Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: novymivo » sobota, 21 stycznia 2017, 18:45

@Wymazywanie, Wazne ze jestes na plusie. Ja zbyt pochopnie czasem postepuje a grunt to cierpliwosc, czasem lepiej nie obserwowac kursu, wylaczyc alarmy i odpoczac. Przez moja glupote w ostatnim tyg troche za duzo stracilem a gdybym zachowal spokoj ( tzn nie robil nic ) to byl bym na ladnym plusie.
ps - juz odbija

Dodano po 4 minutach 33 sekundach:
@yaretzky,
Ja zakladam 2 mozliwosci 970 dolcow lub 1050, przelicz x 4.10 i zaloz wielki optymizm/ ostroznosc z BM i bedziesz miej wiecej wiedzial co i jak. To oczywiscie moje zdanie i nie kieruj sie tym co tu pisze.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
1

Postautor: Capricorn » sobota, 21 stycznia 2017, 18:56

Dopóki cały kurs trzyma się kanału wzrostowego jestem pozytywnie nastawiony (w końcu są tylko 2 opcje - pod coś trzeba grać) i dokupuję sobie po troszeczku. Myślę, że jeszcze z 2 ładne zielone świeczki się pojawią niebawem.

Warto jednak pamiętać o tym wykresie podczas podejmowania decyzji.
Spoiler:
Obrazek
Ten radosny ząbek może szybko przerodzić się w mega zwałę. Wiem, że sytuacja jest inna itd, itp. Wzmożoną ostrożność i palec na spuście trzeba jednak mieć.

sha256 pisze: Jeżeli to miało być wyjście z trójkąta równoramiennego to rzutem na taśmę niezdecydowanego 90 letniego człowieka.
Niby jest trójkąt ale wybicie z trójkąta powinno nastąpić w odległości od połowy do 2/3 odległości od momentu tworzenia trójkąta do jego wierzchołka. Tak więc patrząc się na teorię to mocno naciągane. Ale trójkąt jest - jest. Wybicie jest - jest. Zobaczymy czy górne ramię się obroni i pójdzie dalej. Fajnie by było.
@sha256
Myslę, że owo niezdecydowanie wynika właśnie z tego, że współczynnik zachłanności do strachu przed dalszym spadkiem - delikatnie przeważa na stronę zachłanności. Wiadomo, ze teraz większość boi się odwrócenia trendu ale jednocześnie chce żeby bitek dalej się niestrudzenie wspinał, taka standardowa, mała giełdowa schizofrenia. Jak na takie warunki, to przyjmuje to 90 letnie wybicie z taśmy, za dobrą monetę :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 21 stycznia 2017, 19:40

@novymivo, Ja jestem skłonny szybko odkupić, ale sądzę, że jeśli dziś w nocy nie będzie 6400+ a najlepiej 6450-atak na 6490, to będzie testować wsparcie z okolic 6240-50. A jak przebije, to nie ma problemu, odkupi się jeśli będzie to konkretne.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
6
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: Wespa » niedziela, 22 stycznia 2017, 01:48

Na wykresie 1h widać, że tworzy się głowa z ramionami. Około 2-3 powinno się okazać, czy kurs odbije od dolnej linii kanału wzrostowego.

Dodano po 4 godzinach 53 minutach 29 sekundach:
Mam nadzieję, że moje założenia się sprawdzą i kurs nie przebije dolnej zielonej linii oznaczającej kanał wzrostowy. W nocy zakładam, że spadnie do okolic 6200-6240. Na przebicie dużego oporu na 6400 będzie trzeba poczekać pewnie do poniedziałku. Na razie jestem wyprzedany i czekam na spadek kursu do ponownego odkupienia.

Obrazek

Dodano po 1 godzinie 9 minutach 9 sekundach:
hehe, no i przecieram oczy ze zdziwienia :)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Capricorn » niedziela, 22 stycznia 2017, 03:13

Jedna świeczuszka jest ale zamawiałem dwie :)
Teraz pewnie będzie przymiarka do przetestowania dolnej linii kanału wzrostowego.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 22 stycznia 2017, 07:19

@Wespa, Lepiej kupuj bo mozesz sie szybko nie doczekac oczekiwanego spadku .

