Dyskusja na temat kursu BTC
-
Strona 1228 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 1226
- 1227
- 1228
- 1229
- 1230
- …
- 4707
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 473

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)
Postautor: Mayoris » niedziela, 2 grudnia 2018, 17:25

Mayoris
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » niedziela, 2 grudnia 2018, 17:28

socjolog2008
- Moderator
- Reputacja: 3879

Postautor: Bit-els » niedziela, 2 grudnia 2018, 17:52
Bit-els
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » niedziela, 2 grudnia 2018, 17:57

A przy okazji Rajd Świętego Mikołaja się należy. Tu historyczne artykuły
https://comparic.pl/tag/rajd-swietego-mikolaja/
socjolog2008
- Początkujący
- Reputacja: 42
Postautor: onameis » niedziela, 2 grudnia 2018, 18:02
Mnie z kolei zaskakuje to jak ludzie dopasowują newsy do tego co się dzieje z ceną.. zupełnie bez żadnej statystki. Ile osób sprzedało w kontekście danej informacji a ile kupiło? Jaka była fizyczna, rzeczywista reakcja na daną wiadomość.. ile, kto, po co? Należałoby stworzyć jakąś ankietę i pytania typu "czy przez newsa Nasdaq kupiłeś bitcoina czy sprzedałeś?". Rzecz jasna, że nikt nie zrobi ankiety, w której wezmą udział wszyscy uczestnicy rynku ale poważnie niepokoją mnie czarodzieje, którzy dopasowują newsy wedle własnego subiektywnego przeczucia. Po fakcie.. to info zbiło cenę.. to info podbiło. To niczym nie jest poparte, które info co robi hehe. To są wszystko domysły i strzelanie.socjolog2008 pisze: @prop0n ja jestem pełen podziwu dla Waszej pracy, kunsztu i szlifowania AT stosowanego akurat na rynku crypto. Marnujecie się bo na USDPLN dałoby to wysoką skuteczność, a tak..powiedzmy sobie czy można by zrobić podsumowanie, statystyki wszystkich analiz patrząc z perspektywy czasu 20k-6k. Ilu to widziało na wykresie i z sukcesem wykorzystało, ilu trafiło i miało farta. Ja się w AT na crypto nie bawię, czasami coś dla siebie narysuje, bardziej dla jaj. Od początku gram na czuja od samej górki i faktycznie zbyt szybko pozamykałem shorty, bo na 6k. Mnie $ uratowało wyłącznie wchodząc w BTG w sierpniu. Jestem w stanie $ w tym samym miejscu. Chętnie kupię Bitka za 2,1,500$ a co, tylko się zastanawiam czy to możliwe. Twój rysunek pokazuje że możliwe. Czyli warto poczekać. KASA ma czasa BTG moc
AT to obraz aktualnego stanu psychologicznego przez pryzmat liczb i statystki w kontekście zachowań ogromnej ilości ludzi :p Mówi o tym co się dzieje tu i teraz. Możesz to wykorzystać ale nie musisz. Oczywiście informacje ze świata mają ogromny wpływ na cenę ale moim zdaniem nie można traktować aktualnych newsów jako sygnału do zakupu bądź sprzedaży ponieważ wszystko co w danym momencie czytasz jest już zawarte w cenie, a rzeczywisty wpływ danej informacji jest niemożliwy do określenia w kontekście liczb i statystki. Korzystając z AF Możemy kierować się jedynie rachunkiem prawdopodobieństwa jednak to w większości wypadków wróżenie. AT przynajmniej w niewielkim stopniu pokazuje rzeczywisty obraz aktualnej sytuacji jeżeli wspomagana jest analizą fundamentalną.. jednak tylko wspomagana.
onameis
- Weteran
- Reputacja: 6831

Postautor: BitJanusz » niedziela, 2 grudnia 2018, 18:26
A na BTC? tu już w ogóle jest niezła rzeź. Dotyczy to głównie symetryków. Trójkąty zniżkujące są zwykle dość skuteczne (włącznie z tym dużym na 6k, który niemal wbił target w tydzień!), zwyżkujące również. Dość skuteczne są również kliny. RGR oraz ORGR mają dość dużą skuteczność, ale niestety b. rzadko wbijają książkowy target. Często jest to 50% lub 75% książkowego.
Mały update poziomych wsparć i oporów na Stamp 4h:

