Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 21:20

altar pisze: Chińczycy niedługo się budzą i może być kolejny spadek jak zaczną dalej wyprzedawać, więc pewnie w przeciągu kilku godzin poleci jeszcze mocniej. Obstawiam, że jak się obudzę to kurs za 1BTC będzie oscylował w granicy 2500-2800 USD.
A nie jest tak, że na BtcChina mają wpłaty i wypłaty fiatów zablokowane? Ale BTC nie? Więc raczej będą kupować BTC za fiaty. Ktoś może zweryfikować pierwsze zdanie (dzięki bardzo).

Bardzo fajnie odbija, dobry dzień na zakupy (oby). Ciekawe czy zbudujemy kilkudniowe odbicie teraz. :idea:
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 184
Reputacja postu: 
0

Postautor: aprojection » czwartek, 14 września 2017, 21:23

Wymazywanie pisze:
altar pisze: Chińczycy niedługo się budzą i może być kolejny spadek jak zaczną dalej wyprzedawać, więc pewnie w przeciągu kilku godzin poleci jeszcze mocniej. Obstawiam, że jak się obudzę to kurs za 1BTC będzie oscylował w granicy 2500-2800 USD.
A nie jest tak, że na BtcChina mają wpłaty i wypłaty fiatów zablokowane? Ale BTC nie? Więc raczej będą kupować BTC za fiaty. Ktoś może zweryfikować pierwsze zdanie (dzięki bardzo).

Bardzo fajnie odbija, dobry dzień na zakupy, ciekawe czy zbudujemy kilkudniowe odbicie teraz.
Dokladnie, jesli dobrze doczytalem to CNY maja wplaty/wyplaty poblokowane, natomiast mozliwe zakupy wszelkich krypto. Wiec, zeby w jakikolwiek sposob uciec z gieldy, musza odkupic/zakupic krypto i ewentualnie zrobic zrzut na innej gieldzie. Dotyczy to BTCC.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 września 2017, 21:28 przez aprojection, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 410
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jazda » czwartek, 14 września 2017, 21:24

Wymazywanie pisze: Bardzo fajnie odbija, dobry dzień na zakupy (oby). Ciekawe czy zbudujemy kilkudniowe odbicie teraz. :idea:
Czy mogę nieśmiało publicznie spytać czy to już jest ten poziom cenowy po którym zdecydowałeś się nabyć ?

Bo z tego co pamiętam, to teraz jest to poziom około 200$ niższy od poziomu na którym ostatnio się wyprzedałeś.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 września 2017, 21:29 przez Jazda, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » czwartek, 14 września 2017, 21:24

rha pisze:
kozaki_wiesi pisze:
fusywszklanejkuli pisze:Wyjątkowo dziwnie ten ostatni spadek wygląda na OKCoin. W każdym razie - ważny moment.
Mógłbyś wyjaśnić co dziwnego jest w tym spadku?
Ja wyjaśnię, to ewidentny odwrócony "pump and dump" czyli taki "dump and pump":
dużo małych sprzedaży (dump) by kurs zszedł niżej i wystraszeni ustawili się sprzedać, po czym duży zakup (pump), widoczny w obrotach.
To oznacza, że ten zjazd jest sztuczny, a jego animator spodziewa się wzrostu.
Dobra teoria, tylko dlaczego zatrzymał się akurat na poziomie dołka, zamiast przebić i wymusić uruchomienie stopów, skupując jeszcze niżej?

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
4

Postautor: Cube » czwartek, 14 września 2017, 21:29

fusywszklanejkuli pisze: Dobra teoria, tylko dlaczego zatrzymał się akurat na poziomie dołka, zamiast przebić i wymusić uruchomienie stopów, skupując jeszcze niżej?
Te spadki są tak chaotyczne i "nienaturalne" (o ile cos takiego można odnosić do BTC), że musi to być kontrolowane.
Szczególnie, że wydarzenia, które dzieją się wokoło nie są tak "ciężkie" jak sama wartość spadków.
No chyba, że ktoś uważa, że ex szef JP Morgan jak coś powie, to swoją mocą od razu miażdży 30% BTC :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 21:35

@Jazda, Tak, kupiłem, w DT gram od wczoraj po długiej przerwie i czekaniu. Na szczęście na noc nie zostawiłem BTC, ale kupione wczoraj poszły z zyskiem wczoraj. Ale czy to czas na zakupy mid - nie mam zielonego pojęcia. Same takie spadki to okazja do gry na odbicie jak najbardziej. Ale nie wiem, czy nie zleci niżej, zobaczymy. Chciałbym trafić jakieś 500-700$ odbicia.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » czwartek, 14 września 2017, 21:37

