Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 3 września 2017, 06:21

discipuli pisze:Bitcoin obecnie ma realną wartość znikomą jako środek płatniczy. Moim zdaniem bitcoin po tej korekcie może zleciec z piedestału)
Panowie, dobrze byłoby ustalić czym lub kandydatem na co jest Bitcoin.
Czy traktujemy go jako potencjalne cyfrowe złoto? Jeśli tak to jego wady takie jak wysokie fee czy zatory nie mają znaczenia bo przecież złotem nikt za bułki nie płaci. Dla mnie Bitcoin jest właśnie potencjalnym przechowaniem wartości w czasie czyli pieniądzem a nie walutą czyli środkiem płatniczym.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
-1

Postautor: __kot__ » niedziela, 3 września 2017, 06:57

kozaki_wiesi pisze: Panowie, dobrze byłoby ustalić czym lub kandydatem na co jest Bitcoin. [...]
Zdecydowanie tak - ustalenie tego na forum bitcoin.pl od razu zmieni bieg historii i będzie wiążące dla świata :D

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 3 września 2017, 07:43

__kot__ pisze:
kozaki_wiesi pisze: Panowie, dobrze byłoby ustalić czym lub kandydatem na co jest Bitcoin. [...]
Zdecydowanie tak - ustalenie tego na forum bitcoin.pl od razu zmieni bieg historii i będzie wiążące dla świata :D
Może przeceniasz nieco siłę sprawczą naszego forum ;) ale niewątpliwie ustalenie o czym dyskutujemy tę dyskusję ułatwi.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bitcoinek » niedziela, 3 września 2017, 08:05

No nie powiem cierpliwosc znowu wygrala. Ciezko bylo isc spac majac 15kola w altach.
Mysl o sprzedazy nawiedzala caly wczorajszy dzien.
Wczorajsze humory na forum byly tak negatywne ze czytajac was chcialo mi sie wyprzrdac do zera:P mysle ze nie jednego wystraszyly

Natomiast kurs nas przyzwyczail ze po korekcie potrafi odbic w ciagu dnia. Uczy nas cierpliwosci :D

Wyszlismy z kanalu spadkowego ktory byl naprawde rowny.
Po wczorajszym stresujacym. dniu nalezy sie kawa i herbatniczki.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 3 września 2017, 08:21

@Bitcoinek,
Gratulacje! 8-)
Jednak drzewa nie rosną do nieba, trzeba o tym pamiętać przechadzając się wśród coinów.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 3 września 2017, 08:50

Bitcoinek pisze: Po wczorajszym stresujacym. dniu nalezy sie kawa i herbatniczki.
Uważaj z herbatniczkami bo sytuacja pokazuje, że mogą stanąć w gardle :mrgreen:

Weteran
Reputacja: 1931
Reputacja postu: 
0

Postautor: nariensi » niedziela, 3 września 2017, 09:17

Inwestycje poczynione, nie wytrzymałam czekania na lepszy czas. Szkoda tylko, że po wakacjach człek taki ogolony z możliwości.
Gdzie herbatniki? Kawę mam :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 3 września 2017, 09:19

nariensi pisze: Inwestycje poczynione
Soczyste longi na bity?

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: przeCinek19 » niedziela, 3 września 2017, 09:20

A tak z ciekawości gdzie większość z was zakłada shorty na jakiej giełdzie?

Weteran
Reputacja: 1931
Reputacja postu: 
0

Postautor: nariensi » niedziela, 3 września 2017, 09:34

mecenas pisze:
nariensi pisze: Inwestycje poczynione
Soczyste longi na bity?
Zbyt małe, niż bym chciała i mogła. Time vehicle poproszę ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » niedziela, 3 września 2017, 09:42

nariensi pisze: Zbyt małe, niż bym chciała i mogła.
To czasem ratuje przed wtopą.
nariensi pisze: Time vehicle poproszę ;)
Dostępna jest podróż tylko w przeszłość, każdy wykres Cię tam zawiezie... ;)

Dodano po 37 sekundach:
przeCinek19 pisze: A tak z ciekawości gdzie większość z was zakłada shorty na jakiej giełdzie?
Link w mojej >stopce<

