Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Kiwajakotako » czwartek, 7 sierpnia 2025, 12:22

Trzęsidupy przestraszyli się kolejny raz wprowadzeniem ceł, to teraz wracamy na odpowiedni północny kurs.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 850
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » czwartek, 7 sierpnia 2025, 12:49

Total3 1W na potwierdzeniu wygląda elegancko. Pchać go tam w końcu up...

Początkujący
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
1

Postautor: 88duguid » czwartek, 7 sierpnia 2025, 12:50

Ja tam ostatnie 2-3 tyg to zwiekszylem ekspozycję na alternatywne i uważam , że lecimy mocno do góry w stosunku others / btc. A PROPOS wyceny btc jakbym miał stawiać to pewnie większość wyrzuci "bo koniec cyklu" itd , a będzie rosło dalej jakiś czas ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
4

Postautor: Pleasek89 » czwartek, 7 sierpnia 2025, 13:14

88duguid pisze: czwartek, 7 sierpnia 2025, 12:50A PROPOS wyceny btc jakbym miał stawiać to pewnie większość wyrzuci "bo koniec cyklu" itd , a będzie rosło dalej jakiś czas
Moim zdaniem celowo jest to przeciągane tak długo żeby ci, którzy grali pod czas/cykliczność wytrzepali się z krypto przed końcem hossy. Dla mnie maksymalny czas to połowa 2026r. chociaż myślę, że częściowo fajerwerki zaczną się odpalać sporo wcześniej.

Początkujący
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » czwartek, 7 sierpnia 2025, 13:17

https://x.com/Cointelegraph/status/1953 ... LVZIw&s=19

"To dopiero początek optymistycznych narracji.

Następne kilka tygodni przyniesie pełną euforię, w miarę jak będziemy coraz głębiej wchodzić w środowisko nastawione na ryzyko.

Formuje się luka emocjonalna, która doprowadzi do ostatniej fazy dystrybucji na tym rynku byka."

Mi tam to wszystko ładnie akurat pasuje aktualnie.

Początkujący
Reputacja: 24
Reputacja postu: 
0

Postautor: zbig001 » czwartek, 7 sierpnia 2025, 13:33

Może wreszcie gdy luka CME się utworzy to nie będą się śpieszyć żeby ją od razu zamykać...

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 7 sierpnia 2025, 15:43

warchlakozaur pisze: czwartek, 7 sierpnia 2025, 03:56Mam dylemat w kontekście tego co słyszę czasowo. Gneralnie wszędzie głosy, że "cykli już nie ma". Poprzedni cykl zakończył się miesiąc wcześniej niż jeden wcześniej. Dlatego teraz czasowo bezpiecznym terminem do wyjścia wydaje mi się do końca września. Na zasadzie: pewnie teraz pokryjemy się z tym wykresem z trójkątami (nie znalazłem na szybko) odnośnie szerszej koniuktury, ale ja na przykład tak sobie określam wyjście. Rozumiem instytucje, duże kapitały itd. ale dalej ryzykownym wydaje mi się stwierdznie "teraz jest inaczej" i na pewno pokryjemy się z idącą recesją. To by było zbyt proste jak dla mnie
Nie patrz na daty tylko na dynamike kursu bo ten cykl sie ewidentnie rozni od pozostalych, nie ma klasycznej cyklicznej banki, nie ma fomo nieracjonalnego pomimo ultrabyczych newsow zewszad.
Z czego na dzis BTC ma spadac jak kurs od roku jest plaski jak deska, F&G index na poziomie 50 a w zlocie to jestesmy nizej niz w 2021r bo inflacja zezarla ze 40% wartosci dolarowej BTC w ciagu jednego cyklu/4 lat?
Tutaj bez wzrostu 50-100% (okolice 200k) w ciagu jednego miesiaca, od tego miejsca, wg mnie nie ma miejsca na zadne grubsze/dluzsze spadki, conajwyzej jakas korekte ze 30% pod koniec roku (kilkumiesieczna) i lecimy dalej mozolne up w 2026.
88duguid pisze: czwartek, 7 sierpnia 2025, 13:17 https://x.com/Cointelegraph/status/1953 ... LVZIw&s=19
"To dopiero początek optymistycznych narracji.
Następne kilka tygodni przyniesie pełną euforię, w miarę jak będziemy coraz głębiej wchodzić w środowisko nastawione na ryzyko.
Ja naprawde NIE OGARNIAM jak kurs BTC moze sie znajdowac tu gdzie sie znajduje w obliczu takich newsow.
Saylor skupuje dziesiatkami miliardow, Powell mowi ze BTC to cyfrowe zloto, prezydent USA mowi ze mozna emerytury bedzie ladowac w krypto a kurs jakby zapadl w sen zimowy albo wrecz w jakas spiaczke.
Niepojete to jest dla mnie, zaczynam przychylac sie do tezy socjo ze AI zabilo ten cykl i zabralo ze soba cale fomo i wszystkie $ z tego rynku, pozostaly tu niedobitki/marzyciele.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » piątek, 8 sierpnia 2025, 02:20