Spoiler:
Cube pisze: No chyba, że ktoś uważa, że ex szef JP Morgan jak coś powie, to swoją mocą od razu miażdży 30% BTC
Wg. mnie to raczej sygnał dla większego kapitału: "ok, chłopaki, robimy sobie chwilę przerwy, bo wkrótce chcemy wejść z większym kapitałem i rozkręcić jeszcze bardziej tą imprezę" ; )

Początkujący
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lamar » czwartek, 14 września 2017, 21:37

Cube pisze: Szczególnie, że wydarzenia, które dzieją się wokoło nie są tak "ciężkie" jak sama wartość spadków.
No chyba, że ktoś uważa, że ex szef JP Morgan jak coś powie, to swoją mocą od razu miażdży 30% BTC :D
Tu nie chodzi tylko o wypowiedź tego bankiera.
Cała afera jest o to, że Chińczycy nie będą teoretycznie mogli tak łatwo nabywać BTC. Jedna giełda już zawiesza działalność a dwie kolejne mają spotkanie jutro w tej sprawie z władzami i jeśli czarny scenariusz się sprawdzi to 3 wielkie giełdy zostaną wykluczone z rynku.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 21:44

@Lamar, Ale czytałem dziś na twiterze (ktoś linkował), że BtcChina została zamknięta z własnej decyzji, nie nakazem władz.

Dodano po 1 minucie 20 sekundach:
Cube pisze: Te spadki są tak chaotyczne i "nienaturalne"
Jak to nienaturalne :shock: ? A szpile do góry na 3d-1w tyle tygodni były naturalne? Ich konsekwencją są zawsze adekwatne spadki. Duża korekta jest w 100% naturalnym ruchem przy takim wypompowanym wykresie i była oczywista, tylko kwestia czasu kiedy (i wysokości).

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cube » czwartek, 14 września 2017, 21:48

Lamar pisze: Cała afera jest o to, że Chińczycy nie będą teoretycznie mogli tak łatwo nabywać BTC. Jedna giełda już zawiesza działalność a dwie kolejne mają spotkanie jutro w tej sprawie z władzami i jeśli czarny scenariusz się sprawdzi to 3 wielkie giełdy zostaną wykluczone z rynku.
Jestem przekonany (palców sobie nie będę ucinał, bo nie ma sensu), że za jakiś czas nagle się okaże, że Chińczycy jednak idą w te klocki i będą wykupywać BTC po niskiej cenie i wtedy będzie ogromne zdziwienie. Oczywiście nie będzie wiadomo, czy to Chińczycy, ale ostatecznie i tak wiadomo kto wyjdzie do przodu.
Na to już można patrzeć z geopolitycznego punktu widzenia - ChRL musi przeć do przodu każdym możliwym kanałem, więc i
manipulacja BTC im się przydaje.
A to, że takie małe Kazie jak my swoje oszczędności w to wkładają bo wierzą, że blockchain coś zmieni... to ich nie obchodzi :D

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
Wymazywanie pisze: Jak to nienaturalne :shock: ? A szpile do góry na 3d-1w tyle tygodni były naturalne? Ich konsekwencją są zawsze adekwatne spadki. Duża korekta jest w 100% naturalnym ruchem przy takim wypompowanym wykresie i była oczywista, tylko kwestia czasu kiedy (i wysokości).
Nienaturalne względem "standardowych" instrumentów finansowych ;)

Początkujący
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lamar » czwartek, 14 września 2017, 21:50

Wymazywanie pisze: @Lamar, Ale czytałem dziś na twiterze (ktoś linkował), że BtcChina została zamknięta z własnej decyzji, nie nakazem władz.
No ale ja nie napisałem, że władze zamknęły. Oni faktycznie sami z siebie takie kroki podjęli. Ale to nie zmienia faktu, że ta giełda jedzie na boczny tor a jutro mogą dołączyć dwie kolejne - Huobi i OKcoin - jutro ma się to podobno wyjaśnić.