(czerwone - opory, zielone - wsparcia - żółte - wsparcia "historyczne" wynikające z poprzedniego uptrendu, które "straciły moc" i są tam tylko informacyjnie - służą mi do łapania noży przy dużych spadkach).
Różnie może być, myślałem, że wczoraj zrobimy szybkie 4300$ po których po korekcie odbijemy na 4500$, jednak profil wolumenu na finexie wskazuje, że to, o czym pisałem (skupowanie leszczy na FOMO w ostatnim ruchu UP) skończyło się wcześniej, niż myślałem - sell-off konkretny, ale też nie powala względem całego spadku. Na razie prawdę mówiąc bardziej wygląda to na początki boczniaka. Albo to dead cat bounce o którym wspominali tu koledzy. Wolałbym się nie wypowiadać, bo nie jestem pewien, wczorajszy sell-off na pewno wyglądał tak, że raczej nie mam chęci zajmowania większych pozycji na ten moment.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM
BitJanusz
- Weteran
- Reputacja: 1369
Postautor: sha256 » niedziela, 2 grudnia 2018, 18:36
Żeby było jasne trzymanie się OMK oznacza jedno: nadejście spadków prędzej czy później. I tutaj być może realizuje się to, co opisał Bulkowski. Życie uczy aby nie wybiegać przed szereg i czekać na utworzenie się odpowiednich potwierdzeń. Więc jeszcze raz:
Dołek mieliśmy 25.11.2018.
Wg Bulkowskiego zakończenia wzrostów należy oczekiwać ok. 18.12.2018 , bo wg niego faza wzrostów w OMK czyli formacji Odbicia Martwego Kota trwa średnio 23 dni.
Co skłania mnie do stwierdzenia, że szczyt wzrostów może być dopiero przed nami?
Rysująca się na wykresie formacja odwrócenia trendu oRGR czyli odwrócona głowa z ramionami.
Wynikający z niej zasięg określiłbym na ok. 5150$-5200$.

Bitstamp 4h
Wolumen potwierdza zasadność formacji oRGR.
Istnienie możliwej formacji oRGR traktowałbym tutaj jako "możliwość". Za zrealizowaniem tej formacji przemawiają:
-niski wolumen na prawym ramieniu,
-wskazówki Bulkowskiego dotyczące realizacji formacji OMK czyli Odbicia Martwego Kota gdyż moim zdaniem ta niewielka formacja oRGR jest tylko częścią formacji OMK mającą wciągnąć w zakupy graczy tak, aby uwierzyli w tworzący się nowy trend wzrostowy.
-OMK patrząc na zasięg wzrostów może być również interpretowane jako powrót do przebitego boku dużego wielomiesięcznego trójkąta zniżkującego - pozioma czerwona linia tuż pod 5800$.
Po osiągnięciu szczytu czekałyby na nas spadki opisane w poprzednim wpisie , do którego link jest na górze tego wpisu.
sha256
- Weteran
- Reputacja: 6831

Postautor: BitJanusz » niedziela, 2 grudnia 2018, 18:40
jesteś tego pewien? wolumen na prawym ramieniu jest tak słaby, że nawet nie rozważałem tego jako ORGR. Chyba, że nastąpiłaby dramatyczna jego wzwyżka przy podejściu do neckline?
wprawdzie korekta do ok. 5300$ się raczej należy (0,618 spadku - starym zwyczajem, że korekta zawraca tutaj - od 20k tak jest), ale ciężko mi sobie zwizualizować ORGR

LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM
BitJanusz
snajper
- Wygadany
- Reputacja: 584

Postautor: CRXEE8 » niedziela, 2 grudnia 2018, 18:44

albo tak odpłynął kapitał z finexa albo coś ludzie nie za bardzo są skorzy do otwierania nowych longów
dla porównania po stronie offer trochę tego jest

