Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
4
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: BitJanusz » środa, 7 listopada 2018, 09:05

4h, dla odmiany Kraken.

Obrazek

Jak widać, dolna krawędź klina/kanału została przy 6368$ jednak obroniona, tym samym potencjalne wyjście dołem - jeżeli nastąpi - będzie gdzie indziej. Jak widać, opór na 6490$, który skutecznie trzymał kurs za mordę w trakcie tygodniowego boczniaka został póki co przebity i przetestowany raz od góry.

W razie zawrotki 6250$ wygląda na dobre miejsce, by zamknąć shorta. Te okolice to silne wsparcie na ten moment. Zakres klina się tam również kończy.

A kiedy możemy jednak mówić o wzrostach?

Kiedy przekroczone zostanie (i utrzymane na dłużej!) fib 0.618 spadku od poprzedniej górki, czyli okolic 6840$. To byłoby pierwsze takie przełamanie od długiego czasu. Potwierdzeniem byłoby wyjście ponad 6900$ i zamknięcie tam świeczki 1d, a lepiej 3d.

A tak się niestety składa, że kurs dotknął idealnie 0.618 i przystanął.

Obrazek

Przy przebiciu tego poziomu i utrzymaniu się tam dokupię kolejną transzę.

Należy uważać, o czym wspominał @new06, na potencjalny retest poziomów 6800$ przed spadkiem.

Tak na logikę to najbardziej pasowałby mi teraz dwudniowy boczniak do krawędzi dolnej klina i zdecydowany spadek, od razu na 6250$, ze szpilą poniżej. Wpasowałoby się w to, co kurs robi od kilku miesięcy. Ale wiadomo, każdy schemat musi kiedyś zostać złamany :)
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
2

Postautor: bitloteiros » środa, 7 listopada 2018, 09:41

Dovakhiin pisze: Co musi zaistniec aby stwierdzic "trend sie odwocil" (oszywiscie bardziej w longterm niz mid)
Bazując na zachowaniu kursu BTC w przeszłości można zauważyć że takim momentem odwrócenia trendu w longterm było wybicie i utrzymanie poziomu 38.2% fibo pociągniętego od szczytu do najniższego punktu osiągniętego podczas wypłaszczenia czyli konsolidacji. Za każdym razem było to odwrócenie trendu a co więcej kurs dostawał niezłego kopa i wzrosty przyspieszały osiągając szybko nowe ATH. Obecnie są to okolice 11100$

Dodano po 9 minutach 7 sekundach:
@BitJanusz,
Ostatnio często korzystam na TV z bitmexowego wykresu Bitcoin / US Dollar Index. Fajnie się na nim pracuje na większych interwałach (1H+) bo jest wszystko uśrednione. Żadnych "niedorzecznych" szpilek czy to w górę czy w dół. Kurs to oczywiście 33% bitstamp / 33% kraken / 33% coinbase
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 7 listopada 2018, 09:42

Jeszcze jedna obserwacja ;)

bitmex 1d

Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
2

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 7 listopada 2018, 10:04

bitloteiros pisze: Do lektury i przemyślenia
Spoiler:
"...the door to get money out of the country is closing as Beijing has dramatically increased the way it polices efforts to skirt capital controls and even "names and shames" people involved in this effort in order to warn the country's middle class. The State Administration of Foreign Exchange, or SAFE, told the SCMP that at the end of August, there were 23 such cases outstanding. Five of them involved Chinese individuals trying to buy property overseas
I to jest, moim zdaniem, znacznie lepsza wiadomość dla bitcoina niż bakkt czy ETF.
Bo ww. to wprowadzenie z założenia antysystemowego czynnika do systemu i pod, w pewnym sensie, kontrolę elit.
A walka z gotówką czy chęć zatrzymania kasy w kraju to creme de la creme tego po co Bitcoin powstał. To taki
KINGSAJZ DLA KAŻDEGO

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
12

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 7 listopada 2018, 12:51

W inwestycyjno-spekulacyjnym dziale tego forum zawsze będzie przewaga nastawienia prowzrostowego. Nawet ci, którzy wyczekują dołka na $999 i tak w duchu zakładają późniejsze pobicie maksimum historycznego. To zrozumiałe i naturalne. Inaczej nie byłoby sensu przebywać w tym dziale.

W tradingu wynik marnych kilkunastu procent średniorocznie w długim okresie jest uznawany za bardzo dobry, wynik wyższy za wybitny. Jest jasne, że na takim tradingu nie sposób się dorobić, można co najwyżej stopniowo powiększać już posiadany pokaźny kapitał. Do wzbogacenia się potrzeba czegoś więcej.

