Kryptowaluty? - A na co to komu!? Bańka czy nie bańka?

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ikswodnal » niedziela, 2 kwietnia 2023, 16:55

trzeźwy inaczej pisze: niedziela, 2 kwietnia 2023, 16:47Natomiast nie masz pewności co będzie za 5 lat i nie chcesz ryzykować bo wiesz że cały ten rynek moje jebnąć jednego dnia w dół i nigdy nie wstać.
Powtarzam - pieniacz jesteś. Chcesz dyskutować o wykorzystaniu blockchaina w sprawie gromadzenia btc na przykład na zabezpieczenie emerytalne przeczytaj viewtopic.php?f=4&t=34052

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: trzeźwy inaczej » niedziela, 2 kwietnia 2023, 17:30

ikswodnal pisze: niedziela, 2 kwietnia 2023, 16:55zabezpieczenie emerytalne
No chcę właśnie wspomóc Ciebie w tym "zabezpieczeniu emerytalnym".

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » niedziela, 2 kwietnia 2023, 17:35

ikswodnal pisze: niedziela, 2 kwietnia 2023, 14:16Siebie nie nazwę przecież naciągaczem a jestem emerytem z emeryturą < średniej krajowej (obojętnie liczonej).
Prowadzę projekt viewtopic.php?f=4&t=34052 - chociaż nie mam czasu uzupełniać ale tutaj dla informacji- stopa zwrotu na dzisiaj za 39 miesięcy 40,68 %.
Fakt ryzykuję życiem :-) . Realizować tą "emeryturę" zacznę po ~ 60 miesiącach (jeżeli zdążę)
w ostateczności korzyści odniosą spadkobiercy.
niecały procent miesięcznie, marny wynik ale kto co lubi, przynajmniej nie uwalisz depo :mrgreen:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: trzeźwy inaczej » wtorek, 4 kwietnia 2023, 06:15

Facet od meleksa zmienił logo w swoim komunikatorze. Przypadek sprawił, że na chwile wzrosła użyteczność jednej z krypto która dotychczas była bezużyteczna. Cena poszła do góry. Nadal chcecie mnie przekonać że ten rynek to nie jest SCAM?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » wtorek, 4 kwietnia 2023, 09:42

fetek pisze: niedziela, 2 kwietnia 2023, 17:35niecały procent miesięcznie, marny wynik ale kto co lubi, przynajmniej nie uwalisz depo
No to porównaj iluzoryczne, pompowane (przez pozostałe 80% społeczeństwa) korzyści uczestników PPK, PPE, IKZE, OFE z korzyściami Bitfilara, Emerytury za litecoiny czy moim prymitywnym projektem. Najprościej ze stopą zwrotu. Potrzebny analityk który stworzy taką tabelkę. Oszczędzając na emeryturę w kryptowalutach na dzisiaj należy/można też uwzględnić podatek 19% jako haracz na rzecz prowadzących PPK, PPE, IKZE, OFE ☹️

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamu79 » wtorek, 4 kwietnia 2023, 10:51

trzeźwy inaczej pisze: niedziela, 2 kwietnia 2023, 16:47Jakiś koleś na forum daje Tobie możeliwośc kupienia za 60k btc w czasie w którym według mitycznych wierzeń powinien kosztować dużo więcej
Tylko debil skorzystał by z takiej "okazji" mając możliwość kupienia BTC za 28k nie wychodząc nawet z domu. Czy to rozumiesz czy to dla Ciebie za trudne?
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Początkujący
Reputacja: 59
Reputacja postu: 
6

Postautor: AngusMOON » wtorek, 4 kwietnia 2023, 11:57

Ech ileż można wałkowac to samo.

Ktokolwiek zainwestował w krypto i potrzymał 4 lata (jakikolwiek odstęp czasu) wyszedł na tym lepiej niż ludzie trzymający na wig20 od lat 90.