CRXEE8
- Weteran
- Reputacja: 1369
Postautor: sha256 » niedziela, 2 grudnia 2018, 18:50
Co do szybkości rozgrywania się wypadków na crypto to wg wielu analityków te rynki sa wprost idealne technicznie w stosunku do wielu innych. Jeżeli zakładałbym szczyt za nami tak jak w przytoczonym wcześniejszym wywodzie to łamałbym wyliczenia Bulkowskiego ( co jest do zaakceptowania) ale wtedy też musiałbym przymknąć oko na rysującą się oRGR - na to nie mogę przymknąć oka, bo okłamywałbym sam siebie.
Wkrótce się przekonamy - no , to jeszcze potrwa. Do ok. 18.12 wg Bulkowskiego mamy czas.
sha256
- Początkujący
- Reputacja: 142
Postautor: tomaroc » niedziela, 2 grudnia 2018, 19:49
koparki pisze: tak znaczny ubytek wartości wynika z niepewności co do losów projektu , który może się wyłożyć poprzez forka i walkę wielkich o moc dla dominującego łańcucha. Demonstracja możliwości na przykładzie destrukcji BTC Cash zrobiła wrażenie . Gdyby moc obliczeniowa była bardziej zdecentralizowana to nie istniałyby takie wojenki. [...]

Problem w tym że patrząc na historycznie spadający Hash Rate możemy być pewni że "decentralizacja sieci" będzie jeszcze bardziej zaburzona. Koparki pierwsi odłączają najmniejsi.
tomaroc
- Wygadany
- Reputacja: 584

Postautor: CRXEE8 » niedziela, 2 grudnia 2018, 20:05
Niektórzy "wielcy" ze względy na hash war przełączyli po prostu moc obliczeniową która był skierowana na BTC na BCH i BSVtomaroc pisze: Problem w tym że patrząc na historycznie spadający Hash Rate możemy być pewni że "decentralizacja sieci" będzie jeszcze bardziej zaburzona. Koparki pierwsi odłączają najmniejsi.
https://www.trinsicoin.com/
i teraz tylko zobaczymy ile ta wojna potrwa, bo cały czas nie będą mogli na minusie jechać

CRXEE8
- Początkujący
- Reputacja: 59
Postautor: Bit.wizz » niedziela, 2 grudnia 2018, 21:09
To nie jest porada inwestycyjną ale moje osobiste przemyślenia. Każdy sam wyciągnie wnioski.
Bit.wizz
- Weteran
- Reputacja: 3193
Postautor: Harmony » niedziela, 2 grudnia 2018, 21:53

Harmony
- Wygadany
- Reputacja: 689

Postautor: Tomasz_Es » niedziela, 2 grudnia 2018, 22:00

Od siebie dodam:
“Czasami twoja najlepsza inwestycja to ta, do której nie doszło.”
– Donald Trump
Tomasz_Es
- Moderator
- Reputacja: 4404

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 2 grudnia 2018, 22:41
Ciekawa sprawa z tym opóźnieniem do końca stycznia:
Why BAAKT waited to announce the delay of their highly anticipated Bitcoin futures trading until after the crypto markets started to plummet. There has been talk amongst the community that Bakkt may be trying to manipulate the market by announcing this bad news to further push the market down. Is this all a convenient coincidence, or is part of a calculated effort to bring the price of cryptocurrency down to levels that institutions are comfortable investing in?
Wynika z tego, że im niższa cena tym dla instytucjonalnych lepiej z wkupieniem się przed startem platformy. Kto wie jakie jeszcze niespodzianki nas czekają.
https://www.investinblockchain.com/bakk ... n-futures/
kozaki_wiesi
- Wygadany

Postautor: Tomasz_Es » niedziela, 2 grudnia 2018, 22:54
Z drugiej strony ciekawe jak "genialne" pomysły z G20 które zapoczątkowali Hindusi wpłyną na BTC i cały rynek krypto
https://cointelegraph.com/news/g20-coun ... y-taxation
Tomasz_Es
- Moderator
- Reputacja: 4404

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 2 grudnia 2018, 23:15
Tu nawet nie chodzi imo o to do ilu spadnie, tylko o nastroje - a te są takie, że Bitcoin się wkrótce podniesie i będziemy mieli następny rynek byka. Moim zdaniem bakkt jest już w cenie i po jego wejściu będzie wielkie zdziwienie, ze nie rośnie. No i będziemy mieli "sell the news" a potem szorowanie po dnie przez długie miesiące.Tomasz_Es pisze:dlatego osobiście (choć to mało popularna cyfra na forum) czekam na BTC w grudniu/styczniu za 3xxx a nawet 2xxx
kozaki_wiesi
- Wygadany

Postautor: Tomasz_Es » niedziela, 2 grudnia 2018, 23:24
Tomasz_Es
-
Strona 1228 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 1226
- 1227
- 1228
- 1229