Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: bitloteiros » wtorek, 3 kwietnia 2018, 00:05

@adam1226,
Marketbuy/sell to nie jest wystawiona oferta bid/ask tylko natychmiastowe kupno/sprzedaż realizowane ze zleceń w orderbooku. Ja wystawiam aska na 1BTC po 7k a jak ty go kupisz to jest marketbuy
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 183
Reputacja postu: 
8

Postautor: krisodrigo » wtorek, 3 kwietnia 2018, 00:10

Panowie, właśnie sobie przez dwie godziny przeglądałem kurs BTC od 2011 do szczytu bańki w 2013 jednocześnie czytając archiwum tego forum wybierając co bardziej kluczowe daty (szczyty, dołki) i wiecie co ? Miałem niezły ubaw :) Czułem się jak jasnowidz z przyszłości który zna kurs i czyta sobie jak to forumowicze próbują odgadnąć to co on już wie :) I jestem pewien jednego. Nie wiem do ilu spadnie, nie wiem jak długie będą spadki ale wiem jedno. Bitcoin nas zaskoczy! I To nie raz. Ileż tu na tym forum było zwątpienia, ile strachu i nadzieji. Ile euforii i emocji. Wieszczenia końca wszystkiego i wiary w to the moon. :) Doprawdy mam lepszy humor teraz. Polecam każdemu. Zwłaszcza nowym. Pozwala to nabrać ogromnego dystansu do całego rynku i podejścia do wszystkiego z chłodną głową. Myślałem że banksterka, rządy, wilki z Wall Street i w ogóle całe zło siadło na Bitcoina dopiero w 2017 roku. A tu okazuje się że BTC było banowane przez rządy już w 2012, że Wall Street siedzi na tym rynku już od 2013 i że podatki nawet trzeba było płacić :D:D SZOK. Reasumując. Ten rynek żyje i ma się dobrze. Upadał już 100 razy i 100 razy wstawał mocniejszy niż kiedykolwiek. Wiem jedno. Za 5 lat będę czytał obecne posty forumowiczów i śmiał się równie głośno jak dziś :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » wtorek, 3 kwietnia 2018, 00:15

@awos,
Tutaj masz to dokładniej opisane. Ten artykuł na hackingcrypto to skrócony przedruk więc nie opisuje rzetelnie sposobu w jaki to liczono. Kilka stron temu wymieniliśmy z @Wymazywanie kilka uwag na ten temat
https://www.technologyreview.com/s/6106 ... f-bitcoin/

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
1

Postautor: cheburashka » wtorek, 3 kwietnia 2018, 00:53

@krisodrigo,
aumar pisze:Mamy niski kurs, kupują duzi gracze i trochę kowalskich, dołącza sporo kowalskich --> kurs leci w kosmos --> duzi gracze sprzedają po dobrych cenach, kilku kowalskich sprzedaje po dobrych cenach --> kurs leci na pysk --> kilku kowalskich stwierdza, że nie bawi się już w bitcoina --> Mamy niski kurs, kupują duzi gracze i trochę kowalskich, dołącza sporo kowalskich (...) Koło się zamyka.
Post z 12 czerwca 2011 roku. Cztery dni po pęknięciu bańki 30 dolarów z 8 czerwca. Cena wynosiła wtedy 17 dolarów.

Widać, rynek zawsze był manipulowany przez grubasów, którzy wyleszczali ulicę.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 3 kwietnia 2018, 01:16

@krisodrigo, tak, choć może to dziwić to już wtedy na BTC były emocje ;) Był nieprzewidziany fork, zamknięcie Silkroad, upadek Goxa, który miał z 80% rynku... I Bitcoin za każdym razem się podnosił nadspodziewanie szybko i jeszcze silniejszy.
Stąd wyśmiewane wielokrotnie na forum hasło "tym razem będzie inaczej", które często wypowiadają nowi userzy wierzący w wieczne wzrosty (lub odwrotnie - upadek BTC).

