Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: adam1226 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 23:32

sprawdzał ktos moze czy to wybicie nie bylo efektem likwidacji shortow po prostu ? (wyleszczenie shortow - lecimy dalej w dol)
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja: 147
Reputacja postu: 
0

Postautor: krakan » niedziela, 1 kwietnia 2018, 23:36

Raczej nie. Likwidacja moze dopiero nastapic i moze pod to jest to wybicie.
Spoiler:
Obrazek

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 23:56

Piękne było to wybicie i dało pewnie nie jednemu zarobić. Ale tak obserwując kurs to nie wyglada na byka, to Koza albo ryjówka - sprawdzili ilu się złapie na lep wejścia zanim wpuszczą w maliny zrzucając kolejne partie a tu zonk. Brak chętnych.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vizardian » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 01:07

Właśnie jestesmy na prawym ramieniu RGR'a na 15m, o którym wspomnialem wszczesniej. Porównując dzisiejsze odbicie do odbicia z 30 marca wynika, że jutro będziemy atakować 6k.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 01:17

@Vizardian,
Rownie dobrze choragiewka tez moze wyjsc... a wtedy to ponad 8000 :)

Początkujący
Reputacja: 61
Reputacja postu: 
0

Postautor: sebastian86 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 01:24

a w mojej ocenie coś typu chorągiewka z zasięgiem 7300 :P
na 1h ładnie to widać, na tym poziomie nie dostrzegam jakiegoś oporu, wiec ciężko powiedzieć jak się zachowa cena

EDIT
gorzej jednak będzie jak zacznie spadac, to wtedy rzeczywiście 5600-5800 odbicie od dolnej linii kanału o którym tez pisałem wcześniej

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
4

Postautor: amneziahaze » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 04:44

Że rynek kryptowalut, w tym BTC, ba, JAKIKOLWIEK RYNEK nie jest? sterowany odgórnie przez skarbiec? Żarty się Was trzymają, chłopaki... Psychologia tłumu działa właśnie w taki sposób, że wszelkie wskaźniki i analizy techniczne są jak telewizja, w której główny prowadzący nawet jeżeli jest rzetelny w swoich prognozach, to i tak zostanie wyleszczony przez grubego prędzej czy później, a nawet jeżeli się wyratuje poprzez dobry system albo mm, to cała masa stada i tak zostanie wyleszczona, bo na tym przecież polega rynek.

Żeby lepiej zrozumieć zagadnienie: Obrazek

Nastawiam się optymistycznie, bo większość najprawdopodobniej zagra pod ostatni poziom, więc dlaczego by się nie podłączyć. Tylko że.. no.. jestem wyleczony z bezmyślnego gridowania, zaś 9 i 18 marca można było myśleć podobnie, i 6 lutego też, zatem odbicie o niczym konkretnym nie musi akurat świadczyć. Może być ewentualnie okazją dla przesadnych optymistów, byleby wyjść z jak najmniejszą stratą. Dla mnie trend jest oczywisty i przygotowuje się na zmianę albo przynajmniej jakąś konsolidację. Nie wiem po co miałbym akurat cudować właśnie w takim momencie, jakoś kłóciłoby się to z moim sumieniem. Ponadto rynek służy do zarabiania, a nie tracenia, niby takie oczywistości, zatem gdzie się podział zdrowy rozsądek? Co z tego, że będzie odbicie, no wow, mógłby ktoś mi to wyjaśnić łopatologicznie czym tu się w zasadzie zachwycać?

Rozważa ktokolwiek scenariusz, że BTC spadnie niżej niż 6500-6700usd?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
8

Postautor: anagamidev » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 05:52

@ameziahaze, jeśli mamy już dołek faktycznie to zakładam coś takiego na razie.
Spoiler:
A długoterminowo takie coś :D O ile to jest możliwe, że na wakacjach 40-50k$ :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Ahr
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 299
Reputacja postu: 
3

Postautor: Ahr » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 09:09

jakis czas temu wrzucalem wyczyszczony wykres z poprowadzonymi tak liniami z zalozeniem odbicia na poziomie 6500-6400, na wykresie nie widac standardowego dolka - swiec z knotami od dolu na silnym wolumenie, ale silne wybicie w tym rejonie, w moim przekonaniu ktos chcial, by kurs wyraznie odbil sie od okolic tej lini, jednak nadal jestesmy w lokalnym trendzie spadkowym, przebicie oporow na poziomie 7200 bez rychlego zawrocenia w dol bedzie oznaczac, ze byc moze siegniemy do LT spadowego, ale po drodze musimy sie uporac ze strefa oporow na poziomie 8300 (jesli ja przebijemy i pozostaniemy nad bedzie to 2 sygnal do tego, ze jestesmy coraz blizej do lokalnego odwrocenia trendu) przebicie 9200 da nam wyrazny sygnal do przymiarki atakow wyzej i odwrocenia lokalnego trendu.

Obrazek

ja osobiscie choc pelen nadziei bardzo watpie w powrot w okolice 12k, bo nie widze w tym sensu dla ludzi, ktorzy bawia sie na dzwigniach z duzym kapitalem, dlatego, ze uwolniloby to wielu traderow z brzemia byc moze trzymania bita w stracie, a po co uwalniac skoro, jak zobacza zjazd oddadza taniej i sprzedadza ze strata, dlatego maks wzrostow na jakie licze to 9200

Spoiler:
jak mozna rozumiec to przeciecie na 1W

Obrazek

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 09:55

Takie ruchy to ja lubię!
Pamiętajmy, że wzrosty to powolne wchodzenie po schodach, a spadki to szybki zjazd windą...

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxym » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 09:59

Wyglada na pump and dump , ten caly wzrost.