adamjttk pisze: czwartek, 7 sierpnia 2025, 15:43Niepojete to jest dla mnie, zaczynam przychylac sie do tezy socjo ze AI zabilo ten cykl i zabralo ze soba cale fomo i wszystkie $ z tego rynku, pozostaly tu niedobitki/marzyciele.
Cierpliwości, zaczną się wzrosty, zrobi się głośno w mediach to wypełzną żeby się nachapać.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
0

Postautor: pael » piątek, 8 sierpnia 2025, 02:55

adamjttk pisze: czwartek, 7 sierpnia 2025, 15:43Ja naprawde NIE OGARNIAM jak kurs BTC moze sie znajdowac tu gdzie sie znajduje w obliczu takich newsow.
Saylor skupuje dziesiatkami miliardow, Powell mowi ze BTC to cyfrowe zloto, prezydent USA mowi ze mozna emerytury bedzie ladowac w krypto a kurs jakby zapadl w sen zimowy albo wrecz w jakas spiaczke.
Niepojete to jest dla mnie, zaczynam przychylac sie do tezy socjo ze AI zabilo ten cykl i zabralo ze soba cale fomo i wszystkie $ z tego rynku, pozostaly tu niedobitki/marzyciele.

BTC to nie jest juz goraca nowosc, 17lat. TradFI daje dobre stopy zwrotu, a jest bardziej czytelne dla przecietnego zjadacza chleba. Do tego rajd x100 ponownie jest malo prawdopodbny.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » piątek, 8 sierpnia 2025, 03:39

pael pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 02:55Do tego rajd x100 ponownie jest malo prawdopodbny.
x100? :D
Moze zacznijmy od x2 w ciagu 4 lat? ;)
Zloto juz swoje x2 zrobilo od tego czasu..

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
1

Postautor: ikswodnal » piątek, 8 sierpnia 2025, 07:38

adamjttk pisze: czwartek, 7 sierpnia 2025, 15:43 jak kurs BTC moze sie znajdowac tu gdzie sie znajduje w obliczu takich newsow.
Saylor skupuje dziesiatkami miliardow, Powell mowi ze BTC to cyfrowe zloto, prezydent USA mowi ze mozna emerytury bedzie ladowac w krypto a kurs jakby zapadl w sen zimowy
Może jedną z przyczyn jest nieufność? Obojętność? Chin. Zauważcie, iż obostrzenia co do handlu BTC w tym kraju są chyba największe wśród wiodących gospodarek świata.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » piątek, 8 sierpnia 2025, 10:57

Polecam obejrzeć na kawy. Jak pęknie rynek finansowy pod wpływem niewypłacalności konsumenckiej w US to będzie bardzo źle.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » piątek, 8 sierpnia 2025, 12:21

