Gdzie trafia prowizja z przelewów ?

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Gdzie trafia prowizja z przelewów ?

Postautor: Kazik » czwartek, 15 września 2011, 21:02

Pytanko, jest gdzieś historia mocy sieci w czasie?

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » czwartek, 15 września 2011, 21:02

noname pisze:
wg mnie realna cena jest w okolicach kosztów kopania (prąd koparka itp.) - coś ok 18 zł/BTC
Spostrzeżenie bardzo trafne. Coś jest warte minimalnie tyle jaki jest koszt produkcji. Ale na cenę wpływa też popularność(popyt) tak jak w czasie boomu medialnego cena doszła powyżej 100zł za BTC. Jeśli coś dochodzi do ceny minimalnej to znaczy że nie ma na to popytu czyli jest mała popularność. Podaż jest stała, to że więcej jest kopaczy nie znaczy, że więcej będzie BTC, po prostu dzielą się mniejszymi zyskami. I to mnie właśnie martwi mała popularność a 25 za blok już blisko.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: noname » czwartek, 15 września 2011, 21:10

Tak, oczywiście, na cene ma wpływ popyt - ale obecnie ten popyt generują sami górnicy gdy cena spada ponizej kosztów.

Wiecej kopaczy => cena za btc wieksza
Obrazek

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » czwartek, 15 września 2011, 21:14

To ciekawa teoria, że górnicy kupują BTC jak nie opłaca im się kopać. A z czego to wywnioskowałeś? Mnie się wydaje, że po prostu wyłączają koparki i czekają na lepsze czasy, ale BTC nie kupują.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » czwartek, 15 września 2011, 21:21

noname pisze:Tak, oczywiście, na cene ma wpływ popyt - ale obecnie ten popyt generują sami górnicy gdy cena spada ponizej kosztów.

Wiecej kopaczy => cena za btc wieksza
Nie byłbym taki pewny tej tezy.
Wieksza ilość górników, większa ilość prądu, muszą sprzedać większą część swojego portfela dla samego pokrycia prądu,
wieksza podaż-> niższa cena za BTC.

Swoją drogą, wziąłem ostanie 20 bloków i wyszło, że aby utrzymać podobny poziom musiała by być prowizja rzędu 3%, toż to ogrom.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: noname » czwartek, 15 września 2011, 21:24

Jeśli ktoś kopie (i płaci za prąd!!!) to aby na tym nie starcić musi:
a) sprzedać BTC powyżej kosztów produkcji
b) wierzyć / ryzykowac ze kurs wzrośnie

Jesli a) to wyłacza koparke gdy cena ponizej kosztów
Jesli b) to nie wyłacza oraz jesli ma PLN to kupuje BTC (lepiej tanio kupić BTC niz kolejna kartę)

Kazik:
Wieksza ilość górników, większa ilość prądu, muszą sprzedać większą część swojego portfela dla samego pokrycia prądu,
wieksza podaż-> niższa cena za BTC.
No tak, dlatego kurs wzrasta i maleje

Chociaż teraz to tak na prawde nic nie wiadomo bo w ciągu jednego dnia wszystko nieźle skacze :-) już <5$
Swoją drogą, wziąłem ostanie 20 bloków i wyszło, że aby utrzymać podobny poziom musiała by być prowizja rzędu 3%, toż to ogrom.
Ale to dla obecnej wartości BTC, ale gdy będzie 25 za blok to i cena za BTC będzie wyższa (chyba? :-))
Obrazek

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » czwartek, 15 września 2011, 21:41

Kazik pisze:Pytanko, jest gdzieś historia mocy sieci w czasie?
http://bitcoin.sipa.be/
ale radzę, jak do większości takich wykresów, podchodzić ostrożnie.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: AQuatro » piątek, 16 września 2011, 08:24

Ja chciałem ponowić raz jeszcze główne pytanie tego tematu:
"Gdzie trafia prowizja za przelewy"
Bo 3 strony tekstu i jakoś nie zauważyłem odpowiedzi.

- kto konkretnie otrzymuje tą kasę i w jaki sposób jest mu ona przekazywana?

Jeżeli za przelew pobierają mi opłatę. To powinienem widzieć, że kasa wychodzi do dwóch osób, do tek, której płacę pieniądze i 0,0005 BTC, do drugiej nieznanej osoby.
W przypadku banków było podobnie (bo teraz większość przelewów jest całkowicie za darmo). Też była pobierana opłata, ale wiedziałem, że trafia ona do konkretnego banku.

Do kogo trafia opłata w przypadku BTC. Czy jest to instytucja czy osoba fizyczna? Proszę o odpowiedź.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » piątek, 16 września 2011, 08:41

AQuatro pisze:Ja chciałem ponowić raz jeszcze główne pytanie tego tematu:
"Gdzie trafia prowizja za przelewy"
Bo 3 strony tekstu i jakoś nie zauważyłem odpowiedzi.

- kto konkretnie otrzymuje tą kasę i w jaki sposób jest mu ona przekazywana?

Jeżeli za przelew pobierają mi opłatę. To powinienem widzieć, że kasa wychodzi do dwóch osób, do tek, której płacę pieniądze i 0,0005 BTC, do drugiej nieznanej osoby.
W przypadku banków było podobnie (bo teraz większość przelewów jest całkowicie za darmo). Też była pobierana opłata, ale wiedziałem, że trafia ona do konkretnego banku.

Do kogo trafia opłata w przypadku BTC. Czy jest to instytucja czy osoba fizyczna? Proszę o odpowiedź.
Nie chce nic gadać, ale odpowiedź już padła.
Wejdź sobie na:
http://blockexplorer.com/
klikasz na dowolny numer bloku i co tam widzisz?
a no przykłądowo:
Generation: 50 + 0.02 total fees

Czyli prowizje od opłat trafiają do bloku w którym te transakcje są zawarte, i dostaje je ten kto rozwiąże/wykopie blok. Koniec.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: AQuatro » piątek, 16 września 2011, 11:17

Aha.
Czyli trochę nie rozumiem tej dopłaty do przelewów. To tak jakby nabierać wody ze studni i wylewać trochę z powrotem, żeby ktoś inny mógł więcej nabrać. Albo ktoś wykopuje złoto i wprowadza je w obieg, a my troszeczkę tego złota, które dla nas trafiło wrzucamy z powrotem do ziemi, żeby ktoś znowu mógł troszeczkę więcej wykopać.

Przecież to bez sensu. Zwracanie z powrotem tego co ktoś z trudem uzyskał ?? !!!

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » piątek, 16 września 2011, 11:57

AQuatro pisze:Aha.
Czyli trochę nie rozumiem tej dopłaty do przelewów. To tak jakby nabierać wody ze studni i wylewać trochę z powrotem, żeby ktoś inny mógł więcej nabrać. Albo ktoś wykopuje złoto i wprowadza je w obieg, a my troszeczkę tego złota, które dla nas trafiło wrzucamy z powrotem do ziemi, żeby ktoś znowu mógł troszeczkę więcej wykopać.

Przecież to bez sensu. Zwracanie z powrotem tego co ktoś z trudem uzyskał ?? !!!
Bo w ten sposób stworzony jest model bezpieczeństwa.(im więcej kopiących tym bezpieczniejsze transakcje)
Aby transakcje były uznane, blok musi zostac przeliczony/wykopany, kto ci to zrobi za darmo? Stad w zamian za to, ze ktos przelicza bloki z transakcjami dostaje 'troszke' od tych co obracaja gotowka.

Wróć do „Przedszkole”