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ckmind » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:10

Mam nadzieje, ze spadki na BTC nie beda tak rozciagniete w czasie jak po wprowadzeniu Futures na złocie, bo to by był istny dramat. :shock:

https://steemit-production-imageproxy-u ... ujEiJJg8gb

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:12

No niestety BTC wygląda tak sobie. Zniesienia na altach sa już ogromne i to one mogą podsunąć jakąś odpowiedź.
Nic pewnego na razie jednak z rynku nie płynie. Nie widać dotychczas ruchu ponad 7200-7300 usd, nie mamy wykształconej fali wzrostowej etc.
To bardzo wczesny etap czegokolwiek.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:15

Widzę pewne podobieństwo ostatnich 2 dni do okresu 14-19 marca.
Czyli możliwe wzrosty do 7500 - 7800.

Dopiero wyjście o parę setek wyżej da realną nadzieję na złamanie tego schematu.

PS. Przed porannym wybiciem kupiłem trochę ZEC.
fin14.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: plugmyduck1 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:23

ekonokomik pisze:Widzę pewne podobieństwo ostatnich 2 dni do okresu 14-19 marca.
Czyli możliwe wzrosty do 7500 - 7800.

Dopiero wyjście o parę setek wyżej da realną nadzieję na złamanie tego schematu.

PS. Przed porannym wybiciem kupiłem trochę ZEC.

fin14.jpg
Czy moge zapytac czy kupiles go tylko lokalnie, czy to juz zakupy pod forka ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
5

Postautor: new06 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:37

Zbliżamy się do ważnego oporu poziomego (niebieskie). Wcześniej ten opór był wsparciem, a kurs po kontakcie z nim generował intensywne ruchy. Na chwilę obecną kurs przyhamował na innej linii oporu (fioletowa). Mamy malejący wolumen przy wzrostach, myślę, że gdzieś tutaj nastąpi korekta. Zasięg tej korekty pomoże nam stwierdzić, czy ten ruch jest znacznym wybiciem, powiedzmy do okolic 9k, czy też jednorazową reakcją na ważną linię trendu (moje wcześniejsze posty). Porównując zamknięcia i knoty ostatnich świec 4H z fibo obecnego wzrostu (rozłożonego wstępnie do niebieskiego oporu) widać, że najważniejsze wsparcia są prawdopodobnie w okolicach fibo 0,5 (~ 6820) oraz 0,382 (~ 6915). Najbliższa strefa popytu na 4H jest wyznaczona przez ostatnią czerwoną świecę między 6760, a 6900. Ewentualne zejście przy potencjalnej korekcie do okolic fibo 0,5 nie będzie wskazywać na siłę obecnego ruchu (de facto będzie zniesieniem wzrostu od ostatniej czerwonej świecy. Ten wzrost jest bardziej interesujący niż "monster candle", która rozpoczęła obecny ruch).

Obrazek
Brave New World

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:18

@plugmyduck1, nie wiem nic o żadnym forku na ZEC ;) Kupiłem ze względu na jego wykres.
W obecnej sytuacji, jeśli kurs BTC miałby odbić, uważam kupno altów (niektórych! i z SL) za znacznie lepszy pomysł, niż kupno BTC.
Jeśli BTC spadnie niżej - tym bardziej na samym dnie będę raczej kupował alty. Zawsze tak robię, zawsze mi się to sprawdza, o ile wykona się to poprawnie.

Początkujący
Reputacja: 147
Reputacja postu: 
0

Postautor: krakan » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:21

Bitstamp 1H log. Wyglada na to, ze poruszamy sie w zielonym kanale.
Obrazek

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
4

Postautor: bl4ckmind » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:42

Moja znajoma, ktora interesuje sie astrologią i naprawde jest w tym dobra, zrobila mi horoskop w grudniu zeszlego roku, kiedy ja zapytalem jak bedzie wygladac moja przyszlosc czy zarobie na tym czy nie. Oczywiscie w grudniu bylem pelen euforii jak byly wzrosty, jednak z horoskopu wyszlo, ze 2018 to bedzie ciezki dla mnie rok, zaciskanie pasa, itd. Nie posluchalem jej do konca niestety i nie sprzedalem krypto kupionych w grudniu (na szczescie nie wydalem na nie calej kasy), bylo to dla mnie nie do pojecia co mowi, tym bardziej, ze ona kompletnie nie zna sie na gieldzie, az tu nagle poczatek stycznia i krach... Jednak optymistyczne jest w tym to, ze powiedziala mi tez, iz pod koniec roku zacznie sie coś dziać i ogolnie, ze szczesliwie sie z tego "wygrzebie", wiec mozna by z tego wnioskowac, ze bessa potrwa jeszcze jakis czas, natomiast do konca roku trend sie juz zmieni na wzrostowy. Naprawde kiedys bylem sceptycznie nastawiony do astrologii, ale ilekroć jej horoskop sie sprawdza (w różnych sferach zycia), tym bardziej jestem tym zszokowany i zaczynam w to wierzyc. :shock: Czas zweryfikuje czy po raz kolejny miała racje. ;) A ja nic nie sprzedałem tylko dokupiłem na spadkach i potrzymam cierpliwie wszystko minimum do konca roku. :) P.S. Dla żartownisiów - oczywiscie nie jest w stanie wywróżyć czegos z dokladnoscia w stylu, ze dzis BTC wrosnie tyle a tyle, a jutro spadnie albo liczb w totka - to tak nie dziala. :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:49 przez bl4ckmind, łącznie zmieniany 4 razy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 57
Reputacja postu: 
11

Postautor: diamanti » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:44

O kurw...Tego jeszcze nie było juz wrózby na forum wjeżdżają

Wróć do „Przedszkole”