Pleasek89 pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 02:20Cierpliwości, zaczną się wzrosty, zrobi się głośno w mediach
No wlasnie nie kupuje tej wersji wydarzen juz za bardzo kolego.
Przeciez "teoretycznie" mamy wzrosty w 3 lata z 15k na 120k, kazdy tu powinien spiewac i tanczyc ze szczescia bo stopa zwrotu jak ktos kupil BTC po 15-20k jest dzis x6 czy x7

Tyle ze jakos nie widac zadnej euforii, ani tu na forum ani w mediach (na forum to bym powiedzial jest pustynia jak za czasow 2022-23)
Moze brak fomo na BTC jest dlatego, ze bylo rowniez w tym czasie dziesiatki spolek na gieldach ktore tez zrobily te x6 czy x7 i te stabilne wzrosty BTC nikomu juz nie imponuja bo po odliczeniu inflacji jestesmy wciaz ledwo break even w porownaniu do ostatniego cyklu.
Ludzie na internetach raczej komentuja ze wygrali w kasynie bo kupili akcje nvidii czy palantiru a nie BTC

Jak na moje zeby sie prawdziwe fomo w mediach grube znowu nakrecilo to kurs powinien w kilka tygodni wywalic na 200k$, tam powinno sie dopiero podlaczyc "dumb money" (nie hodlerzy, nie uzytkownicy tego forum czy reddita tylko "taksowkarze" i "fryzjerki" ktorzy nie wiedza co to BTC a kupuja "bo rosnie i kto nie kupil ten przegra zycie") i wywindowac kurs na conajmniej ~300k$ co brzmi na dzisiaj jak sci-fi

Fomo to bysmy widzieli jakby w pudelku czy onecie byly artykuly, ze Doda, Sanah czy Podsiadlo kupuja BTC bo to swietna inwestycja ;)

Zreszta o czym tu gadac - lektura tego forum jest swietna, wystarczy przejrzec ten watek 4 lata temu i poczytac jakie byly wtedy posty i jaki nastroj, teraz tu jest pustynia imho, udziela sie 5-10 osob na krzyz

I wiem ze to watek o BTC ale altcoiny to tez dobra miara fomo - dla mnie dopoki taki ETH nie wywali konkretnie z 8-10k$ to nie ma zadnego fomo, a taki kurs na dzisiaj wydaje sie abstrakcyjny poki co.
Imho zabawa sie nie skonczy w 2025 ale przeciagnie sie w miare plynnie na 2026 czy wrecz 2027, nie bedziemy sie nudzic podejrzewam za prezydentury Trumpa, oby tylko sie nie skonczylo nagle jak w 2008r, wczoraj przeczytalem ze dolina krzemowa wydaje rocznie na inwestycje/infrastrukture AI 300B$ zywej gotowki ROCZNIE, albo wejdziemy w kolejny etap technologiczny (jak z internetem, smatfonami, streamingiem vod/muzyki etc) albo bedzie kolejna piekna banka dotcomowa i kilkuletni kac.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
20

Postautor: Pleasek89 » piątek, 8 sierpnia 2025, 16:01

Jeszcze raz, cierpliwości. Gdyby to było takie proste to wszyscy by byli milionerami. Ether zaczyna wybijać 4k$ a on przeciera szlaki altom. Bitcoin już po dużych wzrostach trzyma poziom. Giełda na lub blisko ATH, stopy procentowe uważam kwestia czasu aż zaczną obniżać w Stanach (gdzie Stany zaczynają już nawet lekko odstawać jeżeli chodzi o stopy wśród krajów rozwiniętych), BoE właśnie obniżył o 25bp, jedynie krnąbrny Powell udaje cwaniaka, ale myślę, że Trump go ustawi. To już naprawdę na niczym się nie trzyma, sentyment jest dalej mizerny, komukolwiek wspominam o krypto a już bardziej szczegółowo o altseasonie ma mnie za wariata. Wszystko się tutaj spina, rynek ma po prostu taką niesamowicie irytującą cechę gdzie wie dokładnie jak długo musi męczyć psychikę aż ludziom puszczą nerwy.