Ktokolwiek zainwestował większy kapitał i trzymał 4-8 lat (jakikolwiek odstęp czasu) jest już praktycznie na emeryturze.

Tymczasem inflacja jest taka, że w stosunku do FIAT za te same zakupy płacimy 2x wiecej niż 2 lata temu.

Wolność od systemu, który kradzież, manipulację i oszustwo ma wpisane w definicję jest podana jak na tacy a większość i tak nazwie to scamem :lol: Parafrazując klasyka - większość ludzi nadaje się tylko do tego, żeby ich ruuchać w duppe i na nich zarabiać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » wtorek, 4 kwietnia 2023, 19:12

trzeźwy inaczej pisze: sobota, 1 kwietnia 2023, 08:36Szanowny Panie, proszę wybaczyć ale wydaje mi się, że Pana wnioski są absolutnie nietrafione :D
Kryptowaluty nie są i nigdy nie będą pieniądzem.
Uprzejmie proszę czytać ze zrozumieniem albo ze dwa razy to co piszę:
"Pan nie rozumie czym jest pieniądz. To tyle. To nie oznacza, że uważam iż BTC to pieniądz"

Dodano po 2 minutach 53 sekundach:
trzeźwy inaczej pisze: sobota, 1 kwietnia 2023, 19:05Czy zgodziłbyś się podpisać ze mną umowę notarialną, że równo za 5 lat kupisz ode mnie 1 BTC za 60k USD?

Nie trzeba umowy notarialnej. Wystarczy kontrakt zgodny z EVM.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » wtorek, 4 kwietnia 2023, 21:25

ikswodnal pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 09:42No to porównaj iluzoryczne, pompowane (przez pozostałe 80% społeczeństwa) korzyści uczestników PPK, PPE, IKZE, OFE z korzyściami Bitfilara, Emerytury za litecoiny czy moim prymitywnym projektem. Najprościej ze stopą zwrotu. Potrzebny analityk który stworzy taką tabelkę. Oszczędzając na emeryturę w kryptowalutach na dzisiaj należy/można też uwzględnić podatek 19% jako haracz na rzecz prowadzących PPK, PPE, IKZE, OFE
Ty masz 12 % rocznie na BTC i musisz zapłacić podatek.
Ja mam 10% na IKZE i nie zapłacę podatku.

Ty musisz czekać na cenę i sprzedać BTC
Ja ciągle gromadzę kapitał i niczego nie muszę sprzedawać.

Po za tym pisząc że 1% miesięcznie to mało głównie miałem na myśli fakt że niektórzy dżinnie robią więcej, mój lajtowy target wynosił 3%.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: trzeźwy inaczej » wtorek, 4 kwietnia 2023, 22:01

adamu79 pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 10:51Tylko debil skorzystał by z takiej "okazji" mając możliwość kupienia BTC za 28k nie wychodząc nawet z domu. Czy to rozumiesz czy to dla Ciebie za trudne?

A jak nazwiesz gościa który nie doczytał czego dotyczy dyskusja a wbija się w nią włącznie z personalnym atakiem?
trzeźwy inaczej pisze: sobota, 1 kwietnia 2023, 19:05Czy zgodziłbyś się podpisać ze mną umowę notarialną, że równo za 5 lat kupisz ode mnie 1 BTC za 60k USD?
Nie jest to dla mnie za trudne zrozumieć że nikt nie kupi dziś btc po 60k ponieważ kosztuje 28k. Ale jeżeli wierzysz w te bzdety o ponadinflacyjnym aktywie, to wierzysz tez że za 5 lat będzie więcej warte niż dzisiaj. Mam rację?

Dodano po 3 minutach 44 sekundach:
AngusMOON pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 11:57Ech ileż można wałkowac to samo.

Ktokolwiek zainwestował w krypto i potrzymał 4 lata (jakikolwiek odstęp czasu) wyszedł na tym lepiej niż ludzie trzymający na wig20 od lat 90.