źródło:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 163
Reputacja postu: 
1

Postautor: BTC-m » czwartek, 14 września 2017, 21:56

Raczej wstrzymałbym się z zakupami. Bluevelvet nie potwierdza zakupu:
Obrazek

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: likidis » czwartek, 14 września 2017, 21:57

Wiem, że to kurs o BTC ale co nieco przestaję ogarniać. BTC idzie w górę, to wiadomo, że część innych coinów też, BTC tonie to najczęściej wszyscy razem z nim. Nie inaczej bywa z ETH, ale teraz jak patrzę na ETH/BTC to widzę, że kurs bardzo chce iść w górę (mimo, że BTC w dół ciągnie, a ETH/USD podupada) i w zasadzie to ściany trzymają kurs w ryzach, żeby za łatwo (i za bardzo) do 0,07 nie doszedł... Na skupie ścian nie ma więc raczej nie chodzi o trzymanie płotek pomiędzy.
Spoiler:
Komuś się ewidentnie nudziło, mi osobiście się ciepło zrobiło jak to zobaczyłem i musiałem pogrzebać żeby się przekonać, że to fejk :twisted:
https://pbs.twimg.com/media/DJtTFjUW4AMfQfz.jpg:large

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » czwartek, 14 września 2017, 22:03

Nie wiem gdzie to wasze odbicie niby jest. Cały czas poruszamy się kanałem spadkowym, właśnie odbijamy się od górnej tl. Finex, H1:
Obrazek

Wygadany
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
0

Postautor: S.O.S » czwartek, 14 września 2017, 22:13

Wymazywanie pisze:
A nie jest tak, że na BtcChina mają wpłaty i wypłaty fiatów zablokowane? Ale BTC nie? Więc raczej będą kupować BTC za fiaty.
Tak niby mówił ten komunikat btcchina.
Jeszcze jest opcja że ktoś spycha kurs by wyjść z jak największą ilością bitów z giełdy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 14 września 2017, 22:22

Smule pisze: PS patrzcie jak ten indykator trafił w dołek 1800$ i topa 4900$.
Bardzo ciekawe, ciekawy wskaźnik. Ale to wskaźnik pochodny od ceny/średnich/innych danych pochodzących od ceny i tak? :) Znasz sposób liczenia/pochodzenie? Tzn. tak jak rsi, niby zawsze pokaże dobrze jak ma dywergencji, ale zakup przy np. 27/100 może być średni bo poleci niżej a rsi tylko 2-3 pkt. niżej. Podobnie fajnie zakup/sprzedaż pokazuje Rvi czy Rvgi, ale co z tego jak już tuż po fakcie.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 14 września 2017, 22:40

rha pisze: To oznacza, że ten zjazd jest sztuczny, a jego animator spodziewa się wzrostu.
A kto się nie spodziewa? ;)
Kurs spadł do poziomu, który nazywam "napewno nie stracę". Tzn, że jestem praktycznie pewny, że nawet gdybym popełnił fatalny bład w ocenie i kurs spadłby jeszcze o 1000 dolców, to jeśli tylko zachowam jaja, to w relatywnie krótkim czasie kurs tu wróci. (poza przypadkami losowymi typu III w.ś.)

A realnie, moim zmartwieniem staje się raczej pytanie: jak nie sprzedać za wcześnie i nie uciąć sobie zysku? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 14 września 2017, 22:42

Nie mam pomysłu jak to by miało teraz odbić, o kilkaset $ być może, ale co dalej, jedna, dwie świece up, później znowu na dół i następnie pod 8-10k USD? Obrazek Poza tym bieżąca sytuacja na wykresie fakt faktem może być nieco myląca, każda następna górka kształtuje i "wygładza" poprzednie. Chodzi mi o to, że skala się nieco zmienia i dopasowuje do nowej sytuacji.

@Smule ten wskaźnik jest chyba genialny, dzięki wielkie idę go przetestować.

4H trochę w niektórych momentach się rypnie, ale zestawiając go z innym wskaźnikiem można sobie nieco uprościć: Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 września 2017, 23:14 przez amneziahaze, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
0

Postautor: scibi » czwartek, 14 września 2017, 22:45

zgadzam sie eko, ja wlasnie zakonczylem otwierac longi na malej dzwingi, tak by nawet odbicie do 2400 utrzymaly, a w razie co bym doplacil :)
warto pamietac ze kurs musi odreagowac takie spadki, jak zawsze.
warto pamietac ze nigdy nie trafi sie idealnie dołka, wiec trzeba byc swiadomym swojej gry.
Pzdr :)

Początkujący
Reputacja: 175
Reputacja postu: 
3

Postautor: hashdee » czwartek, 14 września 2017, 22:59

Wróć do „Przedszkole”