W przyszłym tygodniu robię ostatnie zakupy (jak zdążę) i ręce pod tyłek. Mam bardzo podobne odczucia co do rynku jak w wakacje 2020r.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 80
Reputacja postu: 
1

Postautor: Mandigal » piątek, 8 sierpnia 2025, 16:26

Pleasek89 pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 16:01sentyment jest dalej mizerny, komukolwiek wspominam o krypto a już bardziej szczegółowo o altseasonie ma mnie za wariata.

U mnie dokładnie to samo. Kiedy mówię znajomym którzy zdążyli się wyprzedać. Że dominacja BTC spadła. Kapitał przechodzi do ETH. Więc może warto trzymać mały moonbag, bo możliwe jest że jednak będziemy mieć ten alt seazon. To słyszę: "Ale ja już tak ładnie się wyprzedałem", "Już za późno", "Zaraz będzie spadać"...
Nikt ze znajomych nie mówi o krypto. Wyprzedani - wypierają fakt dalszych wzrostów. Ci co nigdy nie interesowali się. Dalej mają temat w nosie

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » piątek, 8 sierpnia 2025, 16:29

ja widzę u znajomych "zmęczenie krypto", trochę hazardu na altach gdy robi się zielono a tak wszyscy znaleźli sobie inne aktywna.

Ja się czyszczę z krypto w tym roku i nie planuje wracać większym kapitałem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
6

Postautor: ergorg » piątek, 8 sierpnia 2025, 16:31

ETH rośnie bo kasę pakują instytucje, na altach cały czas PVP. Żeby nie było tak samo jak z BTC. Alty do ETH tracą w znacznej większości. Follow the money.

Dodano po 35 minutach 35 sekundach:
P.S. ja u znajomych widzę przede wszystkim wakacje, ładna pogoda nikomu się nie chce siedzieć przy kompie.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: adamjttk » piątek, 8 sierpnia 2025, 17:44

ergorg pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 17:07Alty do ETH tracą w znacznej większości. Follow the money.
Rynek widze entuzjastycznie przyjal informacje o probie pozyskania 5 miliardow, nie wiem czy ktos im pozyczy chociazby 10$ ;)

"The company, currently valued at $46.47 million"

PS. Od dzisiaj kapitalizacja nie wynosi 46M $ a juz tylko 25M $ ;)

https://www.investing.com/news/company- ... CH-4180697

Obrazek

Obrazek
.
Pleasek89 pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 16:01Wszystko się tutaj spina, rynek ma po prostu taką niesamowicie irytującą cechę gdzie wie dokładnie jak długo musi męczyć psychikę aż ludziom puszczą nerwy.
Tak, w 100% popieram

Generalnie w krypto zasada jest prosta:
1. jak jestes juz lokalnie maksymalnie wymeczony kursem, masz dosc i chcesz sie wyprzedac bo nic sie nie dzieje, zamknac kram w cholere, to znaczy ze jest najlepszy czas na zakupy
2. jak uwazasz ze jestes bogiem-inwestorem, czujesz motyle w brzuchu i cukier sie podnosi od samego patrzenia na krypto portfel, robisz screeny i sie chwalisz zonie to znaczy ze mamy lokalny top i nalezy wbrew instynktowi sprzedawac.