Ktokolwiek zainwestował większy kapitał i trzymał 4-8 lat (jakikolwiek odstęp czasu) jest już praktycznie na emeryturze.

Dokładnie jest tak jak piszesz. Wszyscy jesteśmy tutaj dla kasy a nie dla tych wszystkich bzdur które czasem tutaj czytam.

Dodano po 4 minutach 26 sekundach:
maky pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 19:15Nie trzeba umowy notarialnej. Wystarczy kontrakt zgodny z EVM.

Ja tam wole dokumenty uznawane w obrocie prawnym i gospodarczym.

Weteran
Reputacja postu: 
3

Postautor: ikswodnal » wtorek, 4 kwietnia 2023, 22:47

fetek pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 21:25Ty masz 12 % rocznie na BTC i musisz zapłacić podatek.
Ja mam 10% na IKZE i nie zapłacę podatku
Jak to liczysz? Moja stopa zwrotu na dzisiaj z comiesięcznej konwersji PLN na BTC wynosi 40%. W przeszłości była wyższa ale i niższa - teraz rośnie. Porównaj swoją stopę zwrotu do Bitfilara czy Emerytura za litecoiny - "programy" nie mają szans mimo ulg podatkowych. Izuloryczne zyski uczestników "programów" PPK, PPE, IKZE, OFE zależą od sytuacji gospodarczej/finansowej w kraju. Korzyści z tych programów ewidentnie odnosi tylko obsługa tych programów kosztem wszystkich podatników. Oszczędzając w DCA kryptowaluty dodatkowo jestem niezależny od regulacji, ustaw, czy sądów.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: AngusMOON » wtorek, 4 kwietnia 2023, 23:01

fetek pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 21:25Ty masz 12 % rocznie na BTC

Od grudnia mam lepszą stopę zwrotu na BTC niż na IKZE przez 10 lat. To oczywiście cherry picking mój ale tak ogólnie to każdy 4 letni okres w BTC przebija 40-letni okres w IKZE i nie zapowiada się, żeby to się zmieniło.
fetek pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 21:25musisz zapłacić podatek

Podatek od IKZE 19% chyba, że rzeczywiście trzymasz na emeryturę. Zakładając, że rząd nie ukradnie tego jak OFE i nie zbankrutuje wcześniej pod rozpadającą się piramidą ZUS.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamu79 » środa, 5 kwietnia 2023, 09:45

Zaczęło się od tego. To jest zakład, w nomenklaturze tradingowej - opcja.
Wątpię, że namówiłbyś kogokolwiek na coś takiego - dużo rzeczy może się wydarzyć przez 5 lat. To jest hazard w opcji ekstremalnej a jelenie pasą się na łące. I nie ma to nic wspólnego z wiarą w kryptowaluty. To właśnie chciałem przekazać mym mało uprzejmym postem wcześniej.

Dodano po 22 minutach 26 sekundach:
fetek pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 21:25Ja mam 10% na IKZE i nie zapłacę podatku.
brawo Ty - przy 18% podatku inflacyjnym chcesz kolegom udowadniać, że nie jesteś w czarnej dupie? :D
Dzisiaj tylko PPK przy stosunku wpłat pracodawca/pracownik na poziomie 2:1 pozwala czuć się w miarę chronionym przed inflacją.
Napiwki:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: trzeźwy inaczej » środa, 5 kwietnia 2023, 10:24

adamu79 pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 10:08Zaczęło się od tego. To jest zakład, w nomenklaturze tradingowej - opcja.
Wątpię, że namówiłbyś kogokolwiek na coś takiego - dużo rzeczy może się wydarzyć przez 5 lat. To jest hazard w opcji ekstremalnej a jelenie pasą się na łące. I nie ma to nic wspólnego z wiarą w kryptowaluty. To właśnie chciałem przekazać mym mało uprzejmym postem wcześniej.
Dokładnie jest tak jak piszesz. Nikt z Was nie wierzy w ten rynek i każdy z Was wie że to kiedyś jebnie. Jednak jak doczytałeś ja zobowiązałem się odkupić za 5 lat złoto po konkretnej cenie. Zatem dwa różne aktywa, dwa różne ryzyka. Jedno stabilne bo namacalne - drugie niestabilne bo nierzeczywiste i bezużyteczne.