Ten schemat powtarzał się już tyle razy...
Piszesz, że jesteś pewny, że Bitcoin nas zaskoczy. Mam tylko nadzieję, że nie zaskoczy nas tym, że kiedyś faktycznie "będzie inaczej" ;)

Dodano po 5 minutach 16 sekundach:
pp.pixel pisze: @Wymazywanie lub @ekonokomik pisał kiedyś w jednym z postów że będzie wchodził w momencie kiedy kurs po znacznych spadkach będzie się konsolidował. Myślę ze to jest taka właśnie sytuacja. Jedyne co mnie martwi to MA50 przecięło się z MA200 na 1d.
To nie ja. Ja zacząłem zakupy trochę ponad 8K. Kolejną transzę kupiłem przy 6900. Uzupełniłem portfel altami.
Jeśli będzie spadało dalej, będę kupował dalej.

Co do konsolidacji - ta obecna jest wciąż złudna. Rano pokazałem podobieństwo do konsolidacji 14-20 marca, kiedy za dużo z niej nie wyszło.

PS. Pierwszy raz od dawna widzę popychanie kursu ściankami w górę (1000BTC na 7050 na finex) zamiast spychania w dół. Może grubsi gracze faktycznie kupili co mieli kupić... Zobaczymy czy skończy się to ostrym starciem na dużych obrotach, czy też pokazem iluzjonisty, ze znikającymi ściankami ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 211
Reputacja postu: 
0

Postautor: awos » wtorek, 3 kwietnia 2018, 01:16

bitloteiros pisze: Tutaj masz to dokładniej opisane. Ten artykuł na hackingcrypto to skrócony przedruk więc nie opisuje rzetelnie sposobu w jaki to liczono. Kilka stron temu wymieniliśmy z @Wymazywanie kilka uwag na ten temat
Dzieki szukalem walsnie tego linka bo widzialem go apre dni temu i sie zapodzial.

We wszystkich tych TA analizach bierzecie pod uwage IMHO o wiele wazniejsze trendy macro ?
-wojna handlowa sie zaczyna i wzmocnienie US $
-akcje na Wall Street spadaja i raczej niemozliwe jest aby tam spadaly a tutaj rosly
-sezon podatkowy (kolo 20 04 ) w USA

Apropo wlasnie o tym twitnalem (@cryptoawos) , SEC wybral firme, ktora ma przesledzic wszystkie transakacje na blockchain, beda wiedzili o kazdym wydanym satoshim co moze spowodowac wzrost cen private coins :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » wtorek, 3 kwietnia 2018, 01:43

Grubasy olewają giełdy ;)
Polecam:
https://www.reuters.com/article/us-cryp ... SKCN1H91P4

A to treść twita pewnego znanego EA "wkręconego" w różne kryptobiznesy i projekty sprzed godziny:
"OTC market demand for bitcoin right now is unlike anything I’ve ever witnessed. Several asks for multi-billion dollar blocks..."

Się dodaje :lol:

I nie, nie naganiam. Nie mam otwartych longów ani nie jestem załadowany za wszystko. Kredytu na zakup też nie planuję :P . Wrzucam jako ciekawostkę i sugeruję aby do powyższego podejść z dystansem i pamiętać co napisali w artykule: te milionowe zakupy krypto posłużą prawdopodobnie do spekulacji a nie jako inwestycja longterm

EDIT
Po tym jak twitującemu zostało zarzucone że ściemnia i nagania kilka innych osób m in takich co zajmują się handlem OTC właśnie potwierdziło że napisał prawdę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 01:58 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 3 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 01:46

gieldowo mysle, ze na dno jeszcze sobie poczekamy,
ale tymczasem: https://www.alfaquotes.com/ widze kolejny wzrost "wartosci" btc (wg ich wyliczen)
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » wtorek, 3 kwietnia 2018, 02:10

awos pisze: -sezon podatkowy (kolo 20 04 ) w USA
Historycznie - bardzo bycza data na BTC ;)

@awos,
To że się nie zgadzasz tego nie zmienia. Prześledź wykres zresztą 420 ( :mrgreen: ) to znany mem szczególnie po 20 IV 2016 a większość kryptowaluciarzy to jednak dzieci internetu
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 02:23 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 211
Reputacja postu: 
1