Mialem tak w grudniu zeszlego roku jak alty rosly jak szalone bez powodu i glupi zamienilem sporo portfela BTC na shity (bo dominacja spada i altsezon juz mamy za pasem), przy 100k za BTC ETH smigalo po 3,7k, dot smigal po 9$ czy LTC po 120$ --> wtopilem grubo i lize rany do dzis
Ale mialem tak tez kilka mies temu gdy uwolnil sie kapital, ETH smigalo po 1500$ a na internetach spiewali juz piesni zalobne, dzisiaj juz ta pozycja jest 150% do przodu po kilku mies.
Kto kilka mies temu wymienial BTC na ETH przy wspolczynniku 1:50 (btc po 75k a eth po 1500) jest wygrany juz w tym cyklu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
4

Postautor: Kiwajakotako » piątek, 8 sierpnia 2025, 20:12

Prawdopodobnie wchodzimy w kolejną część hossy, gdzie alty zaczynają generować większe zyski, bo Bitcoin już jest za drogi.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » sobota, 9 sierpnia 2025, 01:57

Kiwajakotako pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 20:12Prawdopodobnie wchodzimy w kolejną część hossy, gdzie alty zaczynają generować większe zyski, bo Bitcoin już jest za drogi.

raczej nie :) które alty ? ETH ? i co jeszcze poza nim ? eth które dziś ma wynik do btc tak śmieszny że nikt normalny nie bierze tego pod uwagę ? ja tych zysków nie widzę . dominacja BTC ma się kapitalnie dobrze. żadnego altsezonu nie ma i nie będzie. a pompa na eth może się bardzo szybko skończyć i to strasznym upadkiem dla eth. Generalnie jak nie przekroczy 0.04 btc ( i utrzyma to dłużej a nie 1 -2 dni )to dla mnie eth i tak dalej jest chodzącym trupem bo jak przyjdzie prawdziwa bessa i btc poleci to eth poleci 2 x mocniej tak czy siak. Cieszmy się wykresikiem motylka na ETH , może poleci to do 5000 a może do 6000 ty ale pytanie kiedy ? we wrześniu ? w październiku jak pewnie ponad połowa graczy na rynku psychologicznie zacznie się wyprzedawać bo ma tak zaprogramowane że wtedy się hossa kończy ? taaaa.....Spadki będą ale pewnie niewielkie moim zdaniem jeżeli chodzi o tą wyprzedaż jesienną . Ale alty jak zwykle dostaną 2 x mocniej po dupie. Kto wyczai górkę ? A teraz najlepsze pytanie , od jakich poziomów te alty mają wygenerować te niesamowite zyski , bo to jest pytanie którego wielu unika ....

Dodano po 10 minutach 41 sekundach:
adamjttk pisze: piątek, 8 sierpnia 2025, 17:44Mialem tak w grudniu zeszlego roku jak alty rosly jak szalone bez powodu i glupi zamienilem sporo portfela BTC na shity (bo dominacja spada i altsezon juz mamy za pasem), przy 100k za BTC ETH smigalo po 3,7k, dot smigal po 9$ czy LTC po 120$ --> wtopilem grubo i lize rany do dzis

nie tylko ty - znajomy sprzedał 1 btc i zamienił w grudniu na 25 eth licząc że dzięki temu ( jak dawniej :) powiększy tego 1 btc ostatecznie. a ja mu mówiłem uważaj bo mi tu coś śmierdziało już wtedy ale sam dałem ciała że nie sprzedałem eth do btc wtedy . cóż ja nic nie straciłem . eth jebło - to wiemy. nie znałem wtedy analiz tego Benjamin Cowena, a szkoda , pisał on ponoć o tym żę eth przy 1500 zawinie się i odbije do góry. To był najlepszy moment na sprzedaż btc do eth jak już, i raczej się następny taki dłuuuugo nie pojawi :) 4500 max - wersja 1 naj mniej optymistyczna. 5000 max wersja średnia i już następne wersje hurra optymistyczne to 7000-8000 na eth do końca roku . tylko ja się ciągle pytam - kiedy ? 0.05 - 0.08 btc dla eth ? teraz 2025 ? nie , w to nie wierzę. 2026 ? też nie wierzę. 2028 ? też nie . rynek zabral z tych oczekiwanych 0.1 BTC na ETH ponad 50 % dla np SOlany i innych projektów i nie będzie pompy eth do btc.

Wróć do „Przedszkole”