Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 06:25

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
2

Postautor: baggins » piątek, 8 marca 2019, 06:31

Wymazywanie pisze: czwartek, 7 marca 2019, 19:28Bańka z tego miejsca teraz byłaby bardzo nieoczekiwana.
i to jest doskonały argument, ale właśnie "ZA" ;)
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 09:31

Ciekawe czy to tyle z wybicia, czy będzie jeszcze druga próba. Mam nadzieję na powtórkę z rozgrywki. :D

Jeśli tak, to nie spodziewam się jednej dzidy a wzrostów całodniowych i skubania po 10-30$ co jakiś czas.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wygadany
Reputacja: 347
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lais » piątek, 8 marca 2019, 10:11

@ergorg jeśli ma być wybicie to naprawdę bardzo skutecznie zniechęcają ludzi by te wybicie pociągnęli, no chyba, że boty je pociągną, a ludzie jak zwykle mają się wyprzedać przed :p

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
5

Postautor: anagamidev » piątek, 8 marca 2019, 10:26

Ja bym widział coś takiego, a w międzyczasie pompy na altach :D Pół żartem, pół serio, ofc :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 11:04

@Lais, proste, robią tak byś kupiła na górce i sprzedała na dołku. ;)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
0

Postautor: CRXEE8 » piątek, 8 marca 2019, 11:39

No nie da się ukryć, że na interwale godzinnym cały czas HH i HL, może coś z tego będzie :) trochę te knoty spore niepokoją, ale bardzo często bywały zwodnicze

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 490
Reputacja postu: 
0

Postautor: Drobniak » piątek, 8 marca 2019, 13:27

A ja sobie gram pod takie coś. Trójkąt w trójkącie, co z tego wyjdzie to się zobaczy. Zarówno na mexie jak i finexie można narysować to samo więc jak dla mnie jeśli jest zgodność to można pod to grać.

Powiem Ci @ergorg, że próbowałem przez ostatnie dwa dni grać w jakiś sposób pod elliotta i powiem tak: nie wiem, nie znam się, nie umiem XD Zawsze sobie radziłem z klasyczną AT i przy tym chyba jednak zostanę, jakoś próba wrzucenia teorii fal na wykres bez porządnego jej przestudiowania to tylko chaos wprowadza :D
Ostatnio zmieniony piątek, 8 marca 2019, 14:00 przez Drobniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 13:44

Drobniak pisze: piątek, 8 marca 2019, 13:27 Powiem Ci @ergog, że próbowałem przez ostatnie dwa dni grać w jakiś sposób pod elliotta i powiem tak: nie wiem, nie znam się, nie umiem XD Zawsze sobie radziłem z klasyczną AT i przy tym chyba jednak zostanę, jakoś próba wrzucenia tej teorii na wykres bez porządnego jej przestudiowania to tylko chaos wprowadza
@ergorg a nie @ergog. :P

Ja nie gram typowo pod EW, jedynie łączę niektóre powtarzalne fraktale wraz z ich falowością. EW przydaje mi się do tego by wiedzieć w którym miejscu na wykresie mniej więcej jesteśmy. Czyt. mamy nowy impuls wzrostowy to powinny być trzy wybicia do góry. Czasami potrafię wpasować w dane miejsce EW, czasami sobie daruję i odpuszczam grając tylko PA i TL. Trzeba też mieć na uwadze, że ruchy to nie tylko 1-2-3-4-5-A-B-C a zygzaki, trójkąty czy nawet podwójny zygzak X-Y-Z. Najgorszy jest boczniak, ale z tym każdy ma problem, Ci którzy grają na średnich również. W sumie to chyba najwięcej straciłem na konsoli. :D

Generalnie, jeśli nie masz zajawki to szkoda czasu na EW. Dobre wyniki można kręcić na najprostszej AT. :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Drobniak » piątek, 8 marca 2019, 14:15

ergorg pisze: piątek, 8 marca 2019, 13:44@ergorg a nie @ergog.
Już poprawione, sory :D

Właśnie z tym EW to jest chyba tak, że najlepiej się dopasowuje po czasie. Niby piszą o tej teorii, że dzięki niej można przewidzieć co się będzie działo z kursem, ale zapomnieli chyba napisać, że to się tyczy tylko impulsów 12345 :D Jeszcze jak by się chciało zostawiać pełne oznaczenie na wykresie to razem z innymi elementami które są potrzebne to przełączając na wyższe interwały giną świeczki i nic nie widać. Szkoda właśnie, że mało jest teraz dłuższych i spokojniejszych trendów. Albo jest konsolidacja trwająca po kilka dni albo wzrosty/spadki z mega impetem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
20

Postautor: Pleasek89 » piątek, 8 marca 2019, 14:21

Czyżby szykowała nam się powtórka z rozrywki?
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
3

Postautor: Wymazywanie » piątek, 8 marca 2019, 16:31

Szukałem u Bulkowskiego pewnej formacji, z którą kojarzy mi się to co rysujemy od 5 marca. Ponieważ chyba nie jest to niestety szybka flaga (WWF- wysoka wąska flaga - najbardziej bycza formacja wg jego statystyk) bo póki co nie nastąpiła kontynuacja, skojarzyło mi się to z raczej mało tu znaną (wręcz wcale, bo chyba nikt nigdy o niej nie pisał) formacją odwróconej muszli zwyżkującej. Jednak i do niej to nie pasuje, bo mamy typowy dla flag słupek na dodatek na dziennej będący bullish engulfing. W muszli byłoby to szybkie wspinanie się, ale nie tak natychmiastowe jak w słupku flagi.