Buffett, Livermore, Darvas, Seykota, Turtlesi Dennisa i Eckhardta osiągnęli spektakularne sukcesy w przeważającej mierze dzięki temu, że podłączali się do długotrwałych trendów, a nie dzięki temu, że znaleźli cudowne metody spekulacji.

Tak samo bogaci weterani spekulacji na krypto wygrali nie dlatego, że są wybitnymi graczami, a wręcz odwrotnie, są kiepskimi, na innych rynkach by dawno zbankrutowali z powodu ponoszenia zbyt wysokiego ryzyka. Na krypto zawsze wypływali na powierzchnię, by za chwilę wzlecieć ku Księżycowi, bo trwał rynek byka wszech czasów. Gdybym opowiedział komuś historię o tym, że klienci instytucji finansowej, która straciła 80% środków i zbankrutowała, po latach z nawiązką odzyskali swój wkład, byłbym z pewnością posądzony o wybujałą fantazję. Przypadek MtGoxa to jednak rzeczywistość.

Wszystkim śniącym o krypto-bogactwie potrzebna jest nowa fala spektakularnej hossy, z takim nastawieniem piszą w tym wątku i zażarcie wojują z heretykami, takimi jak ostatnio osobliwy_nick, śmiącymi rozpowiadać, że w Klondike złoto już się wyczerpało.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
0

Postautor: CRXEE8 » środa, 7 listopada 2018, 14:57

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
2

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 7 listopada 2018, 15:13

@fusywszklanejkuli
Nikt tutaj nie wojuje z osobliwy_nick z powodu jego "doom prophecy" ale z powodu stylu w jakim to robi i jak arogancko traktuje tych, którzy mają odmienne zdanie. No i jego gorliwy neofityzm - rok temu przepowiadał stukrotne wzrosty z taką samą pewnością z jaką teraz wieszczy zagładę. Zmiana poglądów o 180^, pewność ta sama. Ale kto wie, może tym razem będzie miał rację? W końcu "Wielki Niedźwiedź" Livermore też kilkukrotnie bankrutował zanim tak spektakularnie się dorobił podczas wielkiego kryzysu ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » środa, 7 listopada 2018, 17:54

To samo co wcześniej :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
0

Postautor: xtraderx » środa, 7 listopada 2018, 19:48

Czy ja wiem czy tak samo... zalezy jak na to spojrzec...
Zostawiam sam wykres bez komentarza, co by nikomu nie sugerowac kierunku ;)

Obrazek

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 636
Reputacja postu: 
2

Postautor: Pawelawe » środa, 7 listopada 2018, 19:53

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: BitJanusz » środa, 7 listopada 2018, 20:10

Widzę, że z podwórkowego elliot waves przeniesiono się na podwórkowe cup (jeszcze bez handle) :mrgreen:

Nie wiem, czy obserwowaliście twitterowe konta anal-ityków z okresu kwietnia 2018, ale, strzelam, 80% z nich wyglądała w ten sposób:
Spoiler:
Obrazek
Widać to było dosłownie wszędzie! wszędzie głoszona była prawda objawiona. Przy 10k zaczęła się korekta, więc było oczywiste, robimy 8.5k, no, może 7.5k, a potem migusiem na 12-14k w ramach trójki od trójki czy jakoś tak :)

I potem był zonk. Bo jednak nic nie wyszło z podwórkowego Elliota. Nie wypaliły ambitne kreski, trójki i piątki. Wyszło 5750$.

Teraz, widzę, anal-itycy MASOWO przerzucili się na cup/C&H rysowane w skali log z użyciem jednej LT.

To może od razu (po co sobie żałować):
Spoiler:
Obrazek
W końcu raz odbiło od tej linii, to na pewno będzie się powtarzać ad infinitum, anal-itycy natomiast natrzepią kupę kasiory.

Jak nie wypali, to ciekawe, co wymyślą jako następny masowo propagowany pattern.

Przy odrobinie przesadyzmu i kontrolowanej hiperboli wychodzi krytyczna słabość wszystkich analiz opartych o skalę logarytmiczną: kapitalizacja w pewnym momencie przekracza wartość ziemi. Można oczywiście pisać, że to dlatego, że dolar będzie warty mniej od papieru toaletowego, ale pomijając na chwilę inflację - lol.

A teraz podchwytliwe pytanie: czy uważacie, że tempo wzrostów w oparciu o często przywoływaną LT jest możliwe do utrzymania? Moim zdaniem nie, bo dojdziemy do kilkunastocyfrowej kwoty jeszcze w 2030.