Dodano po 9 minutach 5 sekundach:
W ramach ciekawostki, to kupiłem ostatnio na przedsprzedaży jakiś wynalazek o nazwie ORBN. Kolesie zbudowali coś co nie ma sensu, ale ma dobra legendę i myślę że może to się dobrze sprzedać. Następnego dnia po zakupie dzwonił do mnie człowiek z ORBN i namawiał mnie na większe zakupy. Odmówiłem, ale powiedziałem że mam pewien projekt i chciałbym zbierać pieniądze przy pomocy platformy ORBN i w zasadzie nie dowiedziałem się jak mogę zacząć zbiórkę :)
Co ciekawe jeszcze nie mam swoich coinów bo dostane je 11.04.2023 ale już trwa sprzedaż na uniswap. W 24h cena poszła o 50%. Wolumen 250 000PLN. Czyli kolesie przed wypuszczeniem na rynek pompują go celowo kupując te coiny za pieniądze za które je wcześniej sprzedali.
Jak w soczewce ta sytuacja pokazuje cały ten rynek, jego wartość i stabilność.

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: ikswodnal » środa, 5 kwietnia 2023, 10:38

adamu79 pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 10:08Dzisiaj tylko PPK przy stosunku wpłat pracodawca/pracownik na poziomie 2:1 pozwala czuć się w miarę chronionym przed inflacją.
To tylko dzisiaj! Jak do większości społeczeństwa (nie korzystających z PPK) 80% dotrze że to oni sponsorują "państwo" i "pracodawcę" szybko to zostanie spuszczone tam gdzie OFE.
Ogólnie - oszczędzanie na emeryturę z wykorzystaniem blockchaina i BTC nie jest perpetum mobile.
Jednak na dzisiaj tylko to może zmienić/udoskonalić powszechny system zabezpieczenia emerytalnego ZUS który istnieć w państwie - musi - bardziej niż np wydatki na wojsko/obronę narodową.
Natomiast kutasi wynalazkom niby wspomagającym emerytury w postaci PPK, PPE, IKZE, OFE bliżej do piramid finansowych niż systemu zabezpieczeń.
To jest moje zdanie emeryta-praktyka, nie teoretyka czekającego na emeryturę za 20-30 lat.

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: adamu79 » środa, 5 kwietnia 2023, 11:10

ikswodnal pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 10:38Jak do większości społeczeństwa (nie korzystających z PPK) 80% dotrze że to oni sponsorują "państwo" i "pracodawcę" szybko to zostanie spuszczone tam gdzie OFE
Niby jest powiedzenie, że nie ma takiej niegodziwości, której nie dopuści się rząd gdy mu brakuje kasy - aczkolwiek nacjonalizacja III filaru przewróci każdy rząd. IMHO nie jest to realne zagrożenie.
Natomiast upadek instytucji zarządzającej III filarem to już inna kwestia - przeciętny zjadacz chleba jest ostatni w kolejce w kwestii odzyskania wierzytelności..
Napiwki:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » środa, 5 kwietnia 2023, 11:26

ikswodnal pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 22:47Jak to liczysz? Moja stopa zwrotu na dzisiaj z comiesięcznej konwersji PLN na BTC wynosi 40%. W przeszłości była wyższa ale i niższa - teraz rośnie. Porównaj swoją stopę zwrotu do Bitfilara czy Emerytura za litecoiny - "programy" nie mają szans mimo ulg podatkowych. Izuloryczne zyski uczestników "programów" PPK, PPE, IKZE, OFE zależą od sytuacji gospodarczej/finansowej w kraju. Korzyści z tych programów ewidentnie odnosi tylko obsługa tych programów kosztem wszystkich podatników. Oszczędzając w DCA kryptowaluty dodatkowo jestem niezależny od regulacji, ustaw, czy sądów.
hehe czyli najpierw było 40% w ciągu 39 miesięcy teraz jest w ciągu miesiąca :mrgreen: Podałem Ci o ile % zwiększyło mi się saldo z racji wypłat samych dywidend za zeszły rok ale u mnie jest to IKE nie IKZE... nie mam działalności.