Postautor: awos » wtorek, 3 kwietnia 2018, 02:16

bitloteiros pisze: Historycznie - bardzo bycza data na BTC
Chyba sie nie zgodze
Historia dla BTC jest za krotka a wczesniej IRS nawet nie wiedzial o istnieniu BTC i Jesus Coin ;)
Aktualnie Dow Jones index spada w dol porownywawalnie z wiekim kryzsym w 2009 wynikiem czego bylo wlasnie pwostanie Bitcoina , wiec troche malo daty mamy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
1

Re: RE: Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: __kot__ » wtorek, 3 kwietnia 2018, 03:38

bitloteiros pisze:Grubasy olewają giełdy ;)
Polecam:
https://www.reuters.com/article/us-cryp ... SKCN1H91P4

A to treść twita pewnego znanego EA "wkręconego" w różne kryptobiznesy i projekty sprzed godziny:
"OTC market demand for bitcoin right now is unlike anything I’ve ever witnessed. Several asks for multi-billion dollar blocks..."

Się dodaje Obrazek

I nie, nie naganiam. Nie mam otwartych longów ani nie jestem załadowany za wszystko. Kredytu na zakup też nie planuję Obrazek . Wrzucam jako ciekawostkę i sugeruję aby do powyższego podejść z dystansem i pamiętać co napisali w artykule: te milionowe zakupy krypto posłużą prawdopodobnie do spekulacji a nie jako inwestycja longterm

EDIT
Po tym jak twitującemu zostało zarzucone że ściemnia i nagania kilka innych osób m in takich co zajmują się handlem OTC właśnie potwierdziło że napisał prawdę :mrgreen:
Ja też potwierdzam. Nie zajmuję się handlem OTC ale spływają do nas takie zapytania.
Kraken nawet stworzył dedykowany zespół do OTC.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
0

Postautor: CRXEE8 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 06:28

Fibo pisze: Najważniejszy cel na teraz dla byków to:
- pokonanie 7100$ na Finexie (zanegowanie korekty spadku od maxa z 31.03) – zrobione
- w jednym ruchu wzrostowym pokonanie 7270$ (zanegowanie potencjalnego rozległego flata od dołka z 30.03 godz. 6:24 i tym samym potwierdzenie bazy AB).
Dokonanie tego drugiego może potwierdzić kiełkującą obecnie formację fal pierwszych i drugich rokującą spory ruch na północ.

.
punkt nr 2 udało się osiągnąć (zatrzymało się na około 7320) jest jakiś następny "krok" do spełnienia w kierunku północy?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 3 kwietnia 2018, 07:44

Shitcoiny nadal rosną, co sugeruje, że może to być początek nowej pompki. Nie sądzę, że "lud" dałby radę podnieść cenę takiego Verge/Tron dwukrotnie, a tak się stało, więc kasa zaczęła już pompować bezużyteczne coiny.

O ile to nie jest jakaś galaktyczna zmyłka przed ostrym zjazdem, to IMHO szanse na zakończenie korekty od 12k spore.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: ilthar » wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:01

No i teraz pytanie: emocje każą wchodzić, rozsądek każe czekać na rozwój wypadków, na przykład na jakąś większą korektę albo właśnie na spektakularny zjazd. Ci, którzy obkupili się w dołku, są poki co na wygranej pozycji. Ci, którzy chcieli przeczekać Święta bez pozycji i mieć spokój - tak jak ja - mogą mieć teraz pewien dylemat.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:11

Wygląda na to, że model akumulacji Wyckoffa sprawdza się na razie doskonale.

Jak pisałem 1 kwietnia rano i wcześniej: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=474426#p474426
jeszcze 1 kwietnia znajdowaliśmy się w fazie C. Teraz weszliśmy do fazy D moim zdaniem. Takie założenie można poczynić analizując ruch od 29.03 do dzisiaj.