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wespa » niedziela, 22 stycznia 2017, 10:47

@novymivo, Dzięki, o tym samym pomyślałem jak przebiliśmy 6400. Zapakowałem się ponownie podczas wzrostu, ale niestety ze sporą stratą. Źle mi się spało z tego powodu :/ Czy ktoś mi może powiedzieć, czy źle odczytałem wykres (najwyraźniej tak)? Kształt się zgadza, mamy dywergencję na RSI oraz spadki na wolumenie. Jedyne, co mi się nie podobało to godzina prawego ramienia 1-2. Wtedy wstają Chińczycy, a oni lubią rano pompować kurs.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 22 stycznia 2017, 11:03

@Wespa, Wlasnie jest spadek i pieknie odbilo od 6390.1 na OKcoin tak jak sie spodziewalem. Spokojnie czuje ze bedzie oki !

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
2

Postautor: zbiges » niedziela, 22 stycznia 2017, 12:07

Wespa pisze: Na razie jestem wyprzedany i czekam na spadek kursu do ponownego odkupienia.

Dodano po 1 godzinie 9 minutach 9 sekundach:
hehe, no i przecieram oczy ze zdziwienia
I jeszcze nieraz będziesz je przecierał, jeśli szybko nie zweryfikujesz swoich poglądów na ten rynek.
@Wespa,
Witamy na forum. Bardzo dobry wpis jak na ten pierwszy ;) Widać, że AT nie jest dla Ciebie magią.
Pozwól, że wykorzystam Twój wpis do podzielenia się ze wszystkimi swoim spostrzeżeniem, o którym, z resztą już wielokrotnie pisałem ogólnie, ale czasem mam wrażenie, że nadal wiele osób na forum tego nie dostrzega.
Po pierwsze: Rynek walutowy z parami BTC/... jest de facto rynkiem chińskim. Rejwodzą na nim trzy chińskie giełdy i para BTC/CNY na której osiągane są najwyższe obroty. Nawet w tej chwili (gdy trwa kontrola na tych giełdach i właściciele stoją na baczność przed kontrolerami) suma obrotów tych trzech giełd to około 98% obrotów na całym rynku z parami BTC/...

Obrazek

Jaki sens mają, w takim razie, próby analizowania wykresu z Bitstampa - (0,16% obrotu) czy BTC-e - (0.15%)? (To nie jest oczywiście uwaga do Ciebie @Wespa)
Bardzo proszę Panowie. Nie wrzucajcie tu "analiz" z Bitstampa. To trochę żenujące.

Po drugie: Chiny to całkowicie różna od naszej cywilizacja. Nie oznacza to, że jest gorsza (tym bardziej, że jest starsza) jest po prostu inna. Chińczycy mają inny temperament w spekulacji i przez to wykresy ich spekulacji wyglądają inaczej niż naszych. Nie chcę się już powtarzać pisałem o tym z dziesięć razy.
Zauważyłem bardzo wiele różnic na wykresie (ciągle dostrzegam nowe) (na marginesie: przez ostatni rok nastąpiły duże zmiany jakby w kierunku naszego wykresu :mrgreen: :mrgreen: być może na OKcoin, Huobi i BTCChina spekuluje już wiele osób z naszego kręgu kulturowego, ale tego nie jestem przecież pewny)

Jedną z poważniejszych różnic na wykresach z łacińskiego kegu kulturowego i chińskiego jest zachowanie się ruchu ceny po popularnej u nas formacji RGR (lub H&S jak ktoś woli) Ta bardzo popularna (i jedna z najlepiej sprawdzających się u nas, myślę, że od 70 do 90% w zależności od specyfiki rynku) ma o wiele mniejsze znaczenie na rynku chińskim! Zaryzykuję twierdzenie, że nie ma praktycznie żadnego znaczenia (jej sprawdzalność nie przekracza 50% więc jej znaczenie nie jest większe niż np faz księżyca)
Pamiętajcie proszę, że RGR to formacja "wyciągnięta" z rynku akcji (i tam ma największe zastosowanie). Na rynku walutowym nawet u nas ma mniejsze znaczenie. (mniejszą sprawdzalność) Przekonałem się o tym dosyć dawno temu i było to w dodatku trochę bolesne. Popatrzcie proszę na ten fragment wykresu:

Moim zdaniem taki numer nie byłby możliwy u nas. Owszem czasem RGR się nie sprawdza: może powstać trzecie ramię, może wcale nie być wybicia itp, ale takiego numeru nie widziałem nigdzie. Silne klasyczne wybicie i nagle zonk!: kurs nie doszedł nawet do połowy zasięgu formacji, zawrócił i nawet "nie zauważył" linii szyi. Ten manewr (popatrzcie na datę) przekonał mnie, że to już koniec smuty na rynku.