Ja nigdzie nie napisałem że IKZE jest lepsze a BTC gorsze, podałem Ci prosty przykład i u mnie jest to raczej optymalizacja podatkowa niż emerytura.

BTW: po fakcie każdy jest mądry.
AngusMOON pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 23:01Od grudnia mam lepszą stopę zwrotu na BTC niż na IKZE przez 10 lat. To oczywiście cherry picking mój ale tak ogólnie to każdy 4 letni okres w BTC przebija 40-letni okres w IKZE i nie zapowiada się, żeby to się zmieniło.
2023 - 2012 = 11, do 40 lat trochę Ci brakuje... więc gdzie wyczarowałeś okres porównawczy ? jakbyś kupił akcje topowych spółek 40 lat temu to dzisiaj byś się nad drobnymi nie znęcał.
AngusMOON pisze: wtorek, 4 kwietnia 2023, 23:01Podatek od IKZE 19% chyba, że rzeczywiście trzymasz na emeryturę. Zakładając, że rząd nie ukradnie tego jak OFE i nie zbankrutuje wcześniej pod rozpadającą się piramidą ZUS.
IKE / IKZE nie ma nic wspólnego z ZUS'em ani tym co zrobi rząd, to jest zwykłe konto maklerskie pod płaszczykiem emerytury, Twoje udziały są wpisane do globalnego rejestru i nie musisz się ograniczać do rodzimych aktyw.

Po za tym widać że nie rozumiesz systemu, nawet jak chcesz wypłacić to i tak masz 100% kwoty na reinwestycje, masz lepsze narzędzia do budowy portfela dywidendowego ? słucham... mam Ci to przenieść na spota BTC / USDT byś zrozumiał tak oczywiste sprawy ?

adamu79 pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 10:08brawo Ty - przy 18% podatku inflacyjnym chcesz kolegom udowadniać, że nie jesteś w czarnej dupie? :D
Dzisiaj tylko PPK przy stosunku wpłat pracodawca/pracownik na poziomie 2:1 pozwala czuć się w miarę chronionym przed inflacją.
to dochód pasywny, któremu poświęcam z 10h rocznie, jest podobnie jak w krypto liczyć się efekt końcowy i sumaryczny zysk z dywidend + akcji.
ikswodnal pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 10:38Ogólnie - oszczędzanie na emeryturę z wykorzystaniem blockchaina i BTC nie jest perpetum mobile.
Jednak na dzisiaj tylko to może zmienić/udoskonalić powszechny system zabezpieczenia emerytalnego ZUS który istnieć w państwie - musi - bardziej niż np wydatki na wojsko/obronę narodową.
to nie jest takie proste, to jak z OZE fajne ale nigdy na tym nie zbudujesz bazy.
ikswodnal pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 10:38Natomiast kutasi wynalazkom niby wspomagającym emerytury w postaci PPK, PPE, IKZE, OFE bliżej do piramid finansowych niż systemu zabezpieczeń.
:mrgreen: nawet nie znasz pojęć których używasz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: AngusMOON » środa, 5 kwietnia 2023, 12:22

fetek pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 11:26 jakbyś kupił akcje topowych spółek 40 lat temu to dzisiaj byś się nad drobnymi nie znęcał.