A zatem ta LT musi paść! więc skoro musi - to skąd pewność, że nie padnie już, teraz, za rok? Czemu niby miałoby się od niej odbić? ;)

Zamiast sekstylionowych kwot ja bym proponował coś o wiele bardziej naturalne dla skali logarytmicznej, nawet w przypadku dużych wzrostów:

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » środa, 7 listopada 2018, 21:28

Obrazek
Obrazek

Jeżeli wykres ten będzie respektowany i spread na minus się nie zwiększy, to znaczy, że cena na koniec 2018r. nie powinna być niższa niż ok 7170$ (cena na 31.12.2018r. zgodnie z logiem = niecałe 22k).

Początkujący
Reputacja: -27
Reputacja postu: 
0

Postautor: cachaca » środa, 7 listopada 2018, 21:42

czy to tutaj ktoś kiedyś wrzucał info kiedy kończą się dane kontrakty i zaczynają i jak cenowo to wychodziło? wszystko było na wykresie, jeżeli ktoś ma zapisane to prosze o link ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 174
Reputacja postu: 
4

Postautor: snajper » środa, 7 listopada 2018, 21:55

cachaca pisze: czy to tutaj ktoś kiedyś wrzucał info kiedy kończą się dane kontrakty i zaczynają i jak cenowo to wychodziło? wszystko było na wykresie, jeżeli ktoś ma zapisane to prosze o link ;)
To? https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 22#p531522

Początkujący
Reputacja: -27
Reputacja postu: 
0

Postautor: cachaca » środa, 7 listopada 2018, 21:57

snajper pisze:
cachaca pisze: czy to tutaj ktoś kiedyś wrzucał info kiedy kończą się dane kontrakty i zaczynają i jak cenowo to wychodziło? wszystko było na wykresie, jeżeli ktoś ma zapisane to prosze o link ;)
To? https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 22#p531522
tak dzięki !

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -176
Reputacja postu: 
7

Postautor: osobliwy_nick » czwartek, 8 listopada 2018, 02:01

BitJanusz pisze:Zamiast sekstylionowych kwot ja bym proponował coś o wiele bardziej naturalne dla skali logarytmicznej, nawet w przypadku dużych wzrostów
Pleasek89 pisze: Jeżeli wykres ten będzie respektowany i spread na minus się nie zwiększy, to znaczy, że cena na koniec 2018r. nie powinna być niższa niż ok 7170$ (cena na 31.12.2018r. zgodnie z logiem = niecałe 22k).
Ogólnie dobrze Wam idzie to rysowanie. A ja mam taki problem, szukam kogoś, kto mi pomoże wyznaczyć taką krzywą logarytmiczną na poniższych wykresach. Ten po prawej to BTC (łatwo ogarniecie), a tego po lewej nie mogę ogarnąć. Pomożecie? Cena na razie nieważna, tylko tego logarytma mi zróbcie, później sobie ekstrapoluję.

Obrazek

EDIT:
A tak serio, to nie jest ignorancja, tylko dobitny przykład, że jeśli gdzieś na wykresie pasuje krzywa logarytmiczna, jest to taki sam rodzaj wróżby jak haruspicja.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
6

Postautor: anagamidev » czwartek, 8 listopada 2018, 02:36

@osobliwy_nick, a czym się różnią te dwa wykresy od tego? :D
Spoiler:
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 8 listopada 2018, 08:17

Niby wyszlismy z trojkata... aczkolwiek wielce prawdopodobny test od gory.. i ewentualny powrot w niego.. dla mnie no trade zone w tej chwili..

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 8 listopada 2018, 08:53

@Dovakhiin dla pewności poczekaj na wyjście również w logarytmie :mrgreen:

@osobliwy_nick

szczerze to ja również niezbyt wierzę w scenariusz z logarytmem, ale wydaje mi się, że jest mniej... no nie wiem... wydumany? niż rysowanie w skali logarytmicznej prostej krechy up i bazowania całego AT na de facto jednym większym odbiciu.... Taki trend przecież już mieliśmy, pod większym kątem i bańka goxowa wyboczniakowała w prawo od takiej LT.

Aczkolwiek nie mówię, że ten scenariusz nie może się sprawdzić, jeśli będzie się to opłacało stronom "zainteresowanym"... i w sumie @anagamidev ciekawie zauważył, że ciężko stwierdzić, w którym miejscu tych wykresów jesteśmy, wystarczy dodać kolejny leg up do naszego i nadal "w sumie będzie to samo" tylko kwota będzie sporo większa ;) ;) ;)

@Pleasek89 nie przesadzasz w minusowaniu osobliwego? na -15 to zasługuje jakiś spam z wulgaryzmami w stronę innych forumowiczów, a nie merytoryczny post z którym się nie zgadzasz...

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » czwartek, 8 listopada 2018, 09:33

Może ciut za dużo tych - ale Osobliwy męczy temat. Niech zajmie shorta i da ludziom odetchnąć ;-)

Wróć do „Przedszkole”