Jeśli popatrzymy się szerzej szukając szerszej bazy, to ruch od 5.03 pasuje tutaj idealnie. Wtedy znajdowalibyśmy się dopiero na początku fazy C, co oznacza, ze jesteśmy nadal na dnie i spore wzrosty dopiero przed nami.

Także moim zdaniem to dopiero początek ew. ruchu w górę jeśli model nadal będzie się potwierdzał.

Obrazek
http://stockcharts.com/school/doku.php? ... off_method

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
1

Postautor: dooomino » wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:14

ilthar pisze: No i teraz pytanie: emocje każą wchodzić, rozsądek każe czekać na rozwój wypadków, na przykład na jakąś większą korektę albo właśnie na spektakularny zjazd. Ci, którzy obkupili się w dołku, są poki co na wygranej pozycji. Ci, którzy chcieli przeczekać Święta bez pozycji i mieć spokój - tak jak ja - mogą mieć teraz pewien dylemat.
Ale jaki znowu dylemat? Co w ogóle wnosi ten post do wątku? Od miesięcy czytam ten wątek bez pisania postów bo wypowiadają się dużo mądrzejsi użytkownicy.. ale pomiędzy nimi zawsze trafia się taki post jak Twój kiedy po dwóch zielonych świecach skoku 300usd zamieszczane są posty z płaczem i dylematem "czy wchodzić" a po jednej czerwonej już post "lecimy do 3000usd" .. wczoraj był cały dzień na przemyślane wejście i Ci co mieli zająć pozycję już to zrobili i sprzedadzą ją takim użytkowniką jak Ty :)

Apeluje o niezamieszczanie postów tego typu, szanujmy nasz czas bo zapewniam, że nikogo nie obchodzi to, że nie zrobiłeś zakupów dnia poprzedniego.

Co do kursu.. to co się wyrysowało mnie również pasuje do akumulacji Wyckoffa o której pisze poprzednik, ruch pod 7500usd jak najbardziej możliwy na dzień dzisiejszy. Czyżby początek kwietnia miał być ubitym fundamentem pod stawiany budynek? Wszedłem pierwszy raz od lutego jak dobrze pamiętam.. :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:29 przez dooomino, łącznie zmieniany 1 raz.

Ahr
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 299
Reputacja postu: 
1

Postautor: Ahr » wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:25

@ilthar, jesli nie zaladowales sie w okolicach 6500-6400 to dla spokoju ducha radzilbym nie wchodzic, ale zrobisz co zechcesz, zblizamy sie do poczatku strefy coraz silniejszych oporow, trzeba pamietac, ze w tym rejonie mielismy "wczesniejszy dolek" z ktorego poszlo mocne wybicie, duzo mocniejsze niz ostatnio i zasialo wiecej euforii, wyznaczylem sobie optymistyczny kierunek wg waznych dla mnie oporow i mozliwosci zachowania z mojej perspektywy, ryzyko jest dosc duze, przed nami byc moze testowanie dosc waznego oporu na 8200, ale to po wybiciu 7400 i 7800, maksymalny wzrost wg mnie z tego wybicia moze siegnac 9k w wariancie optymistycznym, mega optymistycznego nie biore pod uwage, jesli chodzi o wariant pesymistyczny to raczej liczylbym na boczniak nizeli spadek ponizej 6k i byc moze jakas pompe na topowym alcie, w koncu dawno nie bylo :D
ale to trzeba juz przesledzic wydarzenia na coincal

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:33 przez Ahr, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: bitloteiros » wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:34

@sha256,
;)

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:41

@bitloteiros, szperasz po czeluściach internetu i zawsze coś ciekawego znajdziesz.
No ciekawe, bo rozrysował wszystko dokładnie wg modelu. Ale analizuje tylko okres od 29.03.
Spójrz na okres od 5.03 - jeżeli chodzi o szersza bazę on również wyglada ciekawie.
Dzięki za link. Podrzucaj częściej, wtedy nie będę musiał wklejać swoich wypocin ;)

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
gość dobry jest....

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Saxha1993 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 09:00

Czyli jesteśmy w punkcie D ? Na jego głównym na to by wychodzilo :) czy źle patrzę

Wróć do „Przedszkole”