Tak więc nie warto moim zdaniem spierać się czy to coś na wykresie to RGR czy nie RGR. To i tak ma marginalne znaczenie. Nie oznacza to oczywiście, że formacje na tym rynku w ogóle nie mają znaczenia. Są tylko trochę inne :mrgreen:

Wykres w short po mojemu:

Ostatnio zmieniony niedziela, 22 stycznia 2017, 12:22 przez zbiges, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawda istnieje!
Problem w tym, że ja jej nie znam :(
Nie znam jej, choć przez całe życie staram się do niej dotrzeć.
Jeśli więc chcesz skorzystać np z moich prognoz prawdopodobnego ruchu ceny, to musisz to zrobić na własną odpowiedzialność.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: thomasward » niedziela, 22 stycznia 2017, 12:15

Swoją drogą jak już mówimy na temat różnic kulturowych to u Chińczyków większą rolę niż u nas odgrywają formacje świecowe. Ot, blisko do Japonii, wielu chińskich traderów patrzy się właśnie na nie i zachowuje się zgodnie z nimi...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 22 stycznia 2017, 12:23

A ja Wam powiem ze ludzie graja pod AT i stad wykres sie bierze a nie odwrotnie. Gdyby ludzie AT nie znali wykres bylby zupelnie inny. To wykres rysowany jest reka ludzi stosujacych AT.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:14

BTCChina wprowadza 0.2% fee
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Capricorn » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:19

zbiges pisze: Jaki sens mają, w takim razie, próby analizowania wykresu z Bitstampa - (0,16% obrotu) czy BTC-e - (0.15%)? (To nie jest oczywiście uwaga do Ciebie @Wespa)
Bardzo proszę Panowie. Nie wrzucajcie tu "analiz" z Bitstampa. To trochę żenujące.
Jak wszyscy i tak małpują ruchy z chin, to ta sama różnica :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:32

Co to sie dzieje korekta, az taka 400 cny o_O ?? Max to 6083 okcoin ?

Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Szczerze to bym lapal te noze, ten news @Capricorn to nic zlego, ktos chce tanio bity kupic, tak czy inaczej zadna gielda na 99% zamknieta nie bedzie po tym newsie .

Dodano po 5 minutach 3 sekundach:
Wiem dlaczego to leci, bo ktos nie chce placic prowizji wiec zrzuca to teraz :-) prawda ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:36

Wszystkie 3 chinskie gieldy wprowadzily 0.2% fee
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

mwm
Dyskutant
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0

Postautor: mwm » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:39

Prowizja odetnie częściowo boty, to może mieć wpływ na kurs i jego wahania. Nie wiązałbym tego spadku jednak z wprowadzeniem prowizji.

Gaduła
Reputacja: 182
Reputacja postu: 
0

Postautor: scryptominer » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:41

@novymivo, i dlatego zrzuca parę procent niżej, bo nie chce zapłacić 0,2%?

Takie reakcje często nie dotyczą skutków faktycznych newsa (0,2%, a kurs zrzucili parę razy więcej), lecz wg mnie chodzi tu o psychologiczny aspekt: bad news = sprzedajemy.

Natomiast nie wiem czy można ten spadek kojarzyć z tym fee. News na cnLedger był 20 minut wcześniej.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:48

@scryptominer, Tylko czy to Bad news ? Ja mysle ze jezeli gieldy chinskie mowia o wprowadzeniu fee to znaczy ze mysla przyszlosciowo, a przeciez jakby cos bylo nie tak po kontroli to by za Chiny o tym nie mysleli tylko sie pakowali, co ty na to ??

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vrozatrejder » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:50

@novymivo mysle ze jakby to mialo tak duze znaczenie to korekta by poszla taka ze bysmy sie ze strachu posrali ;) leci bo nie ma paliwa, to nie sa tak silne wzrosty jak przy naszym ostatnim ATH . ja w przeciwienstwie do was nie gram pod jakies trójkąty , głowy ramiona itp. dla mnie analiza techniczna w przypadku btc i mojej gry nie sprawdza sie, wolę patrzeć na chłodno w którym kierunku zmierza wykres, jak długie są świece i w jak szybkim czasie powstają, dla mnie to jest wyznacznikiem, czy punkty oporu zostaną zlamane czy nie. A czytając tutaj niektóre posty widze ze są tu użytkownicy którzy bardzo by chcieli żeby kurs rosną, co niestety Was wypłucze z kasy bo bedziecie podejmowali decyzje pod wpływem emocji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:58

@Vrozatrejder, Widzisz ja tez myslalem podobnie, ale Wiekszosc graczy jednak stosuje AT wiec "kreuje" ten kurs. Nieznajomosc analizy technicznej jest duzym bledem moim zdaniem. Oczywiscie zle wiadomosci rozwala kazde AT, ale to sie zdarza wszedzie.

Wróć do „Przedszkole”