć fajne procenty, a nie minimalizować straty i to czasem zbyt późno..

Generalnie mówi się, żeby nie sprzedawać niżej, niż sie kupiło. Jednak sprzedaż ze stratą + kupno w niższym dołku powoduje, że możemy zarobić na powrocie do tego miejsca, w którym straciliśmy, zamiast uzyskać jedynie wyjście na 0..

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » piątek, 22 grudnia 2017, 23:46

Avenged90x pisze: Pytanie "co robić" nie jest pytaniem desperackim, tylko bardziej takim rozważnym pytaniem o poprawienie taktyki i działań.
Nie słuchać sugestii przy euforii wzrostowej na forum ani spadkowej depresji jak już mocno spadnie.
Kupować względnie tanio a nie pompę, bo już tyle urosło.
Czasem - na rynku wypompowanym - siedzieć na tyłku z fiatami i czekać na prawdziwą okazję dłużej (taką jak np. dziś czyli duży spadek na btc i altach i jakieś odbicia potem - nawet nieduże dadzą fajny zysk).
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
1

Postautor: zaxbit » piątek, 22 grudnia 2017, 23:47

"Generalnie mówi się, żeby nie sprzedawać niżej, niż sie kupiło. Jednak sprzedaż ze stratą + kupno w niższym dołku powoduje, że możemy zarobić na powrocie do tego miejsca, w którym straciliśmy, zamiast uzyskać jedynie wyjście na 0.."

Ja też jestem stratny na chwilę obecną jakieś 22% bo uwierzyłem w kolejne szybkie ATH na btc. Teraz mam dylemat, czy jeśli przebije 16k$ nie wchodzić z kolejną drobnicą?
Spoiler:
W electrum domyślam się że będe mieć drugą transakcję, pytanie ot ale może ktoś podpowie, czy takie dwie wypłaty można połączyć w jedną z niższym fee?
edit: dzięki hortnet za radę, mam ograniczenie w dawaniu '+', przemyslę to co napisałeś
Ostatnio zmieniony sobota, 23 grudnia 2017, 00:29 przez zaxbit, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1042
Reputacja postu: 
2

Postautor: wrip » piątek, 22 grudnia 2017, 23:51

Teraz można wyróżnić dwie główne postawy: to była tylko korekta oraz to jest return to normal.
Obie z nich zakładają mocne odbicie, ci pierwsi pewnie widzą już kolejne ATH, ci drudzy granicę odbicia na o 50-70% ATH.
Górne ograniczenie BDW to teraz mniej więcej 16 500-16 800$. Czy starczy pary i entuzjazmu wśród rozentuzjazmowanych świętami traderów? No i jeszcze nam się azjaci za 2 godziny zaczną podłączać.

I taka obserwacja. Najbardziej traciłem, gdy postępowałem wg schematu: o, ten coin urósł już 20-30-50%, no to się podłączę na chwilkę, 5-10% zysku i wysiadam - to jest w mojej ocenie najgorsze co można robić, wsiadać do rozpędzonego pociągu i liczyć na szybką podwózkę o kilka przystanków. Niestety, by dobrze wejść trzeba chwilę dane aktywo poobserwować, a nie wskakiwać bo widzimy duże wzrosty % na giełdzie. Oczywiście, może się uda bo coin nie zatrzyma się na wzroście o 50% tylko pojedzie dalej pod 90-100%, ale często niestety bywa, że jak my wsiadamy, to akurat rozpoczyna się dynamiczna korekta.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 grudnia 2017, 00:00 przez wrip, łącznie zmieniany 3 razy.
NANO - zdecentralizowana i ultraskalowalna kryptowaluta z błyskawicznymi i darmowymi przelewami.

Dyskutant
Reputacja: 97
Reputacja postu: 
1

Postautor: hornet » piątek, 22 grudnia 2017, 23:56

@Avenged90x obserwuj doświadczonych, w krytycznych sytuacjach wielu graczy się do nich odwołuje. krypto to nadal rynek byczy, w którym lepiej trzymać niż się pozbywać, ale na ostrych korektach, takich jak dziś, dobrze jest słuchać się @Wymazywanie @ekonokomik @sha256 i spółka (przepraszam jeśli kogoś nie wymieniłem)

ja w takich chwilach jednak nie śledzę forum, bo jest tu zbyt wiele szumu informacyjnego. anegdotka z mojego dzisiejszego dnia:
- w nocy ustawiłem kupno casha na 2333 usd
- rano sprzedałem za 2450
- przeglądając komórką (sorry, wiem, że to nie wypada) kliknąłem przez przypadek na market buy za 2600+
- przez cały dzień patrzyłem jak kapitał topnieje
- sprzedałem na odbiciu na 2750 (mam świadomość, że może podbić sporo wyżej, ale rollercoaster dzisiejszy trochę mnie wykończył)