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
1

Postautor: adam1226 » niedziela, 3 września 2017, 10:07

Tragedia widze.
No nic probujemy walczyc dalej.
Co do USDT to przepraszam mniej spostrzegawczych, trzeba ustawić sam kurs wzgledem btc i usd wtedy ciekawie to wygląda, choc nie az tak jak szczególnie wczoraj kiedy wrzucalem linka - kurs spadl do 1.01 jak zaczelo sie odbicie..
kozaki_wiesi pisze: dobrze byłoby ustalić czym lub kandydatem na co jest Bitcoin
Oczywiście. Dzięki temu mozna ocenić sile wpływu poszczególnych newsow:
Np problem z powiekszeniem bloku może byc atutem jako uznamy glownie role tezauryzacyjna btc, bo swiadczy o niezmiennosci btc.
Tylko tutaj chyba przydaloby sie rozdzielenie watkow na dyskusje ogolna.. itd.
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » niedziela, 3 września 2017, 10:28

Wymazywanie pisze:
wizardking76 pisze: wtedy w 2013 mieliśmy wzrost 6,5x w pionie teraz mieliśmy 1,66x w pionie. Stąd przegrzanie jest dużo mniejsze niż wtedy. Przegrzanie się przez miesiące wzrostów w międzyczasie schładzały w 2013 nie miały na to czasu. Krach Goxa i mega przegrzanie i mieliśmy mega korektę... Dziś tego nie ma. Nie ma co się oszukiwać.
Wg mnie oszukujesz się dość często. Powołujesz się na RSI i to mocno przegrzane, by pisać o dalszym wzroście na każdym poziomie. Dla mnie to nie jest normalne i to zwykłe manipulowanie, by wykupione, przegrzane RSI przedstawiać jako "patrzcie na rsi, jeszcze ma miejsce". :)
hmm możliwy wzrost może być ale nie musi, bardziej chodzi mi w przypadku RSI o duże spadki powyżej 50%. Takie są najbardziej interesujące i niebezpieczne dla zdrowia, dlatego wypatruję 1w RSI => 90 jako takiego dobrego do bicia na alarm.
w ogóle to przestraszyłeś mnie razem z innymi i nie założyłem swoich longów.

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kristof707 » niedziela, 3 września 2017, 10:39

Mam podobnie, siedziałem cały dzień i wyczekiałem dołka na BTc by z uśmiechem na ustach wykupić all in btc za równo 4201 $
No i przeczytałem wątek na forum ,że ma spadać więc sprzedane za 4284$,
w końcu ma spadać i lada moment odkupie taniej...
więc co z tym spadkiem? :evil:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » niedziela, 3 września 2017, 10:45

no nie zupełnie ja swoich btc nie sprzedałem, tylko nie założyłem longów z 4450 ( kolejnych). być może to koniec spadków...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » niedziela, 3 września 2017, 10:49

Zwolenników pękniętej bańki przybywa w ankiecie, więc odpowiedź jest chyba jasna i klarowna ; )

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
wizardking76 pisze: w ogóle to przestraszyłeś mnie razem z innymi i nie założyłem swoich longów.
To też mówi wiele, skoro ostatnia ostoja pewności co do wzrostów BTC poległa to już nie ma zmiłuj ; )

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: makry » niedziela, 3 września 2017, 10:54