Na wig20 zainwestowanie 20 lat temu dało stratę. Rozumiem, że potrzebujesz kolejnych 20 lat żeby wyczuć różnicę inwestowania w 'topowe' xd spółki a w BTC.
fetek pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 11:26mam Ci to przenieść na spota BTC / USDT byś zrozumiał tak oczywiste sprawy ?

Oczywistą sprawą dla mnie jest suchy % z inwestycji i choćby od dzisiaj BTC już nie rosło to i tak dało lepszy zysk niż te Twoje marne 10% w IKZE nawet jeśli to dotrwa do emerytury. W co wątpie i to wie każdy kto wie co się stało z OFE. Już nie wspominając do braku zaufania do trzymania środków na emeryturę w banku pod batutą państwa, które udaje, że dba o oszczędności obywateli.

Ciekawe co sobie kupisz za 20 lat z tego super zysku 10%. To nawet nie pokrywa inflacji xD.

Ale czego się spodziewać po kimś, kto używa minusików w reputacji żeby podbudowac swoje argumenty. Dałby Ci zwrotne za reklamowanie gównianego programu rządowego ale w przeciwieństwie do Ciebie już wyrosłem z piaskownicy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » środa, 5 kwietnia 2023, 23:32

AngusMOON pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 12:22 Na wig20 zainwestowanie 20 lat temu dało stratę. Rozumiem, że potrzebujesz kolejnych 20 lat żeby wyczuć różnicę inwestowania w 'topowe' xd spółki a w BTC.
a kto Ci się każe ograniczać do GPW ? no i teraz już mamy 20 lat... urwałeś zaledwie 50%... kolejny farmazon.
AngusMOON pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 12:22Oczywistą sprawą dla mnie jest suchy % z inwestycji i choćby od dzisiaj BTC już nie rosło to i tak dało lepszy zysk niż te Twoje marne 10% w IKZE nawet jeśli to dotrwa do emerytury. W co wątpie i to wie każdy kto wie co się stało z OFE. Już nie wspominając do braku zaufania do trzymania środków na emeryturę w banku pod batutą państwa, które udaje, że dba o oszczędności obywateli.
10% to tylko dywidendy z jednego roku, sumaryczny zysk nawet teraz gdzie sporo aktyw jest pod wodą jest kilkukrotnie wyższy. Po za tym kto Ci borni mieć IKE, BTC i inne aktywa ? Jak mi walnie krytpo mam akcje, jak mi walną akcje mam nieruchomości, jak mi walną nieruchomości to mam ziemię, jak mnie okradną to mam pracę... Tobie jak walnie BTC to co masz ? słucham... i nadal czekam na lepsze optymalizacje dla tego typu portfela.
AngusMOON pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 12:22 Ciekawe co sobie kupisz za 20 lat z tego super zysku 10%. To nawet nie pokrywa inflacji xD.
zakładając że co roku masz 10% i starujesz z śmiesznie małym kapitałem przykładowo 10 tyś zł i nie dokonujesz żadnych wpłat to po 20 latach Twoje saldo przekracza 60 tyś zł więc przyrost procentowy jest trzycyfrowy. Ty naprawdę nie rozmiesisz tak prostego systemu ? serio ? Jeśli w tym czasie akcje urosną to masz te kilkadziesiąt a może kilkaset procent gratis...

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: AngusMOON » czwartek, 6 kwietnia 2023, 06:51

fetek pisze: środa, 5 kwietnia 2023, 23:32 starujesz z śmiesznie małym kapitałem przykładowo 10 tyś zł i nie dokonujesz żadnych wpłat to po 20 latach Twoje saldo przekracza 60 tyś zł więc przyrost procentowy jest trzycyfrowy.

WOW zysk 6x w 20 lat, super inwestycja :) Pomniejsz jeszcze o inflację i zerowe zaufanie do rządu ale to już wygodnie dla siebie przemilczasz.

EOT. Daj mi jeszcze te swoje minusiki reputacji ile fabryka dała bo widzę, że poprawiają ci nastrój ;)

Wróć do „Przedszkole”