gram cashem, bo to 'trochę' nowy bitcoin - BTC jest mocno na świeczniku (zainteresowanie mediów, big money, kontrakty itp.), przez co wydaje mi się, że środowiska zainteresowane anonimowością, przekrętami, trudniejszym obserwowaniem będą szukały innej kryptowaluty. a cash sie do tego gdzieś-tam nadaje, szczególnie biorąc pod uwagę kampanię marketingową jaka za nim idzie. z mojej obserwacji wynika, że w przypadku ostrych wzrostów cash aktualnie co najwyżej mocno boczniakuje, w spadkach stara się trzymać korelację z BTC, a w przypadku powolnych wzrostów BTC raczej nadgania. ale to subiektywna opinia, żaden ze mnie wielki gracz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 22 grudnia 2017, 23:58

@wrip, I tu widać zaletę gry na szybko jak jest duża dynamika, tzn. że można zarobić swoje totalnie obojętne czy teraz dalej będzie spadek i pękanie czy bulltrap czy rajd i nowe ath. Gra na dłużej zakłada obranie jednego scenariusza. Ciężko bez wahania się obstawić mi by było pewne pękanie dalej czy duży bulltrap. Choć za pękaniem jestem z całego serca i tego nam życzę. Pęknięcie bańki to najlepsze co może się jej i rynkowi z nią przytrafić (dedykuję te słowa do Pani mgr @AniaS do rozważenia).

Test scrolla myszki: https://bitcoinfees.earn.com/
BM zatrzymało dziś przelewy BTC wychodzące bo BTC zapchane i drogie. Gox się przypomniał.:) A teraz można BTC out ale fee 0.0015btc - około 80zł za przelew. Nie łączę tego ze spadkiem ceny bo BTC drogi od dawna a pompowanie było. To chyba skutek spadku ceny, nie odwrotnie.

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Avenged90x » sobota, 23 grudnia 2017, 00:11

@Wymazywanie ile % stwaiasz na koniec korekty, a ile na jej środek / początek ?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » sobota, 23 grudnia 2017, 00:23

Pamietacie wczoraj moment jak grubas wykupil 1k bitkow? To wlasnie teraz, moze to wlasnie nasz bear trap :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » sobota, 23 grudnia 2017, 00:24

@Avenged90x, W jakiej skali? W jakiej perspektywie? Bo ja gram buy i sell często nawet co 30-90min np. i tam lata na zmianę cały dzień uptrend downtrend uptrend down...

Na skali 4h jest raczej koniec korekty, na 1d raczej środek, na 1w - początek? :P
Nie mam pojęcia. Odbicie większe się należy oczywiście. 15-16k. Ale nie kupowałbym teraz BTC na to odbicie. Jak ktoś 11k-12-13k nie brał to niech nie łyka 14k na siłę ale siedzi dalej i obserwuje, czas na dobre zakupy był cały dzień przecież.

Jak zleci pod 12k$ na weekendzie to bym się bał będąc bykiem, a jak ponad 16k miś powinien się bać.
Rozważyłbym zakup koło 12-13k jakby jutro było znów tam ale to już tylko na ruch rzędu 500-700$. Przy 11k wylogowuje się z giełd i chowam telefon z 2fa by znów za wcześnie nie kupić jak dziś. Przy 15k jutro miałbym najmniejsze zdziwienie i spokój bo bym nie kupił, może bym jakiegoś alta pomęczył tylko jeśli jakaś okazja by była.

Brak mi nadal jakichś dużych newsów co udekorują wykres w tej korekcie/pęknięciu, coś cicho, chyba nic poważnego nie odpalają z newsów, ciekawe czy nie cisza przed jakąś burzą.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
6

Postautor: ergorg » sobota, 23 grudnia 2017, 00:26

Ludzie na twiterze ostrzegają przed coinbase i GDAX. Nie zdziwię się, jeśli na dniach wyjdzie jakiś bad news w związku z tym. (Przy takim newsie dopiero byśmy zobaczyli korektę :evil: )

W sumie już coś wisi w powietrzu z ciągłym zamykaniem trade'owania, problemy z wypłatami etc.

/e To dopiero plotki, nie zrzucajcie bitków odrazu. :P

Początkujący
Reputacja: 20
Reputacja postu: 
0

Postautor: own3dbyhype » sobota, 23 grudnia 2017, 00:33

flash crash poszedl na bitfinexie czyzby czyszczenie longow ?

Wróć do „Przedszkole”