Witam.Pierwszego bitcoiny zakupiłem w lipcu przed samym takim /trzy dniowym/ dużym spadkiem na 1800 USD.Miała to być inwestycja,bez zadnej gry na której to wcale a wcale się nie znam. Niestety w którymś tam momencie spanikowałem,i oddałem na stracie/nie tak znowu wielkiej/.Później było lepiej.Niestety w którymś momencie też uległem nastrojowi pekającej bańki i oddałem czego czynić nie powinienem, a tak właśnie się stało.Zastanawiam się czy nie wyjść całkiem z tej gry skoro ulegam nastrojom.Z uwagą czytam te forum,ponieważ można dowiedzieć się tutaj na temat BTC i Altów sporo.Można też łatwo nabawić się różnych obaw,paniki, euforii.Z góry przepraszam jako laik nie powinienem sobie pozwalać ale o pęknięciu bańki słychać wieszczenia od początku,a później za kilka dni widzimy nowe szczyty. Właściwie miałem to napisać wczoraj, kiedy nastroje minorowe były w przeważaniu i rozmowa na temat ile będzie stał po korekcie.Przypominam że nowa ankieta wskazywała nastroje całkiem inne. Wahania nastrojów zadziwiły by nawet paranoika.Nic dziwnego przy grze tak chyba właśnie bywa.Nie mi to oceniać.Ale pozwolę sobie ocenić sytuację na podstawie "wydaję się", najzwyklejszego Janusza. Bitcoin doszedł do 5000 po czym tak jak wcześniej historycznie a nie histerycznie poszedł o 10% w dół/mówię o ostatnich miesiącach,wielokrotnie robił to samo/.Spadał na 10-20% trochę tam pobył albo po wahał się i szedł znowu w górę po zielonej świecy małymi kroczkami na nowe szczyty.Mam znajomego który kompletnie nie ma pojęcia o grze i bitcoinie. Zakupił bitcoina w październiku/kilkadziesiąt sztuk/ i trzyma go jako inwestycję ,na kurs spoglądając przez palce.Zdaje się że wybrał już kwotę inwestycji.Taka taktyka w ostatnim roku przyniosła bardzo dobry skutek.Ciekawy jestem ilu nowych Januszów takich jak my dwaj,weszło w bitcoina. Wydaje się że następne ruchy można by poczynić mając taką wiedzę,kto w tym siedzi,Janusze czy może jakiś tam Goldman i Sp-ka albo jeszcze większa swołocz.Co do samego BTC to niczego z tego nie rozumie ,po 01.sierpnia miało być szybko,tanio i przyjemnie.Jakoś przesyłając na Bitstamp nie zauważyłem różnicy.Opłata miała być na poziomie groszy a jak jest?Nie robiłem ostatnio przelewów.Na horyzoncie widać znowu jakieś tam listopadowe zamieszanie związane z segwit2 /o ile dobrze rozumie/,płacenie BTC za prochy na darknecie to czysta paranoia /przy tych wahaniach,to czysty horror.... a przecież wcześniej to dawało BTC funkcje płatnicze/,może ktoś wie jak sobie radzi w tej chwili darknet z płatnościami przy tych opłatach i niestabilności.Poza tym ostatnio służby pozamykały większe markety,rodzą się niby nowe aleee.... .Watek spekulacyjny przejął BTC na dobre korekta może z powrotem go postawić do pionu.Ale widząc ilu na nią z utęsknieniem czeka i nie wątpięw stabilizację.A teraz zawieszce JA NAJZWYKLEJSZY JANUSZ.Kurs w ciągu 2 tygodni BTC na 200000zł. Później jeszcze lepiej.Korekta dopiero po wyjściu jakichś szwindli/piszecie o fitnexie/była by to dobra okazja.Jeżeli spytacie mnie na jakiej podstawie tak sądzę to przyznaję że takie sobie moje "widzi mi się".Jak na razie wychodzi na to że najlepiej zna się na rzeczy ten mój kolega który to nawet nie wiedział że po 01.sierpnia dostał jakiegoś tam nowego granta. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem.Proszę tą wypowiedź potraktować z przymrużeniem oka.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 3 września 2017, 11:00

wizardking76 pisze: w ogóle to przestraszyłeś mnie razem z innymi i nie założyłem swoich longów.
To czemu nie myślisz samodzielnie? Czytasz kogoś z forum i to ma wpływ na Twoje decyzje? :shock:
Ja głównie o mid-long ostatnio piszę. Wspominałem wiele razy, że nieduże odbicia w dt mnie nie interesują, ale tylko solidne duże odbicia po naprawdę dużym ruchu a docelowo mid/long.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Gaduła
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: AniaS » niedziela, 3 września 2017, 11:01

ekonokomik pisze: Patrząc w M15, może być trójkąt lekko wzrastający trwający całą niedzielę, może być odwrócona głowa z ramionami, mogą być od razu dalsze spadki...

Ja bym widział prawdopodobieństwo tych scenariuszy w takiej kolejności jak je wymieniłem. Na razie rachityczne to odbicie.
Tez na chwilę obecną tak to widzę...

A w ogole to bardzo się cieszę, ze jesteś juz z nami! :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 3 września 2017, 11:03

makry pisze: A teraz zawieszce JA NAJZWYKLEJSZY JANUSZ.Kurs w ciągu 2 tygodni BTC na 200000zł. Później jeszcze lepiej.
makry pisze: Proszę tą wypowiedź potraktować z przymrużeniem oka.
Nie inaczej. :)
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Wróć do „Przedszkole”