Co do średniowiecza, to nie wiem jak tam w zasadzie było, bo kiepski jestem z historii, ale mówi się, że jest to okres ciemnoty, zacofania i zastoju. Do tego piłem

Postautor: anagamidev » środa, 6 lutego 2019, 04:26
anagamidev
Postautor: Dovakhiin » środa, 6 lutego 2019, 08:16
Dovakhiin
Postautor: prap0n » środa, 6 lutego 2019, 11:15
prap0n
Postautor: Bitmar » środa, 6 lutego 2019, 12:11
Bitmar
Postautor: Wymazywanie » środa, 6 lutego 2019, 12:15
W kategorii zysk/strata są dopiero zrealizowane transakcje, sprzedane kupno czy odkupiona sprzedaż.anagamidev pisze: ↑ środa, 6 lutego 2019, 04:26 I zrozum, że Ty traktujesz spadek ceny jako stratę, a ja jako promocję.
anagamidev pisze: ↑ środa, 6 lutego 2019, 04:26Co do średniowiecza, to nie wiem jak tam w zasadzie było, bo kiepski jestem z historii, ale mówi się, że jest to okres ciemnoty, zacofania i zastoju.
Zgadzam się. Ale ta globalna wioska o której piszesz, to nie zaraz po średniowieczu, ale to dopiero w II połowie XX wieku i w XXI wieku. A BTC to dziecko już trochę rozwiniętej "epoki Internetu".anagamidev pisze: ↑ środa, 6 lutego 2019, 04:26Miałem tutaj na myśli to, że świat dzięki swobodnemu przepływowi kapitału, ludzi, technologii i towarów poszedł do przodu. Stał się globalną wioską. O tym jest Bitcoin. BTC i kryptowaluty to sprawa globalna
Zgadzam się i też nie trawię FUDu po spadkach (i podczas spadków) i HYPE jak już sporo i szybko urosło na bańkach. Niestety są ludzie, co nie mają własnego zdania nt BTC i rynku, a to co szerzą jest tylko pochodną ceny. Widzą BTC głównie przez pryzmat jego ceny. Na bańkach jest cudowne, na dużych spadkach złe. Nie toleruję takiego braku zdania i ulegania cenie.anagamidev pisze: ↑ środa, 6 lutego 2019, 04:26Po prostu wg. mnie lepiej mówić, że spadek ceny to zwykła korekta techniczna, czym w istocie jest, niż siać panikę, nakręcać do wyprzedawania się BTC w najlepszych momentach na zakupy
Wymazywanie
Postautor: Lais » środa, 6 lutego 2019, 12:39
Lais
Postautor: Wymazywanie » środa, 6 lutego 2019, 12:56
Wymazywanie
Postautor: szlagaag » środa, 6 lutego 2019, 12:56
szlagaag
Postautor: dymonek » środa, 6 lutego 2019, 13:14
dymonek
Postautor: Wymazywanie » środa, 6 lutego 2019, 13:15
Wymazywanie
Postautor: dymonek » środa, 6 lutego 2019, 13:22
dymonek
Postautor: socjolog2008 » środa, 6 lutego 2019, 13:29
socjolog2008
Postautor: ognos » środa, 6 lutego 2019, 13:31
ognos
Postautor: dymonek » środa, 6 lutego 2019, 13:34
dymonek
Postautor: Oldboy » środa, 6 lutego 2019, 13:59
Nie sądzę, aby była jakaś korelacja, a jeśli ma się już kiedyś pojawić, to raczej odwrotna.Wymazywanie pisze: ↑ środa, 6 lutego 2019, 12:56Wcześniej tu niektórzy podkreślali, że niby BTC idzie za giełdą, bo tam pada i my też mamy ryzyko i jest ono w efekcie spadkiem. Teraz cisza w temacie, bo idzie odwrotnie. Czyli jest tendencja do zauważania (czy postulowania) korelacji, gdy ktoś chce zaznaczyć jakąś tezę (trochę efekt potwierdzenia). Teraz idzie kompletnie odwrotnie i jakoś nikt nie pisze o korelacji. Może więc warto przyznać, że jej nie ma?
Oldboy
Postautor: ergorg » środa, 6 lutego 2019, 14:01
Liczę, że przespałeś wraz z zakupionymi BTC w roku twojej rejestracji tutaj.
ergorg
Postautor: sha256 » środa, 6 lutego 2019, 14:10
Zostałem wywołany poniekąd wobec tego kilka słów jak moim zdaniem sytuacja może się kształtować w perspektywie dni najbliższych na SPX, DAX.Wymazywanie pisze: ↑ środa, 6 lutego 2019, 12:56Ciekawi mnie też temat rynków "dużych" (SPX, DJI, IXIC, no i duże akcje). Wyszedł ładny efekt stycznia, który być może jest czymś więcej, bo nie spadło a już luty. Wcześniej tu niektórzy podkreślali, że niby BTC idzie za giełdą, bo tam pada i my też mamy ryzyko i jest ono w efekcie spadkiem. Teraz cisza w temacie, bo idzie odwrotnie. Czyli jest tendencja do zauważania (czy postulowania) korelacji, gdy ktoś chce zaznaczyć jakąś tezę (trochę efekt potwierdzenia). Teraz idzie kompletnie odwrotnie i jakoś nikt nie pisze o korelacji. Może więc warto przyznać, że jej nie ma? Chyba @sha256, pisał o spadkach BTC w kontekście spadków na giełdzie. Czy może ktoś spodziewa się opóźnionej reakcji na BTC w stosunku do akcji i indeksów? Ja wolę chyba przyjmować, że związek między nimi jest dość luźny. Jak ktoś nie ogląda, niech koniecznie sprawdzi co robi od nowego roku SPX, DJi, IXIX, fb, google, amazon itd.
sha256
Postautor: akos » środa, 6 lutego 2019, 14:22
Dla kogo nieoczekiwana dla tego nieoczekiwana, ja tam jej oczekuję
akos
Postautor: sha256 » środa, 6 lutego 2019, 14:36
sha256
Postautor: Wymazywanie » środa, 6 lutego 2019, 14:48
Co do styczniowego rajdu na giełdzie miałeś rację, ale BTC kompletnie z tego nie skorzystał, więc jestem ciekaw czy dalej (i jak) widzisz sytuację BTC w kontekście "dużej" giełdy. Dla mnie ten związek jest zbyt luźny by go brać jako jakąś korelację (chyba, że jako korelację... ..."chaotyczną", co jest raczej oksymoronem hehe).sha256 pisze: ↑ czwartek, 20 grudnia 2018, 16:05 Co do osłabienia na giełdach międzynarodowych i BTC.
Obecnie jesteśmy na końcu tego osłabienia (DAX, S&P) i indeksy dociskane są do podłogi. Ciągle rynek nie chce ryzyka więc taki stan może potrwać trochę. Potem jednak osobiście oczekuję mocnego ruchu w górę na zasadzie napiętej sprężyny.
Taki ruch powinien bardzo pomóc BTC. Wszyscy odetchną na chwilę, odpalą Lki za oceanem i tak może upłynąć nam część stycznia. W małej euforii wzrostów.
Kto wie? Może właśnie BTC wyprzedził zachowanie S&P?
Na LTC halving w tym roku, podejrzewam, że wielu z nas może sobie pluć w brodę w wakacje...
Wymazywanie
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], luk1999 i 25 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).