Nie można więc aż tak odrzucać flagi, na pewno nie jest to WWF, ale może inna flaga potrzebująca dłuższej konsolidacja, bo rynek jest dość nieufny po szybkim zjeździe z końca lutego. To, co po wystrzale się dzieje przypomina formacje płaska baza lub lepiej konsolidacja (u Bulkowskiego jest to omawiane jako osobne formacje) z lekką wzrostową tendencją. Jeśli zostanie ona zrealizowana, to pewnie za pomocą nowej flagi, a jeśli zacznie zakręcać w dół i spadnie stworzy zaokrąglony szczyt (który niekoniecznie zniesie cały wzrost, może być tylko lokalny i potem do góry).

To, co poprzednio obiliśmy wygląda bardzo podobnie jak zauważył kolega wyżej i było kontynuowane WWF szybko kończącą cały tamten impuls.

Dodano po 7 minutach 41 sekundach:
Ps. Na 1d to nadal ma zadatki na WWF. Człowiek zejdzie na mniejsze skale i trochę spacza sobie perspektywę, aczkolwiek od takiej flagi oczekuje się (nie wiem czy słusznie), by słupek był dłuższy niż szerokość konsolidacji po niej do kontynuacji.

Przydałaby się analiza @Fibo.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 16:38

Dalej rosną shorty na finexie i to w sporej ilości, longi stoją w miejscu. Będzie co wyciskać. :D

Przy okazji wszystko ok dopóki ta linia trzyma:

Wraz z wybiciem powinna utworzyć nam się górna granica kanału.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
3

Postautor: anagamidev » piątek, 8 marca 2019, 16:45

Może tworzy się po prostu jakiś bullish channel :D Mi się to kojarzy z tym co było 2 lata temu, takie coś - 'zwyżkująca konsolidacja', potrafi wyleszczyć pół rynku dosłownie :D

BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » piątek, 8 marca 2019, 18:27

@ergorg Ta linia jest uważam bez dużego znaczenia z dwóch powodów:

1. Widać, że po wystrzale mamy dłuższą konsolidację, która z łatwością może ją przebić pasywnie i nadal trwać.
2. Zobacz 8 i 18 lutego i narysuj tam takie linie na tej samej zasadzie. W obu przypadkach doszło do ich przebicia i nie przeszkodziło to pójściu w górę.

Oczywiście na Twoim rysunku powiesz - i słusznie - że dotknęło LT i zadziałało jak support. To prawda. Ale chce tylko powiedzieć (i podałem przykłady), że może iść pod LT i nie negowało to wzrostowej kontynuacji. Więc nie wiem czy bym traktował zejście pod nią jak sygnał sprzedaży (zgodnie z pkt 2.).

Oczekuję 4100 na weekendzie, ale wiadomo, obawa o zjazd jest jak tak powolne podchody trwają i trwają.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 18:39

@Wymazywanie, kłóciłbym się, zrobiliśmy HH, a moim zdaniem to zmienia diametralnie postać rzeczy. To już nie jest korekta poprzedniego wystrzału a walka o kolejne wzrosty.

Inna sprawa, że widzę jednak dalsze wzrosty i ta linia nie będzie na razie potrzebna ale może się potem przydać tak samo jak 24 lutego przy tamtym kanale wzrostowym.

Co do kursu, wahania moim zdaniem bardziej spowodowane USD aniżeli BTC, co widać jak się porówna finex do innych giełd.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Drobniak » piątek, 8 marca 2019, 18:52

Ciekawe czy przed dalszymi wzrostami o ile mają takie nastąpić nie będzie jeszcze korekty tego ruchu. Niby się ładnie wspina ale martwi mnie spadający profil wolumenu ostatnich świeczek. Co o tym myślicie??

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
5

Postautor: ognos » piątek, 8 marca 2019, 19:11

@ergorg takie linie nie rozstrzygają:
Obrazek

Zawsze mozna ich kilka narysować.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 8 marca 2019, 19:14

@ognos
ergorg pisze: piątek, 8 marca 2019, 18:39kłóciłbym się, zrobiliśmy HH
Przeczytaj jeszcze raz i spójrz na swoje linie...

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
0

Postautor: ognos » piątek, 8 marca 2019, 19:19

@ergorg a ta zaznaczona świeczka na środku screena (tam gdzie moje zolte linie są) to jakie z niej jest HH?

A ta pierwsza niebieska moja na bitfinexie ma Twoj warunek spelniony HH i polecialo pod nią.

Wróć do „Przedszkole”